Подготовка за малкия човек - тема 24

• 56 186
  • 884
  •   1
Отговори
# 705
  • до най-прекрасния мъж
Тук момичетата ми напомнят - да, по време на бременност не се знае какво може да се наложи. Ако за разход се счита и самата бременност, то при мен сметката беше около 600 лв месечно за лекарства, терапии, прегледи (при двама АГ и при имунолог) и изследвания, две фетални морфологии, БХС и т.н. Аз също забременях инвитро (самофинансирано) и родих в частна болница, ако и това трябва да включа, може би сметката ще мине 20 000. Но това са частни случаи. Ако се обзавежда бебешка стая от-до, също си е разход. Ние взехме само легло, детето споделя нашият гардероб и скрин.
Сега видях, че в моите 1000 лв не съм записала столчето за автомобил. Като цяло, на фона на всички други разходи, посрещането на бебето беше най-евтиното перо.

# 706
  • София, България
Без следенето и раждането и с много налични неща от баткото пак дадох доста пари. Направила си бях една таблица с това какво трябва да купя от необходимите неща и сега нахвърлях горе долу сумите в нея, та съм дала 1000 лв. База за стола за кола втора ръка 100 лв, помпа за кърма от Англия - 100лв , ергораница 150 лв,  бебефон 100лв, матрак 130 лв, козметика и памперси, пелени, мокри кърпи - общо 140 лв., комплект за изписване, една поръчка с неща от Шийн, шишета…. Това са ей така по малко, по малко. Тук 100 лв , там 100 лв. Много неща пропускам, може би още за около 500-600 лв неща, купувани ей така просто излизайки навън… дрешки, играчки, биберони.
Не сме купували количка, креват, скрин, имахме ги от баткото- количката 1300 лв, кревата тогава ни струваше 200 лв(сега е 400), скрина не помня. В общи линии може и с много може и с малко, но ако трябва да си купите всичко сами, предполагам че може да се вместите в 2000 лв най-основните неща - количка, креват, място за дрехи и дрехи, козметика и консумативи.
Всичко друго като ергономични раници, бебешки гнезда и т.н., както казах и по-назад за мен са неща, без които може, демек не ги приспадам към реалната подготовка за бебето.  Simple Smile

# 707
Това е малко като в инвитро темите
- Колко ви излезе по фонд?
- 15к
- Е как така?!
- Ами аз си смятам операциите и терапиите преди това...
Simple Smile

Та не мисля да смятам цялата стая, която обзаведохме, все пак не всеки решава, че ще си прави втора спалня по повода... Ние имахме щастието да получим много неща от познати - дрехи, шезлонзи, количка, носилки, стерилизатор, помпа... Няма да казвам каква част от тях останаха неизползвани от нас Simple Smile От роднини получихме за подарък ваничка, бархетни и тензухени пелени, неща за по-нататък в захранването. Реално ние лично за детето сме купили - обикновена кошарка от Икеа, матрак, чаршафчета, обикновен комплект за изписване, одеяло, камера, козметика и помощни капки, прахчета и т.н., клечки за уши, тампончета, две шишета, 4 бибки, кутия АМ, бутилка дестилирана вода. Май е това. И памперси. 6-700лв грубо. Говоря на първо време. За това решихме да вземем lovevery, все пак това дете да има нещо от нас Simple Smile После че взех още 1-2 играчки, има-няма 6-7 носилки и 7-80 книжки е друга тема Simple Smile
Не всеки е в такава ситуация, но все пак огледайте се около вас дали има познати, които искат да се отърват от вещи. При нас дойдоха от общо 5 момиченца и предадохме на други 3 напред. Част от нещата ще се върнат при нас по-късно. Имаме късмет около нас в момента да е бейби бум Simple Smile И втора ръка сме взимали - от тук, от Англия...

