Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 82

• 59 290
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
Аз съм правила с отрицателен резултат. Grinning
Бяла лястовичке прекрасна моя, къде? 😅

# 556
Аз го правих в Генетичната лаборатория на Майчин дом. Тъй като бях с тройно негативен ме включиха по програма на Астра Зенека и не плащах нищо.
Допълвам: проф. Тимчева ме прати там да го направя.

# 557
  • София
Аз правих също, безплатно, включих се в едно изследване на Плевенския университет, също отрицателна за мутации /иначе съм с рак през 3 години и на двете гърди, и двата хормонозависими, хер отрицателен/.
Мисля, че и други момичета от темата се включиха в това изследване.

# 558
За всички, които искате да се проверите за BRCA мутации по- евтино, да ви кажа една тайна. Регистрирате на сайта myheritage.com и си поръчвате днк тест, идва пакет по пощата, пращате си материал слюнка и си поръчвате допълнително здравен репорт. Излиза около 200-300 лв.

2018 или 19та, не помня, регистрирах се в сайта, от чисто любопитство, да си проверя генетичния код, дали имам други раси.. не знам какво ме подтикна. Господ, може би. И си викам- я да си платя и здравния репорт. Отворих го със страх, първото, което видях е риск в червеното, над 80% за рак на гърда. Веднага го затворих и си викам - яя да не си мисля лоши работи и да се сугестирам..
UnamusedUnamusedUnamused

Вселената се опита да ми пусне ранния сигнал, мога да се сърдя само на себе си.

Сега влезнах пак да си разгледам репорта. Тествали са ме за 103 BRCA мутации, само една единствена, от които е патогенна. 84% жени с моя профил развиват рак на гърда, рак на яйчници - 54%, на панкреаса- 2-3%

Ако се бях сетила за тоя тест пролетта, можех да си спестя едни 1000 лв. , но минало- заминало. Хубави са им рипортите, цветни, всичко е обяснено като за нормални хора, подробно..в нашите лаборатории няма такова  разчитане

# 559
  • София
Еа, това е много интересно /между другото има отстъпка, май да края на деня/, аз бих го направила, но не виждам къде може да поръчаш допълнително здравен рипорт - това е опция, която се появява по-късно ли, защото не я намирам в менюто в момента?

# 560
Да, направи си профил, поръчай си етническото изследване, и после може по всяко време да доплатиш (60 долара е май в момента) за здравен репорт.

Даже може би, няма да е нужно да плащаш за двата репорта- не знам. От менюто, влизаш в здравния портал, като си вкараш пак паролата и там е офертата за пакет здраве.

# 561
Тестове за BRCA 1 и BRCA 2 мутации се правят при определени случаи по принцип - при тройно негативен рак, при диагноза в млада възраст или при много случаи в семейството на рак на гърдата или на яйчниците. Аз се тествах - на 41 г. ме диагностицираха с тройно негативен рак на гърдата. Носител съм на BRCA 1 мутация, първата в семейството съм с рак на гърдата, явно при мен е станал дефекта 🤣. Лекарите по принцип знаят в кои случаи е добре да се изследват пациентките за мутация.
Дано не звуча отново като мрънкало, благодаря за отговорите ви. Откровено казано изпитвам страх от това изследване, от това как ще бъде интерпертирано, страх ме е от хипердиагностика. Силно се надявам, че интерпретациите на резултатите от генетичните тестове са точни и ясни…. Защото се наслушах на истории за случаи на пациентки, които не са били с ядни резултати за хер, недобре фиксирани хистологични тъкани за изследване от патолог, опитващи да изпратят стъкла в Плевен и в София и с върнати стъкла с обяснение, че пробите не са достатъчно акуратни за категоричен резултат… С една жена, с която лежах при една от вливките ми разказа, че дъщеря и е в щатите и е правила тест от типа на ендопредикт за необходимост от химия, срещу сумата от 6000 лева и спомена нещо от типа на това, че в Бг реактивите били по-малко и затова я посъветвали в чужбина да праща ако има възможност…
Не мрънкам момичета, просто съм отчаяна и тревожна, ще платя каквото е нужно, просто ме е страх от грешки … знаете ли по-добри, доказани лаборатории дори в чужбина да е. Благодаря от сърце на всички, които четете и отговаряте на истеричните ми питания.
  Когато първоначално ме посъветваха да направя генетичното изследване се отказах от страх.Страх от резултатите и как ще живея със чуството,че съм предала дефектния ген и на децата си.В семейството баба беше с рак на гърдата и предвид възраста ми (32 год.) даже щяха да ме включат в някаква програма,че и безплатно щеше да е.Месеци по-късно онколога ми отново ми предложи да го направя и аз реших че вече искам.Направих го и чаках малко над месец.За мое учудване излезе ,че мутации в двата Braca  нямам,което не изключва другите подтипове,но в основните който ги смятат като причинители го няма.

# 562
  • София
Момичета да знаете, ме д-р Таушанова е напуснала Надежда. Не знам къде е отишла

# 563
Сиси, и аз това имам предвид. Незнанието мен лично ме побърква много повече от истината, каквато и да е тя.
Аз също не плащах нищо и при двете изследвания.

# 564
Преди няма 2 седмици се видях с нея в Надежда. Жалко!

# 565
Д-р Таушанова не е голяма загуба за Надежда. Всички там са обучени от проф. Тимчева и работят по западни протоколи. Дори завеждащата д-р Мила Петрова е много по-добър избор от проф. Щерев за консултация и лечение, ако някой си търси свестен и квалифициран онколог.

# 566
Д-р Таушанова не е голяма загуба за Надежда. Всички там са обучени от проф. Тимчева и работят по западни протоколи. Дори завеждащата д-р Мила Петрова е много по-добър избор от проф. Щерев за консултация и лечение, ако някой си търси свестен и квалифициран онколог.
Малечка Палечка, точно на проф. Щерев се бях спряла и ти ме притесни. Защо да не е доцър избор?
Аз тази седмица тр.да си избера онколог и да започвам.
Имам час при Консулова, но е чак за 19.12 и лечението ще отиде догодина.
Не съм много запозната, да споделите лъчелечението заедно с хормоналнага терапия ли се прави?

# 567
Ходила съм при него и при д-р Мила Петрова (и двамата в Надежда). И при двамата с препоръки от именити техни колеги,  поотделно за един и същи проблем (рецидив).
И проф Щерев е много мил и човечен, НО това, което ми казаха беше съвсем различно. Неговото мнение абстрактно и да го кажа по-меко - неприложимо.
Д-р Мила Петрова повтори едно към едно това, което вече бях чула от проф Тимчева и проф Дудов.

# 568
  • София
Аз съм при Мила Петрова и засега съм с чудесни впечатления от нея. И е страшно човечна. При нея ме изпрати моя приятелка, лекар в Надежда и не съжалявам.

# 569
А момичета, тук някоя от вас с хер 2 позитивен тумор, след операцията приемали ли сте таргетни препарати херцептин на хапчета или с вливка? Не разбрах много, но искат да ми наблъскат 6 курса терапия, за да нямам следоперативна химия с дицетаксел, а смо таргет…. Аз мислех, че се приключва веднъж завинаги с вливките ако се изкара пълния курс предоперативно 🙄

Общи условия

Активация на акаунт