STAR WARS Universe: A Long Time Ago in a Galaxy Far, Far Away (тема 4)

• 18 542
  • 268
  •   1
Отговори
# 240
Олее, чудех се на кого ми напомня новия папа. Дано приликата е само външна.

# 241
  • София
Andor
епизоди 4, 5 и 6

Първите три епизода сякаш ми харесаха повече, но пък сега сме в класическата среда на сезона и тук дадоха малко 'задна', за да изградят по-добре историята и сюжетните нишки. Само че прекалено много приказваха и изграждаха, приказваха и изграждаха... Искаше ми се да има нещо по-конкретно около 'Звездата на смъртта' а не само да ни я показват на различни места из декорите като намигване какво ни чака в бъдещето...

От трите епизода, най-много ми хареса епизод 4.

Имахме още един скок във времето.
+1 година след епизод 3 и вече сме 3 години преди битката на Явин.
Би трябвало да има още един последен скок и да ни изравнят с филма Андор!

Касиан Андор се укрива под носа на Империята, на Корусант. Много добре, гениално бих казал. Последното място на което ще ги търсят с Бикс.

Задкулисната игра за надмощие и интереси на Горман е в разгара си, като Сирил е на път да нанесе тежък удар на съпротивата (то това не е и съпротива) ако си изиграе както трябва картите. Много добре замислено. Хареса ми обрата в обрата.
Но не ми харесва как Империята в случая чрез Партагаз и Дедра и от друга страна, Съпротивата в лицето на Лутен използват обикновените хора като пионки в своята шахматна игра за надмощие над масата, като психологически подход. И едните и другите искат да изложат и провокират другите, но не им пука за самите хора.
Но всичко това е много реалистично.

А реално, извън игрите за надмощие, Креник използва ресурсите на Горман, за покриването на реакторните лещи на 'Звездата на смъртта'

На Дакар се появи класическия Стар Уорс антигерой, Соу Герера или както му казвам аз, 'Терориста' на тази Вселена. Много неприятен ми е този персонаж. Но пък Форест Уитакър е велик. Как само играе.
Със сигурност ще извърши поредната си кървава вакханалия, с която повече да навреди на каузата отколкото да помогне. Какви бели само направи в анимациите този клетник...
Соу е нелечимо болен, като радония го изяжда отвътре. Но и не може без него. Това което го убива, е и като глътка свеж въздух за него. Като в същото това време го дрогира и го кара да забравя за мъката и трагизма в живота му.

Притеснявам се за Бикс, която ми е любимка. Тъй като я няма във филма Андор, то или ще умре или изчезне. Дано да е второто, но си мисля, че ще е първото. Тя е развалина. И наркоманка. Сърцето ми се къса. Е, поне на финала се отмъсти на онзи садист, д-р Горст. С неговите камъни по неговата глава.

Накратко за останалото.

Не ми хареса, че се появи Бейл Органа. Не заради друго, а защото нямаше как да използват Джими Смитс от филма Рог Уан и сериала Оби Уан Кеноби. Не че имам нещо против Бенджамин Брат. Не, разбира се. Просто не обичам такива неща. Или не го показват или използват технологията Дийп фейк.

Хареса ми цялата история на Горман. Значи Горман е нещо като Франция в Стар Уорс. Или френска Швейцария по-скоро. Всички там приличаха на някакви алпийци, като говореха на френски (не истински френски разбира се).
Хареса ми как разказаха за изверга Таркин и как приземява крайцера си върху 5000 човека на централния площад в столицата, Палмо. Ето това е Империята. Пиколото докато разказваше своята историята на Касиан беше много силен момент.

Хареса ми съспенса на поредното 1234 парти (много досаждат с тези партита), когато Клея трябваше да вземе 'бръмбара' от дома на Даво Скулден.

Другото, което искам да отлича е, че много ми харесват декорите и как сме все едно във филм от 70-те и 80-те години (основно).