# 708
Покрай едно бебе парите си хвърчат, особено, ако няма кой да ти даде каквото и да е.

Има хора, които смятат основни покупки, и хора, които смятат всичко, каквото се сетиш... Всяко кремче, залъгалка, пробиотик капки, витД, адаптирано мляко, шишета, стерилизатор, уред за мляко, веро и гъби за бебешки съдове, дрехи, аксесоари за спане, за баня за разходка, памперси, мокри кърпи, клечки за уши, гнезда, слингове, раници, люлки, гимнастики, книжки, играчки, спрейове за почистване на играчки, за петна, лигавници, кофи, вани, канчета, прах за пране...

А и сега нали всеки магазин раздава списъци....за бебето, за болницата, за детска стая, за хигиена, за разходка, за майката, дрехи.... списъкът може да стане безкраен.

Да не говорим, че някои хора в тези сметки включват дрехи, памперси, кърпи, пелени, адаптирано мляко и консумативи за един месец, а други за 0-3 месеца, трети за 0-6 м.

Не се шашкай от числата, мисли за себе си и бебето, а не за другите хора, важно е твоето спокойствие, за да е спокойно бебето, всичко ще се нареди.

# 709
Не се бях замисляла колко пари сме похарчили до момента, интересен въпрос, ужасих се как е възможно Scream.
По време на опитите за забременяване не сме спестявали нищо. В един момент, вече разбрали, че съм бременна, минала ФМ и редица изследвания и поуспокоила се, че всичко е наред, просто решихме, че ще спестяваме по "х" сума на месец, с цел заделянето на "у" сума до края на бременността. За количка, столче и легло с матрак грубо около 2 500лв. Дрехи, чаршафи, памперси, шишета, козметика и като цяло както казва мъжът ми - за добавки, без да съм изобщо сигурна, между 1 000 и 1 500лв (вероятно са повече, сметнах набързо по-скъпите неща за които се сетих). За раждането все още не знам каква ще е сумата, но и там сме заделили за всеки случай 1 500 - 2 000лв, че да не става кисело после.
 Самото проследяване на бременността, витамини, изследвания, направо не ми се вярва Flushed, но по груби сметки са 2 000 - 3 000лв, като реално освен собствените си страхове, проблеми не съм имала и са пари за предимно витамини и др. лекарства (малко нереалистично ми звучи като го смятам, но към 150 до 200лв месечно) допълнителни частни прегледи и предимно самоназначени изследвания (защото по здравна каса никой не се сеща за маловажни неща като В12, Д3, феритин, общ белтък, албумин и т.н).
На кратко - до момента около 6 000лв, като имам още грубо 7 седмици до термин (тоест около 500лв за оставащите изследвания и витамини).
Леле мале... FlushedScream

# 710
Моят съвет е към всички бъдещи майки (и татковци) да си спестят целево някаква сума, 10-13 хиляди ми се струва разумно. Разбира се, колкото повече, толкова по-комфортно и спокойно ще ви е. Всичко е много относително, но и бременността може да се окаже по-проблемна и да се налагат извънредни изследвания и терапии, дори и да не е проблемна, всеки иска на добър специалист за фетална морфология, може да се наложи пренатален тест (например при лош резултат от БХС) и тн. Аз например още асболютно нищо не съм купувала, но всеки месец отиват по няколко стотин лева за прегледи, изследвания и добавки. За самото раждане също ще отидат ~4 хиляди, че и повече, като гледам, искам да съм на място, където ще се съобразяват с добрите практики (като кожа в кожа например), тези неща в държавните болници са мираж.

# 711
Съгласна съм с Герка!! Ние започнахме опити за бебе с голяма сума спестени пари и нито един път не сме се замисляли имаме ли, нямаме ли. Не говоря за глезотии - това или онова килимче за игра, а за важни прегледи, изследвания и витамини. Прост пример - изключително лека и безпроблемна бременност съм. Декември само за изследвания и витамини дадохме 750лв. Отделно преглед - моите са по 120лв.
Аз не знам как някой успяват с 2000лв да си проследяват бременността, като само избор на екип ми е 1500лв. Да не говорим за Пренаталния тест... Simple Smile;

За мен истината е, че бебето може човек да го посрещне бюджетно, но нуждите на бременността - не.

