За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 33 169
  • 762
  •   1
Отговори
# 540
  • Berlin
Ами пробвайте я.😀 Ние няма как да знаем.

# 541
Да питам, бяхме наскоро в Бергамо и един пицар ни обясняваше, тесто втасвало 18 часа, пък замесвано преди това с някаква вода с цветя(най-вероятно подправки).
Та има ли такова нещо, някой да знае?
Не съм чувала, но може хората да са си измислили нещо тяхно. Или е станала грешка в превода 😁На италиански ли си говорихте?

# 542
Питах в темата за турска кухня, но тази е доста по активна.
Онзи ден в Истанбул ядохме баница с кайма в която имаше и фъстъци.
Някой да има рецептата? Продават я във всяка закусвалня.

# 543
  • Berlin
Да не е било флорална вода някаква? Има такива, които се използват за готвене - розова, портокалова.🤔

Моят въпрос е следният - с коя бъркалка на машината Kenwood мога да разбъркам тесто, което се започва като брашното се смеси с меко масло на трохи, после се слага кис. мляко, сирене, настърган кашкавал? С К-образната стандартна или с куката за тесто? Допълвам, че не е за хляб, а кифлички ще стават, не знам дали има значение.

Последна редакция: сб, 11 ное 2023, 20:52 от abs

# 544
  • here and now
Тесто, винаги с куката меся аз.

# 545
Ядох свинска пържола с гарнитура от пюре от моркови. Уникална комбинация. За пюрето да питам. Имаше сладникава портокалова нотка, но със сигурност не беше овкусено със сок от свеж портокал. Какво друго може да е?

# 546
  • In transit
Питах в темата за турска кухня, но тази е доста по активна.
Онзи ден в Истанбул ядохме баница с кайма в която имаше и фъстъци.
Някой да има рецептата? Продават я във всяка закусвалня.

https://www.nefistarifvesunumlar.com/antep-usulu-kiymali-borek-tarifi/

abs, маслено тесто винаги с К-бъркалката меся.

# 547
mariat  яла съм кремсупа от моркови и я правят с мандарина и джинджифил. Та може нещо такова да са сложили и на пюрето от моркови.

# 548
Не, определено беше портокал, а не мандарина. Въпросът ми е какво точно може да е било? Дали може да е малко сладко/комфитюр от портокал към готовото пюре от моркови?

# 549
  • here and now
Балсамико с портокал ще да е било, според мен.

# 550
Ядох свинска пържола с гарнитура от пюре от моркови. Уникална комбинация. За пюрето да питам. Имаше сладникава портокалова нотка, но със сигурност не беше овкусено със сок от свеж портокал. Какво друго може да е?
Вероятно е настъргана портокалова кора.

# 551
  • Русе
Скрит текст:

https://eda.ru/recepty/osnovnye-blyuda/pjure-iz-morkovi-s-apelsi … m-i-imbirem-56239

https://www.soscuisine.com/ricetta/purea-carote-arancia

# 552
  • София
Търся рецепта за торта или някакъв сладкиш с крем подобен на Тирамису

# 553
Почти новак съм в месенето и се чудя има ли някаква пропорция брашно:сол:захар, за да е вкусна една питка и да клони към солена? Вчера и днес месих усукан тутманик. Всичко му е супер, но все е с неутрален вкус. И сиренето не помогна. Отделно, че и да спазя рецептата, са нужни поне още 200гр брашно. Ще съм благодарна за всякакви напътствия!

# 554
  • In transit
Почти новак съм в месенето и се чудя има ли някаква пропорция брашно:сол:захар, за да е вкусна една питка и да клони към солена? Вчера и днес месих усукан тутманик. Всичко му е супер, но все е с неутрален вкус. И сиренето не помогна. Отделно, че и да спазя рецептата, са нужни поне още 200гр брашно. Ще съм благодарна за всякакви напътствия!
Ако искаш по-солена питка, захарта не трябва да е повече от 10-тина грама. Тя се слага, за да подпомогне маята, защото е въглехидрат, но не е задължителна. И без нея ще си свърши работата маята, защото в брашното също има въглехидрати.
Солта не трябва да е твърде малко, защото тестото ще превтаса много бързо и не твърде много, защото ще забави много втасването на тестото. Средно на 500-700г брашно се слагат около 7-10г сол.

Не знам какво визираш под неутрален вкус, ако искаш по-богато и вкусно тестото се слагат мляко, яйца, масло.

Каква рецепта ползваш, защото 200г брашно допълнително са много, като добавка. За една конкретна рецепта ли говориш или за всяка, която решиш да ползваш?
На ръка ли месиш или с машина (миксер, хлебопекарна)?

Общи условия

Активация на акаунт