За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 33 168
  • 762
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 1 996
На ръка меся. По рецепта е 550гр. брашно. Течните съставки са 200мл. прясно мляко, 2 яйца, 2 с.л кисело мляко и 2 олио. По принцип се съобразявам с грамажите, но като цяло меся до меко нелепнещо тесто.Да кажем, че съм сложила 700гр.брашно с 6гр. сол и 6гр. захар. Определено е малко. Другият път ще увелича солта и ще намаля още захарта.
Рецептата е една конкретна, но като ползвах друга за друг тип тутманик пак стана безсолен. Ям средно солено по принцип. За неутралното имам предвид, че ако го намажа със сладко или мед, няма да е проблем. Може и солта ми да не е читава.

# 556
  • Мнения: 17 116
На ръка меся. По рецепта е 550гр. брашно. Течните съставки са 200мл. прясно мляко, 2 яйца, 2 с.л кисело мляко и 2 олио. По принцип се съобразявам с грамажите, но като цяло меся до меко нелепнещо тесто.Да кажем, че съм сложила 700гр.брашно с 6гр. сол и 6гр. захар.
Защо толкова много допълнително брашно? Солта определено е малко, на 500г нормално се слага 1 1/2чл сол и 1чл захар, за 600г 2чл сол, за 700г и нагоре отива вече към 1сл. Тези 6г сол вероятно са около 1чл, за 700г брашно е далеч недостатъчно, но то и течностите не са достатъчни, та съвсем се обърква вкуса.

# 557
  • Мнения: 1 996
Това е рецептата



Всяко брашно е различно и каквото и да пише като лепне и няма шанс да се разточи на кора, просто добавям на око.

Преди малко видях, че солта средно е 2% от теглото на брашното. Поне ще ми е някакъв ориентир вече.

# 558
  • In transit
  • Мнения: 14 221
Скрит текст:
Това е рецептата


Всяко брашно е различно и каквото и да пише като лепне и няма шанс да се разточи на кора, просто добавям на око.

Преди малко видях, че солта средно е 2% от теглото на брашното. Поне ще ми е някакъв ориентир вече.

Приблизително течностите са ти около 350г, което на 500г брашно прави 70% хидратация. Т.е може леко да ти лепне, нормално е. Може да добавиш до 100г брашно, но не повече. Намазнявай си леко ръцете накрая, с олио, докато го омесваш, за да не ти лепне и да може да го измесиш, без да се налага да прекаляваш с брашното.
Според мен не го омесваш добре на ръка. Пробвай следващия път да го замесиш с помощта на миксер, планетарен миксер или машина за хляб, ако имаш, за да усетиш разликата в измесването.

# 559
  • Мнения: 24 625
Много голяма разлика, те тия 200г са 40 процента отгоре... Това което ми идва на ум е че може в рецептата да са използвани по-дребни яйца а ти да си сложила големи, а също и киселото мляко да са имали предвид равни лъжици, а ти евентуално да си гребнала колкото може да задържиш, много хора на това казват лъжица кисело мляко...
Иначе само от различни брашна не ми се вярва чак такава разлика.
Понякога тестото изглежда по-лепкаво и от недостатъчно дълго измесване, та имай и това предвид.
Стрелям в тъмното, разбира се, не знам дали нещо от тези неща го има в твоя случай, но са си възможни причини да стане така.

# 560
  • Русе
  • Мнения: 6 169
Скрит текст:
Това е рецептата



Всяко брашно е различно и каквото и да пише като лепне и няма шанс да се разточи на кора, просто добавям на око.

Преди малко видях, че солта средно е 2% от теглото на брашното. Поне ще ми е някакъв ориентир вече.

Според мен, както са посочили Mikkey, Natka, не се омесва добре тестото. Не е нужно допълнително брашно. Трябва му месене на ръка около 15-20 минути за да се получи  меко и гладко нелепнещо тесто.
Това е подобна рецепта с почти еднакви количества течности. Става перфектна питка.

Последна редакция: нд, 12 ное 2023, 17:06 от peych

# 561
  • София
  • Мнения: 8 634
Ама, хора, жената за солта попита, не се е оплакала, че не се получава тутманика Wink
Тази супена лъжица захар аз не бих я лсожила, а бих намалила напоовина - 1 с.л. ми е по рецепта за питка с 1 кг брашно Simple Smile А тесто за пица (което е без захар) правя с 600 гр брашно и 1,5 ч.л. сол - става си добре.

# 562
  • Мнения: 17 116
Всяко брашно е различно и каквото и да пише като лепне и няма шанс да се разточи на кора, просто добавям на око
Много лепне ако е нещо с по-малко глутен иначе не са толкова различни, 1сл обикновено е достатъчна при месенето, но да увеличиш брашното с 1/3 e доста голяма разлика.

# 563
  • Мнения: 24 625
Тя за солта пита, но ако така вдига брашното с много, накрая и от това става по-блудкаво... Поне според мен не са без връзка двете неща.

# 564
  • София
  • Мнения: 20 725
И според моя скромен опит при повече месене тестото ще стане и няма нужда от толкова много допълнително брашно.
Пропорцията е брашно*0,55 (0,6 за пълнозърнесто)= вода. Не зная яйцата дали се смятат за течност, защото все пак белтъкът споява, не е точно като вода.
Не се добава на око, а малко по малко, може само при разточване да се сипе на масата.

П.П. Редактирах се, бях написала глупост за пропорцията.

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 14:43 от Cuckoo

# 565
  • Sofia
  • Мнения: 22 574
Откакто работя с квас... толкова неща имат значение.... но сега за брашната - определено всяко брашно е различно - пшеничните бели с техния протеин, пълнозърнестите с цялото съдържание на зърното или друг вид зърна с различния си глутен - спелта, ръж лимец,.. Всяко различно реагира на водата - различно я поглъща/ съответно е различен % хидратация, който могат да поемат (но и различно време ще втасват, узряват.. ) Яйцата и мазнината се броят като течност, въпреки и другите ефекти, на жълтъка особено.
Бг леля, ползвай тъкмо 2% сол спрямо брашното. Доброто измесване е абсолютно необходимо - така тестото спира да лепне.  И колкото и революционно да звучи, може и да мокриш с вода ръцете,  докато измесваш - внимателно разбира се, да не се прекалява. Предлагам ти и едно вкусно тесто от мен, колкото и да са все едно и също, почти. Wink  
 
10г жива мая/ 3-4г суха
2 яйца
100мл прясно мляко
2с.л. кисело мляко
2с.л. захар
1с.л. сол
5с.л. олио
о-о 500г брашно (по-добре е да е с 11-12г протеин, тип 650 на Лидл е супер вариант Simple Smile ), пресято (ако се наложи да добавите, постарайте се да не са повече от 100 г.) до меко нелепнещо тесто.

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 12:24 от Morena

# 566
  • Berlin
  • Мнения: 12 931
Има ли тема за месене с квас (и правене на самия квас)? Не ми излиза, а ми е интересно да прочета мнения, струва ми се най-трудното нещо (наред с правенето на торти😄).

# 567
  • Мнения: 4 176
Има ли тема за месене с квас (и правене на самия квас)? Не ми излиза, а ми е интересно да прочета мнения, струва ми се най-трудното нещо (наред с правенето на торти😄).
Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

# 568
  • Sofia
  • Мнения: 22 574
Има ли тема за месене с квас (и правене на самия квас)? Не ми излиза, а ми е интересно да прочета мнения, струва ми се най-трудното нещо (наред с правенето на торти😄).
И аз доста време се дърпах и при все, че и мама си прави квасен хляб и ми подаваше квас, ама докато не узрях по темата и сама си завъдих...  Тазгодишната пролет Козунак с квас ме предизвика и така се започна и няма свършване, влюбена съм в квасното приключение (темата за Кваса е доста необятна) и в Кваса си. Simple Smile
А ето ти любимата ми статия за захващане на квас, много мой е начина, макар да имам дребни корекции  от личния си опит - https://www.pickyeatersdiary.com/blog/2019/5/23/sourdough-bread-starter
Мога и да ти пратя от моя Квас (после видях, че не си в БГ), но е силно за предпочитане сама да си захванеш, че с готов си е скок в дълбокото, а отглеждайки си се научаваш да го разбираш... то си е жив организъм (колония от диви дрожди и млечни бактери).

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 14:04 от Morena

# 569
  • Sofia
  • Мнения: 29 130
Ние ядем почти само квасен.Купен.
Няколко пъти се пробвах с голям ентусиазъм да замесвам…,но все неуспешно 🤨
Правих опити аз да си го правя,даваха ми готов квас от хлебарница,и всеки път провал 😖
Преди години си купувах готов сух нахутен и с него по се получаваха нещата.

Общи условия

Активация на акаунт