Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 304
  • 762
  •   1
Отговори
# 555
Пак сравнявате години с различни параметри в тях. Хайде сравнете и заплатите 2008 и 2023. Ще паднат ли и заплатите? Ако не,всички да се наредим да чакаме апартаменти на безценица на фона на средната заплата сега.

В Германия падат ли заплатите като имотите бележат 9% спад на годишна основа? Не. Имотите са функция от заплатите, но и много други фактори. В момента много по-голям фактор са лихвите и растящата безработица в България. Агенцията по зетостта отчете най висока безработица 5.3% от години насам и то в пика на лятото. В коментар относно IT сектора пред bloomberg от преди 2 дни, изпълнителния директор на dev bg отбеляза, че: "Компанията работи с над 1300 компании в сферата и наблюдават над 50% спад на целия обем на отворени позиции в сектора от пролетта на 2022 г." и, че някои компании са принудени да освобождават персонал. Не е нужно заплатите да спаднат, за да спадне покупателната способност на купувачите на имоти. Това става по път на лихвите.

https://www.bloombergtv.bg/a/2-novini/122560-predstoi-li-spad-v- … ktivnite-pozitsii

# 556
не само съкращенията. телекома съкращава хиляди раб. места , но поне да имаше предложения. големи ит фирми със стотици отворени позиции преди ... сега са с 0,0 отворени. по малко предават проекти в индия ... да видим нататък .

# 557
Някъде 2009-2010 мисля беше купих апартамент в София за малко над 500 Е/кв.м. Вярно, за ремонт беше.
Сега заплатата ми е да кажем 2-2.5 пъти по-голяма, но за 1000-1250 Е/кв.м. нищо няма за купуване.

# 558
  • София, Bulgaria
Някъде 2009-2010 мисля беше купих апартамент в София за малко над 500 Е/кв.м. Вярно, за ремонт беше.
Сега заплатата ми е да кажем 2-2.5 пъти по-голяма, но за 1000-1250 Е/кв.м. нищо няма за купуване.

Малко ти се дигнала заплата според мен за 13-14 г.

# 559
Честно казано не съм правил точна сметка, може и 3 пъти да е, но със сигурност не е 4-5 пъти. А някои жилища дето бяха тогава по 500, сега гледам им искат 2500-3к (като примера на Константин Величков). А тия, дето бяха тогава по 1000-1200 сега им искат по 4-5к.

# 560
  • Варна
Нареждам се и аз с въпрос за мазетата. Закупих магазин, който по нот. акт има и маза. За мазата обаче е описана само площта и номер (едноцифрен). Има ли как да разбера коя е въпросната маза, без да разпитвам съседите? Продавачът каза, че никога не я е ползвал и не знае коя е.
Ние с мъжът ми живеем в същата сграда и мазата към апартамента е описана по същия начин, но там продавача поне я е ползвал и ни я показа. Макар че изглежда доста по-малка от описаното. Не съм мерила с рулетка, но е видимо.
Наистина голямо мазало с тези мази...

# 561
  • София
Нямате описани съседи ли?
Стар НА или архитектурни проекти?

# 562
  • Варна
Да, мазата е без описани съседи. В старите НА също няма.

# 563
Копие на част архитектура от архивите на общината.

# 564
Копие на част архитектура от архивите на общината.

Организирай се бързо и я намери, че започна мода, да крадат от архива. За София са в ДАГ някои. Уж се пазят, уж не знам какво, но има вече липси. Снимай си я задължително. Имаше услуга, те да ти я снимат и заверят преписа. Горещо съветвам,  да си платиш таксата ( нищо не кой знае какво ) и да се снабдиш със заверен препис.
Ако сградата е с няколко входа, огледай внимателно всички документи.
Снимай си и обяснителната записка ( а най-добре и на нея заверен препис ). Имаше мода в един период да се добавят входове, да се преномерират, нови разрешения за строеж вадеха, добавяха входове. Рядко се среща, но може да даде отражение на номерацията. Първо се снабди с всичко, анализирай и тогава повдигай въпроса. Явно магазинът и без мазе си е струвал, щом е купен без да се види мазето, но все пак уточни нещата.

# 565
Оле , криминалистика. За някакво мазе.

# 566
  • София
Съседката ми писа, че мазето е наше и в НА на новите собственици няма да фигурира.

# 567
Съседката ми писа, че мазето е наше и в НА на новите собственици няма да фигурира.
Браво. Една достойна постъпка в днешно време. Вероятно доброволно са информирали купувачите и нотариуса и решават казуса по най-безболезнения от административна гл.т. начин.

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 14:04 от dariVale

# 568
# 569
Кандидат кмет на Кърджалий, който е номер 1 в БГ по НС, го питат как така хората напускат общината, бягат, а се строи с бесни темпове. Отговора “строи се стратегически, ще дойдат хора от  НЯКЪДЕ” Grinning

Общи условия

Активация на акаунт