Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 542
  • 743
  •   1
Отговори
# 510
Стана ми интересно, чисто от любопитство - Нарцùса, би ли споредлила какво те притеснява в корпоративната среда? Само ако прецениш, разбира се. Питам, понеже работя в такава фирма, с много служители на разнообразни счетоводни позиции и процеси, и колегите не се оплакват. А и не само при нас, а и като цяло повечето BPO компании са така - изрядни с осигуровки и социални придобивки, възможности за обучения, всичко се плаща на 100% и навреме. Лично според мен далеч не са най-лошите работодатели, затова питам.
Имам предвид модерното виждане за фирмена култура и опитите да се изкараме едно голямо щастливо и помагащо си семейство. Натоварва ме очакването да се отъждествявам с работодателя, да мисля за колегите като за близки хора и да ми губят свободното време с вариации на тиймблдинг.

# 511
  • Сф
Специално в шивачеството има огромна принадена стойност. От материали за 5 лева се шият дънки за 100 лева. Вече в кого отива тази печалба е друг въпрос.
Това е добавената стойност на бранда/марката и тя отива при този който държи правата над името и логото. Не отива при производителя, та докато столицата на модата не се премести в Мездра, тази стойност няма да е от полза за България.

Това щях и аз да пиша- дънките могат да се продават за 100 лв, ама БГ ишлеме фирмата ще вземе 6лв за цялата работа. Майка ми по едно време отвори цех за ишлеме, но изкупните цени и печалбата е толкова малка, че не успя да просъществува дълго.  Като добавиш и не толкова опитни шивачки, които трябва да преправят и не могат да стигнат нормата, съвсем няма смисъл.  Това не е дейност с висока добавена стойност.

----
Нарциса- в големите корпорации тиймбилдинги, излизания след работа  и сплотяване не са задължителни. В такива фирми има много различни хора- с/ без семейтво, с/без други ангажименти, и никой няма да ти държи сметка защо не си отишла. Имахме колежка, на 45-50 г, която не идваше на нито едно извънработно събиране, но в офиса беше голям пич и това по никакъв начин не е повлияло на отношението ни и работата.
Мое лично мнение е, че с това си предубеждение по- скоро губиш и сама си спираш развитието и заплатата

# 512
  • Mars Hotel
Стана ми интересно, чисто от любопитство - Нарцùса, би ли споредлила какво те притеснява в корпоративната среда? Само ако прецениш, разбира се. Питам, понеже работя в такава фирма, с много служители на разнообразни счетоводни позиции и процеси, и колегите не се оплакват. А и не само при нас, а и като цяло повечето BPO компании са така - изрядни с осигуровки и социални придобивки, възможности за обучения, всичко се плаща на 100% и навреме. Лично според мен далеч не са най-лошите работодатели, затова питам.
Имам предвид модерното виждане за фирмена култура и опитите да се изкараме едно голямо щастливо и помагащо си семейство. Натоварва ме очакването да се отъждествявам с работодателя, да мисля за колегите като за близки хора и да ми губят свободното време с вариации на тиймблдинг.
Ясно, благодаря. Те тези неща не са задължителни - ако те устройват заплатата, работата и като цяло условията, спокойно може да пропускаш покрай ушите си гореспоменатите. По-голямата част от служителите също го правят, освен ако не са някакви промити мозъци.

# 513
На мен ми изглеждат промити, честно казано. Не всички, но доста. Всичко, което не е работа, заплата и бонус, се възприема като някакъв невероятен плюс.

По другия въпрос, все пак се бърка какво влиза в джоба и добавена стойност. Тези, дето приемат да шият на ишлеме, могат да наемат опитни шивачки, да качат цените и така ще останат без големи поръчки. Тогава никаква стойност няма да има. А опитните шивачки ще си създават добавената стойност сами, не за друг.

# 514
Отдавна не се шие на ишлеме, освен някой гараж с 10- 20 шивачки.

# 515
  • Melmak
Нарциса, според мен си струва да се замислиш за корпорация. С чужд език и опит ще намериш добро заплащане и отношение. В големите фирми всичко е изрядно и това е голям плюс. Според мен не са промити всичии хора, работя почти 10 г в такава среда. И на мен много неща не са ми любими, но намирам баланса. Никога не съм ходила по задължение на тимбилдинги и празненства, всичко е по желание и никой не ме е мразел, ако съм пропускала.

Рядко съм попадала на змиярници, в повечето колеги са били печени и далеч от промити. Сами си казват, че ги привлича сигурността и заплащането, а не това да са семейство с колегите си.

# 516
Във всяка фирма трябва начално въвеждане в работата, най-малко всяка фирма има различна дейност, процедури, правила и т.н. Не мисля, че има човек, независимо на каква длъжност, който може от влизането първия ден да работи, както след година примерно.
То дори на нова кола да се качи човек, първия ден му е криво, докато не я "усети", пък какво остава за нова работа.

Абсолютно е така... Но хората умират да те гледат как бъркаш и се излагаш и нарочно ти дават само малка част от информацията за да се докаже колко си зле..
Просто не знам как се процедира в такъв случай. Никога не са се държали с мен така още първите дни...

