🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 63]

• 59 684
  • 744
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте!
Отдавна искам да посетим Истанбул. И понеже ще сме с деца на 13г. и 6г. мисля да посетим подходящи за тях места. Може би за 3 нощувки - 4 дни. Искам задължително:
1. Да направим разходка с корабче по Босфора.
2. Да се качим на кулата Сапфир и виртуална разходка с хеликоптер.
3. Да посетим някой от аквариумите.
4. Леголенд, може би.
5. Да посетим азиатската част.
6. Миниатюрк.
Ще се радвам да споделите за деца атракции и да са комбинирани подходящо, за да стигне времето. Ще пътуваме с кола, не съм сигурна, че с градския транспорт ще се справим, а и малкото дете не знам, колко би издържало.
Как бихте си организирали подобен вид екскурзия?
С какъв транспорт бихте тръгнали?
Какви места бихте посетили с деца на тази възраст?
Ако знаете за пътеписи с подобни изисквания, моля да ги споделите.Relaxed
Препоръчвам музея на Техниката (на Рахми Коч) мисля че ще се забавляват.

# 271

Този цветен,  колоритен  и космополитен град събрал в себе си  легенди, дворци , джамии и история през вековете ни посрещна със слънце , а ни изпрати с дъжд .
Пак  стигнахме до Истанбул с влак.
И в двете посоки влакът имаше закъснение .
Двуместно купе, има хладилник, мивка, течен сапун, кърпи за ръце няма ( поискайте си от шафнера) ,   климатик, температурата индивидуално се регулира, шафнерът раздава пакетирано спално бельо,  има дебели одеала .
Дават малко натурално сокче, вода,  солети десертче .
Пристигайки на гара Халкалъ се качихме на Мармарай. Заредихме Истанбулкарт. Цена на пластиката е 70 лири,   автоматът за закупуване и зареждане на Истанбулкарт не работи с банкноти от 200 лири.
Има автомат за закупуване и зареждане на Истанбулкарт с дебитна/ кредитна карта.
На гара Халкалъ все още няма откъде да си купите храна и напитки.
Отседнахме отново в хотел Aslan home apart в Сиркеджи , стаята ни беше на първи етаж ( изрично бях посочила в резервацията ) . Резервация чрез Букинг. Плащане кеш в хотела.
Без закуска е.
Хотелът е с много добра локация, не е луксозен.
В музея Мадам Тюсо чуждестранни студенти след представяне на международна студентска карта ползват намаление, също и лица с експертно решение на ТЕЛК  . За три лица ( два билета с намаление и един редовен билет-  963 лири платихме).
Посетихме Анадолската крепост, цена за чужденци е 80 лири. Пътувахме с корабче на Шехир Хатларъ от Юскудар до Анадолу кавагъ цената е 23 лири , първото корабче тръгва в 11:45ч. от Юскудар.
Но времето не беше с нас , последният ден беше порой , трябваха ми плавници. На прибежки бяхме в магазините около хотела.

Здравейте, страхотен пост, и снимките са чудесни:)) Мога ли само да Ви попитам откъде хванахте влака и как се резервират билетите, ние искаме да пътуваме от София по възможност с влак със спални вагони? Благодаря Ви предварително:)

# 272
Обадете се на Централна гара София.

# 273
DimBZah билети за  влака  закупувате от централна жп гара София  ( аз ги закупих от жп гара Видин - живея в града) , онлайн продажба на билети няма. Два месеца предварително може да се закупят от България - двупосочен билет. Имайте предвид ,че отпуснатите спални места за продажба в България за връщане са малко.
Качвате се от централна жп гара.

# 274
Благодаря ви много Ариа и FBID1119177734809501, ще звънна днес да видя дали мога да си ги резервирам по телефона, а и тъй като не живея в БГ, дали може някой мой близък да ни ги закупи от гарата, благодаря ви:) Това ми е най-трудната част от организацията по пътуването, все си мисля, че хотели и места за хапване и дестинации ще си ги набележа и ще ги доизмислим на момента:)

# 275
Здравейте отново! Simple Smile
Предстои ми пътуване до Истанбул за 2-ри път (утре) и бих искала да се допитам до тези от вас, които са с повече опит. Миналата година си бях набелязала доста места, които исках да видя и успях едва половината, и то отчасти, заради проблеми с настаняването и смяна на хотел по вина на тур. агенция, от една страна, и липсата на организирана програма от мен, от друга.
Та, сега съм на поправителен Smirk
Бих искала да ви попитам дали програмата е изпълнима за деня и евентуално с каква сума горе долу трябва да заредим (за 2-ма) IstanbulKart (нещо, което миналата година така и не успяхме, имам само пластиката). Това, което съм предвидила е следното:
Ще бъдем настанени в хотел Nanda.
1-ви ден: Тръгване от хотела до Каракьой с градски транспорт и оттам пеша до Галата.
От Галата вървим пеша през Истиклял и стигаме до Таксим.
От Таксим до Долмабахче отново с градски транспорт (като няма да влизаме в двореца, а ще видим каквото може отвън и един музей в околността).
След това от Долмабахче до Ортакьой с градски транспорт.
И от Ортакьой до Капалъ Чарши, където да посетим ресторанта на Нурсет, след което се прибираме в хотела, отново с градския. Всичко съм наснимала на скрийншот, за всеки случай, ако не се оправя с офлайн картата Satisfied
2-ри ден: Тръгване от хотела с градския до Балат (миналата година почти нищо не успяхме да разгледаме, защото стана късно и сега искам да си наваксаме) и българската църква "Св. Стефан".
След това от спирка Фенер до Султанахмет, където искам да посетим ресторанта Seven Hills. И оттам се прибираме към хотела с градски транспорт.
Ще ви бъда много благодарна за всякакви отговори, съвети и предложения. Очаквам да ги прочета с нетърпение, тъй като утре пътуваме и ако е необходимо, да сменя нещо или да имам предвид! Relaxed

# 276
  • София
Аз бих сменила посоката заради стръмното - първо Таксим, после Истиклял, кулата Галата, Каракьой.

Отвън от Долмабахче нищо няма да видите. Вижда се часовниковата кула в първия двор, който е достъпен за всички. Останалото е красива порта и високи дувари. Евентуално може да седнете в кафенето до Босфора, което е при часовника. Но е възможно да има опашка за влизане в двора, защото има проверка за оръжия, през която влизат всички желаещи да посетят двореца.

