Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 31 019
  • 743
  •   1
Отговори
# 105
  • Melmak
Здравейте,

Случвало ли ви се е при започване на нова работа да получите използвана техника за работа, а всички преди и след вас наети служители да получават нова? Какви изводи бихте си извадили?

Присъединявам се към мнението на Герка99. Ако днес един служител стартира работа и получи нов лаптоп, но напусне след 1 година, този лаптоп какво да го правят? Да го изхвърлят ли? При условие, че техниката се ползва 4-5 години? Точно покрай к19 и ние имахме проблем, замразиха подмяната на техниката и на старите служители. Нямаше доставки. В повечето случаи са ми давали чисто нов лаптоп, но все пак тази техника има някакъв живот и не мисля, че е редно да се подменя лаптоп след година-две, само защото новия служител иска нов лаптоп.
Иначе мишки, клавиатури... сега не мога да се сетя дали все са били нови. Мишките май да, клавиатурите не знам, защото рядко съм ползвала и просто съм ги трупала в шкафа, а като напускам съм ги връщала обратно.

# 106
Ако е 10 годишен настолен комп ще е кофти... Ама ако си е нормална конфигурация, телефон, т.н всичко си е ок.
Зависи и от това на нова длъжност ли си, какво се очаква от теб, мениджърска позиция ли...
То за всеки нов комп и телефон и къде ще отиде...

# 107
Не говоря за лаптоп/компютър, нали разбрахте, че е за мишка и клавиатура. Въпрос на уважение е да купиш поне от най-евтините нови. И, да 25-30 лв. ще ти коства. И не говоря за мениджърски позиции.
Е, ако преди теб човекът е работил месец на този компютър с дадената клавиатура, едва ли ще е проблем, ама ако е работил 2 години? Не, че нещо, просто на мен ми е неприятно.

# 108
  • Melmak
Ако е 10 годишен настолен комп ще е кофти... Ама ако си е нормална конфигурация, телефон, т.н всичко си е ок.
Зависи и от това на нова длъжност ли си, какво се очаква от теб, мениджърска позиция ли...
То за всеки нов комп и телефон и къде ще отиде...

Такъв съм виждала при моя приятелка, която работи в медия. Дори е на мениджърска позиция, но това няма значение, кара с един лаптоп, който е от преди 15 години и тежи не знам колко кг. Но на мен лично не ми се е случвало да ми дадат чак такава кофти техника.

# 109
  • Сф
Да ви дам и друга гледна точка- като напусках предната компания на днешния ден 2022, върнах клавиатурата, мишката запазих. Клавиатурата беше чистак- бърсак нова, никога не я бях ползвала, но те отказаха да я дадат на някого. Хвърлиха я в огромен кашон с почти нови клавиатури, които заминават за коша.
Отделно отказват старите лаптопи да ги продадат на служителите след края на амортизационния срок. Уж с мотиви за сигурност. Предложих им да махнат хардовете и така, но не. Лаптопи за по над 2500лв отиват в складове и стоят. Мноого ме е яд, толкова много живот има в тях, това е мултинационална компания, която може да ги рециклира, дари и т.н
Едва миналата година дариха 20тина лаптопа на някаква образователна институция, но това е капка в морето.

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 10:39 от Miraj*

# 110
Работодателите не купуват “най-евтините нови от уважение”, а обикновено се сключват договори за техника с разни фирми и се купува еднакъв модел за всички и техниката се ротира на няколко години. Не ходят да купуват за един една мишка, за втори една клавиатура. Ако фирмата сте няколко човека, може и така да е, в големи фирми не работят така нещата.

# 111
Ако е голяма фирма, още повече ще има възможност да се купят нови мишка и клавиатура, пък дори и от обслужващата ги фирма за техника. Айде, стига с това как не можело..... Въпрос на елементарно уважение.
Да, мога да взема стари, но ще ми е супер неприятно - говорим за мишка и клавиатура все пак, не за смяна на сървър.... Разбира се, няма да напусна на втория ден заради старата техника, но веднага ще ми светне червена лампа.

# 112
Не знам как различаваш стара от нова мишка, освен ако не очакваш да я разопаковат пред теб. Аз не мога, да не говорим, че никъде не съм ползвала толкова отчайващо стара техника, максимум на 3г са се сменяли. Поръчването на допълнителна техника не винаги става от сега за веднага, доколкото знам.

Аз нямам проблем с техниката, ползвам каквото има. Единственото важно за мен е компютърът да е бърз, лек, тънък, за да мога да го разнасям по фирмени пътувания по-лесно.

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 10:45 от Анонимен

# 113
Няма да спорим, всеки си знае. Старата мишка си личи, много ясно.

# 114
При нас като им изтече гаранцията се даряват на училища и организации. Вариант е и да си купиш техниката на символична цена, ако прецениш, че ти харесва този лаптоп/компютър. Давали са ми и ползвана и чисто нова техника. Не съм имала някакъв проблем, честно казано с това. Какво да правят с лаптопа на някой, който напусне след 1 година?

# 115
  • Пловдив
В какви подробности се отнесохте Grinning
Да питам...ако напр. ви извикат пробно в понеделник и същия ден ви звъннат да отидете на ново интервю във вторник как бихте постъпили?

# 116
при нас има програми с лиценз за десетки хиляди, инсталирани на работни станции и работим всички на тях, в зависимост от задачата
отделна мишка и клавиатура ли да си носи всеки или с памучето със спирта да сяда?

мишка за 10 лв? има ли скрол?

# 117
Не ходя на пробно нищо аз.

# 118
Ъъъ, какво означава пробно?
Относно интервюто - денят и часът се съгласуват двустранно. Като не ми е удобен предложения вариант, казвам директно и предлагам алтернатива. Служителите не са крепостници, а равностоен участник в процеса по започване на работа.

# 119
Служителите не са крепостници, а равностоен участник в процеса по започване на работа.

Това, за съжаление, и на много работодатели, и на много потенциални служители не е ясно.

Общи условия

Активация на акаунт