Случвало ми се е. Беше в държ. администрация. Не издържах дълго. Не искам да те обезкуражавам, но това не са добри знаци за средата ти. Ти ще свикнеш и ще се самообучиш някак, с проба грешка, после ще почнеш да работиш добре и е тогава вече ще те намразят. Ще се коалират и ще те мачкат. Те ако са искали да те допуснат, щяха да са поне любезни, а щот са груби, дразнят се, значи искат да се откажеш. Дано не съм права. Ако ти харесва работата, се опитай да спечелиш хора на твоя страна, бъди симпатичен, екипен играч и повече наблюдавай.

# 517
Във всяка фирма трябва начално въвеждане в работата, най-малко всяка фирма има различна дейност, процедури, правила и т.н. Не мисля, че има човек, независимо на каква длъжност, който може от влизането първия ден да работи, както след година примерно.
То дори на нова кола да се качи човек, първия ден му е криво, докато не я "усети", пък какво остава за нова работа.

Абсолютно е така... Но хората умират да те гледат как бъркаш и се излагаш и нарочно ти дават само малка част от информацията за да се докаже колко си зле..
Просто не знам как се процедира в такъв случай. Никога не са се държали с мен така още първите дни...

Случвало ми се е. Беше в държ. администрация. Не издържах дълго. Не искам да те обезкуражавам, но това не са добри знаци за средата ти. Ти ще свикнеш и ще се самообучиш някак, с проба грешка, после ще почнеш да работиш добре и е тогава вече ще те намразят. Ще се коалират и ще те мачкат. Те ако са искали да те допуснат, щяха да са поне любезни, а щот са груби, дразнят се, значи искат да се откажеш. Дано не съм права. Ако ти харесва работата, се опитай да спечелиш хора на твоя страна, бъди симпатичен, екипен играч и повече наблюдавай.
Харесвам работата и ще положа усилия. Споделих всичко на мениджъра, той ще опита да подобри нещата.
Боря се с депресия и идвам от токсична среда и просто не мога да повярвам, че пак се сблъсквам с проблем. Исках просто да работя спокойно и приятелски.. Наистина не искам драма.

# 518
Нарциса, и аз се присъединявам към коментарите да пробваш в корпоративна среда. В такава съм от много години и да, има минуси, но плюсовете са много повече. Зависи как ще си го направиш и настройката, която имаш. При положение, че няма да бъдеш на ръководна позиция, никой няма да очаква от теб да се кълнеш публично във вярност на компанията, да ходиш на всякакви мероприятия и т.н.
В момента повечето компании имат и доста бюджетни ограничения, така че не очаквай да имате повече от 1 тиймбилдинг годишно, евентуално коледно парти и вече, ако нещо се уговорите с колеги да пиете нещо след работа. Нищо от това не е задължително.

# 519
За един тийм билдинг годишно, при това я има, я не, а и не е задължителен - не си заслужава да си режеш сама възможностите.  Не е нужно да възхваляваш компанията 24/7, твоето мнение си е твое мнение, ако се налага все ще можеш да кажеш една позитивна дума. Никой не иска повече. Да, досадни са тия промивки, но не навсякъде ги има. При всички положения не е нещо, което да не можеш да преглътнеш за двойна и отгоре заплата плюс други благинки. Казвам го, като човек, който изключително мрази фалша и подмазването.

# 520
  • Somewhere far away
и аз никак не съм фен на тийм билдингите , не обичам такива събития и това е.
 но ако се налага ще го преглътна ,защото това е нещо което се случва рядко и изобщо не трябва да го мислиш чак толкова- както вече се писа - я стане веднъж в  годината , я не.  и защото ако не отидеш излизаш като черната овца, особено ако само ти си отказал или да кажем ти и още един човек, а всички останали ще ходят... някак с лошо око се гледа на това, ще се говори зад гърба, ще се шушука - разни такива все неприятни и негативни неща. на мен не ми пука и никога не бих съдила ако някой 0откаже, негово право си е,  но реалността е друга ...  в очите на много от хората и в очите на така нареченото ръководство  ще бъдеш едва ли не съден, щото  разбираш ли тва тиймбилдинга е нещо много важно и прочие и прочие. просто не е приятно.

# 521
Това може да го има в малките фирми с 20 човека персонал, в истинска корпоративна среда на никого не му пука кой е отишъл, кой не е отишъл. Особено ако си проявил коректност да се откажеш навреме, а не един ден преди събитието.

# 522
  • Somewhere far away
ставала съм свидетел на сръдни точно от големи фирми, с доста повече от 20 човека служители.

# 523
извън темата за тиймбилдинга, разбирам я Нарциса
корпоративният свят създава зомбита, само отвън се забелязва, в матрицата сте опиянени от парите
ако не вярвате на мен, попитайте близките си хора как ви възприемат

# 524
  • София
И аз съм на мнение, че изобщо не са само тиймбилдингите и да се направиш на дръж ми шапката 2 пъти в годината.
За критично мислещи хора е ад такава среда. Всеки избира дали да плати цената, но и аз разбирам Нарциса.

Общи условия

Активация на акаунт