🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 63]

• 59 972
  • 744
  •   1
Отговори
# 135
Да споделя и аз за нашето пътуване.
Припомнихме си местата, вкусовете и ми се ходи пак и пак....
Нощувахме в хотел Sirkeci Quietness Hotel в непосредствена близост до гара Sirkeci. Хотела е приличен с реновирано обзавеждане, но в нашата стая мирише много лошо. При другата част от компанията беше ОК. Паркинга на гарата е денонощен и е 160 лири за 24 часа.
Местоположението е възможно най-удобно откъм предвижване и забележителности. За нашата баба беше екстра и успяхме за 3 дни да посетим максимално забележителности.
Картата за транспорт потвърждавам е 70 лири и човека, който ни съдейства на автомата каза, че няма лимит. За 5 човека взехме 2 карти, които заредихме с по 230 лири всяка. Беше ни предостатъчно за 3те дни.
Пътувамхе през ноща и още по пътя към хотела рано спряхме на Св. Стефан, от там в Долмабахче, нямаше опашка, взехме и аудио гид (и напомням, че го дават срещу документ за самоличност). Към обяд вече трафика беше ад. Но стигнахме точно в 14ч. в хотела. За паркинга се чака да се влезе, тъй като по обед вече почти няма места.
Препоръчвам посещението на забележителностите на площада Султанахмед и не само да ги правите рано сутрин. После стават доста големи опашки, особено петък и събота. В петък в Св. София и Синята джамия до 14.30 имаше молитва и не пускаха туристи. За съжаление това не го знаехме и не успяхме да влезнем. Веднага сменихме програмата и взехме от червените обиколни двуетажни рейсове Bosforus tour и не съжаляваме, защото точно тръгнахме и заваля пороен дъжд. Преди да се качим си купихме симид и вода. Разходката е 90 лв. на човек, но в рамките на 24 часа можеш да се качиш и слезнеш от него колкото пъти искаш на някоя от спирките, на които спира. Ние навръщане слязохме на Таксим и от там продължим до кулата Галата.
Храната по централните заведения си е скъпа, ако ви се навлиза навътре по уличките има вкусни и прилични места.
Скрит текст:

П.П. Допълвам, че до кулата (сградата) Сапфир не си заслужава ходенето. Да гледката е супер, но вътре е почти празно и има 2 магазина на кръст. По-скоро бих отишла за гледка на новата ТВ кула (в азиятската част) и в близост видях, че има още една, но в момента не се сещам името.

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 18:32 от Gigi

# 136
  • Пловдив
Здравейте, предстои ни пътуване до Истанбул с дете на три години. Набелязали сме основни забележителности и няма да бързаме, колкото успеем да видим. Моля за съдействие по два въпроса:
1. Видях, че може да си закупим онлайн билети за Истанбулския аквариум. Цените за турците и за чужденците са различни. Според вас ако закупим билети като за свои (така да се каже), дали ще си създадем проблем?
2. Искаме да направим разходка по Босфора и се съобразяваме естествено с възрастта на детето и неговото търпение 🙈😁. Затова си търсим разходка, която да е максимум 3 часа. Не мога да се ориентирам от къде до къде да си вземем такава разходка.

Много благодаря предварително 🍀❤️

# 137
А къде да проверя колко пари са останали в стикера ( винетката)?
Колко лири излиза пътуването до Истанбул и обратно?
По 24 ТЛ в посока (от Одрин )
Аз съм си изтеглила приложение HGS и от там гледам.
ВеВе, Благодаря! Все още не са дръпнати 😀 минахме покрай МОЛ Истанбул , значи трябвя да са ме засекли 😊
Извинете, мога ли да попитам как се регистрирате в приложението? Знам турски, уж всичко правя, обаче не ме допуска и не ме допуска 😄
Регистрацията става през компютър(лаптоп) защото иначе иска турски паспорт. Като се регистрирате през компютъра,ще трябва да ви изпрати линк за активация. Може да отнеме 2-3 дни😁🤣на мен ми писна и приложих старата хватка. Натиснах забравена парола и готовооооо😃😃 пристига в спам папката. След това си дръпнах приложението за телефон и от там гледам наличност на парите. Лесно е, дори вече зареждам и онлайн🤣😀с Револют....абе образовам се.
Ние тъкмо преди 2часа се прибрахме от 12 дневно турско приключение. Нощувки в Истанбул,после Бодрум и после Чанаккале...
Живи и здрави след 15 дни отново ще съм в Истанбул🥰🥰

# 138
  • Sofia
12 дни в Турция и след 15 пак ще си там! Според мен влизаш тук, само за да ни дразниш Stuck Out Tongue Winking Eye

Анастасия, вероятно няма да можеш да си купиш билети за турски граждани, сигурно ще ти изискат някакво потвърждение при плащането. Дори и да успееш, ще се изложите там на място, няма да ви мине номерът – мое мнение.

