🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 63]

• 59 479
  • 744
  •   1
Отговори
# 510
  • Благоевград
Здравейте!
За пътуване до Турция с лек автомобил, собственост на друг човек, достатъчно ли е само нотариално заверено пълномощно, с превод и легализация на турски език?

# 511
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те

Българи правят най-хубавите пасти и баници в Истанбул

https://blitz.bg/obshtestvo/blgari-pravyat-nay-khubavite-pasti-i … l_news997362.html

Сядали сме в тяхно заведение, без да знаем историята. Нещата им са вкусни, имат заведение на кръглото площадче при рибния пазар на Кадъкьой. До тях е сладкарницата с украсата по цялата й фасада.

# 512
А ние май сме минавали много пъти оттам без да знаем. Последно - преди двадесетина дни.

Следващия път непременно ще ги посетим. Благодаря.Heart Exl

Последна редакция: ср, 17 яну 2024, 22:45 от Анонимен

# 513
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
О, и те са почнали да се украсяват мащабно. Браво, благодаря за снимката!

# 514
  • Пловдив
Здравейте!
За пътуване до Турция с лек автомобил, собственост на друг човек, достатъчно ли е само нотариално заверено пълномощно, с превод и легализация на турски език?

Два пъти сме пътували със служебен автомобил с такова пълномощно и не сме имали проблем. Simple Smile

Аз да питам около 10.05 късно ли е за лалетата? И някой ходил в Леголанд - заслужава ли си?

# 515
  • Варна

Аз да питам около 10.05 късно ли е за лалетата? И някой ходил в Леголанд - заслужава ли си?

в събота сме там живот и здраве Simple Smile
Ще споделя, стискайте палци всичко да мине по план Wink

# 516
  • Sofia
Късно е. Разбира се зависи от времето, пикът е през април, последните лалета обикновено са съвсем в началото на май. Към 10 май, особено при слънчево и топло, нищо няма да е останало.

Къде в Истанбул са широките алеи покрай водата,за разходка с малки заведения с улична храна?

На много места има. Като най-достъпни за туристи препоръчвам – Юскюдар, Арнавуткьой, новия Порт Галата и също и на Златния рог при Балат, както и под Каракьой.
В азиатската част има огромен крайморски парк в Малтепе, достъпен е с Мармарай, но за 2-3 дневен престой в града е времеемко и не е удачно.
На картинката съм отбелязала с лилаво най-лесните, бързи и достъпни места, според мен. 

# 517
  • София
През май водихме децата в Леголенд, на път към Анталия направихме престой в Истанбул и оттам самолет Истанбул - Анталия.
За мен си заслужава ако детето е до към 7-годишно и не е виждало "пълноразмерен" Леголенд.
Моите деца на 7 и 2 го харесаха много, всъщност синът ми повече хареса Леголенд, а дъщерята на 2 - само за аквариума говореше месеци след това.

По 3-3,5 часа ни отнеха Леголенд и аквариума, цял ден си отвисяхме в мола. Не бих си правила стегната програма за след това, доста обикаляне си е.

# 518
  • моята мила родна страна
Аз съм с един малко странен въпрос Simple Smile))
Знаете ли дали има някъде из града други статуи/скулптури на улични котки, освен тази на Томбили? Animal Kissing Cat

# 519
  • София
Ние се прибрахме вчера също.
Майка ми имаше да дооправя 2 зъбни импланта и решихме да се разходим с нея и пътувахме с колата. Не сме чакали на граници, спокойно и бързо се пътува.
Хотелът ни беше от Букинг във Фатих,, беше съвсем приличен, но няма да споделям, защото не препоръчвам Фатих за отсядане. Бяхме на 5 минутки от синята джамия, но около нас беше толкова скъпо за хапване, че изобщо не се задържахме наоколо, а и не ни е първо идване в Истанбул и ние вече сме разглеждали основните забележителности.
Иначе все още го има социалното кафене там и хапнахме кюнефе и разни десерти на прилични цени.
За интернет ползвах приложението Airalo,   видях го в истанбулската фейсбук група и работи чудесно на много добри цени.
Само трябва да проверите дали телефонът ви поддържа e sim, моят модел е samsung s22 и има. Инсталирах го и взех пакет с 5 гигабайта Интернет за 6 долара (имат отстъпка в момента).
Пусках точка за Интернет на мъжът ми и майка ми и ни ститна тамън за 4 дни, даже остана 1 гигабайт.

