Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 31 171
  • 743
  •   1
Отговори
# 180
Пиша, за да споделите вашето мнение.
Акаунт мениджър съм, на изпитателен срок, който изтича съвсем скоро.
От самото начало се опитаха  да замествам колеги, които работят на фронт офис и каса, в обедните им почивки, но аз отказах. Бях си подала   предизвестие за напускане, защото това не ме устройсваше.
Дръпнаха ми и работното време с един час назад по моя молба.
Онзи ден са пуснали обява за моята позиция.
Мисля си, че ще ме освободят, защото нямат капацитет за допълнителен човек и реално не им е необходим.
Работя съвестно, не излизам в болнични, не се скатавам. Изпълнявам си таргетите х4. Двама колеги на други позиции, които работят със заплатите ме подпитаха в какво ми се изразява бонусът.
Онзи ден колежка от фронт офиса пред друг колега, уж на шега, коментира, че само аз не замествам останалите. Отговорих, че не съм назначена на тази позиция.
Откакто съм там, събрах много задължения от неплатени банкови фактури, които са за минал период.
В момента няколко фирми имат задължения. За две седмици съм провела по три телефонни разговора с тях. Обещават да платят, но няма превод. Вместо да им спрем услугите, продължават да трупат задължения. След запитване дали да им спра услугите, мениджърът, вчера ми каза: “Имаш служебен автомобил, отиди на място”. Обясних му, че съм ги търсила последните две седмици и съм провеждала разговори с тях.
Не работят с ЧСИ и единственият начин е аз да ги склоня да си платят задълженията, но смятам, че е прекалено да обикалям офисите и моля да платят.
От два дни съм в неведение какво се случва.
От една страна работя добре и се справям, от друга си държа на моето и не склонявам. Започнах да подавам СВ-та и да се оглеждам за нова работа, защото мисля, че ще ме освободят.
Какво мислите?

Последна редакция: сб, 30 сеп 2023, 08:17 от Анонимен

# 181
Като те чета, ще ти направят услуга.

# 182
....
Да бе, то в България с нашия КТ така се уволнява дисциплинарно. Попрочети го малко и ще видиш.
Иначе принципно си прав, че не е редно да се саботира, но нещата винаги са реципрочни. Та ако работодателят се е опитал да те притиска с клауза, изгодна само за него, моралните скрупули отпадат.
Точно така би трябвало да се уволнява. Но има достатъчно чакащи на опашката и не си дават зор нито едните нито другите. Особено тези, които не умеят да се договарят още на интервютата. Затова са им такива и заплатите, и служителите. И покрай тях страдат и свестните.

Би трябвало, ама не е така. Сегашният КТ в стремежа да пази работниците ограничава гъвкавостта на пазара на труда.

# 183
Дори КТ да беше различен, никой работодател с поне малко акъл няма да тръгне да уволнява дисциплинарно служител в изпитателен срок, който може да бъде освободен веднага без мотиви и въпроси, тъй като при първата хипотеза се излага на риск от обжалване.

Също така, в повечето случаи няма и смисъл да го задържа, тъй като обикновено той се нуждае от ориентиране и обучение за да започне да работи пълноценно, а това не става от днес за утре, и е напълно безсмислено за напускащ служител.

# 184
Да, това е общо разпространено мнение. Всъщност има успешни начини, и то не сложни.
С дисциплинарно уволнение, ако има основателни причини, ще осъдят неизправния служител за сумата на срока на договореното предизвестие. Не е въпросът да се освободят взаимно от присъствието си, а да има възмездие.
Ако служител или работодател е неспособен да си сключи договор при изгодни условия, проблемът си е негов.

# 185
  • Melmak
Харати, оглеждай се за нови възможности, това е моят съвет. Ако са те нарочили и нещо ги дразниш, ще ти стъжнят живота. На това място не ми звучат добре нещата.

# 186
Харати, сменяй.

Не знам дали ме помните - аз съм тази, която се колебаеше между оферти със заплащане 1:2, ама избрах по-ниската заплата, заради локацията. Много е яко да работиш до вкъщи, факт. Ама е бая натоварено, поне засега, а заплатата ми джуниърска - на каквато бях последно преди десет години. Малко е тъжно, че така ми се получи, но все пак съм си дала още време, може да е период. Още нещо, което ме дразни в бг работодателя, независимо от вида правоотношение, на което си нает - веееднага те надушват какво можеш и почват да те юркат, щото всеки обича мислещи и опитни хора - да не се тълкува като самоизтъкване, моля:)  Чудя се как в такъв момент се поставят граници, та да усетят хората, че за х пари на час може едно, а за двойно друго, и че съм търсила малко по-урегулирана работа, а не нон стоп уплътнено раб. време, без шанс да звъннеш да си чуеш близките за пет минути, срещу супер малко пари като за подобна позиция и натоварване другаде....Още по-интересното е как тези, които дават заявка, че толкова си могат, не ги закачат. Излиза, че си длъжен да се стремиш към заплащане и израстване, иначе пак си бачкаш, на за мизерни пари.