# 139
Здравейте, предстои ни пътуване до Истанбул с дете на три години. Набелязали сме основни забележителности и няма да бързаме, колкото успеем да видим. Моля за съдействие по два въпроса:
1. Видях, че може да си закупим онлайн билети за Истанбулския аквариум. Цените за турците и за чужденците са различни. Според вас ако закупим билети като за свои (така да се каже), дали ще си създадем проблем?
2. Искаме да направим разходка по Босфора и се съобразяваме естествено с възрастта на детето и неговото търпение 🙈😁. Затова си търсим разходка, която да е максимум 3 часа. Не мога да се ориентирам от къде до къде да си вземем такава разходка.

Пътуваме с двете ни деца от бебета. Синът ми беше на година и половина, като го заведохме за първи път на екскурзия в Истанбул. Беше още в количка и беше много лесно. Парка Емиргян много му хареса. Скоро пак бяхме в Истанбул на път за морето, прекарахме един ден в разходки, включително и с корабче по Босфора.Хванахме корабчето, което е от Еминьоню минава през Емиргян и след още 3 спирки обръща. Не си спомням как се казваше последната спирка, но се минаваше и Саръйер.  Миниава по целия Босфор, но само от европейската страна. Може би над 3 часа беше общо с ходене и връщане. Синът ми беше на почти 3г и издържа геройски. Много се впечатляваше от всичко, не е давал зор да слизаме. В аквариума не сме ходили. На фона на тази красота покрай брега, ми е съвестно да се затворим в мол или аквариум. Сигурна съм, че ще бъде интересно, но може би ще идем някой път, като е студено, вали и не става за на вън.

# 140
12 дни в Турция и след 15 пак ще си там! Според мен влизаш тук, само за да ни дразниш Stuck Out Tongue Winking Eye

Анастасия, вероятно няма да можеш да си купиш билети за турски граждани, сигурно ще ти изискат някакво потвърждение при плащането. Дори и да успееш, ще се изложите там на място, няма да ви мине номерът – мое мнение.
😃 хаха,нееее  тук отбора е незаменим.Благодарение на хората в тази тема направих първите си сериозни стъпки в Истанбул. Няма да забравя,как първият път обикалях из Султан Ахмет...най-голямото ми постижение беше ,че отидох сам-самичка с дете до Топкапъ😃 защото бях убедена ,че не може да билета за детето да е .....(не помня колко евра беше) нямах понятие ,кое къде и всичко с питане. Оказах се права, платих 100 лири вход за себе си и детето беше безплатно...

# 141
  • Пловдив
Много благодаря, ще проверя тази дистинация!

Веве - направих и аз тази врътка за забравена парола, благодаря 😊

Сиена М. - благодаря за споделеното мнение. 🍀

Пътуваме с двете ни деца от бебета. Синът ми беше на година и половина, като го заведохме за първи път на екскурзия в Истанбул. Беше още в количка и беше много лесно. Парка Емиргян много му хареса. Скоро пак бяхме в Истанбул на път за морето, прекарахме един ден в разходки, включително и с корабче по Босфора.Хванахме корабчето, което е от Еминьоню минава през Емиргян и след още 3 спирки обръща. Не си спомням как се казваше последната спирка, но се минаваше и Саръйер.  Миниава по целия Босфор, но само от европейската страна. Може би над 3 часа беше общо с ходене и връщане. Синът ми беше на почти 3г и издържа геройски. Много се впечатляваше от всичко, не е давал зор да слизаме. В аквариума не сме ходили. На фона на тази красота покрай брега, ми е съвестно да се затворим в мол или аквариум. Сигурна съм, че ще бъде интересно, но може би ще идем някой път, като е студено, вали и не става за на вън.

# 142
  • Варна
защото бях убедена ,че не може да билета за детето да е .....(не помня колко евра беше) нямах понятие ,кое къде и всичко с питане. Оказах се права, платих 100 лири вход за себе си и детето беше безплатно...

съвсем разбираемо е когато ТА или някакъв гид да ви развежда и ухажва КЪДЕТО И ДА Е да ви вземе и пари - все пак така си изкарва прехраната - нали и той иска децата му да имат наденичка в боба Simple Smile и щом сами можете да си направите нещо БЕЗ чужда помощ няма и да плащате за такава

# 143
Абсолютно! Като човек работещ в светата на туризма,съм напълно съгласна,това си е бизнес даващ хляб на много хора. И че цялата машина се върти около хора,които не могат/не искат да се занимават с маршрути,транспорт,питане и разпитване. И всеки има право на избор (аз харесвам ол-инклузив например😁 ми за мен не е почивка ако ще готвя аз) .
Аз пък го избивам на:  ,,Ами аз незнам,как е НО и така не е,,🤣😁😁 и започва ровенето,питането и разпитването.