Давам реферален код  LILI8830 за още 3 долара отстъпка, така за 6лв ще получите като моят пакет
https://ref.airalo.com/NsV8
За всеки случай на границата си махнах моята сим карта, за да не се свързва към нейните данни, въпреки, че има настройка от която задаваш от е-сим картата ли да ги ползва или от сим картата

В Истанбул ни беше останало да видим Меджик фонтаните, но нямахме късмет, след 2 часа пътуване с ферибот и автобус се оказа, че са в траур и не работят. За друг път ще останат.
Понеже беше хладно се разхождахме основно по молове и ресторанти, открихме и японските палачинки, опитахме пълнени картофи.
На връщане към София спряхме в Чорлу и Одрин на пазар, взехме си прахове, лекарства, масло, сиренце и се прибрахме.

Последна редакция: чт, 18 яну 2024, 13:25 от sweetvit

# 520
Благодаря за съдействието!В крайна сметка резервирахме три нощувки от 03.02 в хотел Orka Royal Hotel & Spa .Видя ми се близо до доста неща за гледане...Мъжа ми държи да се придвижваме с кола,но допускам,че доста ще се изнерви...и така ще можем да обикаляме пеша наоколо!Не си поставям за цел да видим всичко,планувам ходене и по натам.

# 521
Не си го причинявайте. Трафика е ужасен. Времето, което ще убиете в чакане в задръстванията е страшно много. Транспорта им е супер. През 2 мин. е Т1, който върши страхотна работа. Метрото им е редовно, вътре е лесно за ориентиране, а дори и да имате въпроси наоколо винаги има говорещ английски, който да съдейства.

# 522
  • София
То да беше само трафикът... Когато стигнете до набелязания обект, къде ще спрете? Иначе не отричам, че пътуването с кола до Истанбул е за предпочитане пред автобуса. Но стигнем ли, паркираме и използваме градски транспорт.

За лалетата - обикновено след 20-25-ти април почти всичко е прецъфтяло. Само при много студена пролет се случва да остане нещо за първите 2-3 дни от май. През март лалета няма. Дори в първата седмица на април е под въпрос дали ще има.

Последна редакция: чт, 18 яну 2024, 21:00 от Таня67

# 523
  • Варна
Мъжът ми не му тежи да шофира, не го уморява, няма притеснения да шофира в чужбина, дори и в непозната държава.
До Истанбул пътуваме с колата. Оставяме я в паркинга на хотела. От там нататък с градския транспорт.

Успях да го навия първия път да ползваме градския транспорт. Милия, преживя културен шок, какво ли не чуха ушите ми 😂😂😂, но той в автобус не се е возил от ученик по комунистическо време и в Истанбул попаднахме на 1 май, жега, гъчканица, забрадка връз забрадка, защото го заведох да видим Кючюк су.

В следващите ходения пак с градския транспорт, вече не мрънкаш толкова, но и не сме попадали на такава гмеж.

Веднъж с колата отидохме от хотела до църквата на първото число и той знае за какъв трафик става дума и повече не ми говори, че с кола ще стигаме до набелязаната точка за посещение.

# 524
Мъжът ми не му тежи да шофира, не го уморява, няма притеснения да шофира в чужбина, дори и в непозната държава.
До Истанбул пътуваме с колата. Оставяме я в паркинга на хотела. От там нататък с градския транспорт.

Успях да го навия първия път да ползваме градския транспорт. Милия, преживя културен шок, какво ли не чуха ушите ми 😂😂😂, но той в автобус не се е возил от ученик по комунистическо време и в Истанбул попаднахме на 1 май, жега, гъчканица, забрадка връз забрадка, защото го заведох да видим Кючюк су.

В следващите ходения пак с градския транспорт, вече не мрънкаш толкова, но и не сме попадали на такава гмеж.

Веднъж с колата отидохме от хотела до църквата на първото число и той знае за какъв трафик става дума и повече не ми говори, че с кола ще стигаме до набелязаната точка за посещение.
Така очаквам,че ще се случи и с нас! Laughing

Общи условия

Активация на акаунт