Шестокласници 2023/2024 - Тема 2

• 42 669
  • 791
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Моят син вкъщи не учи. Каквото запомни в училище, това е, там пише евентуално и домашни, за който учител ги изисква. Засега няма недоразумения с оценките. Вдигнах ръце да си троша нервите в последните две години и го оставих да се оправя. Разумен е като цяло, знае си приоритетите и целите и каквото такова. Ходи на урок по БЕЛ и математика веднъж седмично, един астрономически час. По БЕЛ, математика, английски и ИТ е с шестици като цяло, по разказвателните петици. По испански 3, там категорично отказва да полага каквито и да било усилия, не харесва нито езика, нито учителя.
За сметка на това спортува много и с желание. Всеки ден тренира по минимум 2 часа, няма събота, няма неделя, което намирам за много хубаво и също за важно. Той си изразходва енергията и има самочувствие, аз приех нещата, че са такива и вкъщи е някак по-спокойно. Не е пълен отличник, но след като той смята това за излишно, просто не виждам с какви доводи да го убедя, че е важно. Не е за хвалба, че не учи вкъщи, но наистина насила не става, само да ни слушат съседите... Ако има проблем с някои задачи обаче, сам пита.
Не знаех, че има пробни матури за 6 клас. Ще се организирам за някоя от тях.

# 181
Абе и моята не си дава зор, обаче... не знам при вас как е, но при нас като почнат към 22:00 едни съобщения във вайбър групата - написа ли си домашното по..... и мойта като каже Ауууу, забравих, и .... отиде коня у ряката. Пише до посред нощите. Айде лягай - не и не. Сутрин ставането е МЪКААА. Чуват ме и в съседния квартал.

# 182
  • София
Същата работа. В момента го чувам, че още не е легнал....Expressionless
А за утре има голямо домашно по мат., което започна да прави още вчера + тест по л-ра. А, и ЧП.

# 183
  • here and now
Моята в 22 е в кревата с изключен звук на телефона и написани домашни. Но споделя, че е същото де. Сутрин ги чете в училище, преди часовете.

# 184
Телефоните - в хола след 21,30. Който иска да пише. Има две-три деца които пишат към 2 часа в групата да търсят други будни за мултиплейър в разни игри. За мен това е абсурд!

# 185
При нас също телефон и лаптоп са в хола след 22:00, че иначе често се изкушава.
Мисля и аз да запиша наборката на един пробен по БЕЛ, да видим как се справя, че от училище ми е трудно да преценя. Междучасие гледам имат пробни за външни ученици чак края на февруари. Знаете ли за други пробни, София или онлайн?

# 186
  • София
Primerno започват с пробните за 6ти клас от Декември.
Мисля и аз да запиша наборката на един пробен по БЕЛ, да видим как се справя, че от училище ми е трудно да преценя. Междучасие гледам имат пробни за външни ученици чак края на февруари. Знаете ли за други пробни, София или онлайн?

# 187
  • София
Ние не им вземаме телефоните, но към 22 ги подкарваме да си лягат (включително баткото, който в 9 клас). Всеки има нужда от сън. Ние също полека се понасяме към леглото, четем, говорим си, ей такива неща. И понеже сме гадни родители, на които не им трябва интернет нощно време, спираме рутера. Мобилни данни имат много малко и бързо свършват.

В училище аз съм в потрес от дисциплината и от безпомощността на учителите. Моят шестокласник е кротък, макар и не толкова ученолюбив. Тъкмо защото не му се учи вкъщи, гледа да си научи в училище. Но често дори не чува учителите от врявата в клас, връща се уморен и с главоболие. По принуда го записах на български извън училище.

Сега, за пробните.  Аз не бих записвала самоцелно. Често школите дават тестове, базирани на материала, който преподават на курсове. А в курса вървят напред. Например в училище един преразказ не са направили, а на уроците вече 3-то домашно им дават, като са разяснили правилата. Гледайте да не фрустрирате децата.

# 188
Към края на годината съм решила да го пусна на комбиниран пробен изпит, за да види формата. Не, че не му давам и вкъщи, но не го приема като изпит, а като нещо, което аз му давам за упражнение и хич не се концентрира.

# 189
  • София
Здравейте,
сега научавам, че има пробни в 6-ти клас.
Не знам дали не е нож с две остриета това, обаче. Тъй като наистина в различните училища вървят с различно темпо. В някои школи изпреварват, в други не. Освен това не целият материал по БЕЛ в 6-ти клас влиза в НВО, нали учат и чужди произведения...т.е. не знам колко ще бъде измеримо това. Може би само материалът с граматика ще бъде адекватен.
Може би ще се замисля в края на 6-ти клас, тъй като поне ще обхване всичко от 6-ти.

# 190
https://sales.anubis-bulvest.com/parents/useBook/656 На стр. 18 горе в дясно има едно синьо каре. При нас се очаква да се напише дословно определението. Дори да е вярно обяснено и написано, ако не е дословно има проблем - не ми харесва този подход, За сега не съм имала възможност да го коментирам, но все ще се появи.
Не съм привърженик на школите и уроците за нещо, което трябва да научат в училище всички, да им бъде преподадено и упражнено и да се проверява нивото в училище. Но никой не ме пита мен. Вероятно ще се наложи да го играя този мача, за да може и моето дете да е конкурентно на останалите, които ходят и се готвят още от преди детска градина за прословутото НВО.
Да не се тълкува погрешно написаното - всеки си има заложби и съм "за" да се развиват по съответния начин. А не X да каже, че неговото дете е математик и са му малко домашните, които се дават за целия клас например. И да се дават повече неща. Има и такива хора. Все едно да ги накарам да свършат моята работа, 'щото тяхната им е малко Simple Smile
За пълните отличници - Simple Smile Другите водим нормален живот. Нищо не е и не трябва да бъде на всяка цена.

# 191
  • here and now
Нищо не е и не трябва да бъде на всяка цена.
И аз мисля така.

# 192
  • София
И аз не съм привърженик на школи и уроци, но в София е голяма конкуренцията и трябва допълнителна подготовка/ тренировка, освен ако не е много мотивирано/ амбициозно детето. Може и само да се подготви. Но дъщерята не е такава, мотае се, трябва все да я напомням, по принцип се справя добре в училище, сред първите 5-6 в класа в класацията в Школо /обикновено квартално училище, лоша дисциплина/. Затова мисля да я запишем на школа/ курсове в 7 клас. Сега не ходи никъде.

В София кои школи предлагат пробен изпит присъствен за 6-класници? Не намирам други освен Междучасие.

# 193
  • София
https://www.edutech.bg/sofia/probni-izpiti-6-kl/
https://primerno.bg/trialexam/

В София кои школи предлагат пробен изпит присъствен за 6-класници? Не намирам други освен Междучасие.

# 194
  • София
Благодаря! Проучвам и щколи, тук в бгмама темата за школите не е много активна, къде още да потърся списъци на школи в София, отзиви?
Трябва да се ориентирам, пролетта догодина започват записвания, някакви входни тестове, може би края на 6 клас да я запиша, или да не бързам, не знам.

Общи условия

Активация на акаунт