Подготовка за малкия човек - тема 24

• 56 166
  • 884
  •   1
Отговори
# 720
Син ангел, точно за справка сайта на НЗОК - от миналата година са 4, при рискови бременности - 5. 

Въпрос
Здравейте,аз съм здравно осигурена.Въпросът ми е колко ехографски прегледа се полагат по време на бременност(женска консултация),какви изследвания са безплатни и накрая записите на тоновете заплащат ли се?

Отговор
В наблюдението на нормалната бременност има задължителни четири ехографски прегледа (един между 4-ата и 10-ата гестационна седмица, втори - между 11-ата и 13-ата гестационна седмица + 6 г.с., трети - между 18-ата и 23-ата гестационна седмица + 6 г.с., и четвърти - в трети триместър), а при рискова бременност - на жени над 35-годишна възраст, се назначават две допълнителни ехографии.
В наблюдението на бременността има задължителни лабораторни изследвания, които трябва да се извършат в различните срокове на бременността:
- хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, MCV, MCH, СУЕ - един път при първо посещение;
- изследване на кръвна захар, урина - седимент, уробилиноген - по един път в петия и осмия лунарен месец;
- определяне на кръвна група и Rh-фактор - един път - в I-ви триместър (или при първо посещение); изследване за сифилис и хепатит В (НвSAg) и изследване за хепатит С (anti-HCV), а при съгласие на бременната - и за HIV, както и четири ехографски прегледа (един между 4-ата и 10-ата гестационна седмица, втори - между 11-ата и 13-ата гестационна седмица + 6 г.с., трети - между 18-ата и 23-ата гестационна седмица + 6 г.с., и четвърти - в трети триместър), а при рискова бременност се назначават две допълнителни ехографии. Прави се и серумен скрининг за: алфа-фетопротеин, свободен бета ЧХГ за оценка на риска от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба; изследване на онкопрофилактична цитонамазка (назначава се от специалист по АГ); ехографски преглед за фетална морфология - еднократно; изследвания на влагалищен секрет;
- периодични проследявания на сърдечната дейност на плода (от V лун. месец - по един път във всеки лунарен месец; а в ІХ и Х - по два пъти).
По програма „Майчино здравеопазване“ се извършва рутинно послеродово наблюдение до 42-ия ден след раждането, което включва преглед и изследвания - общ преглед, в т.ч. оценка на психичен статус, измерване на артериално налягане, и др.; промоция на кърменето; изследване на: хемоглобин, хематокрит, диференциално броене на левкоцити, СУЕ, албумин и седимент в урината.

Даже при рискова са 6, сега разрових да видя.

Както и да е всъщност, момичето може да си прецени какво ще й трябва да следене и после за бебето.

# 721
  • София
Анастасия, и аз не съм от София, та си имам наблюдения как е извън нея и прегледите при все, че покрай мен вече повечето са родили по 2-3 деца последните 3-4г. 😀Реално ти си направила много допълнителни прегледи и изследвания, които повечето не правят при нормално протичаща бременност (не са нужни, а са на добра воля).

# 722
  • до най-прекрасния мъж
https://www.nhif.bg/bg/search?q=%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D … D0%BE%D1%81%D1%82
Ето това намирам аз. Трябва ръчно да отидеш на файлове, за да видиш таблицата.

# 723
От 2023 е така, както споделих по - горе.
Няма значение вече де, мисля, че момичето разбра. При нормално протичаща бременност съвсем не е толкова скъпо. Сега някой и всеки ден може да ходи да се боде и да се изследва, то въпроса е необходимо ли е наистина.

# 724
  • София/Севлиево
Момичета,на всички пожелавам да имате безпроблемни бременности и да ако имате близки,които ви предлагат неща от техните дечица не отказвайте.По назад някой писа за цените на бебешките дрешки-да неоправдано скъпи са,тъй че ако нямате скрупули и задръжки може и втора ръка да вземете(на Росен над 50% от дрехите са втора ръка,после което става за носене се предава към следващото бебе).
Моята бременност ми излезе около 12 000 , заедно с раждането (и още малко над 5000 за стволови клетки),а за инвитро дадохме около 80000 за около 9 години (без да броим трите финансирания от ЦАР).Много неща не купих, защото пазех от големия (е ако имам още едно дете този път ще трябва количка,че нашата вече за нищо не става).И да,ако бременността е нормална и без усложнения просто ѝ се радвайте(такава беше с големия ми син).

# 725
  • София
Има ли смисъл да се гладят дрешките, ако имаме сушилня, или едното не изключва другото?

# 726
  • София/Севлиево
Аз нищо не гладя(евентуално само ризите и панталоните за работа на ММ ако не ги занесе на химическо).

# 727
  • София
Аз заложих само на сушилня. Съветът на дерматоложката ми беше да не ползвам течен препарат за пране, да не пера на безумни температури (щото е бебе и няма кой знае какво да му се изцапа по дрехите). За сушенето не я питах (по принцип за себе си бях отишла, но се заговорихме малко и за бебето), но от доста приятелки знам, че с първото са гладили като луди, а с второто изобщо не си причиняват такива неудобства и двете деца са еднакво добре. Така че на мен сушилнята ми се струва златната среда Simple Smile

# 728
Аз не съм гладила - имаме сушилня. Но и да нямате и да не гладиш - бебетата не са стерилни. Нищо няма да му стане.

# 729
  • София
И със синът ми, и сега - само първият път ще гладя, после сушилня.
Сега понякога гладя, ако не съм ги пускала през сушилнята или трябва да имат по-представителен вид (конкретно ризи, дънки).

# 730
Гладя, защото не искам да са смачкани дрехите. Ако нещо не е измачкано, само го сгъвам. Би било лицемерно да гладя за стерилизация при положение, че имаме куче, което ходи навсякъде Grinning

# 731
Изгладих ги всичките, но след второто изпиране ще гладя само за естетика тези, които имат нужда 😀

# 732
Не гладя Simple Smile Ако се окажеше с проблемна кожа щях да гладя отвътре и отвън Simple Smile

# 733
Нашата сушилня има функция за лесно гладене и излизат супер. Но все пак, ако имам време ще гладя, защото мразя намачкани дрехи 😃 все пак гладя моите, ще гладя и на бебето..

# 734
Специално бебешките не съм забелязала да излизат намачкани.
Но си имам трик - щом излязат от сушилнята ги разхвърлям по столовете в хола хем да изстинат, хем да се опънат. Или ги редя една върху друга легнали. Даже белите се опъват хубаво Simple Smile Не всичко, де, чист памук трудно, но пак е доста по-добре, от колкото се предполага Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт