Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 82

• 58 406
  • 753
  •   1
Отговори
# 120

Ето резултата от скенера на мама . Тя го е снимала и е малко неясно . Има възел на белия дроб гледам . Не е писан като метастази . Има ли възможност това да е останало след пневмонията която изкара покрай ковид ? А кистите на черния дроб би трябвало да са останали от кучешката тения . Имаше и на белия и на черния дроб над 18 бройки .

# 121
  • Добрич
March 1234567, за мен наличието на пет кисти с вероятност за кучешка тения също е много притеснително. Мисля, че трябва непременно да ги проверите.

Скрит текст:

# 122
March 1234567, за мен наличието на пет кисти с вероятност за кучешка тения също е много притеснително. Мисля, че трябва непременно да ги проверите.

Скрит текст:

Ами мисля, че са останали от предното заболяване където и беше  . Дефакто би трябвало кухини да  се виждат от изрязаното . Проследявана е  дълго време и си ги имаше .

Последна редакция: чт, 05 окт 2023, 15:08 от March 1234567

# 123
Здравейте, днес бях при проф. Щерев и се оказа, че съм 1во за операция и после за онколог. Съвсем се обърках.
Каза да направя операцията час по скоро при хирург, който прави сентинелна биопсия. Запазих час при Гаврилов за 11 октомври, но ми се иска да имам още едно мнение. Каза, че такава биопсия има в Александровса и в бол. Щерев и се правела докато ме оперират, за да се прецени колко лимфни възела са махнат.
Моля, ако има запознати да споделят, че днес съвсем се сринах от притеснение.

# 124
  • някъде там
Здравейте, тъй като има тук болни с тройно негативен рак на гърдата, които са правили консулт с Маргарита Таушанова, искам да попитам, освен химиотерапия препоръчва ли лъчетерапия? След приключване на химио и лъче, предписва ли хормонална терапия. Далеч сме от София и понеже питам за близка искам да се хвана за нещо за да направи консулт с нея. Принципно е човек, който не чете, не се рови, дори не знае че е тройно негативен рак. Казали са и обаче, че лъчето скапва белия дроб и нейни познати са отказали да го праят. Сега е в чуденка. Моля ви за съвет от опит ♥️

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 08:48 от cacharell

# 125
С тройнонегативен съм, ама не я знам въпросната лекарка, та явно въпроса не е към мен...
Ама айде ще отговоря...
Те в час ли са?
Тройнонегативния е с най- малко видове лечения и тя да откажи едното🙄
При нас шанса е лъче и химия. От скоро и имунотерапия в някой случай!
Хормонотерания няма при тройно негативния!
Молим се химията и лъчето да действат- това е...
Имуното е само в някой случай, след една заплата изследвания!

# 126
Кейт,
Гаврилов не прави сентинелна, а болница Щерев не е ли само за репродуктивни проблеми? Там правят ли операция на гърда изобщо?
Знам,  че в София доцент. Маслянков прави. Аз поне не намерих друг миналата година.

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 08:33 от Mollly

# 127
  • София
...Принципно е човек, който не чете, не се рови, дори не знае че е тройно негативен рак. Казали са и обаче, че лъчето скачва белия дроб и нейни познати са отказали да го прави. Сега е в чуденка. Моля ви за съвет от опит ♥
Не разбрах този термин - скачва. Какво означава? Ох, сега включих - скапва ли имате предвид? Grinning
Аз съм с хормонален, но и през ум не ми мина да отказвам лъчетерапия, не съм забелязала нещо да ми има от нея на белия дроб. Доста добре се изчислява всичко принципно, все пак се гледа ползите да надминават вредите.

# 128
Добър вечер, момичета 🌹Днес се обадих за резултатите и бяха готови, за Понеделник била назначена комисия и можело да си ги взема в Сряда.Тъй като записах час за Събота за лекарите от Турция, помолих жената с която разговарям, да ги снима и изпрати по вайбър. Така както нищо не разбирам и бях на работа и отгоре видях С50 4-реших, че е 4-ти стадий.Трябваше ми време да рагадая какво е 🙄 Другата седмица ще ходя при проф.Щерев, но дотогава ще се поболея.Моля ви от сърце разтълкувайте ми резултатите 🙂

# 129
C 50.4 е код за класификация, който означава злокачествено образувание в горен външен квадрант на гърдата. Не е четвърти стадий.

# 130
p T2 Nx Mx -Инвазивен плеоморфен лобуларен карцином и от имунахистохимичнотото изследване нищо не разбирам освен, че Ki-67  ниско

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 12:22 от Mimbarii

# 131
Mimbarii, отрежи си името и ЕГН от снимката Hands V
С този резултат се консултираш с онколог. Хормоно зависим е.

# 132
  • Добрич
Mimbarii

С50 означава, че е в гърдата, а следващата цифра показва къде в гърдата. Например за централната част е 1. Обяснили са ти за 4.

Туморът ти е хормонозависим:
 естроген 7,
прогестерон 5,
Her2  негативен

И с ниска слорост на нарастване ki67 е 5.

