Отговори
# 180
Здравейте!

Мисля си какъв прекрасен ден е днес.
13 октомври 2023 г. Световен ден без сутиен.

Петък 13-ти

# 181
Мисля си какъв прекрасен ден е днес.
13 октомври 2023 г. Световен ден без сутиен.

Скрит текст:
Петък 13-ти

13 октомври – Световен ден без сутиени  

Милиони жени по света днес се освобождават от бремето да носят сутиени – аксесоарът, който повдига и придава по-приятни форми без да има нужда от операции и силикон. Съвременният начин на живот и еманципацията принуждават нежните ни половинки да използват сутиен и особено при летните жеги. Стегната и изпъната фигура, делови вид и респект – всичко това отива на кино в Световния ден без сутиени.
Идеята за този ден обаче няма нищо общо с еротичните помисли, които вероятно предизвиква.
Денят без сутиени има за цел да насочи вниманието на жените към здравето на гърдите им – същите, които така безогледно тъпчем в по-малки чашки, за да изглеждат по-големи, пристягаме с неправилен размер сутиен или правим по-големи с дунапрен, сякаш можем да излъжем някой друг, освен себе си за истинския размер.
Така че жените могат да използват днешния ден, за да направят две важни неща за себе си – да прегледат гърдите си и да проверят дали носят правилният размер сутиен.

Розовата топка е в ръцете на Джансу Дере на 10-ата си година  

Всяка година октомври се счита за "Месец за борба с рака на гърдата" и тази година името на доброволеца като поддръжник на този проект беше успешната актриса Джансу Дере.
Събитието, което се проведе в спортна зала Sinan Erdem на 12 октомври 2023 г., официално започна със скок на розовата топка на Джансу Дере.
Джансу Дере бе избрана за тазгодишния доброволец-поддръжник на проекта „Розовата топка на терена“, който се осъществява в сътрудничество с Anadolu Health Kulübü и  Anadolu Sağlık Merkezi. В мача Anadolu Efes SK - Real Madrid, който се игра днес, инициативата Pembe Top изигра важна роля в напомнянето, че ранната диагностика спасява животи. Състезателите на Анадолу Ефес излязоха на терена със специално подготвени за проекта фланелки и мачът започна с подскока на Джансу Дере с Розовата топка.
Джансу Дере, която много развълнувано сподели възможността да покани жените да следят здравето си с проекта Pembe Top Sahada, каза: „Нашето здраве е най-ценният ни актив и има много неща, които можем да направим, за да го защитим. Особено след 40-годишна възраст, преминаване на мамографски преглед веднъж годишно и ходене на преглед при лекар. „Призовавам всички жени да предприемат тази лесна, но животоспасяваща стъпка и насърчават жените, които обичат, да направят това“, каза тя.
Източник: gecce.com.tr

# 182

Joy ..и днес обичайното

# 183

Софи, мислех си, че днешният петък 13-ти ще бъде късметлийски за нашата тема. Очаквах точно днес да получим инфо за новия проект на нашия красавец, но уви... както казваш ти: "..и днес обичайното".
     Обаче не губя надежда - на 13-та страница сме и може точно на нея да отразим така чаканата новина. А дано, ама надали...
     Малко фитнес за разтоварване.

# 184
Еми, да беше ни сервирала и кафето след такава физзарядка по нощите. Това намек да ставаме или да не си лягаме.

# 185
Еми, да беше ни сервирала и кафето след такава физзарядка по нощите. Това намек да ставаме или да не си лягаме.

Цецеее, като съм започнала с физзарядката да сервирам и кафето... Joy То се е видяло, че и тази нощ няма да се спи.
    Толгахан така ме е "обсебил", че вече не зная кога ставам и кога трябва да лягам.

# 186
Ох, Еми, така си ме разсмяла по нощите, че сън не ме лови, а програмата ми за днес е доста натоварена. Кога ще спя, кога ще ставам... чак не ми се мисли. Ама както е тръгнало ще посрещнем изгрева... танцувайки на свеж въздух.

https://youtu.be/tBEc9Kni6I0

# 187

Nature Sunrise Over Mountains

Hands Pray

Flowers Bouquet ЕМИ* Flowers Hibiscus ЦЕЦЕ
от сън спомен няма и аз съм с вас
да посрещнем изгрева..
Nature Sunrise Hug

# 188
Здравейте, момичета!

„Да бъдеш щастлив никога не излиза от мода.“
Лили Пулицър

Бъдете щастливи и усмихнати, наслаждавайте се на откраднатите мигове!
Приятен почивен ден!

