Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 75

• 35 331
  • 762
  •   1
Отговори
# 525
  • София, Bulgaria
Малко информация за най-активните търсения на купувачи. Тенденцията я забелязах още началото на лятото, но не исках да избързвам със заключения.
Последните няколко седмици във Фейсбук групите на брокери всеки ден има поне по 7-8 публикации на колеги които търсят за свои купувачи следните имоти:
* 3-ст. апартамент НС, Източни, Южни райони: 300-400К евро, може и повече. Търси се готов продукт или на финалната права, не на зелено. 
* 2-ст. ...................................................................: 180-200К евро, ....................................................................

Или:
* 3-ст......................................................................200-220 К евро ...................................................................., тук се наблюдава склонност и не се изключва ЕПК и панел.

Малките жилища се продават относително бързо, а по-големите увеличиха периода за продажба.
При всяка сделка с купувач успяваме да договорим по-ниска цена! т.е. вече има диалог.
Локацията е определяща/ това е ясно/, но панелка в Младост бие по цена и време за продажба дори качествени сгради в Овча купел 1, 2 или Западните райони.

# 526
tomeva, за 4-стайни имате ли наблюдения каква е тенденцията в момента?

# 527
  • София, Bulgaria
tomeva, за 4-стайни имате ли наблюдения каква е тенденцията в момента?

Както 3-ст, зависи от квадратурата. Т.е. ако квадратурата е като за 3-ст, но практика е 4-ст няма да има разлика.
Мнооого рядко съм срещала истински хубави 4-ст, ако има такъв ще е в горната граница в зависимост вече от точната локация.
Преди дни, колега публикува  търсене:  Колеги, предложете  многостаен апартамент на последен етаж в кв. Лозенец по възможност с голяма тераса. Около ресторант "Хепи" на ул. Богатица е най-предпочитаното място.
Бюджета е до 1.2 МЛН ЕВРО.

Лошо ми става, но това е положението.

# 528
Това ли са високите технологии, които брокерското съсловие в България използва - фейсбук групи?
Колко по-лесно е като по света - да има една мълтипъл листинг система, в която всеки брокер, нает да представлява продавач, качва оферта за имота с точните му данни, а всеки брокер, нает от купувач да му търси, се логва и филтрира според зададените му критерии - локация, цена, площ, и т.н.
Но тук явно по-старомодните начини са на почит - пък и там явно се намират т.нар. "скрити оферти" Simple Smile

# 529
  • София, Bulgaria
Това ли са високите технологии, които брокерското съсловие в България използва - фейсбук групи?
Колко по-лесно е като по света - да има една мълтипъл листинг система, в която всеки брокер, нает да представлява продавач, качва оферта за имота с точните му данни, а всеки брокер, нает от купувач да му търси, се логва и филтрира според зададените му критерии - локация, цена, площ, и т.н.
Но тук явно по-старомодните начини са на почит - пък и там явно се намират т.нар. "скрити оферти" Simple Smile

Така е, по Света е в пъти по-лесно да си брокер и това е само най-малкото затруднение!
Имам наблюдение от първо лице. Щом опряха до мен да помагам/ то и как да помогна де/ и бях в течение на сделки в САЩ, Торонто, Франкфурт - даже 3 бр. / една продажба и една покупка/ и в момента в Холандия.
Брокерите бяха нито повече, нито по-малко от пощенски кутии. Единият даже отговаряше през 3 седмици.
И за всичко извън това, да покаже имота и да препраща имейли: ПЛАЩАШ допълнително! В последствие разбираш, че и не се налага, защото държавата се е погрижила.

# 530
При 1вата ми имотна сделка преди повече от 15г в стария нотариален акт на имота, при описването на съседите беше допусната техническа грешка - номерът на апартамента и от коя страна е позициониран, беше грешно посочено и ако не се бях зачела, никой нямаше да забележи. Коригираха документа доста бързо, преди нашето изповядване. И в новия следихме да се вкара вярната информация.
Според мен се случва по-често, отколкото си мислим 😊

Мазето е вписано и в двата нотариални акта.И ние и те да плащали.
Да не би само номерът да е сбъркан при единия НА, за всички ли има мазета в сградата? Да няма някой с две?
И аз мисля, че е някоя техническа грешка, от която тук произлезе голяма имотна драма Satisfied

# 531
Цитат
Имам наблюдение от първо лице. Щом опряха до мен да помагам/ то и как да помогна де/ и бях в течение на сделки в САЩ, Торонто, Франкфурт - даже 3 бр. / една продажба и една покупка/ и в момента в Холандия.
Нищо не разбрах.Как ще им ''помага'' брокер от България?

# 532
  • София, Bulgaria
Цитат

Никак, разбира се! Освен, как да си систематизират въпросите, за да получат нужните отговори.  В последствие се оказа, че всъщност държавата се погрижила за сигурността на сделките/ най-общо казано/ и за това, брокерът въобще не разбираше, какво го питат и не отговаряше. Имаше го и момента, че никой не е длъжен да те образова, да ти разяснява.

# 533
Една сполучлива шега. От новините:

"НАСА планира да построи къща на Луната"

Потребител под публикацията:

"И пак цената на квадрат ще е по-евтина от "панелка" в "Лозенец" Laughing

# 534
Цитат

Никак, разбира се! Освен, как да си систематизират въпросите, за да получат нужните отговори.  В последствие се оказа, че всъщност държавата се погрижила за сигурността на сделките/ най-общо казано/ и за това, брокерът въобще не разбираше, какво го питат и не отговаряше. Имаше го и момента, че никой не е длъжен да те образова, да ти разяснява.
При нас феномена с питането сещствува защото държавата нехае, чиновниците не знаят или заобикалят правилата, а нямаме доверие и в професионализма на специалистите, които наемаме. За хубаво или за лошо живеем в държавата на Мюнхаузен.
В същото време прекаленото доверие в институциите на т.н "западни" хора ги прави мисловно мързеливи и донякъде наивни (от наша гл.т.).
Така или иначе в рамките на ЕС важат подобни правила и закони, така че защо не човек с опит в БГ да не подскаже кои са рисковите моменти в подобна сделка.

Последна редакция: сб, 07 окт 2023, 16:15 от dariVale

# 535
Такава единна система няма,, защото брокерите са кръвожадни за последния цент от комисионата. Винаги гледат да прецакат другарчето. Затова и ще хамалстваме всички.
Интересна статистика за айрбнб http://insideairbnb.com/barcelona
За съжаление за София няма, но четох че в София и а над 4000 айрбнбта. Колко жилища има за продажба?
В Феникс Сащ, даваха че има в пъти повече айрбнб отколкото имоти за продажба и извода, беше че американците вече повече пътуват по ваканции отколкото да си стоят в къщи. Интересно ми е за София да видя как е и какво ще стане с тези краткосрочни наеми.

# 536
Ами София не е туристическа дестинация. В смисъл като изключим 2-3 неща, които човек да види, няма какво друго. Не е и толкова уредена и зелена, че и за разходки да става. Който наема airbnb е, защото му трябва летището, защото е в командировка, идва за прегледи/операции на близък и т.н., нещо което налага необходимост. Е сигурно има и някой друг чужденец, надяващ се да види нещо, да заповяда Grinning

# 537
Това, което се случва в Германия изобщо не ми харесва единствено ме успокоява, че повечето българи са фрашкани с пари.
Една актуална статийка:
"Кризата с недвижимите имоти в Германия взе първите си големи жертви.
Рецесията на германския пазар на недвижими имоти започна преди година и половина, а през последните 2-3 месеца все повече строителни предприемачи фалират
13:05 | 7 октомври 2023"

https://www.bloombergtv.bg/a/2-novini/122563-krizata-s-nedvizhim … si-golemi-zhertvi

# 538
Има ли някои опит с тези момчета от home2u.bg ?

Купували директно от купувача,но предполагам ще искат големи отстъпки

В белия или черния списък са?

# 539
Това, което се случва в Германия изобщо не ми харесва единствено ме успокоява, че повечето българи са фрашкани с пари.
Една актуална статийка:
"Кризата с недвижимите имоти в Германия взе първите си големи жертви.
Рецесията на германския пазар на недвижими имоти започна преди година и половина, а през последните 2-3 месеца все повече строителни предприемачи фалират
13:05 | 7 октомври 2023"

https://www.bloombergtv.bg/a/2-novini/122563-krizata-s-nedvizhim … si-golemi-zhertvi

По-тревожното е, че през 2008 се случи същото и пазарът на недвижими имоти в Германия тръгна надолу година преди българския. До последно имаше хора които мислеха, че при нас ще се размине. Предстои да видим.

Общи условия

Активация на акаунт