Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 341
  • 762
  •   1
Отговори
# 510
Заведенията се пукат по шевовете, персоналът получава мин. заплата. ; за майстор се чака с месеци, взима по 100лв на квадрат, но разписки няма. Много бизнеси са така, това изкривява статистиката.
Не съм сигурен, че работещите по заведения изкарват много над 2700 (което е средното за София) - не ги обхваща статистиката, ама и да ги обхващаше точно те едва ли щяха да я променят. Също всякакви таксиджии, общаци, и много други (извън квалифицирани майстори) които надника им е 100 лева на ден, както се говори - това си прави и то колкото средното.
Собственици на бизнеси разбира се, че не са в тези данни - то си пише отгоре, че са за работещи по трудово правоотношение.
Но наистина, при липса на достоверна статистика, трудно е да се правят някакви заключения.

# 511
Е, какво сериозно, нагоре са дали изчисленията, сумата дори е в ниския диапазон. Сякаш не знаете колко струват имотите средно, точно пък в тази тема. И приемате думите прекалено буквално, никъде не съм казала, че парите не ми стигат, нито че страдам, а че при по-големи разходи, вкл. частна градина и ипотека парите биха отишли по направление. "Едва" стигат не означава "не стигат", успяваме и да спестяваме, но не кой знае колко много, за да се чувства човек богат. За нормален живот приемам и почивка на няколко месеца, която не се отнася до Дубай или Малдиви. Няма какво да кажа по темата повече аз, вие четете едно, аз казвам друго. Очевидно живеем в различни светове, радвам се, че хора, получаващи 3000 лв. успяват да спестяват много, да плащат ипотека и да се чувстват добре. За обсъждане с тях ще се включа отново, при евентуално влизане в еврозоната и добавяне на Юрибор към лихвените им %.
Амброзия, ние казваме същото.
Депутатите май взимат около 4000, ако не се лъжа. Все едно от парламента да ми кажат колко е скъп и финансово-труден животът, все едно по-бедните от тях не го знаят. Тъпо и лицемерно е.
Масовката взима доста по-малко и прекрасно знае какво е да се лишаваш. Пък, който е намерил ниша или късмет да изучи правилната материя, е друга работа.

# 512
Мазето е вписано и в двата нотариални акта.И ние и те да плащали.
Да не би само номерът да е сбъркан при единия НА, за всички ли има мазета в сградата? Да няма някой с две?

# 513
Мазето е вписано и в двата нотариални акта.И ние и те да плащали.
Да не би само номерът да е сбъркан при единия НА, за всички ли има мазета в сградата? Да няма някой с две?
И аз мисля, че е някоя техническа грешка, от която тук произлезе голяма имотна драма Satisfied

# 514
Депутатите получават далеч над 4к, но това е съвсем друга тема на разговор. Simple Smile И отново да подчертая, че никъде не съм се жалвала, понеже за втори път се споменава, че страдам - не е така.

# 515
Там е работата, средният доход у нас не отразява нищо. Тия 23 хиляди, които получават над 10к месечно са IT и телекомуникации, някой и друг лекар и висша държавна администрация. Това са декларираните заплати. Собственици на бизнеси си получават доходите като дивидент, а други, които коментирахме, в сферата на строителство, услуги и т.н., са често на сиво. Много сиво. Заведенията се пукат по шевовете, персоналът получава мин. заплата. ; за майстор се чака с месеци, взима по 100лв на квадрат, но разписки няма. Много бизнеси са така, това изкривява статистиката. Ако излязат реалните доходи, да видиш колко достъпни са цените. Има много хора, наистина с ниски доходи, за тях е много трудно. Затова има по-евтини квартали, панел, маломерни и т.н. И да има спад на пазара, ще е минимален и хубавите неща просто ще се изтеглят. Не казвам, че и много ще расте, но спад ми е малко вероятен.

Точно така. Само не знам защо навсякъде се спомена IT, та IT. Хората който работят в този сектор по статистика не са повече от 5-6% от общият брой работещи на трудовият пазар и второ тези който са в сферата далеч не всички са програмисти които взимат 5-6к на месец. Има и по-ниско платени програмисти, има сисадмини дето може да взимат 2-3-4-5к, има още една камара хора които са в бранша, но грам не са технически грамотни и взимат някакви нормални пари2-3-4к. Последният път като се вдигаше осигорителният праг, от НОИ пуснаха статистика ще заседнатите хора са около 200к човека. От тях само 1/4 бяха IT. 

Мога да дам личен пример от познати в София за заплати.
2ма готвачи и то не главни - 2500нето
2ма счетоводители - над 5к и още един на 3к
Химик в лаборатори за тестване на петролни продукти - 3к
Тенекиджия/бояджия - 2,8к

Хляб има и в доста други професии само че не се споменават или както се каза реално не декларират средства.

# 516
Споменават се ИТ-тата в случая по следната причина - при тях всичко е бяло и на светло и се набиват в очите. И затова много логична голям процент от тези 23 000 с високи светли доходи са информатици.

# 517
Много от професиите винаги са взимали топ заплати. Тази бройка с високи заплати не се е появила от вчера. Как така за 3г цените се промениха толкова паро преди това десетилетие едвам пълзяха? Не ви ли идва верния отговор на ум? Кредит в изобилие и ниски лихви. Те разбудиха спекула и страх. Така се заформи пазара. Ако това се обърне, цените ще паднат гаранция. Който иска да го следи.