Дотук на епизоди 1, 2 и 3 давам 8.0 / 7.5
На епизоди 4, 5 и 6 давам 7.0 / 7.5
Надявам се, че следващите три епизода ще избухнат.

# 242
Само да те успокоя, Диаволо, че Бигс не умира.
И да, избухват с последните 3 епизода.

# 243
  • София
ЧРД на чичко Лукас! 😊

# 244
Изгледах последните 3 епизода днес.
Няма да казвам нищо, само ще спомена, че финалът крие приятна изненада.
Докосна ме много с развитието и как се стига до началото на Rogue one.

# 245
  • София
Андор, сезон 2, епизоди 7, 8 и 9

Хайде отново +1 година скок във времето и вече сме 2 години преди битката на Явин. 😊
Общо взето сме в разгара на любимата ми анимация 'Бунтовници' и все повече събития започват да се преплитат.
Явин се е преобразил от разни уонаби хомлеси от епизод 1 на сезон 2 в средището на съпротивата срещу Империята на злото!

Изключителни епизоди! 🙂
Както се казва, без думи съм.
Това е най-доброто от Вселената на Стар Уорс от финала на сезон 2 на Мандалорецът, само че това тук е много, много по-стискащо гърлото, пропито с толкова много суров реализъм, докато онова си беше чист пик Стар Уорс, който попиля феновете и ги върна в детството.

Тони Гилрой е великан! Поклон пред работата му в този спиращ дъха сериал.
Сега изведнъж всичките тези по-бавни встъпителни епизоди имат още по-голяма тежест, защото нямаше толкова много да ни пука за Горман ако не беше цялата подготовка преди това и цялостното изграждане на историята и хората.

Кой си ти?
Колко простичко, а толкова много може да се разкаже. Клетия Сирил, употребен и изплют от месомелачката на Империята. Таман започна да проглежда и видя Касиан, който точно в този момент символизираше всичко лошо за него самия. Разочарованието от Империята, от Дедра, от себе си. Всичко това намери отдушник срещу Андор и миг преди да го убие, Каро Райланз уби него. Последния също не беше преценил правилно ситуацията и той обвиняваше за всичко клетия Сирил, който всъщност не знаеше нищо и мислеше, че разкрива някакъв грандиозен заговор. А всъщност и той и Дедра бяха употребени от майор Партагаз, който пък е маша в ръцете на Креник, той на Таркин и Таркин на Императора. Най-изкусния и единствен кукловод!

Дедра е като котките. Има девет живота. Тя също осъзна колко дребна брънка е в тази система, отврати се от себе си, когато остана сама и осъзна, че е погубила единствения човек на който му е пукало за нея.

Всъщност загатна се, че сякаш Сирил Карн има афера с Енза от партизаните на Горман, но уви остана си само с намека. Останалото е между редовете и на фантазията на зрителя.

Клането в Горман беше брутално добре пресъздадено. Целия план на имперците да направят така, че всичко да тръгне от протестиращата тълпа беше брилянтен. Махнаха барикадите, разшири се площада, а накрая изпратиха срещу тях неопитни новобранки, за да се гарантира, че ще пламне фитила.
Най-силния момент за мен беше когато отчаяните Горманци призоваваха за помощ по радиото, някой в галактиката да ги чуе, да разбере, че тук се извършва геноцид и само миг по-късно, империята излъчваше удобния за тях новинарски отзвук, оплаквайки своите герои, подло убити от терористите в Горман. И на фона на тази лъжа, майката на Сирил плачеше за детето си. Финал!
Потресаващ финал, наистина. Шедьовър!

Самата битка беше изключително реалистична, без обичайните геройски каскади и измишльотини. Включително и битката между Андор и Сирил. Ето така изглежда един реален бой.
Появата на K-2SO беше брутална, а смъртта на Енза толкова трагична.

