Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 82

• 59 230
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Момичета с оставаща химия. Стискайте зъби. И това ще мине! И Опосум никакви такива мисли чу ли! Ракът няма да се върне!!!
Опосум, Кейт какво ви вливат?

# 616
  • Русе
Опосум, ще ти дърпам ушите! НИкакви такива мисли! Мисли какви мечти ще сбъднеш след химията, а не кой ще се връща.

И от мен един съвет за момичетата на химия: използвайте момента между химиите и правете нещата, които обичате. Аз ходих по екскурзии, редях пъзели и прочетох де що книги имаше около мен. И никакви любими храни по време на химия. И чай от мента за стомаха. Никакви други треви, че да не влияят на химията.

Аз пък ходех по гола глава навън/вътре и никога не си купих перука. Когато трябваше да ходя по слънцето, слагах една кърпа, но ясно си личеше, че нямам коса. И на сватба ходих, и кръстница станах и няколко фирмени банкети... Хич не ми дремеше кой какво мисли, ама то и смелчага не се намери да ми каже нещо Satisfied Мина и замина това време и ако не влизам тук даже няма и да се сещам за този период. Завърших висшето, почнах магистър, бал на детето направих, пътувам, мечти сбъдвам..... нямам време да изпадам в депресии. Животът продължава и гаранция за нищо няма.

# 617
Браво, Ели!!!
Ти и още десетина бойни мадами тук ми бяхте като светъл лъч по време на моето лечение.  Вадихте ме от дълбокото неведнъж и ми бяхте повече от психотерапевти ! И сте ми толкова близки до сърцето Heart
А дори не се познаваме в реала !

# 618
Привет момичета!
Имам въпрос относно гърдата.
След лъчетерапията стана доста твърда и топла Чудя се нормално ли е?Преглед имам за януари.

# 619
Привет момичета!
Имам въпрос относно гърдата.
След лъчетерапията стана доста твърда и топла Чудя се нормално ли е?Преглед имам за януари.

Привет, Мимка Simple Smile
Нормално е, да. На мен ми остават още 4 дни от общо 30 сеанса. Гърдата ми, дясната, промени цвета си към червено-кафяво, сърбеж, леки корички,  където без да искам съм разчоплила. Лекуващият ми лекар каза, че е възможно, евентуално, след   терапията да получа фиброза, гърдата ми да стане по-твърда, да я усещам като чужда, усещането да е странно при допир, но да не се притеснявам, до три месеца ще отшуми. Та ще я видим и тая работа Simple Smile
Но при всеки човек може да са различни реакциите.
Бързо възстановяване!

https://sarcoma.bg/stranichni-efekti-ot-lacheterapiyata/

https://nedev.net/index.php/2019/11/04/rt-toxicity-breast-cancer/

# 620
  • София
Опосум, опитай Зофран вместо Деган за повдигането, по-ефикасен е.

# 621
Mimka, и моята периодично става така една година след лъчето вече. По-твърда си стои по принцип, но лятото се зачервяваше от време на време. Сега пак - на приливи и отливи, според времето и натоварването, мисля. Все пак непременно споделяй с всички, които те преглеждат! Simple Smile))

# 622
  • ПЛОВДИВ
Привет и от мен момичета. Да дам малко новини около мен: на 13 Ноември ми беше последната ЛТ след това правих ЯМР на черния дроб по график, който е чист а лезиите са стабилни без промяна та с две думи "Живота е чудесен". Вече съм при новата онколошка, която е 100 пъти по-добра и разбрана от първата. Живи и здрави догодина започвам Абемациклипаи сигурно до месец Април, ще остана в Белгия, за да ме следи. Някоя да го е пила и да си каже мнението? Иначе когато бях на ХТ нямах повръщане и повдигане, но ми даваха Дексаметазон и още нещо, но му забравих името, но пазя кутийката. Само при червената ХТ ми окапа косата и само по официялни събития слагах перуката иначе си носех бонетата, защото ми беше студено на главата. Само имам един не много приятен спомен от салона където пробвах първите перуки "фризьорката" не си направи труда да ми предложи поне малко да ми намали косата въпреки, че ме вижда в какво състояние съм. След това си направих среща с мъж, който е специалист перукер и там вече се почуствах по-добре. Когато почнах Таксола съвсем леко пребляднях, но след последната вливка започнах да идвам на себе си, но не спирах да помагам на баща ми в работата и в домакинството. От миналата събота съм в България за празниците и съм като пушка даже почти нямам болки в ръката.

Опусумче и bebokate, горе главата момичета с вас съм!!! Не се предавайте!!!

