Подготовка за малкия човек - тема 24

• 56 200
  • 884
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте, интересувам се от ориентировъчна сума за подготовка за бебето. В момента правим опити и ме интересува каква сума да заделим. Знам, че ще има доста подаръци от близки, но ориентировъчно. Никъде не намерих такава информация. Моя приятелка ми каза, че 13 хил й е излязлно всички като е купувала нисък и среден клас неща. Не знам така ли вървят цените? Все пак сега все още няма да теъгвам да купувам неща затова ме интересува колко да заделям като първоначални покупки.

# 691
  • до най-прекрасния мъж
Зависи какво ще купувате. Може и 13 000 да не ви стигнат, може да се вместите и в много по-малко.
Ние купувахме дрешки, дървена кошара, матрак, текстил (чаршафи, одеяла, пелени), шишета, ваничка и се вместихме в 1000 лв. Отделно ни дадоха люлка, количка, стерилизатор, помпа, активна гимнастика. Не сме купували неща като гнездо, повивалник и други подобни. Така че много зависи какво смятате, че ще Ви е удобно. Няма конкретна цифра. Има колички и за 500, има и за 2-3-5000. Направете си списък, отворете един онлайн магазин и се ориентирайте кое колко струва.

# 692
Не виждам как нисък и среден клас неща могат да струват 13 хиляди лева, няма шанс 😆

# 693
Изключително относително е това колко излиза цялата подготовка.
Това, което мога да посъветвам е да предвидите и едни 1000-1500 лв по време на бременността за различни прегледи, лекарства, пакети и т.н. По мой много груби сметки към момента (27 седмица) съм около на около 1000.
Иначе адски много зависи. Ние, примерно сме решили каквото можем да вземем втора ръка - количка, гимнастика, люлка, повивалници.
Отделно много неща ще ни дадат близки с вече поотраснали деца, преценете дали това ще е фактор при вас.
Имайки всичко това предвид аз не ни виждам да минем 2000 като абсолютен максимум, що се отнася до нещата, които ще купим.
Отделно за раждането, където също много зависи от болницата. Ние лично предвиждаме около 3к за това.

# 694
Лилиан,
Написах ти на ЛС колко ни излезе всичко - бременност (към края съм и съм включила и предвидимите разходи по раждането) И всичко за бебето.
Отбелязвам тук нещо, което забравих в съобщението - ние абсолютно никакви подаръци не сме получавали! Мама взе някакви дрешки, но това е. Всичко сме си взели сами.
Успех! 🙏🌷

# 695
И на мен ми се виждат страшно много за нисък и среден клас неща, направо невероятно. Всичко, което са споменали дамите преди мен + помислите за пренатален тест, който също може да е голям процент от общия бюджет. Цените мисля, че вече започват от 1300 за най-базов пакет.

# 696
Не знам с първото ми дете колко сме похарчили, но 13 к за нисък и среден клас не го виждам.
Сега като гледам няма да минем 2 к, с близнаци сме. Количка, още едно легло, спално бельо, дрешки за в началото,иначе имам много от дъщеря ми.

# 697
  • София
Много относителен въпрос. Първо самото проследяване - само по каса, само на частно, смесица от двете. После - ок ли сте да взимате неща втора употреба или не, дали ще вземете количка за 800 или 1300 например, кошарата дали ще е 120 или 420лв, дали ще се кърми или ще е на АМ детето, което не е никак малко перо в първите 6м.

Ние лично за първото дете за подготовка да сме дали към 3000-3500лв за количка, вана, матрак, дрехи, чаршафи, хавлии, шишета, биберони, козметика, стерилизатор, помпа, някои още дребни неща. Шезлонг, активна гимнастика и още няколко глезотийки получихме подарък. Повече пари хвърчат после - мляко, вода, памперси, мокри кърпи. Сега с второто дете почти нямаме разходи за подготовка - грубо към 500лв, но първо преизползваме от баткото, второ - взимам наистина само това, което ползвах първия път и в минимално количество, за да не се затрупваме. Единственият ни по-голям разход (извън следене и раждане) ще е столчето за кола, но там държи да е с много добро представяне на краш тестове, та ако ще и 1000лв да е. От безопасността не пестим, с други неща може компромис.

Реално погледнато едно бебе в началото има нужда от мляко/кърма, памперси, дрехи, кошара, количка, вана, козметика. То спи, яде, пълни памперси. За тези неща може и 2000лв да стигнат. Всичко останало е надграждане така да кажем.

# 698
Човек може да се похарчи и малко, и много в зависимост какво иска да купи. Ние бяхме на принципа, че предварително се купуват само най-ключовите неща - легло, матрак, чаршафчета, един скрин, повивалник, комплект шишета, стерилизатор, 5-6 бодита и още толкова ромпъри, пакет памперси.
Количката ни я дадоха, както и доста дрехи.
Купих и помпа за кърма, която не съм ползвала нито веднъж, защото не кърмя.

Реално се вместихме в 1500 лв, хайде да е било малко отгоре, но със сигурност под 2000 лв.

При мен големият бюджет беше по време на бременността, която съм следила в частна болница. Скоро преглеждах документацията - имам 20 прегледа, половината по около 75 лв, другата над 100. Поне 6-7 кръвни изследвания, отделно 3 ФМ, генетичен тест. А и аз имах поне 4 пъти престой в болница, което ми струваше допълнителни няколко хиляди.