Ето значи как и Бикс и Касиан се разделят. Очаквах или Бикс да умре или да изчезне някъде. Добре, че ни спестиха първото. Стига толкова смърт. Тя си спомни думите на лечителката, че Касиан е призван за изключително важна мисия. Че трябва да бъде в точния момент на точното място. Сега като гледаме през призмата на времето, саможертвата на героите от Скариф е още по-велика и още по-важна за цялата история и последвалата победа и възстановяване на Републиката. Защото ако плановете на Звездата на смъртта не бяха откраднати и предадени на принсеса Лея, нищо от това което знаем нямаше да стане факт. Така че капитан Касиан Андор е сред най-великите герои в историята на Стар Уорс!
Бикс обичаше страшно много Касиан, но осъзнаваше, че няма как да бъдат щастливи заедно, докато над тях тегне сянката на Империята и че милиони хора и създания страдат заради тяхната антихуманна политика.
Уви, никога повече няма да ги видим заедно.
Искрено се надявам да ни покажат Бикс ако не в епизоди 10-12, то поне в някоя посткредит сцена. Искам да знам какво се случва с нея. Участва ли във войната срещу Империята. Жива ли е и т.н.

Имаше един момент в който си казах, о не, само не правете и Касиан, джедай, хаха. Визирам срещата му с лечителката в Силата, която излекува раната от бластера на рамото му.
Естествено Гилрой няма да направи такава глупост, а имаме и самият филм Рог Уан. Още ме е яд, че направиха от Сабин Рен джедай. Такова жалко клише. Няма значение, че мидохлорините са много малко и че тя не е талантлива.

Видяхме и генерал Дрейвън от Рог Уан, както и генерал Додона също от там.

Краят на епизод 9 също беше изключителен. Там директно направиха връзката с Бунтовници и как Мон Мотма се озовава на Явин, докарана от златната ескадрила. Речта на Мотма беше велика и вдъхновяваща, настръхнах, докато я слушах (имаше я и в анимацията, където Езра Бриджър напрегнато слушаше). Леко изменена спрямо анимацията, но няма значение това. Ето как Бейл Органа става заложник на Олдерон, защото дава думата на сенатор Мотма позовавайки се на един от законите помогнали преди години на самия Палпатин да влияе над сената. Думите на Мотма насочени смело срещу самия Палпатин бяха върха на екзалтацията на момента. Беше малко по-различно отколкото в анимацията, но тук се получи много по-силно, много по-въздействащо.

Толкова много епични моменти имаше в тези три епизода, толкова връзки, толкова много фантастика и драма, и всичко изпипано до най-малкия детайл.

Оценка на епизоди 7-9: 9.5 / 9.0

# 246
Диаволо, желанието ти за Бигс ще се сбъдне. Повече няма да издам.
Цялата история с Горман ме беше стегнала яко за гърлото, толкова истинско снимано ѝ изиграни.

# 247
  • София
Андор, сезон 2
Финал

Има спойлери, ако не сте гледали, не четете!

Много силен финал на сезона. Сериалът приключи там, където започва филма Рог Уан. Касиан тръгна към Кафрин да търси Тивик.
Последните 5 минути бяха велики. Така не съм се чувствал от финала на анимацията Бунтовници и финала на сезон 2 на Мандалорецът. Визирам най-новата история на Стар Уорс. Откакто Лукас продаде правата на Дисни.
Беше епично. Беше велико. Беше размазващо.
Много ми се иска Тони Гилрой (разбира се може и Дейв Филони, но Гилрой е по-мрачен и неговия подход ми импонира една идея повече) да режисира една нова трилогия за Стар Уорс. И в нея да няма абсолютно никаква уок пропаганда, за да има успех. Иначе са обречени, това е ясно. Ако го направят то ще избият рибата.
За Стар Уорс имаше много голям хайп след сезон 2 на Мандалорецът. Уви, от Дисни не успяха да го материализират, според мен главно заради времената в които живеем + факторът Катлийн Кенеди.
Сега съдбата им предоставя нов златен шанс. След финала на Андор. Птичето каца веднъж на рамото. Е, на тези  ултра късметлии им кацна за втори път. Ако и сега го изпуснат, значи просто не стават...