14 октомври - Петковден

На 14 октомври, православната християнска църква отбелязва деня на преподобна Параскева или още наричана Света Петка. Този ден обаче е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата.
Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.
Честито на имениците!

Охх, момичета, проспала съм изгрева и танците на свеж въздух. Извинете ме! Днес ще се реванширам...

# 189

Blush Днес е денят на Петко и Пенка,
да са живи и здрави имениците,
да се черпят и веселят
Wine Glass

но се замислих за другите*..
кои са те знаем, но защо се използват
 точно тези имена..
Joy

Скрит текст:
Барабар Петко с мъжете*

Нероден Петко*

Петима Петко не чакат*

Сърдит Петко, празна му торбата / главата*

Сърдитко Петко*

Червен Петко*...

Като ми пееш Пенке , кой ли те слуша*..
Misc Performing Arts

# 190

Blush Днес е денят на Петко и Пенка,... Wine Glass

но се замислих за другите*..
кои са те знаем, но защо се използват
 точно тези имена..
Joy

Скрит текст:
Барабар Петко с мъжете*

Нероден Петко*

Петима Петко не чакат*

Сърдитко Петко*

Червен Петко*...

Като ми пееш Пенке , кой ли те слуша*..
Misc Performing Arts
    Софи, никога не съм се замисляла защо се използват точно тези имена в пословици и поговорки.  Лошото е, че и сега не можах да си отговоря на този въпрос. Не ми помогнаха старите знания, чичко Google също упорито мълчи по въпроса, а любопитството ми расте. Stuck Out Tongue Winking Eye Ще продължавам да ровя...
     Ако Цеце се появи в темата, може и да получим бърз отговор.
     А до тогава да се забавляваме с наш "Петко":

# 191

..наш Петко - като ми пееш Пенке ле , кой ли те слуша*..

Kiss

# 192
Здравейте!

Не знам защо Петко се е превърнало в нарицателно име в някои пословици и скоропоговорки, но предполагам, че защото е било доста разпространено име и някой Петко е бил свързан с тези действия.

Нещо като тези, които ще пусна в скрито.

Скрит текст:
Сандвич
Джон Монтагю, 4-ти граф на Сандуич, заемал най-различни високи постове в английското управление през втората половина на XVIII-ти век, но оставил името си в историята. Най-популярната версия за неговото всеизвестно изобретение е, че не искал да става от масата за комар и когато огладнявал, заповядвал на прислугата да му носи тънки резени месо между две филии хляб.
Капитан Кук кръстил на него и група острови в Тихия океан, които сигурно не са толкова вкусни.

Бойкот
Капитан Чарлз Бойкот бил управител на имоти в Каунти Мейо, Ирландия, който се отнесъл несправедливо с наемателите си след слаби реколти през 1880. Въпреки молбите на много земеделци за понижение в цените на наемите с една четвърт, Бойкот им предложил да свали едва с 10 процента и нито стотинка повече. Безскрупулният хазяин изгонил тези, които не могат да платят, и останалите решили да му отвърнат с тотално неподчинение – спрели работа жътварите, конярите, прислугата – и всичко това преди автомобилите и електроуредите. На Чарлс Бойкот се наложило да наеме чужди работници за жътвата и платил за хиляда войници и полицаи, които да ги ескортират. Едва ли е успял да избие такива разходи.

Десертът мелба, Нели Мелба и готвачът Огюст Ескофие
Историята на леденото изкушение, наречено мелба, започва  на 3 април 1892 година, а създателят  на десерта е, разбира се французин, е  готвачът Огюст Ескофие.

Кулинарното изкушение е създадено в чест на австралийската певица Нели Мелба, която  по това време е пеела на сцената на Ковънт Гардън в операта на Вагнер “Лоенгрин”.  Една вечер херцогът на Орлеан дал вечеря, за да отпразнуват  триумфа на певицата. Специално за случая готвачът Ескофие създал нов десерт. Той направил ледена скулптура на лебед /в операта Лоенгрин пристига на лодка, теглена от лебед/. Красивата птица  крепяла на гърба си праскови, които били потопени във ванилов сладолед и били украсени със захар. Десертът
кръстили  на певицата – мелба.

По-късно Ескофие направил и друга  версия на  новия десерт. За отварянето на хотел Карлтън, където бил главен готвач, той отново направил леден лебед и украсил този път прасковите с пюре от малини.

# 193

Цеце, благодаря за отговора. Интересна информация си ни донесла, но аз продължавам да се питам защо Петко и Пенка. Има и по-разпространени имена. Защо не е Георги, Йордан, Иван (за него поне има доста вицове) и т.н.

# 194
Здравейте!

Стягайте се за много късмет!

Общи условия

Активация на акаунт