Не искам да те плаша, характеристиките са хубави, но е лобуларен, а лобуларните са най-често мултифокални (имат  няколко фокуса в същата гърда). Лобуларният карцином не се отчита с ПЕТ скенер, а с ЯМР.

Трябва да се провери, защото ако има повече от един фокус нещата с лечението/операцията се усложняват...

Единият лекар, при когото ходих беше готов веднага да ме оперира, за да извади образуванието. Добре, че другият доктор, като видя "лобуларен"  ме прати на ЯМР с контраст, където "светнаха" няколко фокуса...

Последна редакция: пт, 06 окт 2023, 00:00 от Вела

# 133
p T2 Nx Mx -Инвазивен плеоморфен лобуларен карцином и от имунахистохимичнотото изследване нищо не разбирам освен, че Ki-67  ниско

Как доктор Алексов определи, че става дума за инвазивен лобуларен карцином? На микроскоп ли само? Щото знам, че обикновено пускат маркер п63 за запазен миоепителен слой, за да разграничат дуктален от лобуларен. Ки67 е маркер, който се интерпретира мн субективно от всякакви лаборатории. До 15% се води много ниска пролиферативна активност и се счита за нормална клетъчна активност на здрав човек. Занесете си материала на още едно мнение, от сърце ви пожелавам да имате просто мастопатия или доброкачествени образувания в гърдата и вс да изглежда все така обнадеждаващо, но проверете мн хубаво преди да тръгнете да се режете и тровите!

# 134
Здравейте, днес бях при проф. Щерев и се оказа, че съм 1во за операция и после за онколог. Съвсем се обърках.
Каза да направя операцията час по скоро при хирург, който прави сентинелна биопсия. Запазих час при Гаврилов за 11 октомври, но ми се иска да имам още едно мнение. Каза, че такава биопсия има в Александровса и в бол. Щерев и се правела докато ме оперират, за да се прецени колко лимфни възела са махнат.
Моля, ако има запознати да споделят, че днес съвсем се сринах от притеснение.
Keit79, а защо си се объркала още повече? Нали това е целта на онколога, да те насочи и да ти каже какво е най-доброто лечение за теб. Ето че имаш мнение за операция и мисля, че това е нормално, нали трябва тумора да се махне. Доколкото си спомням, ракът е хормонално зависим и ако туморът е малък, може да няма смисъл да се прави предварителна химиотерапия.
Ако професорът ти вдъхва доверие и вярваш на преценката му, действай за операция. После ще отидеш при него или при друг онколог за назначаване на терапия.
Ако мислиш, че това не е най-добрия вариант за теб, консултирай се с друг онколог. Има и онлайн, става по-бързо, например проф. Тимчева.
Няма защо да изпадаш в паника.
Не казвам да не се притесняваш, то е неизбежно да ти е притеснено, но не изпадай в паника, защото това ще ти попречи.
Най-важното е минало - има диагноза и може да започне лечение. При рака това е страшното, ако не знаеш за него и се развива. Довери се на някой онколог, следва се пътя на лечение и след няколко месеца всичко ще е минало.
И още нещо - проф. Гаврилов е хирург онколог. С него може да се посъветваш само за операцията. А ако искаш второ мнение за цялостното лечение, тогава трябва да отидеш отново при медицински онколог, какъвто е проф. Щерев.
Доколкото знам проф. Гаврилов не прави сентинелна биопсия. Той вади лимфни възли по негова преценка, въз основа на изследванията и опита си. Повечето пациенти казват, че е най-добрият и винаги оперира толкова, колкото трябва.
Повечето лекари в България действат така - като премахнат тумора, изваждат и лимфни възли по тяхна преценка и въз основа на образните изследвания. Може да е първия ред, може два реда, може и всички. Ако се извадят всички, има риск от лимфедем и подуване на ръката, но пък имаш сигурност, че няма останали туморни клетки в лимфните възли.
Има някои лекари, които прилагат сентинелна биопсия. Това е нова технология, при която ти инжектират в гърдата вещество, което оцветява пътя на лимфата и показва кои са най-близките лимфни възли, така че се премахват само те. Изследват се след операцията и в зависимост от резултата се решава какво да се прави по-нататък. Обикнокновено сентинелните възли са един, два, но могат да бъдат и повече. Моите бяха четири.
Има малко хирурзи, които работят с този метод, защото освен умения, трябва и съответната апаратура, а тя явно е скъпа и не всяка болница може да си я позволи.
Така че няма нужда от паника.
Ако се довериш на проф. Щерев, намираш хирург и се прави операцията, с или без сентинелна биопсия. Има избор. Виж какво ще каже и проф. Гаврилов, но имай предвид, че той е малко груб и навиква някои пациенти. Ти щом от проф Щерев си се стресирала, който е супер добронамерен и приятен човек, да не вземеш съвсем да се притесниш при Гаврилов, ако ти се развика.
Ако не се доверяваш на това, че веднага трябва се направи операция и смяташ, че първо трябва химиотерапия, консултирай се с още един медицински онколог и виж какво ще  каже.
Но при всички положения не се бави много.

Общи условия

Активация на акаунт