Нашите любими торти - покрития, глазури и фигурки за тях - тема 141

• 32 253
  • 379
  •   1
Отговори
# 210
  • под тепетата
Изглежда страхотно! Кремът е точно като този, с който правя френската селска торта.
Поздравления, vox!

# 211
Ето я и моята тазгодишна великденска торта

# 212

Пак съм аз! Grinning

Мисля че се справих с изпълнението на "Печена Аляска". Ефектна и вкусна сладоледена торта. Виждате и значимия повод, заради който се постарах толкова. Wink

Идеята взех от тук.

https://www.cakeandpancake.com/19177/

# 213
  • под тепетата
Леле, изглежда феноменално! Заслужава си старанието, защото поводът е чудесен!
 Прекрасни  18 на дъщеря ти, vox!

# 214
bilqna_69, синът ми навърши 18 г.
Сигурно златните свещи те заблудиха Grinning  Но аз исках да се вържат с цялата концепция на тортата, а на него му беше все едно.
Благодаря ти! Hug

# 215
  • Euskal Herria
Много ефектна торта! Честит да е рожденикът!
Сподели дали е допаднал вкуса на семейството ти и гостите, моля!

Търся помощ. Любима вкъщи е домашната торта - блатове, крем, орехи. До тук добре, няма нищо сложно. Обаче дойде ли ред на крема - греда. Дойде ли време да добавя белтъците, стегнатият крем става течен. Явно бъркам някъде. Иначе вкусът си е същия, само констистенцията - не.
Рецептата я имам от свекърва ми, преди години попаднах на същата - от Севдалина Спасова:
https://sevdalina7.blogspot.com/2014/03/6-3-2.html?fbclid=IwY2xj … EA7V-CVXwhf2Vam6Q

Единствено вместо брашно слагам нишесте. От това ли се получава втечняването?

# 216
  • под тепетата
Ох, vox, приеми извиненията ми! Не съм разбрала! Здрав и успешен да е синът ти!
  YanaDG, с почти същия крем правя домашна торта, но жълтъците ги слагам при брашното. Мисля, че слагах и малко масло, но като се прибера , ще видя. Жълтъците май бяха 4.

# 217
bilqna_69, абсолютно няма за какво да се извиняваш! Как да разбереш, като аз не бях написала?! Hug

YanaDG, тортата се одобри много, особено от рожденика. Но тя по същество си е сладоледена торта, аз използвах купешки. Ефекта идва от обгарянето на меренга. Специално си купих сладкарска газова горелка от Лидл, с която впечатлих гостите. Grinning

Още веднъж ви благодаря за пожеланията! Heart

# 218
  • Русе
Скрит текст:

Търся помощ. Любима вкъщи е домашната торта - блатове, крем, орехи. До тук добре, няма нищо сложно. Обаче дойде ли ред на крема - греда. Дойде ли време да добавя белтъците, стегнатият крем става течен. Явно бъркам някъде. Иначе вкусът си е същия, само констистенцията - не.
Рецептата я имам от свекърва ми, преди години попаднах на същата - от Севдалина Спасова:
https://sevdalina7.blogspot.com/2014/03/6-3-2.html?fbclid=IwY2xj … EA7V-CVXwhf2Vam6Q

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_31.html

# 219
  • Euskal Herria
Благодаря, Пейч! Но аз питам конкретно за този крем, който съм описала - той е с яйца, мляко, нишесте/брашно, масло. Прави се стандартния сладкарски крем, добавя се маслото и накрая - разбитите белтъци. И точно тогава всичко се обърква. До тогава е перфектен крема.

# 220
  • In transit

Нишестето и брашното имат различни точки на желатинизация. На царевичното нишесте е 82С, а на брашното е 90-92С. Така, че е възможно това да е част от причината.
Загубата на консистенция и образуването на течност възниква по две причини:
1. Кремът не е била сготвен достатъчно старателно и наличните нишестета не са могли да се аглутинират.
2. Противно на първата хипотеза, варенето на крема е било твърде дълго, което е анулирало свързващия капацитет на нишестетата. Това може да го разбереш само, когато кремът вече е изстинал.

Разбиваш ли достатъчно добре белтъците? Трябва да се разбиват достатъчно дълго на средна скорост. Не добавяй сол, разводнява ви, въпреки всеизвестната теория.
А оставяш ли достатъчно да изстине кремът преди да добавиш разбитите белтъци?
Сега се сещам, че и майка ми така правеше крема едно време, но от години не го е правила, така, че няма смисъл да я питам за подробности. Simple Smile
Като съвременни решения бих ти предложила да пробваш да добавиш малко лимонов сок или кремотартар, за да се получи стабилен белтъчен крем.
Аз бих заложила на пастьоризиране на белтъците с малко захар (намаляваш тази в крема, която е) до 121С, така ще са безопасни за консумация и достатъчно стабилни за да не ти втечнят крема.

Vox, разкошна! Heart Eyes Да ти е честит рожденика! Да е здрав и да следва мечтите си! Hug

# 221
  • Русе
Скрит текст:
Благодаря, Пейч! Но аз питам конкретно за този крем, който съм описала - той е с яйца, мляко, нишесте/брашно, масло. Прави се стандартния сладкарски крем, добавя се маслото и накрая - разбитите белтъци. И точно тогава всичко се обърква. До тогава е перфектен крема.

Здравей!
Готовия крем трябва да е напълно изстинал, ако трябва го покрий с безцветно фолио и сложи в хладилника за кратко.
Белтъците разбий с малко захар до твърди пикове, като за целувки и тогава прибавяй по малко в другия крем като разбъркваш с дървена лъжица до еднородност. По принцип гледай крема и белтъците да са на еднаква температура.
Подобен крем, без краве масло.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post.html

# 222
Направо пропусни белтъците, по-вкусно е даже Sunglasses
Vox, перфектна ти е аляската. Да ти е живо и здраво детето!

# 223
  • под тепетата
Направо слагам снимка на рецептата със забележката, че е двойна доза. Тортата става огромна, т.е. половин доза е търсеното количество крем. Блатовете се точат и пекат -5 броя.

# 224
  • Euskal Herria
Благодаря много на всички ви!
Биляна, точно по такава рецепта и по този начин я правя.
В крайна сметка блатовете са поели крема и сега не е нужно да го събирам с лъжица от чинията. Но има още какво да се желае.

Общи условия

Активация на акаунт