След Долмабахче има музей, в на който двора се влиза безплатно. От там можете да видите Босфора през красива врата като тези на двореца. Не съм ходила там. Дано информацията да е вярна.

# 277
Аз бих сменила посоката заради стръмното - първо Таксим, после Истиклял, кулата Галата, Каракьой.

Отвън от Долмабахче нищо няма да видите. Вижда се часовниковата кула в първия двор, който е достъпен за всички. Останалото е красива порта и високи дувари. Евентуално може да седнете в кафенето до Босфора, което е при часовника. Но е възможно да има опашка за влизане в двора, защото има проверка за оръжия, през която влизат всички желаещи да посетят двореца.

След Долмабахче има музей, в на който двора се влиза безплатно. От там можете да видите Босфора през красива врата като тези на двореца.

Благодаря! Но ако сменя посоката, как да комбинирам Ортакьой? С корабче от Каракьой? Иначе точно този музей и портата искам да видя Simple Smile А за IstanbulKart какво ще ме посъветвате? Главно ще се придвижваме с градски транспорт.

# 278
  • София
Просто сутринта тръгнете с метро до Таксим вместо с трамвай до Каракьой. И автобуси има в близост, но те често попадат в задръствания. Но пък от тях се вижда нещо, за разлика от метрото.

Купете си Истанбулкарт от автомат. Има ги на почти всички спирки в туристическите райони. В Лалели не съм ходила отдавна, но със сигурност има. Зареждате я с 200-300 лири и следите сумата. Тя се вижда при всяко чекиране на картата, но може да се провери наличността на всеки автомат като картата се слага на прозорчето на автомата.

Последна редакция: ср, 01 ное 2023, 15:25 от Таня67

# 279
Здравейте,

Идвам с малко по-специфичен въпрос.
Имаме кокер, без който не пътуваме, а знам че в Истанбул са на почит котките. Някой пробвал ли се е с куче в града, средна порода? Ясно ми е, че по определени забележителности ще се изчакваме с мъжа ми и няма как да се влезе с кучето, питането ми е по-скоро за нормална разходка из паркове и заведения с маси на открито, мога ли да срещна някакви проблеми?

Знам, че на границата ще ми искат повече документи, предвидила съм по-ранно посещение при ветеринар. Но все пак - заяждат ли се много?

# 280
  • Варна
понякога и на някой места Истанбул е изключителна лудница/гъчканица/тарапана и даже ние хората трудно се оправяме и не знам вие как ще се оправите ама - ГОРКОТО КУЧЕ . Абсолютно по лесно за всички да му намерите къде да го оставите и да го вземете като отивате някъде на почивка/плаж ....

# 281
Лесно се дават съвети, но аз знам колко е сложно да намериш кой да гледа кучето ти, за да пътуваш.
И нека не започнат сега предложения за кучешки хотел. 😂

И аз по неволя гледам кокер 😂 , който страшно мрази и гони котки, но сигурно и в Истанбул хората си имат и си ги разхождат.
Е, ще ви е много по - лесно без него, но пък тълпите не са чак с лакти да си прокарваш път по улиците. 😂
Може после и да го отчетете като грешка, но ако нямате друг вариант - опитайте, пък и ще ни дадете полезно инфо. 😂  

И малко за шопинга. 😏😜

https://www.instagram.com/reel/CytUzHYozqV/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Последна редакция: чт, 02 ное 2023, 15:42 от pepel_ot_rozi

# 282
Здравейте:)
Много благодаря за всички съвети, страхотна група сте Simple Smile) Само искам да ви кажа нашия план засега и ако можете да ме посъветвате дали е добре или може нещо да се оправи докато имаме време. Днес ще звъня на жп гарата в софия, за да резервирам билети за нощния влак на 17ти декември вечерта и връщане на 22ти декември вечерта. След това ще резевирам хотел Зейнеп Султан ето линка към него: http://zeynepsultanhotel.com/. Казаха ми по имейл, че нощувка със закуска ще ни излезе по 83 евро на вечер, което мисля, че ще е супер като си го обърнем в паунди. Моля ви за съвет как ви се струва това и можем ли да намерим нещо по-добро отново в центъра на града. Гледах и всичките дестинации, които искаме да посетим, всичките са ми на 20 мин най-много от хотела. Моля ви и за препоръки за корабче по реката, как да отидем до азиатската част и ресторанти Simple Smile благодаря предварително и се извинявам за много въпроси Simple Smile

# 283
Благодаря и аз за съветите, по-скоро ще преосмисля дестинацията, отколкото да оставя кучето, силно привързано е и хотел не е опция. С дете сме, чак в такава тъпканица и него, пък и себе си не бих навряла Grinning
Ще го помисля и ако пътуваме натам, ще дам отзив.

# 284
Не зная дали е от днес, но е красиво.

https://www.instagram.com/reel/CzJRXQmsNi-/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Общи условия

Активация на акаунт