Подготовка за малкия човек - тема 24

• 56 250
  • 884
  •   1
Отговори
# 285
Отиваш при педиатър, питаш го "Имате ли място и можете ли да приемете ново бебе?" и според отговора бебето се записва след раждането. Личния лекар на майката няма нищо общо и няма нищо задължително като посещение.
Нашата педиатърка едвам успя да приеме детето, защото тъкмо декември ѝ се бяха освободили две места, за София е малък ад. Но каза, че детето може да запише на месец, не го е виждала преди това.
Ние я заведохме на преглед от болницата, в която раждах, тъй като ѝ се полагаха два за месеца (успяхме само един).

# 286
Хммм.. приятелки ми казаха, че когато имам нужда от педиатъра, трябва моят ЛЛ да ми издаде направление и да отида при когото искам. А аз мислех, че педиатърът е личен лекар на моето бебе и си го водя без излишни галимации. Сега съвсем се обърках, но май е така както аз съм си мислела.
Добре! Ще търсим педиатър и ще ходим преди раждането. В нашия град само лоши мнения съм чувала за педиатрите. Има 1-2 добри, при които има безкрайно много бебета, лекуват по телефона и претупват нови пациенти. Изобщо...
Може би частен педиатър ще търсим, че и тук, както навсякъде, ако не платиш, не те броят за жив.

# 287
Вие си избирате педиатър, не са нужни никакви документи от личния лекар. Добре е да го направите преди раждането, защото след това едва ли ще ви се занимава точно с това.
Аз моята си я избрах може би около месец преди да родя и направих добре, защото после вече бях като кит и въобще не ми се разкарваше да се срещам с доктори, а и беше доста топло времето. Видях се с нея, поговорихме, попитах я нещата които ме интересуват за бебето и т.н. Тя не ходеше по домовете, което мен ме устройваше идеално. Около месец след раждането отидох на консултация в кабинета, а ако имах въпроси през това това, винаги можех да се свържа с нея по телефона.
На първата консултация носех епикризата на бебето и ЕГН-то. Друго не им трябва за да ви запишат.

# 288
  • София
Личният лекар на детето може да е общо практикуващ лекар и дори да е вашият личен лекар, ако приема деца и се съгласи да вземе и детето. При нужда може да се издаде направление за специалист педиатър. На нас досега не ни се е налагало (нашата е ОПЛ, но я наричаме педиатър, защото е само на детето). Ако се е налагало е давала и за УНГ, и за какъвто и да е специалист. Иначе тя си води ваксини, издава документи, преглежда малкия.
В София е меко казано малък ад, за второто я уговорихме сега 5м по-рано.

# 289
  • София
Хммм.. приятелки ми казаха, че когато имам нужда от педиатъра, трябва моят ЛЛ да ми издаде направление и да отида при когото искам. А аз мислех, че педиатърът е личен лекар на моето бебе и си го водя без излишни галимации. Сега съвсем се обърках, но май е така както аз съм си мислела.
Добре! Ще търсим педиатър и ще ходим преди раждането. В нашия град само лоши мнения съм чувала за педиатрите. Има 1-2 добри, при които има безкрайно много бебета, лекуват по телефона и претупват нови пациенти. Изобщо...
Може би частен педиатър ще търсим, че и тук, както навсякъде, ако не платиш, не те броят за жив.

Не можете с частен ако не слага ваксини и не може да издава болнични и направления. Педиатъра на детето издава вашите болнични преди официалното майчинство, така че задължително ви трябва Педиатър по ЗК

# 290
Не е вярно, личен лекар на детето също може да издаде болничен за майчинство.

# 291
  • София
Да се, личен лекар или педиатър. Не може да издаде частен лекар.

# 292
Ясно! Благодаря на всички! 🍀🌷🧸

# 293
  • София
Обаче поне в София явно има частни болници, които работят със ЗК и може да си на частно (не в ДКЦ-то) и да си ти издават всичко. Питах моята АГ и каза, че в Надежда педиатрите могат да слагат ваксини, да издават болнични и каквото там трябва. Обяснявам си го с това, че е МБАЛ, а не изрично специализирана клиника (АГ болница са, но имат и медицински център). Предстои да разпитам по-детайлно; нещо за някакви 900 лв спомена, някакъв пакет било (ама първата година ли е, друго ли е - не знам).
Нищо не пречи да си запишеш детето при педиатър в ДКЦ-то, а по пореценка да ходиш и на частни прегледи. На мен ми се струва най-разумно, след като не си в София и има как да го запишеш при педиатър по Каса.

# 294
Аз си отговорих на моя въпрос! Благодаря мами, чудесни сте!

# 295
  • до най-прекрасния мъж
Задължително, ама задължително си уговори педиатър преди да родиш. Ние го оставихме за последния момент, уверени, че ще намерим, предвид че сме в голям град и лекари има много. Да, но родих седмица преди очакваната дата и остана да търсим след изписването. Е, ММ вися 10 дни по вратите на лекарите, за да се съгласи някой да вземе детето. Съответно нямахме домашно посещение, а директно в кабинет, когато детето беше на 23 дни. А първите 20 дни бяха ад вкъщи. Даже един ден я бяхме грабнали да я водим на частен кабинет, защото не спираше да реве. Но ММ като видял, че има дете с 40 градуса Т да часа преглед и хайде удома.
Особено за първо дете не е никак за пренебрегване наличието на човек, когото можете да питате за всичко.
Иначе, ние водихме малката на спешен кабинет ден след изписването, заради пъпчето, че имахме притеснения. И попаднахме на много готина докторка, която я прегледа обстойно и ни обясни доста неща. Имахме и един преглед от болницата, в която родих, но той беше проформа. За втори не се добрахме, но така или иначе детето имаше вече педиатър и нямаше смисъл.

# 296
  • София, България
Не е задължително посещението. Аз вече имам едно дете и при уговорка да запише и второто я питах дали трябва да идва , тя каза, че няма нужда ако аз не искам. Да отида с готовия акт за раждане да го запишем и тогава ще ми каже кога да го заведа за първия преглед Simple Smile

НО с първото дете се радвам, че дойде защото веднага ми намери някакви кусури вкъщи, които са така, но аз не бях забелязала. Simple Smile помогна ми много, прегледа го, даде ми насоки, които колкото и да бях чела през бременността просто бяха на точното място в точния момент Simple Smile

# 297
Здравейте!
В чудене съм колко памперси да купя за начало - 1ца на памперс, 2-5 кг 🙄 Какво ще кажете, не искам да се презапасявам, но и да не остана рязко без памперси😆

# 298
С бебе, родено 3100, ползвах Памперс единица месец и нещо. В момента тежи 4700 и минахме на двойка.

# 299
  • София
Здрвейте,

предстои раждането на първото ми дете и ще се радвам да споделите каква козметика сте избрали за бебето - изгледах 100 клипчета в тубата, всеки хвали различни продукти, но вашето мнение е по-ценно и не е спонсорирано Smile.

Освен това се чудя и за овлажнител за въздуха, отопляваме се на климатик и е доста сух въздуха. Доволни ли сте от някой конкретен овлажнител?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт