Шестокласници 2023/2024 - Тема 2

• 42 636
  • 791
  •   2
Отговори
# 540
  • Отвъд алеята зад шкафа
Здравейте!
Мен ме интересува в оценката по БЕЛ за НВО каква тежест има граматиката и езиковите правила и каква разтягането на локуми по литература?
Отворете един изпит НВО от предишни години, има в сайта на МОН и вижте сама въпросите, точките. Разтягане на локуми няма, т.к тезата е 3-4 изречения само.

# 541
Виждам последно от 2019 г. - нещо по-скорошно?

# 542
  • Бургас
Ученичката грам не се е трогнала от предстоящия 7-и клас, а по-притеснителното е, че и мен ме е обзело едно спокойствие, а вече няма закога Wink Мислех си тези дни за пробните изпити, които предлагат някои школи и може би ще пробваме с някоя от по-далечните дати, че да се понатрупа още материал.

# 543
  • София
Лошото според мен при тезата е, че търсят конкретни думи - шаблони, затова за съжаление, децата научават почти наизуст голяма част от тезите...с две думи разтягане на локуми няма. Важното е да се научи граматиката. Но пък за преразказа, който носи 35 т. си е важно да имаш езикова култура, според мен, а не да използваш 20-ти "казал" например...

# 544
Още миналата година госпожата по български ги накара на един лист да напишат повече от двадесет синонима на думата "казал". Едвам ги докарахме 😆
Наборката не е ориентирана какво иска, аз уклон не давам. Надявам се като дойде време да редим желания, да има такива и да са постижими. Говоря, че за да има избор, трябва да има резултати. Дали ще ги постигне от нея зависи. Школи и уроци засега не търся, по - вероятно е да ги пропусна или нещо в края да търся, ако много го закъса. На пробни ще я записвам, но чак догодина.

# 545
Виждам последно от 2019 г. - нещо по-скорошно?

Това е изпита от 2023 година.
https://www.mon.bg/nfs/2023/06/nvo_bel_7klas_13062023.pdf

# 546
  • София
https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/natsionalno-vanshno-otseny … i-klas-po-godini/

На този линк са изпитите от доста години назад.
Няма разтягане на локуми, освен тезата, която носи максимум 6 точки. Ако научат шаблона за писане на теза, нацелят 1-2 ключови думи, ще вземат поне 4 точки.
По-неприятно е с преразказа, защото се очаква от 2-3 прочитания и без водене на записки по време на четенето, да са почти наизустили текста. Тук може да се получи голямо отклонение от макс.брой точки. Добре е да се тренира паметта от сега.

И аз ще съм с двама матуранти догодина, но за баткото е леко безмислена - 10-токласна.

# 547
Личното ми мнение е, че 35 т. на презразказа сигурно могат да постигнат само броени деца. Тезата и 6те точки от нея, също.

# 548
Благодаря!
Баш за преразказа идеше реч колко точки носи... И дали ако се напише нещо се дават точки или положението е всичко или нищо.
И да - подкрепям, че броени деца имат толкова услужлива памет за художествен текст.

# 549
Да, дават се точки за всяко нещо. Има скала, по която се оценяват. Дори и примерно да е сбъркано глаголното време, няма да получи точки само за това, но за другите неща ще получи - граматика, пунктуация, изразни средства и т.н.

# 550
Лошото според мен при тезата е, че търсят конкретни думи - шаблони, затова за съжаление, децата научават почти наизуст голяма част от тезите...с две думи разтягане на локуми няма. Важното е да се научи граматиката. Но пък за преразказа, който носи 35 т. си е важно да имаш езикова култура, според мен, а не да използваш 20-ти "казал" например...
И аз много съм мислила по въпроса за наизустяването и за клишетата, които са неизбежна част от учебния процес. Преди бях много против тях, самата аз в ученическите си години съм се стремяла да ги избягвам, доколкото е било възможно, обаче последните години, откак съм по-зряла Stuck Out Tongue Closed Eyes и с повече наблюдения върху деца а и върху мен самата, вече не мисля, че това е чак толкова лош подход.

Първо - какъв процент от хората въобще са способни да сътворят нещо оригинално, нещо свое, но същевременно да е по темата, да е аргументирано, да е с добър изказ и разбираемо за адресата, т.е. за този, който ще го чете и възприема, а не за самия пишещ? Второ - шаблоните все пак дават една доста добра основа, учиш се от опита и идеите на другите и най-вече - запознават те с терминология, без която не можеш да изкажеш (напишеш) и защитиш никаква теза.

Така че по-добре с клишетата, отколкото без тях. Хубаво е да се надскачат и надграждат, но това така или иначе ще направят много малък процент деца. А останалите? Ако се разчита на лично творчество, на оригиналност, на това тепърва да откриват топлата вода - оле-мале! Само 1% от учениците биха могли да го направят. Останалите ще имат 0 точки, гаранция.

# 551
Моята девойка се справя добре с БЕЛ и аз за сега съм спокойна там, дано това спокойствие не ни изиграе лоша шега.

Очаквам другата година вълнението за тийнейджърските неща да е още по-голямо за сметка на ученето, дано не съм права.

Последна редакция: пт, 08 мар 2024, 09:37 от Princess Rosе

# 552
По наше време не сме писали тези, а правехме анализи с елементи на разсъждение. Помня едни помагала с анализи, които бяха пълни с подобни клишета. Толкова не обичах да ги чета....

# 553
  • София
Ако някой се интересува от “Междучасие” - записването за догодина вече е отворено

Благодаря за подсещането Simple Smile
Попълних онлайн формуляра, сега чакам отговор.

По наше време не сме писали тези, а правехме анализи с елементи на разсъждение. Помня едни помагала с анализи, които бяха пълни с подобни клишета. Толкова не обичах да ги чета....
Толкова досадни ми бяха... "Какво иска да каже авторът?" Ами, каквото е искал, да го е казал.

# 554
И аз им писах мейл на Междучасие, още нямам обратна връзка...И без това се колебая между различни варианти, та изчаквам да видим колко време ще мълчат.

Общи условия

Активация на акаунт