# 712
Ние не сме правили пренатален тест, имам 1 фетална морфология в 20 и някоя седмица. Всичко с бебето е наред винаги на всеки преглед. Витамини съм пускала веднъж и след като бяха окей и си бях открила формулата не съм се задълбавала повече - храня се балансирано и толкова. Но всеки си има нещо - при мен излезе тромбофилия, което значи ежемесечна коагулация, аспирин, инжекции хепарин ежедневни, които не се поемат по каса и тн.

Слава Богу и аз като Анастасия, като се изключи това, имах много безпроблемна бременност, така че в случай, че няма никакви заболявания и проблеми, човек може до мине и с по един преглед на един два месеца, без кой знае какви допълнителни изследвания и скъпи и прегледи. Така и по-малко ще се филмира за какво ли не. Лично мое мнение.

Май наплашихме момичето, но е добре да си вземат предвид и оптимистичните прогнози за харч и песимистичните.

# 713
  • София
Ако се следи по каса няма да дава чак толкова за изследвания, т.е. няма да е всеки месец по 200-300лв или нагоре. Ако бременността е сравнително лека - пак няма да има нужда толкова много допълнителни неща. Нека не се плашат тези, които планират Grinning
Все пак много не се следят на частно. Първата ФМ вече и по каса може да се мине, ако не се търсят топ специалистите. Пренатален тест доста голям % бременни все още не правят (особено в по-малките градове) или го правят при установен проблем. Той ще кажеш, че стана последните 1-2г като вид застраховка и се прави повече. С предната ми бременност никой покрай мен не си беше правил, нито имаше толкова много тук в групата. Сега определено е видима разликата и колко повече го правят дори без нужда (вкл. аз с 2рта бременност).

Аз се следя на частно и всеки месец прегледът ми е 100лв + изследвания 100лв (които даже са на 5-6 седмици като се замисля). Ако част от тях се покрият по каса да излизат по 40-50-60лв, което е поносимо за 4-5 пъти за цялата бременност (някои не пускат допълнително витамини, щитовидни и т.н., та се разминават и с този разход).

Жената на брат ми се следи само по каса и ражда в държавна болница, 2 пъти. Първият път и за раждане не плаща, вторият път само за избор на екип. И това й бяха разходите по самото следене + витамини си взимаше. Вземаха и двата пъти неща на заем или сравнително евтини, доста им подариха. Ми да ви кажа макс 2000лв да са дали за двете раждания и подготовката за децата и в сравнение с мен кара супер спокойно и лежерно (изключвам една бъбречна криза, която направи, ама и там не е плащала лежането в държавната болница или да са били някакви минимални суми, които не събарят бюджет).

# 714
  • до най-прекрасния мъж
Касата покрива изключително малко неща. В нета има информация какво точно се покрива по Майчино здравеопазване. Едва ли има много майки, които биха се съгласили да ги гледат два пъти на ехограф и да им пуснат 2-3 пъти изследвания за цялата бременност. Защото горе-долу това се полага по каса. За раждането, да, може и безплатно да е, това вече е въпрос на избор. Като тръгне раждане, отиваш в държавна болница и раждаш при когото се падне на смяна. Пак си зависи от вижданията и желанията на майката. Но като цяло, почти нищо безплатно няма вече, дори да не си при топ специалисти.