Много съм радостен, че в края дадоха Бикс с техния син. На нея и Касиан. Ако не се лъжа тя се беше върнала на Мина-Рау. Познах я по масата, къщичката полянката. Този край много ми напомни на финала на Отмъщението на Ситите. Слънце светлина и надежда на фона на мрака, който ги заобикаля. 🙂

Най-накрая да разберем нещо от миналото на Лутен. Той е бил част от Империята!
Кога обаче среща Клея и един вид я осиновява? Преди 15/20 години някъде?
Много се акцентира над Лутен, още един антигерой. Не е само Соу Герера. Но има и разлика между двамата. Соу е изгубен трагик, Лутен играч от А категория, развил разузнаването в тила на врага. Без него наистина щеше да е трудно да се получи това на Явин. Така и не ми стана любимец, но отчитам факторите.
Той уби надзорник Лони Юнг, за да се прикрият следите за мощното оръжие, което строи Империята, а и няма как да е сигурен, че не е двоен агент.

Дедра си получи заслуженото. Не винаги смъртта е най-лошото. Тя се провали в личната си амбиция да се издигне в йерархията. Видяхме я на финала как ще бачка до откат в Наркина 5. Каква е нейната съдба, никога не ще узнаем. Още много важно нещо за нея. Поне според мен. Личната и амбиция да блесне доведе до гибелта на Империята. Но всичко това си го постла самия Палпатин като Сит... Тяхната философия е такава.
А и няма Империя в историята, която да не се е сгромолясвала. И причините са вътре в нея, не във врага отвън!

И веднага видяхме всичко това изписано на лицето на майор Партагаз, слушайки манифеста на Карис Немик (от сезон 1) и осъзнавайки, че те вече са загубили! Миг по-късно се самоуби. В това съм имаше нещо специално, защото колегата му отдаде почит. Всичко беше заснето и разказано като една поезия на екран.
Като заговорих за поезия. Ето още една дреболийка, но толкова емоционална. Миг преди Касиан да тръгне към последната му мисия, той поля цветята си. Наследил тази своя любов към растенията от Марва (сезон 1) и нейния край...

Още нещо интересно. Дадоха бившия на Мон Мотма, Перин как е с нова жена до себе си. Бившата на Даво Сколден. Разбира се може да са само приятели, но едва ли. Намека е очевиден. Не знам защо го показаха, но просто всеки един герой трябваше да получи своята финална арка.
Тук имаме изтрити сцени разбрах. В тях, Мон Мотма му признава всичко, а той казва, че винаги го е знаел и винаги я е прикривал. Просто Перин си беше един бохем, един хедонист, който не искаше да взима страна или да се занимава с политика, а да си гледа живота и да се носи по течението.

Ако има нещо за което съжалявам в този сезон е, че не видях Кино Лой. А имаше толкова спекулации, че Анди Съркис снима. Но не, не съжалявам, защото това е Тони Гилрой. Тук е силата и магията на Андор, че е много по-различен от Стар Уорс. Ако го бяхме видели отново щеше да се развали мистерията около онзи момент в който го видяхме за последно. На финала на епизод 10 от сезон 1. Оцелял ли е или не? Никога няма да разберем...
В този ред на мисли много правилно, че не дадоха нито един джедай, нито един сит, нито един светлинен меч. Но все пак имаше 'И нека Силата бъде с теб' (Бейл Органа към Касиан Андор). Перфектно!

Искам да завърша със специална похвала към Елизабет Дулау (Клея). Изключителна актьорска игра! Тук съм убеден, че ще има номинации за Еми и Златен глобус. Запишете си ранните ми прогнози.
Клея ми е и другия голям любимец от този сериал след Касиан и Бикс.

Като цяло сезонът ми започна бавно и малко странно, но сега когато приключи си личи, че е мислено мащабно и че от сцена 1 в епизод 1 до последната сцена в епизод 12 има връзка и почти няма нищо ей така самоцелно вкарано, само за да го има. Е, има разни дреболии, но са толкова несъществени, че няма смисъл да се спирам на тях.

