Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 82

• 58 413
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
Кор биопсията при Йорданов е 404 лв.и после доплатих 474 лв. за 6 туморни маркера.
За 2ро мнение при Факирова дадох 200 лв.

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 16:52 от keit79

# 166
На мен за ЯМР в Сити София при Виктор Йорданов ми казаха някъде 470 лв...учудвам се, че по-рано е било по-скъпо...или пък аз да не съм разбрала точно. Но пък точно това съм записала като се обадих да запазя час - 470 лв., не знам, дано не ме сюрпризират с друга цена като отида.
Дами, да ви попитам как преминава това ЯМР на гърди? Разбрах, че се вкарвало някакво контрастно вещество, но как става това, инжектира се във вена в ръката ли? Малко ме е хванало шубето, никога не съм правила това досега и не знам какво да очаквам. А после резултатът веднага ли става ясен или трябва да се чака? Надявам се веднага да разбера, защото ми е много притеснено какво ще открият, а и защото същия ден трябва да пътувам. Аз така или иначе пак ще пратя резултата на Иванов, но ми се ще преди това да ми кажат какъв е резултатът и дали има нещо лошо. На 12-ти ми е ЯМР-то.

# 167
  • София
470 лв вероятно е без контраста, като се добави и той е 600 и нещо. Контрастът се вкарва през абокат, който предварително поставят, няма нищо страшно. Резултатът не става веднага.
Кор биопсията при нас беше около 300, защото не правихме хистология в Сити.
ЯМР може и по здравна каса, молба до касата се пуска от гинеколог или хирург, но се чака за одобрение 2-3-4 седмици.

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 20:40 от O. Basilicum

# 168
  • Добрич
Renoir, още в началото слагат абоката и те свързват със системата без да я пускат. Първо около 20 мин без контраст, после около 10 мин с контраст.
Ляга се по корем, има три дупки, две за гърдите и една за лицето.

На следващия ден бяха изпратили резултатите по Еконт и на по-следващия ги получих. Д-р Йорданов ми показа "находките" непосредствено след изследването (сподели, че практиката не била такава, но решил да ми ги покаже, затова лаборантката ми каза да изчакам д-рът да ме извика).

# 169
Момичета, много ви благодаря за насоките. Оказаха се безценни, а видеото от предаването на Нана - най-добрият наръчник за какво трябва и какво не трябва да направя.
При мен стъпките ще са първо ЯМР и после кор биопсия, тъй като имам висока плътност.
Още веднъж огромни благодарности на всички, най-вече на Вела и O. Basilicum.

# 170
  • Добрич
Lyalya, важното е, че си уточнила подробностите.
При мен ЯМР отчете 75% плътност, като гърдите ми бяха големи. Обаче д-р Вълкан Иванов се справи с кор биопсията, нищо, че образуванието беше дълбоко разположено.

Така, че не се притеснявай. И при плътни гърди нещата се случват, когато докторът е добър.

(Писала съм и преди, единият хирург ми каза, че прави кор биопсия, но не може да направи на мен. С големи и плътни гърди и дълбоко разположен тумор било на границите на възможностите на иглата... Ако държа на кор биопсия, да отида в Панагюрище или Токуда. Благодарна съм му, че.беше откровен,, защото знам за случаи, при които образуванието не е улучено от иглата.)

# 171
Lyalya, важното е, че си уточнила подробностите.
При мен ЯМР отчете 75% плътност, като гърдите ми бяха големи. Обаче д-р Вълкан Иванов се справи с кор биопсията, нищо, че образуванието беше дълбоко разположено.

Така, че не се притеснявай. И при плътни гърди нещата се случват, когато докторът е добър.

(Писала съм и преди, единият хирург ми каза, че прави кор биопсия, но не може да направи на мен. С големи и плътни гърди и дълбоко разположен тумор било на границите на възможностите на иглата... Ако държа на кор биопсия, да отида в Панагюрище или Токуда. Благодарна съм му, че.беше откровен,, защото знам за случаи, при които образуванието не е улучено от иглата.)
Вела, такава  пътеводна светлина си ми.
Такава сила, кураж и знание ми даваш,  много ти благодаря!
В моя случай д-р Йорданов прецени, че заради платността вероятно ехографът не показва всичко и че с ЯМР може да се установи и друга находка. Ако се окаже така, ще се вземе директно биопсия от всички находки.

# 172
  • Добрич
Lyalya,  плътните гърди имат повече жлезиста и съединителна( фиброзна) тъкан, която на мамографията излиза светла. Мастната тъкан, която е по-малко при тях на мамографията излиза тъмна.
Туморните образувания също излизат светли, затова при по-плътните гърди може да не се забележат на светлия фон. На ЯМР с контраст са направо бели.

Т.е. при по-висока плътност диагностиката с мамограф е затруднена. При мен на мамографията и на три ехографа се прояви само едно обеазувание. На ЯМР обаче насвяткаха "находки" от по 5 мм., някои доброкачествени, други не.

Значи още след ЯМР ще знаеш за колко образувания става въпрос. Дано бъде само едно! Амин.

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 23:51 от Вела

# 173
Вела, много ти благодаря за разясненията и инфото, наистина са ни полезни!
Дами, да дам и аз актуална информация за Сити София. Този месец ЯМР на гърди е с 15% намаление. Общо за контраста и снимката платих към 585 лв, преди малко ми мина изследването. След това с д-р Йорданов се видях за няколко секунди, каза, че на пръв поглед е наред, щял да го разгледа по-обстойно и да ми пратят резултатът по куриер. Генетичното изследване, което ми препоръча Иванов май ще се откажа да правя, доколкото разбрах било към 3000 лв, което трудно мога да си позволя.