Ами как, като отидеш и им кажеш/ на шефа си - договорът ми е за 40 часа на седмица, толкова ще работя. Имам повече задачи отколкото време, сега ги степенувам така, карам ги поред и очаквам еди си кое да отнеме еди си колко време (ако евентуално работиш за различни клиенти и нещата се забавят). Питаш как да степенуваш и не поддаваш на приказките да подкрепиш екипа и някакви такива. Просто трябва да не се поддаваш на манипулации и толкова.

Заплатата ако ти е наполовина от предишната не знам дали е реалистично да очакваш да ти я вдигнат двойно. Във всеки случай по отношение на заплата недей да чакаш да се сетят, а говори с тях проактивно.

Не ми е съвсем ясно какво искаш - да ти плащат повече или да работиш по-малко, защото казваш, че за повече пари можело повече, ама ти всъщност си искала да си на по-ненатоварена работа. Надявам се не си очаквала, че понеже заплатата е ниска (по твои думи) ще ти я плащат просто е така, примерно да си “работиш” от вкъщи, но всъщност да готвиш, чистиш, пускаш пералня и да си гледаш детето, ако имаш такова?

Оплаквания тип “работя за малко пари”, макар да ги разбирам, не са ми много резонни като човек е започнал наскоро - нали си видяла какво пише и си го подписала тая договор, повече съчувствие бих имала към някой, на когото от много време не са му напаснали заплатата, но тогава той трябва да се запита защо не си е сменил работата като не е доволен.

# 187
Харати, мисля да си търся нова работа на твое място.
Дали ще те съкратят или ще наемат още един човек, явно обстановката не е най-приятната. Щом си добър професионалист, ще си намериш фирма, в която те ценят или поне не те правят на маймуна.

Аз също съм много организирана и работя с висок темп и рузлтатност. Което водеше до това с години да върша троен обем работа в сравнение с колеги на същите позиции. Много ми беше трудно да си наложа по-спокоен ритъм и да се фокусирам върху това, което ми влиза в задълженията.
Със сигурност не съжалявам, че се хвърлях да правя и неща извън тях - само така човек се учи на нещо ново и си разширява скил сета, но това е докато си по-млад и се развиваш. С годините вече почва да се натрупва умора и лично аз съм стигала до бърнаут повече от няколко пъти, защото поемаш отговорности, срокове, хора и т.н.
Та, мисълта ми е, че е важно човек да се научи да слага граници. Това не означава да си скатавка, а да цениш труда си. Лично аз пак си върша бързичко нещата, но вече не го заявявам веднага и ако в понеделник съм готова с нещо си чакам срока, за да го предам - примерно в сряда. Тръгвам си точно навреме и не оставам след работно, ако няма някаква наистина форсмажорна причина.

# 188
Хора много надценявате защитата на работното място и трудността да ви съкратят.
Знаете ли как се процедира в България. Викат ви и ви казват да си пуснете предизвестие или по взаимно. Ако не го направите ви стъжняват живота Wink Другото е предлагат ви уж нова позиция, с нов изпитателен срок и ви махат..
В България закона е в ползва на работодателя и той винаги е по-силен. Въпреки,че се тръби обратното. Един шеф ако не ви харесва ще направи всичко възможно да ви махне.

# 189
Точно така. Работодателят винаги е в силната позиция.

# 190
Не знам защо толкова хора си мислят, че са абсолютно безсилни срещу работодателите си. Това не е вярно.

# 191
Свидетел съм на това как уволниха дори майка  с малко дете след майчинство. Намериха врътка в закона,така че всичко е пълен абсурд.

# 192
Чак абсолютно безсилни не е ок да се каже, но определено не са в силна позиция. Дори и да му струва пари, работодателят може да те махне от днес за утре и ти нищо не можеш да направиш по въпроса. Ако му се занимава с теб и е малко по-злобен, дори няма и да му струва нищо, ще те принуди сам да си напуснеш....

# 193
Много хора се оставят да бъдат некоректно или неправомерно освободени, мислейки си, че нямат права. Не предприемат действие, защото не вярват, че ще има резултат. Не е толкова лесно иначе, мисля си.

# 194
Направо си е супер лесно. И го знаят и прилагат.
Най-лесният за тях вариант, в който обаче изплащат обезщетение за неспазено предизвестие е съкращаване на длъжността. Дори и да има няколко човека на тази длъжност, правят фиктивен подбор и се оказва, че точно този, който искат да махнат нещо не отговаря на изискванията, въпреки че работи от примерно 2 години. По този начин те махат от днес за утре. Може просто да ти връчат предизвестие и да искат да го отработиш, тогава даже не ти дължат обезщетение. Единствено за неползван отпуск и по чл.222, ако не си намериш работа до месец. Тези варианти са дори за по-читави фирми.
Измекярите те принуждават да си напуснеш сам - привиква те и ти казва да си пуснеш молба по взаимно съгласие. Ако откажеш, се почва тормоза - постоянни забележки, затрупване с работа/задачи, командировки до някъде си (еле за майки с малки деца....) и т.н. Начини много.... Докато на човек му писне и си подаде молбата за напускане.
Аз пък не мога да си представя да не ме искат в екипа, обаче аз да се натискам да работя. И да се почне едно следене на всяка стъпка и минута....

Общи условия

Активация на акаунт