# 623
Много благодаря за съветите и подкрепата на всички! ❤️
Оплаках се на лекарите и ми казаха да пия Оланзапина не два дни както досега, а пет. Дано сега е по-добре.
От следващия път ще ми вливат нещо друга, мисля че е Paclitaxel. С него какви странични ефекти да очаквам? По-добре ли ще е или по зле? Очакват ме две дълги пътувания между вливките, страх ме е дали ще ги издържа.
Също така ми е притеснено, че хемоглобина ми пада след всяка вливка. Започнах със 130, а вече съм на 114. Казват че е горе-долу добре, но ако продължава така не знам. Питам дали да пия нещо - не, нямало нужда. А не смея да пия и на своя глава, след като изрично лекарите са казали не.
Ям дроб, телешко, свинско, моркови, цвекло, много зеленчуци и плодове, варени яйца, ядки всеки ден по колкото пъти се сетя, но не знам дали ще е достатъчно да избутам до края.
За косата свикнах вече. Пробвах тюрбан - стяга ме и боде. В къщи като е по-хладно нося една обикновена малка кърпа вързана, а навън шапка. Но вкъщи повече ходя по гола глава, по комфортно ми е. Почнах и в магазините да ходя с кърпата, позаглеждат ме, но не ми пука.
Помага и това, че ММ постоянно ми казва, че съм хубава и ме харесва. Даже и секс правим, в дните когато се почувствам по-добре и изобщо не му пречи че съм плешива.
Взех си вчера и перука. 128 лева от здравната каса и аз доплатих още 20. Просто сестрата, която ми оформя болничните от ЛК ми каза, че ще ми напише протокол, защото ми се полага и трябва да използвам каквото ми се полага, защото и без това ми е трудно. Много човечна се оказа, а аз със страх отидох първия път там.
Успокоявам се, че половината мина, остава само още толкова. Разбира се, после идва лъчетерапията, но за нея ще мисля отделно.
Стискам палци на всички момичета, които сега минават през химиотелапията. Няма да е все така, и това ще отмине, само трябва да стиснем зъби още малко. Hug

# 624
Момичета, днес ходих до Сити Клиник да питам за лъчетерапията. Казаха, че за нея няма допълнителна такса, единствено 250 лв. за преглед. Времето за което си на лъчетерапия се водиш хоспитализиран без легло. Такса има само за химиотерапията по 75 лв на вливка. Това е инфо от днес.
И сега още нещо. Имам час за доц. Консулова за 19 декември, 20.00ч., но тогава ни е коледното парти, ако има някой с час около моя и да се сменим ще е супер.

# 625
  • София
Опосум, днес звучиш различно. Така трябва да бъде! При Паклитаксела основното доколкото знам за болки в костите и мускулите. Гаденето и повръщането не са толкова осезаеми.

# 626
Момичета, знам че едва ли това е най-важното и същественото, изпитахте ли болка при премахването на дренажи след операцията? Сигурно е много индивидуално. Аз излязох мн леко от упойката, просто бях много приятно сънена, явно са ме медикирали бая, няколко часа по-късно си станах сама и си бях ок, нито гадене, нито друго, но като дойде сестрата и като ми изсмука с вакуум ексудата, ме позаболя и ми стана зле до позив за повръщане. Бях се наяла и напила смело де… та сега съм с три дренажа вкъщи и се тревожа какво ще е като ги махне докторът. Дано не е пак гадория, всичко е в главата ми повече.

# 627
Нищо няма да ти има ,от махането на дренажите.Не боли,не се усеща даже,всичко ще е наред.❤️

# 628
  • Добрич
Mimache, в Уни Хоспитал тръбичките на дренажите са свързани с вакуумирани "буркани" и си текат по малко, "когато искат". При свалянето д-р Стефанова брои до три, вдишвам дълбоко,  на три сдържам дъха си, а тя рязко издърпва дренажа. Не е приятно, но не е и толкова страшно, колкото си мислиш. Мен после леко ме наболяваха "белезите" от дреновете, но сравнително бързо минаха.
Спокойно, ще се справиш.

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 09 дек 2023, 22:30 от Вела

# 629
Здравейте, четох назад доста, но всичко нямаше как.....страшно много е. Нужна  ми е подкрепа и съвет.
В сряда сега бях на мамография при д-р Пррчева.... мислех профилактично, но уви. Стана ясно веднага, че има проблем. Направиха ми директно  3d с контраст.  В дясната гърдата имам образувание над 2см. В петък ми направиха и дебелоигленна  биопсия, пак там - Сити Клиник Младост, д-р Манчева. Всичко до тук беше много обстойно и внимателно, чувствам се в добри ръце. Сега е голямото чакане, но прогнозата  май не е никак положителна.  То някак се разбира, усеща....
Чудя се как да си събера акъла и после накъде? Да търся други мнения... Операция ще има дори случайно да е доброкачествено .... изобщо какво ме чака? Какво да правя?

Общи условия

Активация на акаунт