# 174
Аз вчера четох по темите и в интернет и се чудя дали да си поставя порт за химиотерапиите.
Дали някой може да сподели мнение по въпроса? Както и дали има значение какъв вид? И разбира се, може ли някой да препоръча добър хирург в Пловдив, Стара Загора или София?

# 175
  • Sofia
Аз вчера четох по темите и в интернет и се чудя дали да си поставя порт за химиотерапиите.
Дали някой може да сподели мнение по въпроса? Както и дали има значение какъв вид? И разбира се, може ли някой да препоръча добър хирург в Пловдив, Стара Загора или София?
Аз сложих порт по неволя, нямах избор, защото след първия курс химиотерапия нямах вени. Какъв да избереш не мога да помогна, аз го слагах във ВМА София и нямах време да проучвам. Дали съм доволна? Не знам. Спестява много бодене, но си има постоянни грижи по него - промивки, пазене и следене дали не се зачервява... Та според мен  дали да се сложи - ако няма утежняващи ситуации като моята, ако нямаш проблем с вените и убожданията (някои хора изпитват панически страх), ако имаш кратък курс химиотерапия - не си заслужава поставянето.

# 176
Цитат на: Opossum
link=topic=1591736.msg47057877#msg47057877 date=1697098241
Аз съм много доволна от порта.
Минах само шест вливки и за тях си струваше.
От тогава си го отглеждам, на всеки 30-40 дни промивки, но не ме затруднява.
Остават му още две години, надявам се да не го използвам.

# 177
Здравейте. Аз съм хер 2 позитивна и естроген и прогестерон позитивна, тройно позитивна гърда. На ХТ съм доцетаксел с херцептин и перджета, предстои ми 4та вливка. В 80% при мен е ин ситу компонента  според хистото, което е изследвано с кор биопсия в сити клиник при Йорданов, Проф Бошнакова, после при доц Бачурска, като няма микрокалцификати, периневрална и съдова инвазия. Изкараха ми около 5 феагмента тъкан, не е съвсем малка, под ехографски контрол, от най-суспектните места. От микрокалцификатите, които се оказа, че не са микрокалцификати.
Моята мастопатия е 56 мм и в нея са пръснати вс тези участъци, гърдата е плътна и малка и нещата са ….. зле.
Имам ямр оравено в сити в началото. Сега ходя на своя глава на оценка на находката на ехограф, тъй като в КОЦ ще не гледат за ревизия след 4та ХТ. Лимфни възли имам двустранно увеличени със запазен мастен център…
В лявата страна са около 8 мм според вс изследвания ехографи и ямр-та. Всички интерпретират различно, един ми казва 6 мм, друг 9мм, трети 8мм… нз

След втората химия бях на ехо при Бозев в Света София, той измери образуванието на ехо 29 мм и не спомена да вижда калцификати. Днес след третата вече ХТ отивам пак на ехо контрола при Иванов младши в Плд и той ми казва неопределено, че ефект има, но тр да се направи ямр, за да се сравни с изходното ямр за ефект от терапията и ми казва, че лимфния ми възел в ляво бил 13 мм…. След три химии вече, а аз ги усещам свити и двустранно еднакви… виждал бил калцификати, възможно ли е да не ми действа ХТ, момичета? Та аз съм на таргет с доцетаксел, косъмче по тялото не ми остана, изтърбушена се чувствам… освен това буцата мастопатия ми каза, че няма да се свие… по какъв начин да разбера дали има ефект и смисъл от всичко това? Че аз да си направя очевидно неизбежната мастектомия и да не се тровя с повече от 4 химии. Ямр кога е най-удачно да направя, за да няма изкуствено оонижена метаболитна активничост на клетките туморните? Или пък съм за ПЕТ? Има ли някой сходен с мен? Просто в КОЦа не ми обясняват нищо….

# 178
Mimache, за другото не мога да те посъветвам, защото и аз съм в началото, но за мастопатията докторът е прав, че няма да се свие от нищо. Мастопатията не е образувание като тумора, някаква бучка, а е изменение на тъканта на гърдата. Няма как гърдата ти да се свие и да изчезне.
Имам и аз в лявата гърда, ракът беше в дясната. Страх ме е, че зад нея може да се скрие тумор, но ме е страх и от превантивна мастектомия.
Дано са ти добри изследванията и химиотерапията да е помогнала. Мисля, че няма как да се види точно какво става вътре на ехограф, така че имай надежда.

# 179
Mimache, за другото не мога да те посъветвам, защото и аз съм в началото, но за мастопатията докторът е прав, че няма да се свие от нищо. Мастопатията не е образувание като тумора, някаква бучка, а е изменение на тъканта на гърдата. Няма как гърдата ти да се свие и да изчезне.
Имам и аз в лявата гърда, ракът беше в дясната. Страх ме е, че зад нея може да се скрие тумор, но ме е страх и от превантивна мастектомия.
Дано са ти добри изследванията и химиотерапията да е помогнала. Мисля, че няма как да се види точно какво става вътре на ехограф, така че имай надежда.
Да, благодаря за отговора.
Просто много е гадно да не е бучка, която да се премахне, а е някаква фиброзна тъкан, която се опипва при мен и в двете гърди и се чудя сега как да разбера аджеба имам ли ефект или нямам, честно образните не им вярвам на 100 процента. А ако тр да се реже ще иде цялата гърда… мн тъпо.

Общи условия

Активация на акаунт