Мислех, че след Мандалорецът сезони 1 и 2, няма да могат да направят нещо по-добро, но за мен Андор го бие с реализма си и с цялостната си концепция. С много малко, но вече ми е номер 1. А може би не. Не знам. Може би са на равно. Просто аз страшно много обичам Грогу, такъв сладур. А и финала на сезон 2 беше чист, истински Стар Уорс от този на Лукас. И веднага прибавям Бунтовници + Бад Бач и разбира се Войната на клонираните. Това е моят топ 5 от всичко свързано със Стар Уорс (изгледал съм на 90% всичко) след прикуъл трилогията.

Оценка на сезон 2: 9.0 / 9.5
Цялостна оценка на сериала: 9.0 / 8.5

# 248
Не посмях да коментирам по-рано, но споделям абсолютно всяка твоя дума за сезона. Изкефих се на макс за добре разказаната и изиграна история.
Определено нямаше нужда от джедаи и сити. Бяха достатъчни щурмоваците тук таме.
Четох коментари на безкрайно ограничени хора, които смятат, чв щом няма джедаи, значи не е Междузвездни войни. Толкова ми е мъчно, че такива хора  не виждат по-далеч от носа си и не могат да се порадват на чудесната история.
И аз на последните 5 минути спрях да дишам и си поплаках. Толкова добре беше завършено.

# 249
И бомбички завана има с Грогу 🤣

# 250
  • София
Пусната е новата анкета! 😊

Моля, оценете сезон 2 на Андор и посочете любимите си сериали от Вселената. 🙂

# 251
  • София
Може и да не е за тук, но все пак ще постна информацията.

Вече се събира каст за Spaceballs 2 Grinning

Култов филм!

# 252
А, не е честно! Само 2 от игралните и 1 от анимациите? Не мога да избера. Имам поне 5 любими - Mandalorian, Ahsoka и Andor. От анимациите са Бунтовниците, Лошата Партида и Войната на клонираните на Филони. Много ме затрудняваш!

# 253
  • София
Амии, това е идеията. 😛

# 254
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Най-накрая се натутках и изгледах Андор. Започнах от втори сезон, който взе, че ми хареса и
се мотивирах да изгледам и първи. Определено първи сезон си е прелюдия и е доооста мудничък,
но реално зрителя се запознава тупърва с героя, обстановката, останалите персонажи и е нормално
темпото да е тромавичко /за моя вкус доста костенурчено, но става/. Повече ми хареса втори сезон,
за финалните 15-тина минути няма и смисъл да се говори. Всеки истински star wars фен ще се развълнува
и усети онази тръпка и иглички по тялото, което ни е направило фенове. Освен отново мудничкото
развитие не ми хареса, че реално на сериала му липсваше..... въображение. Да, стилистиката беше
добре, декорите все едно сме в оригиналния филм, но честно казано ми дойде в повече прекалено
доближаващата се до родната синя земя действителност. То не бяха криминалисти събиращи доказателства
в пликчета, то не бяха тероризъм и протести, то не бяха линейки, болници като нашите, поход в планината
пак все едно съм си у назе. Личи си, че е правено с желание, обичайните woke глупости този път не са
така очеизвадни и все пак нямат въображението, размаха и майсторството на Лукас. Още помня, когато
излязоха епизод едно, две и три колко нови непознати светове, раси и планети имаше.
Липсваше ми присъствието на Вейдър, императора, джедаите, определено ми беше празно и не
толкова стар уорско на моменти.
Както и да е, за мен от всички излязли игрални сериали по МВ досега, Андор е най-качествен, добре
направен и връзката с Rogue one и оригинала е плавна, логична и наистина ми се прииска отново да си пусна
Джин Ерсо и компания, което и смятам да направя де Satisfied.
И като заговорих за Rogue one, едно много добро и надъхващо видео от мен за приятна вечер.

Общи условия

Активация на акаунт