Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 485
  • 762
  •   1
Отговори
# 300
Моя като го купих, нямаше нито маза, нито склад но е с статут апартамент и има обозначено място с наименование КИЛЕР.

# 301
Защо на горната схема като събереш метрите и частта тоалетна-спалнята-балкон излиза с метър по-къса от частта кухня-хол?

# 302
Моя като го купих, нямаше нито маза, нито склад но е с статут апартамент и има обозначено място с наименование КИЛЕР.

Същото е килер/склад/място за съхранение, т.е. и при вас е имало и е било обозначено.

# 303
По тази логика и в този чертеж на гардероба в антрето може да му напишат склад, особено ако му теглят един итонг от другата страна

Ефибуш, не е по късо : 160+35+465+25+5+70+145=905, дори аз другото изкарвам малко по малко.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 14:10 от second

# 304
  • Sofia
Чакайте, това, че няма килер или склад на чертежа (като е и при мен) не означава, че има проблем. Това само означава, че е предвидено по проект към този апартамент да се закупи мазе.

Не знам и какво означава, че мазетата със собстен индификационен номер? Т.е. на съвсем друго място (парцел ли са), а не под сградата, където ви е апартамента?

Това нещо обикновено се прави само за гаражи (не и за паркоместата).

Честно казано, ако в нот.акт пише, че е апартамент това, което купувате - според мен не е проблем.

В моят нот.акт е описано отделно от апартамента, т.е. кое е мазето (като вътрешен номер, примерно 74) и границите спрямо другите.

# 305
А, момент, сега се загледах на чертежа има нещо зад входната врата защриховано, на което пише 70, вероятно това е склада Grinning

# 306
  • Нощем на луната, денем при цветята
second, Eфибуш,
моля подскажете ми какво смятате - има заложени съотношения по нормативна уредба ли?

По тази логика и в този чертеж на гардероба в антрето може да му напишат склад, особено ако му теглят един итонг от другата страна

Ефибуш, не е по късо : 160+35+465+25+5+70+145=905, дори аз другото изкарвам малко по малко.

Като цяло искам да закупя и склад, НО това не е задължително изискване на продавача. Даже малко изглежда, че продавача се опитва да НЕ ми продаде склад.
От там тръгна моя интерес и ровене по темата как така ще ми продадат апартамент без прословутото складово помещение.

# 307
Непоискан съвет, но все пак - купи си склад, мазе, както там е кръстено при вас, ако има останали.

# 308
А, момент, сега се загледах на чертежа има нещо зад входната врата защриховано, на което пише 70, вероятно това е склада Grinning

Това е мебел, означение за гардероб. 70- 70 см от отвора на вратата до стената на банята. Трябва си да си има стена (дори лека преграда 5 см.) и врата. Вътре да си пише Склад (Килер) с квадратурата му. Пък ако ще да има и закачалки от гардеробното и всъщност да си е гардеробно. Но много ме дразнят такива изкривени, насилени неща. Ако ще е килер, склад да си е такова.

Ефибуш, излизат си метрите, има и дебелини на стени. Друг е въпросът, че дневната е котирана от  (и то и двете размерни линии) от стената на кухнята, не до вътрешната страна на стената към прозореца, а направо с дебелината на зида (25+10 изолация). Би трябвало да бъде 860+35

Second - Лоджията е 150, а не 160, излизат си мерките.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 14:58 от Seiko7075

# 309
Seiko,  прав си, ама и на мен вече ми е смешно. Принципно жилището трябва да има склад, но тука се изредихме няколко потребителя и не го виждаме, както и да го въртим тоя чертеж, та фантазия трябва Joy Ако оставим шегата настрана, е ясно е че строителя иска да го продаде отделно. Жената щом може и иска да си купи, след това не знам дали е вероятно да възникне някакъв проблем, ако няма. Предполагам, че не след като сме в Бг и веднъж вече е продаден от строителя въпросния апартамент... Но тъй като по нормативна уредба все пак апартамента трябва да има склад, да си купи един жената да й е мирна главата и след време да си предотврати някаква нищожна вероятност за проблем, която засега поне изглежда нищожна понеже нямам идея откъде може да дойде проблема...Евентуално от потенциален купувач, но той няма да тръгне да го разнищва нормативно апартамента със склад ли е и ако толкова много му трябва ще си купи в същата сграда, ако има тогава откого или ще отиде и ще си купи друг апартамент. Та наистина не виждам откъде ще възникне бъдещ проблем.

# 310
  • Нощем на луната, денем при цветята
Страховете ми са основно в следната насока - полага ми се частично финансиране при закупуване на имот - основно жилище, съгласно схема в дружеството, в което работя. Проверките, които се извършват са изключително детайли и на всички нива - от техническа документация до финансиране. Ако при тази проверка имота не отговори на условията за жилище е напълно възможно да загубя опцията за финансиране, която си ми е важна.
На този етап дори не обмислям какво би се случило при последваща продажба.

Благодаря много на всички, които се включиха по темата!

# 311
Едва ли гледат наличието на склад, щом жилището е със статут на апартамент не би следвало да има нищо притеснително.

# 312
Чл. 40 от ЗУТ:

Оттук натам, ако това е изрезка, от основния чертеж на ниво, който е одобрен в Общината и по него е получено строително разрешение, в това жилище няма Склад (Килер). Задължително към него трябва да има  (може и не сградата) складово помещение (мазе, таван).

Сега, ако инвеститора е кокошкар и си продава отделно, но задължително мазетата (което научих в този форум че се прави), аз бих се замислил за качеството на останалия строеж.

# 313
  • София
Хора, видяла съм десетки чертежи на апартаменти, в които НЯМА склад/килер или нещо такова. Всички със статут на апартаменти Thinking Да не би ако квадратурата е под 70 за жилището да няма изискване за такъв. Аз за първи път чувам, че има такова изискване изобщо Thinking
Благодаря, Сейко, аз чувам за първи път...Ами, да продават се апартаменти и без такива помещения Smile Добре, че чета тука...

# 314
Хора, видяла съм десетки чертежи на апартаменти, в които НЯМА склад/килер или нещо такова. Всички със статут на апартаменти Thinking Да не би ако квадратурата е под 70 за жилището да няма изискване за такъв. Аз за първи път чувам, че има такова изискване изобщо Thinking
Благодаря, Сейко, аз чувам за първи път...Ами, да продават се апартаменти и без такива помещения Smile Добре, че чета тука...

И в нотариалните им актове, няма включено "в т.ч. мазе № (таванско помещени, склад)... с квадратура ..., намиращо се ..." ?
П.П. Няма изисквания за квадратура. Стига фантазията на архитекта да набута изискванията в гореспоменатия член от ЗУТ и с минималните изисквания за квадратури на помещенията.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 15:58 от Seiko7075

Общи условия

Активация на акаунт