🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 63]

• 59 715
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Ако намериш подходящата рецепта, да я споделиш! Wink

# 151
Ейййй,опасни сте 🥰 ето къде ще бъде момента на изненада. Едната ми приятелка е луда японска фенка ( умее да прави чаена церемония) ще я изненадам много яко с тези палачинки.

# 152
  • Монтана
pepel_ot_rozi тази сладкарница в кой квартал е? Във Фатих дали я има?
Вие в кой квартал нощувате? Как е относно разстояние относно забележителностите?

Само ще покажа невероятните японски палачинки, че умирам за сън, а друг път ще пиша и за другите неща от днешния ден (след нощно пътуване мисля, че добре ни се получи- лежерно, но и с нещичко ново).
Преплувах Босфора 😉 😜, за да хапнем от тях
И ето ги заветните кулинарни изкушения.

Сладкарничката е на много лесно място, на 3 мин от джамията Ортакьой (пътувахме с корабче).
Казва се Пуфу, през март планирах да я търся в Ченгелкьой, но нямахме време, а те междувременно  открили по-близичко.
Имаше малка опашка отвън, чакахме за маси (само 9 двойки са).
Бавно се приготвят тези палачинки, затова така, но пък са божествени!
Ето го ценоразписа:

И обстановката в момент на затишие...

Единствената ми забележка е за липсата на тоалетна, което си е малко разочароващо и странно.

Срещу сладкарницата има магазин за халва и познатите търкиш сладости, много заведения за риба и не само, тихо, приятно, спокойно място.

А дотук и времето много помага за настроението ни- топло, слънчево, лениво. 😂
[/quote]

# 153
  • Варна
Само ще покажа невероятните японски палачинки,
Бавно се приготвят тези палачинки, затова така, но пък са божествени!
Таня67
Ако намериш подходящата рецепта, да я споделиш!
[/quote]

японски суфле палачинки познати и под името дораяки , бих ги нарекал пандишпанови палачинки, защото имат типичен пандишпанов вкус и са сладки и само дето са съвсем жълти и наполовина или 1/3 дебели от тези белите
на външен вид почти като американските само с по различен вкус щото американските повечето са с мая
а има и по други - Окономи яки които пък са солени , тъмни и със соев сос. Тези пухкави като дунапрен и съвсем бели значи са без яйца и с някакъв силен набухвател , може би сода , който ги е пробвал да каже имат ли вкус на сода или мая ?
сигурно има много рецепти така както майка ми , жена ми и двете ми баби всяка правеше различни и все различни от моите 3-4 вида които аз пък правя Simple Smile Simple Smile

# 154
Скъпо е станало в Истанбул. Може ние да сме попаднали на туристически ресторанти около забележителностите, въпреки, че гледах да са с висока оценка и добри отзиви. Основните вървяха по около 450 ТЛ. Кафе по около 60-70 лири. Баклавата на места по 800-900 лири/кг. По магазините с реплики искат разни луди пари за фалшиви маратонки по 300-400€. На места не се сдържах и откровено се разсмях като ми изръсиха по 20€ на чифт гащи - реплика. Та така…

# 155
poliral, адресът на сладкарницата е Mecidiye, Muvakkit Sk. No: 8A, 34930 Beşiktaş/İstanbul

Малко снимки от Арнавуткьой - белите къщи не ме разочароваха. 😂

Много приятно пътуване с новия трамвай N°5 😉 😜 и нова галерия на сп. Feshane.

Casa Botter на Истиклял - изложбата не ме заинтригува, но сградата - да.
Нямам много снимки оттам, но само за инфо...

Пера музей (в петък след 18ч. е безплатен) с Дресьорът на костенурки - най - сетне сбъдната мечта, че все имаше причини за отлагане досега.

Последна редакция: сб, 14 окт 2023, 17:23 от pepel_ot_rozi

# 156
  • Sofia
Ууу завидях ти за последните 2-3 локации! Stuck Out Tongue Winking Eye
Радвам се, че успя Heart

# 157
Момичета, може ли точна локация на форумският ресторант,че го търся в старите публикации и на първата страница,ама все на други улици попадам с ресторанти със същото име

# 158
  • Sofia
За Ортаклар ако питаш, ей го:
https://maps.app.goo.gl/LVNs21ztQarMk51J7

# 159
Благодаря ☺️ пропуснала съм името да напиша , ама пак ме разбрахте 😃
Относно цените...преди малко ми пише ,едното момиче с което ще пътуваме (живот и здраве след 12 дни) нейният братовчед се прибрал преди 5 дни от Истанбул и и казал, да си вземе храна и консерви от тук ,щото било много скъпо🤣🤣🤣
И аз видях поскъпването (в Истанбул съм горе долу на около 6месеца) последно се прибрах преди 3 дни. Да кажем,че цените по ресторантите вече са като нашите. Един симит със топено сирене е станал 25 лири на Еминюню.
За сметка на това в Чинаккале ядох любимият ми пилаф с пилешко,нахут,домати и кисело мляко за 50лири порцията😍 от количка ,точно както обичам

