За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 33 163
  • 762
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, от известно време си мисля за сурова туршия от моркови с лимони /примерно два-три на резени/, джинджифил и малко чесън, обаче нямам никаква представа колко вода и сол трябва да сложа и дали може с лимонов сок вместо с оцет. Моля за помощ и благодаря предварително!

# 571
  • In transit
Здравейте, от известно време си мисля за сурова туршия от моркови с лимони /примерно два-три на резени/, джинджифил и малко чесън, обаче нямам никаква представа колко вода и сол трябва да сложа и дали може с лимонов сок вместо с оцет. Моля за помощ и благодаря предварително!
Ако под сурова туршия имаш предвид, дивата ферментация, тя се прави само със сол, не се слага киселина. Иначе моята рецепта е на 1литър вода, 30г сол.

# 572
  • Sofia
Ние ядем почти само квасен.Купен.
Няколко пъти се пробвах с голям ентусиазъм да замесвам…,но все неуспешно 🤨
Правих опити аз да си го правя,даваха ми готов квас от хлебарница,и всеки път провал 😖
Преди години си купувах готов сух нахутен и с него по се получаваха нещата.
Ако имаш желание,  казвай да те оправим  с Кваса. Simple Smile

# 573
Морена, в хлебопекарна може ли да се меси и пече хляб с квас?
Аз отдавна искам, но си мисля, че няма да се получи, а на ръка не ми се меси всеки ден.

# 574
  • Sofia
Морена, в хлебопекарна може ли да се меси и пече хляб с квас?
Аз отдавна искам, но си мисля, че няма да се получи, а на ръка не ми се меси всеки ден.
Ако имаш функция Печене..  може.  Защото нямат програма за квасен хляб/ с по дълго втасване.

# 575
Имам отделно месене, и отделно печене, и програмируема програма, където мога да ги задам всякак, но не съм я ползвала досега.

# 576
  • Sofia
Ами да месиш с за тази месене, да си втасва без програма и да печеш накрая - това е варианта.
Ако пък го извадиш за втасването и има една топла и една студена ферментации - ще имаш всички ползи от кваса, които изобщо не са за пренебрегване.

# 577
Mikkey, точно това имам предвид. Много ти благодаря! А след като не се добавя оцет, според теб ще й стане ли нещо, ако добавя лимони или само ще ускорят естествената ферментация?

[/quote]
Ако под сурова туршия имаш предвид, дивата ферментация, тя се прави само със сол, не се слага киселина. Иначе моята рецепта е на 1литър вода, 30г сол.
[/quote]

# 578
  • In transit
Mikkey, точно това имам предвид. Много ти благодаря! А след като не се добавя оцет, според теб ще й стане ли нещо, ако добавя лимони или само ще ускорят естествената ферментация?

Лимони конфи или мариновани лимони в сол съм правила отделно, в Мароко и Франция е широко разпространена рецептата, но реално се прави по същия начин, само повече сол се слага. В туршия не съм слагала лимони, но не мисля, че ще ѝ стане нещо, защото се развива млечнокисела ферментация. Ще се получи интересено...само не ползвай лимони, чиито кори са третирани с химикали.

# 579
Здравейте имам пакет пилешки кожи незнам пържат ли се или се пекат ? Дайте идея как да ги направя?

# 580
Стават и пържени, стават и печени на фурна. И е двата случая много пръска мазнина. Слагам подправки и ги пъхам във фурната в тава с незалепващо покритие.

# 581
Можеш да си направиш и сарми с тях, с плънка по желание- зеленчукова, картофена.
В кисело зеле, с картофи. Добре подправени или мариновани чипс за мезе, печени на скара.

# 582
  • София
Остана ми около 180 гр масло разбъркано с толкова захар(след като обърках рецепта за кекс).Идеи за бисквити да предложите.

Лимони не бих слагала в туршия която ще ферментира.ММ пресича ферментацията на киселото зеле с лимонов сок.

Горещо препоръчвам който има желания да пече с квас да го направи.То не е трудоемко,а е времеемко.И на мен първите няколко пъти не стаана хляба.Но аз се заинатих и накрая успях.Ествствено първия хляб не е като сегашния.С много четене и проби се постига желан резултат.И както каза Морена за козунака,става уникален.

# 583
  • Стара Загора
Здравейте имам пакет пилешки кожи незнам пържат ли се или се пекат ? Дайте идея как да ги направя?
Правила съм печени в еър фрайера - на решетката. Мазнината се оттича в тавичката долу и кожите стават много хрупкави, но трябва да се ядат, докато са топли. Като изстинат, стават жилави. Мазнината, която се отдели, ползвах за яйца на очи - много вкусни стават с пилешка мазнина.
А съм правила и сарми, както някой писа по-нагоре - сварих си ориз до готовност, добавих само подправки - черен пипер и чубрица и завих в кожите. Наредих в тавичка върху хартия за печене, като гледах страната с краищата да остане отдолу, а нагоре да е гладката част. Много вкусни стават - отгоре са препечени, а оризът попива мазнината.

# 584
До сега винаги сме изхвърляли всички коже и не съм предполагала , че може да се приготви нещо от това. Идеята със сърмите ми се вижда добре. Може да пробвам. Интересно ми е .

Общи условия

Активация на акаунт