Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 433
  • 762
  •   1
Отговори
# 375
Разглеждах обяви в централна София, в конкретност Лозенец и забелязах, че платформата на имот бг отбелязва значителен спад на цените. За справка прикачам снимка. Някой с наблюдение за района? Струва ли си да се купува сега?

# 376
  • София
В статистиката няма последните 3 години, а там цените са нагоре. Изгодно със сигурност не е, но ако имате парите/нужда от жилище/вноска кредит- наем се изравняват или имат малка разлика си купете. Ако ще изплащете нещо 30 години и не сте много млади помислете Simple Smile Това е моя съвет. Също в момента има застой и съответно цените се договарят повече от преди, но и предлагането на по-бюджетните апартаменти е малко или са в отчайващо състояние. Вече ако сте склонни да дадете повече от 250к има опции определено Simple Smile И също така цените няма да са по 1000 евро квадрата, та не чакайте и това. Всъщност винаги ще има апартаменти, които ще остаряват, локацията ще им е скапана, та да, особено след време ще има и неща на по-евтини цени. Друг е въпроса кой и дали ще иска да живее в тях. Прочетете последните 2-3 теми, периодично нищим темата.

# 377
А на мен ми е много интересно какво ще рече не сте много млади. Така или иначе 30-годишен кредит след 40 г. е трудно, дори нямам представа застраховката живот поема ли кредит над 70 г възраст и дали не е с по-висока стойност нещо, нямам представа. Та да трябва да се мисли навреме, който ще купува или ако ще е над 40 по възможност да не е за 30 години...

# 378
В статистиката няма последните 3 години, а там цените са нагоре. Изгодно със сигурност не е, но ако имате парите/нужда от жилище/вноска кредит- наем се изравняват или имат малка разлика си купете. Ако ще изплащете нещо 30 години и не сте много млади помислете Simple Smile Това е моя съвет. Също в момента има застой и съответно цените се договарят повече от преди, но и предлагането на по-бюджетните апартаменти е малко или са в отчайващо състояние. Вече ако сте склонни да дадете повече от 250к има опции определено Simple Smile И също така цените няма да са по 1000 евро квадрата, та не чакайте и това. Всъщност винаги ще има апартаменти, които ще остаряват, локацията ще им е скапана, та да, особено след време ще има и неща на по-евтини цени. Друг е въпроса кой и дали ще иска да живее в тях. Прочетете последните 2-3 теми, периодично нищим темата.

Благодаря за отговора. Графиката стига до 05.09.23г. може да проверите сами във сайта. Просто като се гледа в 19 годишен период и скалата не номерира всичко. Прикачам за последните 3 години.

# 379
  • София
Almond12, имам приятели с кредит до 65- 66 г, за след това незнам. Ще се редактирам- 25- 30 години е по-правилно.
Та да трябва да се мисли навреме, който ще купува или ако ще е над 40 по възможност да не е за 30 години...
Това имам предвид и аз, а че има банки,които могат да ти дадат кредит до почти 70 е факт. Но не го намирам за разумно. Но ето, имам и близки, които са в този кюп така, че както човек прецени и уцели момента. Факт е, че те взеха на едни доста приемливи цени преди няколко години и не са им безпари вноските, но са съвсем приемливи, но пък имат по още 20 + години...

# 380
  • София
Според графиката средната цена на двустайните в Лозенец в момента е около 130 000. Обаче като се отворят обявите на тази цена практически няма нито един апартамент. Има някакви неща в строеж, които даже не са в самия квартал.
Ето, задала съм между 120 и 150, просто няма нищо:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=9sy8c7&f1=1

Даже по-скоро са около 200, ако се търси завършен, а не в строеж.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=9sy7wi&f1=1&fe7=1

Последна редакция: сб, 30 сеп 2023, 09:42 от aunt Ogg

# 381
  • София, Bulgaria
Успех!!! 130К за 2ст. в Лозенец??? В Овча Купел може и да може!

# 382
Според графиката средната цена на двустайните в Лозенец в момента е около 130 000. Обаче като се отворят обявите на тази цена практически няма нито един апартамент. Има някакви неща в строеж, които даже не са в самия квартал.
Ето, задала съм между 120 и 150, просто няма нищо:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=9sy8c7&f1=1

Даже по-скоро са около 200, ако се търси завършен, а не в строеж.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=9sy7wi&f1=1&fe7=1

Да, съгласен съм. Средна цена осреднява ниските обяви на зелено, които са вървят около 120 000 и готовите жилища 170-200 000. Не е задължително да има много обяви на средна цена. Ако беше медианна цена, тогава щеше да има.  Идеята ми беше, че графиката за първи път от 15г отчита значителен спад което може да говори нещо за тенденцията на цените.

# 383
  • София
Аз следях обявите преди 3г и сега, последните 2 месеца. Следях център около НДК, Медицинска академия и Лозенец около Хемус и Семинарията до Стадиона, но с ТЕЦ.
Преди 3 години имаше доста обяви за 120-140 000 двустайни, както и 170-190 прекрасни тристайни. Сега хубави жилища в тези локации почти няма или цената е доста над 200. Може и да има забавяне, но по-скоро хубавите и на добра цена жилища са свалени или изкупени. Когато започна кризата 2010-11 г имаше пак нещо такова- хубавите жилища просто изчезнаха. Не знам дали това показва, че идва криза, а и наблюденията ми са доста спорадични. Може би Томева ще каже със сигурност дали има такава тенденция.

# 384
  • Sofia
Да предположим, че теоретично е преминал пика и че цените са започнали да спадат. Т.е. приемаме една такава хипотеза за вярна (не твърдя че в действителност е).

При една такава хипотеза, това е един от най-лошите моменти като купувач да закупиш жилище и близо до оптималното като инвеститор да продадеш (е, ако си продавач е било още по-добре да продадеш малко по-рано, но да приемем, че сега си забелязал тенденцията на пазара).

Очевидно, да закупиш жилище, в самото начало на "срива" на цените те поставя в много лоша ситуация:
- в момента на пазара са НАЙ-компромисните жилища, с проблемна история, документи или "скрити" дефекти или проблеми, които до сега не са могли да се продадат;
- хубавите жилища рядко излизат на пазара в този момент (иронията е, че хубавите жилища често излизат едва когато настане паника на пазара и продавачите един ден ще ги продадат доста по-неизгодно, отколкото ако сега решат да ги продадат, но самият факт, че са хубави жилищата и собствениците им осъзнават това ги кара да не бързат изобщо с продажба, освен ако спешно не им трябват парите).
- цените са близо до пика си и каквото и да купиш (заедно с комисионните, ремонта и обзавеждането), може и никога да не можеш да избиеш парите, ако ти се наложи да продадеш жилището.

Така, че ако вярваш, че сега са започнали да падат цените в Лозенец, въпроса е, защо сега искаш да купиш? С каква цел и какви са ти опасенията?

# 385
Да, съгласен съм. Средна цена осреднява ниските обяви на зелено, които са вървят около120 000
Моля покажи ми един апартамент на зелено в ИСТИНСКИЯ лозенец, а не на симеоновско, който струва толкова. Имам интерес

# 386
  • Sofia
В имоти, освен обявите на зелено - истински обяви почти не съм срещал. Там са масово на брокерски копърки, които ти казват "еееей, точно сега го изпуснахте този апартамент за 130к, но за щастие има един мнооого по-добър за 220к - да по-скъп е, ама е мнооооого по-добър и е наличен (П.П, не е в Лозенец, а е в Дружба, ама той Дружба е много проспериращ квартал!)".

# 387
Ся понеже и аз го прелистих имот бг с такава извадка, затова казвам че една обява няма на такива суми, с изключение на проект, който е реален но на кръстовището на симеоновско с новия булевард-помирисало лозенец бая отдалеч…

# 388
По мои наблюдения хората, които нямат пари все казват чакай цените ще паднат балона ще се спука не купувай и така... десетина години почти чакат.. Нищо не пада повярвайте ми и няма логика да падне.

# 389
Не мисля че е така... Хората,които имат пари,(са богати),могат да чакат,другите – не...

Общи условия

Активация на акаунт