# 715
И за проследяването е "всеки сам си преценя". Пренатален не видях смисъл да правя, но ходихме на всички ФМ (5 пари не давам, че понеже на една е ок няма смисъл от другите) и фетална ехокардиография. Даже на ембрионална ходих, за да преценя, че Сигридов не искам да виждам повече през живота си. Избор на екип не е задължителен, има дори частни болници, в които не се изисква, но без прегледи на три месеца за мутации, нмх всеки ден и подобни неща нямаше как да мина. Да, за щастие не на всеки се налага Simple Smile Да, за тях съм броила всеки лев и който имаше път към Турция ми носеше по 4 кутии, но парите за ФМ си ги давах с кеф.
България е едно от малкото места с толкова много прегледи и изследвания при нормална бременност Simple Smile Така сме свикнали Simple Smile Ченето ми падна като познати от Англия, Швейцария, Холандия и т.н. ми разказаха как ги следят и как си записват часове Simple Smile

Та спокойно може и с 2 и с 200, въпросът е да прецениш за кое колко да дадеш и как са балансираш Simple Smile Ако включиш и пазаруване покрай черен петък, някое изложение нещата стават поносими дори да трябва да купиш всичко ново.

# 716
  • София
Аз всички други разходи очаквах, но цените на бебешките дрехи ме изненадаха малко Simple Smile Не искам китайски дрехи и бои, затова уж гледам средна работа дрешки - е, то едно детско боди струва 15-20 лева! Че аз за по 30-на си взимам тениски на G-star 😂 Но пак се оправихме, разбира се; оказа се и че от братовчеди се пазят доста дрешки Simple Smile
Цялата сума няма как да сметна, а не ми се и мисли с моята тромбофилия и всички прегледи за собствено спокойствие какво съм причинила на семейния бюджет (само за фетални и доплери съм дала поне 1000 лв). Но и ние бяхме събрали прилична сума пари преди да забременея.
И да отчета и факторът допълнително здравно осигуряване от работа - колкото по-голям пакет, толкова по-добре.

Последна редакция: вт, 30 яну 2024, 10:46 от ToniShu

# 717
Вече не са два ехографа по каса, а 4. Като включиш и 3те ФМ, то пак си стана всеки месец.
Аз имам допълнително здравно, та то ми покри 3те ФМ. Изследванията ми бяха по каса, та не съм плащала, освен едни хормонални, които АГ искаше да проверим. Пренатален тест не съм правила. Имах контракции от 3тия месец, та пиех Магнезии и но шпа, но то не знам вече кой не пие.
Аз мислех, че тази сума е само за подготовка за бебето, не за следене. Но и следенето може да не ти излезе скъпо, ако бременността не е проблемна. Сега, може следенето и раждането да ти излязат и 20 бона, подготовката и тя толкова, ако се постараеш. Но тук говорим обективно.

# 718
За изследвания по ЗК не бих се доверила. Какво хваща тя реално погледнато? Пълна кръвна картина, васерман, хив и спин и още какво беше?!
Ами витамини? Коагулация? Още, които лично аз направих без никакви предпоставки за тях, като тромбофилията. И то освен тромбофилията, която е еднократно изследване, другите ги пускам абсолютно всеки месец. Даже сега преди раждането коагулация през 2 седмици, а нямам тромбофилия. Айде, тя ми е 50лв, но като пуснеш и витамини, желязо, феритин, глюкоза, гл. хемоглобин и то стана цифра Simple Smile и така всеки месец.

4 прегледа по ЗК приключват още първите два месеца, когато се ходи на 2 седмици на преглед. ФМ и контролен преглед за мен са различни неща и съм ходила в един и същ месец и на двете. А че Пренатални тестове не правим в малките градове не знам как да го коментирам. 😂😂😂 София не е в друг континент и дори и "провинциалистите" си го правим, ако имаме желание и пари. 😂😂

Всеки сам си преценя! 🤞
В никакъв случай не искаме да плашим момичето, но моят личен съвет е да спестяват пари, защото нищо не се знае. Пожелавам й лека бременност! 🌷🩷

# 719
  • до най-прекрасния мъж
Четири са ехографиите за жени над 35 години и три за жени до 20 години. Също при определени рискове се полага допълнителна ехография. За всички останали са си все още две. Справка - сайта на НЗОК.

Общи условия

Активация на акаунт