Започвам да подготвям новото пътуване,след 15 дни. Ще бъдем 4-ри девойки😃...времето обаче ме притеснява...много дъждовно тази година.
Ще имам нужда от хубаво място за хапване с гледка. Едната ми приятелка е кулинарен турист🤣 обича да яде и е ценител. Искам да ги зааведем на хубаво място. Ако препоръчате някое хубаво заведение с гледка...и хубава сладкарница да ядем Сан Себастиян😁

# 144
  • Варна
(аз харесвам ол-инклузив например😁 ми за мен не е почивка ако ще готвя аз) .
Ще имам нужда от хубаво място за хапване с гледка. Едната ми приятелка е кулинарен турист🤣 обича да яде и е ценител. Искам да ги зааведем на хубаво място. Ако препоръчате някое хубаво заведение с гледка...и хубава сладкарница да ядем Сан Себастиян😁

Точно пред Долмабахче на самия бряг , е не чак гурме , но гледката е с гаранция , кюнефе и чиизкейк има:)
Всъщност на брега на Босфора , а и по брега на Мраморно море има десетки ресторанти задължително със сеафууд с много гледка Simple Smile
То ходенето до мегаполиса и отсядането в хотели няма време нито за ОЛЛ нито за готвене , но на почивка не ща ОЛЛ щот съм лаком и става седмица с гарантирано преяждане , че и препиване
Sad Sad Sad

# 145
Ирен, 😍 с две деца мисля, че това, което си предвидила стига, че и е в повече.
То само в Рахми Коч може да стоите цял ден.
Не зная колко са големи, но ако добавите и един аквариум и шопингът ти отива на кино. 😂
Направи си план според техните интереси все пак, че да не ти мрънкат и да ти развалят кефа.
Цитат
То само в Рахми Коч може да стоите цял ден.
Подсети ме:
Ние изкарахме 6-7 часа макар и с пораснало 19 годишно дете, хихихихи. То не беше обикаляне, снимки, возене на влакче и т.н. като имай предвид че подводницата беше затворена за посетители.
Но си изкарахме супер яко .

А аз и да се оплача, нашата екскурзия за Истанбул се размина разочаровани сме цялата ни групичка, ама нищо може и да е за добро. Следваща дата за м. Ноември но 2-3 се опъват че ще е студено и може да е дъждовно. Сигурно ще го отложим за април-май следващата година. А иначе маршрута е планиран и начертан, тъкмо щях да моля за съдействие от съфорумките тук относно придвижване с корабче от Еминюню до Миниатюрк и ЙОК няма екскурзия. Но васе пак някой ако ме насочи дали такова придвижване е възможно ще съм много благодарна,
Някой ден когато имамповече време ще разкажа за набелязания ни маршрут  придружен от кратко клипче направено от дъщеря ми.
Хайде ИСТАНБУЛКИ хубава вечер!
ЧЕТА ВИ ВИНАГИ С ГОЛЯМ ИНТЕРЕС, макар и да пиша рядко.....😍

Последна редакция: чт, 12 окт 2023, 16:34 от Kristalin

# 146
Kristalin бях планувала Миниатюрк парк, но времето ни изигра лоша шега -дъжд..дъжд.
От Каракьой фер.терминал с корабче до Sütlüce (линията Halic hati) и после с автобус 47E / 50 E до Миниатюрк парк. Така го бях планувала.

# 147
Привет от Истанбул! ❤️

Само ще покажа невероятните японски палачинки, че умирам за сън, а друг път ще пиша и за другите неща от днешния ден (след нощно пътуване мисля, че добре ни се получи- лежерно, но и с нещичко ново).
Преплувах Босфора 😉 😜, за да хапнем от тях
И ето ги заветните кулинарни изкушения.

Сладкарничката е на много лесно място, на 3 мин от джамията Ортакьой (пътувахме с корабче).
Казва се Пуфу, през март планирах да я търся в Ченгелкьой, но нямахме време, а те междувременно  открили по-близичко.
Имаше малка опашка отвън, чакахме за маси (само 9 двойки са).
Бавно се приготвят тези палачинки, затова така, но пък са божествени!
Ето го ценоразписа:

И обстановката в момент на затишие...

Единствената ми забележка е за липсата на тоалетна, което си е малко разочароващо и странно.

Срещу сладкарницата има магазин за халва и познатите търкиш сладости, много заведения за риба и не само, тихо, приятно, спокойно място.

А дотук и времето много помага за настроението ни- топло, слънчево, лениво. 😂

# 148
  • София
Пепелче, палачинките от някакво пухкаво тесто ли са? Вътре имат ли нещо или е само заливката и плодовете, които се виждат?

# 149
Пепелче, палачинките от някакво пухкаво тесто ли са? Вътре имат ли нещо или е само заливката и плодовете, които се виждат?
Таня, 😍 само тесто е, мекичко като дунапрен.
Другото е заливки и украси.
Мисля да се пробвам да ги направя по някоя рецепта от нета.
Не съм по готвенето хич, но за тези палачинки, ще се напъна. 😂

Общи условия

Активация на акаунт