За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 149
  • 762
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 9 462
Облечени кюфтета правя в пилешка кожа https://pep-4o.blogspot.com/2016/10/blog-post_27.html?m=0

# 586
  • Мнения: 7 973
Остана ми около 180 гр масло разбъркано с толкова захар(след като обърках рецепта за кекс).Идеи за бисквити да предложите.
........................................

Добави едно яйце, щипка сол, ванилия или някъв друг аромат, около 200-250 гр брашно смесено с малко бакпулвер и омеси набързо тесто. Можеш да добавиш какао, шоколадови капки или някави сушени плодове. Прибери в хладилника за поне половин час. После разточваш и режеш с формички или правиш на топченца, а можеш преди да го сложиш в хладилника да го направиш на руло и преди печене само да нарежеш на филийки.

# 587
  • Мнения: 134
Mikkey, много ти благодаря 😊

Mikkey, точно това имам предвид. Много ти благодаря! А след като не се добавя оцет, според теб ще й стане ли нещо, ако добавя лимони или само ще ускорят естествената ферментация?

Лимони конфи или мариновани лимони в сол съм правила отделно, в Мароко и Франция е широко разпространена рецептата, но реално се прави по същия начин, само повече сол се слага. В туршия не съм слагала лимони, но не мисля, че ще ѝ стане нещо, защото се развива млечнокисела ферментация. Ще се получи интересено...само не ползвай лимони, чиито кори са третирани с химикали.

# 588
  • Мнения: 1 133
Здравейте, ще правя за първи път пастърма от свинско месо. Събрах няколко рецепти, подготвих всичко и стигнах до въпроса какво да правя с чименът. Разбрах, че трябва да е чимен, не сминдух. Тази сутрин го купих от Кауфланд обаче стои като гранулиран чай. Чета, че бил много твърд и се накисвал, но в тези рецепти всички подправки са на каша. Аз искам в сухи такива да го овалям. Въобще май съм на път да го отхвърля като вариант. Някой мелил ли е и какво ще ме посъветвате. Благодаря!

# 589
  • In transit
  • Мнения: 14 218
Здравейте, ще правя за първи път пастърма от свинско месо. Събрах няколко рецепти, подготвих всичко и стигнах до въпроса какво да правя с чименът. Разбрах, че трябва да е чимен, не сминдух. Тази сутрин го купих от Кауфланд обаче стои като гранулиран чай. Чета, че бил много твърд и се накисвал, но в тези рецепти всички подправки са на каша. Аз искам в сухи такива да го овалям. Въобще май съм на път да го отхвърля като вариант. Някой мелил ли е и какво ще ме посъветвате. Благодаря!
Скрит текст:
Според мен, не го пропускай. Чименът дава чудесен аромат на месото. Пробвай да начукаш зърната в чукало, ако имаш или да ги смелиш в чопър/блендер. Нкога не съм накисвала зърна чимен, преди да ги натроша/смеля. Да, твърди са, но се трошат. Но, ако се притесняваш си купи готов смлян чимен. Виждала съм в магазините за подправки, мисля, че и в Кауфланд съм виждала.

# 590
  • Мнения: 1 133
Mikkey, благодаря!
Ще опитам довечера да го смеля. Мисля да пробвам с една ч.л. за парче около 2 кг. Прочетох, че е доста силна подправка.

# 591
  • София
  • Мнения: 4 961

Много ши ср усеща вкуса на бадема?

# 592
  • Мнения: 4 299
На снимката е лешниково мляко, то е с по изразен вкус от бадемовото.

# 593
  • София
  • Мнения: 20 725
Чета, че бил много твърд и се накисвал, но в тези рецепти всички подправки са на каша. Аз искам в сухи такива да го овалям. Въобще май съм на път да го отхвърля като вариант. Някой мелил ли е и какво ще ме посъветвате. Благодаря!
Не съм правила с чимен, но май с кашата се намазва месото, а после можеш пак да си го овъргаляш.
Цитат от рецепта на един велик човек, чиито месни рецепти следя (и преглъщам):
https://batimiti.blogspot.com/search?q=%D1%87%D0%B8%D0%BC%D0%B5% … t=7&by-date=false
Скрит текст:
За кайзероването:
40 грама червен пипер,20 грама обелен чесън; 3 грама чимен и 120 мл бяло вино.
Това също е класическата смес. Може да се добави и малко лютив червен пипер и друг аромат по желание.
....
 На следващия ден следва кайзероването: виното се смесва с подправките, да стане на кашичка и с четка се нанася плътно върху мръФката. Чименът, макар и смлян, трябва предварително да се накисне в малко вода. Тази процедура може да се повтори при необходимост.

# 594
  • Русе
  • Мнения: 6 166
Скрит текст:
Здравейте, ще правя за първи път пастърма от свинско месо. Събрах няколко рецепти, подготвих всичко и стигнах до въпроса какво да правя с чименът. Разбрах, че трябва да е чимен, не сминдух. Тази сутрин го купих от Кауфланд обаче стои като гранулиран чай. Чета, че бил много твърд и се накисвал, но в тези рецепти всички подправки са на каша. Аз искам в сухи такива да го овалям. Въобще май съм на път да го отхвърля като вариант. Някой мелил ли е и какво ще ме посъветвате. Благодаря!


Чимен се продава и смлян в магазините.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_2005.html

# 595
  • София
  • Мнения: 4 961
На снимката е лешниково мляко, то е с по изразен вкус от бадемовото.
А кокосовото мляко на същата фирма става ли за крем супа?

# 596
  • Мнения: 1 133
Благодаря Ви, Куко и Пейч!
Страхотни рецепти, домашното червено вино е налице остава и на мен да ми се получи замисленото. Имам време да помисля за накисването на чимена докато премина първите три етапа преди него.

# 597
  • In transit
  • Мнения: 14 218
Rosheen, ако ти останат зърна чимен, може да пробваш да направиш пиле (на порции или бутчета) с гъби и картофи на фурна. В соса (от вода и малко бяло вино) слагам цели зърна чимен, които придават чудесен вкус на ястието.

# 598
  • Berlin
  • Мнения: 12 929
На снимката е лешниково мляко, то е с по изразен вкус от бадемовото.
А кокосовото мляко на същата фирма става ли за крем супа?
По-скоро не, за крем супа (а и за готвене изобщо) трябва кокосово мляко от тези в консерва, с поне 15%-20% масленост.

# 599
  • София
  • Мнения: 20 725
Малко офтопик: Снощи до 2 часа четох една книга на Марчела Хазан за италианска кухня... Обаче на Н-тия сос за паста почувствах глад и отидох да спя, за да не нападна хладилника Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт