Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 327
  • 762
  •   1
Отговори
# 540
Това, което се случва в Германия изобщо не ми харесва единствено ме успокоява, че повечето българи са фрашкани с пари.
Една актуална статийка:
"Кризата с недвижимите имоти в Германия взе първите си големи жертви.
Рецесията на германския пазар на недвижими имоти започна преди година и половина, а през последните 2-3 месеца все повече строителни предприемачи фалират
13:05 | 7 октомври 2023"

https://www.bloombergtv.bg/a/2-novini/122563-krizata-s-nedvizhim … si-golemi-zhertvi

Включвам се, понеже и ние се чудим за жилище, колебаем се за момента, за пазара, за лихвите и т.н.. всички притеснения, които се обсъждат в темата - в отговори споделям тези 2 анализа отново в блумбърг, на мен ми бяха интересни. За себе си не мога да намеря категоричен отговор /ако можех сигурно, нямаше да го мисля толкова от финансова гледна точка Simple Smile / - като цяло не вярвам България да е толкова изолирана , че да не и влияят тенденциите в останалата част от Европа, от друга гледна точка нашият пазар е по-различен , а и очакването приемане на Еврото прави картинката тук по-различна.

https://www.bloombergtv.bg/a/19-svetat-e-biznes/122107-mozhem-da … ariya-prez-2024-g
https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/122076-katev-aktsii … te-izbegnat-sriva

# 541
Този в Германия ще се оправи ... само се наместват едни пари. Но да видим този в бг какво ще го оправи .

# 542
Аз пък се чудя как дори някой си мисли, че сме изолирани. Ами отворете малко статистики за търговия и ще разберете, че е точно обратното. Проверете какви фирми имат офиси и дават работна ръка в БГ.
А какво ще стане с приемане на еврото? Едва ли знаеш, но да ти кажа, че ако бяхме с евро, вече лихвите щяха да са вдигнати и да сме в рецесия.

# 543
  • София
Пак сравнявате години с различни параметри в тях. Хайде сравнете и заплатите 2008 и 2023. Ще паднат ли и заплатите? Ако не,всички да се наредим да чакаме апартаменти на безценица на фона на средната заплата сега.

# 544
Ест. че лихвите щяха да са по-високи, защото щяха да са вързани с Euribor. Въпросът е, че доколкото разбирам от споделения анализ, се очаква нивата им да започнат да намаляват през следващата година в някакъв момент, а България преди 2025 няма да приеме Еврото. Т.е. е възможно влизането ни да е след започнало вече намаляване на индекса и всъщност да не се случи увеличаване на лихвите при нас или поне не с висок темп и за дълго време.

# 545
trikitil не става дума за заплата , а за демография и миграция. В Германия от 82 милиона за няколко години взеха да приближават към 90 ... в България как е? Там гледай как ще се развият нещата. Ако успеете да прилъжете немците с нещо да мигрират км бг ... няма да имате проблеми ... Ама не става с тези пътища

# 546
  • София
trikitil не става дума за заплата , а за демография и миграция. В Германия от 82 милиона за няколко години взеха да приближават към 90 ... в България как е? Там гледай как ще се развият нещата. Ако успеете да прилъжете немците с нещо да мигрират км бг ... няма да имате проблеми ... Ама не става с тези пътища
Германците не са така привързани към имот както българина, голям процент там живеят под наем и евнтуално на по-късен етап от живота си, решават да си вземат основно жилище и не винаги това е свързано с ипотечен кредит до пенсия.
В БГ имота се счита като вид гаранция,че ако останеш без доход поне ще имаш покрив над главата,за това и много нашенски емигранти купуват имот в БГ,като се пенсионират да има къде да се приберат. Още не ни е напуснало и да осигурим децата с имот,като прибавим и все по-голямото желание на младите да живеят отделно от възрастните,отново сравненията с немския и бг пазара ,не са толкова еквивалентни.
Не знам дали скоро ще има поне застой на демогравския срив,но все повече семейства с три деца има в Столицата. До преди 4-5 г бяха малцинство и повод за обръщане след тях,а сега са все по-често срещани.

# 547
...
Не знам дали скоро ще има поне застой на демогравския срив,но все повече семейства с три деца има в Столицата. До преди 4-5 г бяха малцинство и повод за обръщане след тях,а сега са все по-често срещани.
Показва , че има групи с достатъчко доходи. Но те са локално и не е показателно. Изобщо. Даже напротив.
Навремето имаха всички по 1 - 2 деца, но бяхме между 8 и 9 милиона.

# 548
Пак сравнявате години с различни параметри в тях. Хайде сравнете и заплатите 2008 и 2023. Ще паднат ли и заплатите? Ако не,всички да се наредим да чакаме апартаменти на безценица на фона на средната заплата сега.

Добре като не трябва да сравняваме годините тогава вноските или % вноска към нетна заплата. Това трябва да е коефициента.

Отделно знам от близък до брокер че вече хората не купуват толкова прибързано както миналата година. Много се разглеждало но хората се отказвали най-вероятно заради цените. Това е за Варна.

Започва и да ми прави впечатление че вече има доста билборди за сгради и много постове във ФБ с все нови апартаменти които излизат на пазара. Някакси си и не виждам нови строежи по улиците. Всичко е на финални етапи а тези които са завършени са абсолютно тъмни.

# 549
Хайде сравнете и заплатите 2008 и 2023. Ще паднат ли и заплатите?
Ще паднат на тези които не получават увеличение поне равно на инфлацията за годината. Вероятно са болшинство.

# 550
За жилищата ще видим как ще е, но при новите автомобили вече виждам. Доскоро нямаше коли на склад, цените високи, чакаше се с месеци, но хората все пак правеха депозити и купуваха, че да не вземат още да поскъпнат ако чакат още (както правят сега с жилищата).
Сега постоянно излизат реклами "в наличност, отстъпка 2000 лева, подарък зимни гуми" и не знам какво си.

# 551
цените на новите коли падат не само в България.

# 552
За жилищата ще видим как ще е, но при новите автомобили вече виждам. Доскоро нямаше коли на склад, цените високи, чакаше се с месеци, но хората все пак правеха депозити и купуваха, че да не вземат още да поскъпнат ако чакат още (както правят сега с жилищата).
Сега постоянно излизат реклами "в наличност, отстъпка 2000 лева, подарък зимни гуми" и не знам какво си.
Зависи кои марки, но в момента има доста нови автомобили изтеглени от руския пазар. И ги продават с големи отстъпки. За високите класове и ако имаш индивидуални изисквания пак се чака 6 до 9 месеца.
Пазара на НИ може и малко да се позабави. Все пак идва зима, хората се ослушват накъде ще тръгнат лихвите и доходите. В много браншове работата замря и вероятно има дългосрочна несигурност за работните места.
В същото време тези фактори действат възпиращо и на продавачите. Да не се озоват с една торба пари без стойност в ръцете си. Предполагам, че предлагането е най-вече от строители.
Предпазливостта обаче може и да не доведе до понижаване на цените. Трябва си по-продължителен застой в търсенето, според мен.

# 553
цените на новите коли падат не само в България.
Аз пък гледам че са се удвоили в сравнение с отпреди няколко години.

# 554
Бяха по-зле.

Общи условия

Активация на акаунт