# 699
Интересно ми стана и на мен какво сме дали като парички до тук, затова ще направя една бърза сметка, навярно ще пропусна нещо, но като цяло се надявам да Ви е от полза.
Като цяло не съм имала проблеми с бременността, но въпреки това всеки месец в аптеката отиваха по около стотина лева за лекарства и хранителни добавки. Следях се при лекар, който не работи със здравна каса, та всеки месец по 65лв плащахме за преглед+ три фетални морфологии по 110лв, общо 850лв. В болницата за раждането живот и здраве ще оставим 1800лв, ако няма някакви непредвидени разходи.
До тук 3450лв  🥲
Количка- абсолютно непретенциозна полска dada paradiso втора ръка за 300лв (подарък ни е). Столче за кола, помпа за кърма, две шишета, стерилизатор, ваничка, хигиенен комплект, две хавлийки- на черен петък взехме за общо 400лв. Скрин (jysk), легло (ИКЕА) и матраче (jysk) купихме за около 550лв (подарък са ни, но толкова струват). Дрехи не сме купили, подариха ни много от приятели и познати. Козметика взехме на уж хубава марка- 80лв. Чаршафчета, обиколници и други такива текстилни щуротии още около 150лв. Ергономична раница на cybex и две спални чувалчета grobag поръчах от Англия и ни излязоха под 100лв. Сигурно има нещо за което не се сещам, но на пръв поглед това са ни разходите. Гранд тотал малко над 5000лв.
Но всичко си е много индивидуално, при нас виждате по-голямото перо с разходи беше за самата бременност, не толкова в материални покупки за детето. Някои хора дават толкова само за количка 🤷🏼♀

# 700
Както са казали преди мин - всичко е много относително. Аз като една от последните от обкръжението ми да забременея си мислех, че ще завалят предложения с неща от близки, които даже сигурно няма да искам всички, но не е така. Повечето или са ги пласирали или пазят за второ дете и тн.

Някои пък ме изненадаха колко са суеверни и чакат да се роди детето, а аз не мога да чакам да не си купя нужното, така че им казах просто че си имаме всичко и съм оставила някакъв списък с дребни неща далеч от първа необходимост.

Та това за очакванията за подаръци от близки.

Имайте предвид, че ще има разходи за изследвания, които не се покриват от каса, които може да трябват, ако са необходими витамини, терапия (с хепарин примерно) или други лекарства, сметката може да набъбне. Зависи дали искате и фетални морфологии, пренатални тестове и тн. Те са си перо също.

Всичко останало може и с много може и с малко, може до търсиш намаления, втора ръка и тн. .

# 701
  • София
За следене няма да коментирам,че ще ви шашна 😔 Рискови бременности, с много прегледи, лекари, лекарства и изследвания, дори не съм смятала ... никога няма и да ги сметна.

А с покупките е много относително всичко, със сина ми взех основните неща буквално за три дни.После си докупувах разни работи като шезлонг,въртележка за легло,ергономична раничка, които все пак не са никак задължителни.
 Количка може да вземете и втора употреба при ограничение в бюджета.Същото се отнася и за легълце с матраче  примерно.Наистина е много ,много относително, но 13 000 определено ми се виждат доста пари за неща нисък/среден клас,освен ако не си взимаш всичко за бебе, каквото ти видят очите от магазина, без грам да подбираш ще ти трябва ли изобщо.

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 22:40 от *Bubble*

# 702
И аз бих се включила като наскоро родила.
Не съм теглила чертата, нямам идея колко пари похарчихме, но както и преди мен са писали момичетата, може и с 2 и с 200. Аз бях ин витро и цялата бременност бях по два-три пъти месечно на прегледи при двама различни АГ в частни кабинети, отделно морфологии и по-късно тонове,също и доста пари дадох за разни лекарства и изследвания.Родих в частна болницата.
Относно покупките, всичко купихме ново,близки роднини пожелаха да ни купят креватче,скрин,количка,кошница и ни дадоха парички да си ги изберем и платим. Обзавеждахме и детска стая преди да родя,доста пари изхвърчаха за дребни неща,защото имам чувството, че бяха хиляди и все нещо още трябваше да се докупува 😁
За дрешки също, макар и бюджетни пак си хвърчат пари, защото на мен нямаше кой да ми даде дори и едно боди. 😁
Освен, че похарчихме, мисля и че спестихме доволно някой лев, защото имах прекалено свободно време, в което преглеждах всички онлайн магазини, набелязвах и чаках намаления. Няма нещо за бебето от предварително взетите такива,което да съм купила на редовна цена. От най-големите покупки до най-малките.
Направете си списък с това,което ще ви е необходимо,разглеждайте на живо или онлайн, следете намаления на набелязаните от вас неща, не правете необмислени покупки или такива за,които се колебаете,защото след като родите бебешкото пазаруване НЕ СВЪРШВА 😁
Родих през юли, юни бях готова със всичко.Активното пазаруване започна в края на април до началото на юни някъде. Но в крайна сметка можете и всичко за броени дни да купите,всичко е до човек,настройка,организация,време и т.н.

# 703
Ако в тоя 13к се включват и 5к за раждане, склонна съм да вярвам.
Иначе ние си взехме 90% от нещата втора ръка и се вместихме в 1500 евро и имаше супер попадения.

# 704
  • София
Ако в тоя 13к се включват и 5к за раждане, склонна съм да вярвам.
Аз го разбрах като да са само за бебето покупки.

Общи условия

Активация на акаунт