# 518
  • София
Заведенията се пукат по шевовете, персоналът получава мин. заплата. ; за майстор се чака с месеци, взима по 100лв на квадрат, но разписки няма. Много бизнеси са така, това изкривява статистиката.
Не съм сигурен, че работещите по заведения изкарват много над 2700 (което е средното за София) - не ги обхваща статистиката, ама и да ги обхващаше точно те едва ли щяха да я променят. Също всякакви таксиджии, общаци, и много други (извън квалифицирани майстори) които надника им е 100 лева на ден, както се говори - това си прави и то колкото средното.

Еее, не е така! Като събереш 10*700 и един със 7000, средното е едно. Като са 10*2700 и един със 7000, средното е друго. За лепене на плочки говорехме, че е 80-100, на квадрат, не на ден. И 50 да е, сигурно 10-Ина квадрата дневно ще може да направи добър майстор. Не ми се зловиди, хоратя работят и изкарват пари. Нека! Но като не се вижда в статистиката, цените на имотите изглеждат нереално високи и сякаш само 20-те хиляди IT-та могат да си ги позволят. А всъщност не е точно така, но нямаме реален поглед.

# 519
@леля ог - права си, аз изходих от предположението, че ако някой е тотално на черно и вади по 100 лева на ден (като общак на строеж примерно), то и да го включат в статистиката няма да я промени.
Но ако той вече е в статистиката на МРЗ 780 лв. то това сваля средното, а реалното би било по-високо.

@Гого - точно така. ИТ-та и хора с високи заплати има в БГ от над 10-15 години, но ниски лихви почна да има отскоро. Покрай Ковид също централните банки развързаха кесиите и заляха всичко с пари и стимули.
Ето какво четох в новини от вчера:

Хората продължават да теглят кредити, защото лихва 2.5-3% им се струва ниска (тя си е ниска) и не вярват, че ще се качи. Но ако ги питаш защо не може пак да стане 7% - не знаят.
А как преди 5-6 години беше 7%? Тогава беше друго, сега е различно.
А как в други държави и сега стана 7%? Там е друго, а при нас е различно.
Ми ОК - предстои да видим различно ли ще е.

# 520
Ами предвид, че у нас има някаква странна формула за лихвения процент, не  знам какви прогнози може да се правят.

# 521
  • София
Учудвам се какви хора има и как са оставили толкова години положението така. Аз ако разбера такова нещо, че съм го платила и не съм апартамента, който го ползва, щях да съм при строителя веднага да ми връща пари или дава мазе, компенсира и т.н. Ако не става с адвокат. Явно сте  били в добри отношения със съседите, но пак не разбирам какво общо имат вашите отношения със строителя и как е възможно да има хора, които да махнат с ръка и да кажат не ми се занимава и така години. Дори и да предположим, че строителя го няма вече, пак е редно да се изясни чие е, защото ще настъпи момент, в който ще трябва да се изясни, както сега с продажбата.
След консултация с адвокат, мазето се води на този, който първи го е закупил. В случая това е нашишят продавач. Сега съседите, които продават, ще си търсят правата.
Адвоката нещо казал, че може да има проблем с продажбата на апартамента, защото всеки апартамент трябва да има някакво сервизно помещение - килер, мазе, иначе не може да се продаде. Явно и заради това преди години написали там някакво мазе, за да могат да го продадат.

# 522
  • София, Bulgaria
Учудвам се какви хора има и как са оставили толкова години положението така. Аз ако разбера такова нещо, че съм го платила и не съм апартамента, който го ползва, щях да съм при строителя веднага да ми връща пари или дава мазе, компенсира и т.н. Ако не става с адвокат. Явно сте  били в добри отношения със съседите, но пак не разбирам какво общо имат вашите отношения със строителя и как е възможно да има хора, които да махнат с ръка и да кажат не ми се занимава и така години. Дори и да предположим, че строителя го няма вече, пак е редно да се изясни чие е, защото ще настъпи момент, в който ще трябва да се изясни, както сега с продажбата.
След консултация с адвокат, мазето се води на този, който първи го е закупил. В случая това е нашишят продавач. Сега съседите, които продават, ще си търсят правата.
Адвоката нещо казал, че може да има проблем с продажбата на апартамента, защото всеки апартамент трябва да има някакво сервизно помещение - килер, мазе, иначе не може да се продаде. Явно и заради това преди години написали там някакво мазе, за да могат да го продадат.

Реално, в НА има мазе, а това, че е дублирано нито Банката, нито нотариуса може да разбере, по документи си ок.

Ако купувачът не се откаже от сделка, документите няма да са причини, да не се състои такава.

# 523
  • София
Да и на мен така ми казаха, че нотариуса няма да тръгне да проверява мазето и сделката ще си мине.

# 524
Тази информация може би ще е полезна и на една друга потребителка, ако все още чете тук, която скоро се интересуваше може ли да се закупи апартамент без склад и дали би имало в бъдеще някакъв проблем, забравих кой точно питаше.

Общи условия

Активация на акаунт