# 160
Още малко снимки от последния ми ден в Истанбул.
Този път ИГ леко ме подведе с едно интересно видео за някоя си уличка Bogazkesen, която набирала популярност сред туристите. 😂
На лесно място е - от сп. Топхане на Т1 тръгвате по един стръъъмен баир към Истиклял (т. е. в посока обратна на морето).
Улицата наистина е изпъстрена с много кипри кафенета, дизайнерски ателиета или по-точно магазинчета за ръчно изработени предмети, малки галерийки, но сякаш е малко тъжна (или мене това драпане нагоре ме натъжи 😂).
Разбира се няма как човек да не приседне за кратък отдих преди финалните стълби 😉 😜 поне на чай с чийзкейк Сан Себастиан, щото честно казано артпредметите хич не са бюджетни.
Все пак улицата не е дълга и се добрахме с пъшкане до Истиклял, някъде около лицея се излиза.
Забравих да кажа, че това беше и най-топлият от трите дни и дори само по тениска ми беше горещо.

От предния ден ми беше останало чувството, че имам нещо недовършено за Каса Ботер и вечерта в хотела пак изгледах видеото- наистина е трябвало да влезем и в съседния вход, за да разгледаме апартамента на султанския шивач. 😂
Така и така ни беше на път към Кулата и фуникуляра, попълних пропуска. 😂
Ето малко снимки от поправителния. 😂

И моите леки разочарования - никъде сякаш не пихме достатъчно хубав и пресен чай този път освен на автогарата в малко мърлявите им заведения. 😂
И вярно, че компанията ми не беше шопинг ориентирана, но то и цените вече не са по джоба ми като едно време.
Хубавите турски марки за дрехи, които можех да си позволя преди, вече не мога 😟, а евтините сякаш са само за забрадени клиентки. 😂
Все пак не мога да се оплача, купих си някои неща за есенно-зимния сезон, но компромисно. 😂

А в моя файл за Истанбул остава много невидяно и той набъбва ли набъбва... 😂

Последна редакция: нд, 15 окт 2023, 14:11 от pepel_ot_rozi

# 161
  • Варна
People ot rozi,
Така ми се иска да имам приятелка, влюбена в Истанбул, която да ме води, води из него, за да свикна и аз най накрая с тоя град.

Та, както и да е...исках да те помоля да напишеш турските марки от които си била доволна.

Случайно някой в темата да е бил в един музей в Милано, на който му забравих името, и в който също има влакове и други транспортни средства и да може да го сравни с този на Рахми Коч, евентуално да заведа моя тийнейджър?

# 162
В Милано съм била в музвя"Леонардо да Винчи" и много се забавлявах. Точно затова и искам да посетим "Рахми Коч".

# 163
  • Варна
В Милано съм била в музвя"Леонардо да Винчи" и много се забавлявах. Точно затова и искам да посетим "Рахми Коч".
Да, точно той беше.

# 164
Мис Ноар🌞, в Милано не съм посещавала точно такъв музей и нямам право на категорично мнение, само ще кажа кои са двете предимства на Р. Коч според мене.
Първо, че този музей не оставя равнодушен никого, независимо от възраст и пол.
Второ - местоположението му с невероятната гледка към Златния рог.
И съжалявам, че не съм завела моя син, когато беше тийн. 😂
Сега той мечтае за Истанбул и някой ден, когато има време, ще отиде със сигурност, защото съм го облъчила, 😂 пък се знае кой ще му направи програмата. 😂

Аз май много драматично се изказах за цените на дрехите в Турция. 😂 😂
Не казвам, че са невъзможни и човек не може да похарчи едни пари, даже на повечето от вас вероятно няма да им се сторят и много.
Просто аз ще търся по- евтини варианти, с които да постигна същия ефект (или почти същия😂 ), за да попътувам още малко, докато възрастта и здравето ми позволяват. 😂
Иначе, на първо четене, марки, които харесвам и които няма да спра да наглеждам все пак са Mavi (раят на денима 😂), Collins, Koton, U. S. Polo (турския "клон") и още някои, за които сега не се сещам, но във всеки Мол  ще ги видите.
А по-рано там и Zara, и Mango ми излизаха по - изгодно сякаш.
Но в крайна сметка всеки според финансовите си възможности ще си действа, аз обичам дори само да се разхождам в Молове, а в Истанбул това е лесно. 😂 😂 😂

Последна редакция: нд, 15 окт 2023, 17:20 от pepel_ot_rozi

Общи условия

Активация на акаунт