Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 518
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
  • Melmak
Ех, Херцен, защо така с лошо?

Никой от приятелите ни не вижда да сме зомбирани, защото просто не сме. Не знам с какви хора общувате, не казвам, че няма зомбита. Обаче е много неприятно да се слагат хора под общ знаменател. Все едно да кажа, че всички счетоводители са скучни или всички фризьорки са прости. Ами не, не са.

Това, че работя в корпорация, не значи, че вярвам във всичките промивки. Намерила съм си приятна среда, добра заплата и работата ме устройва. Не съм се омъжила за корпорацията.
Наясно съм къде ми е изгодно и къде не да работя. Работих в малка бг фирма, това беше най-големия ми кошмар. Никаква трудова етика, спазване на работно време и беше откровен змиярник. Такова чудо за 10 г в корпорация не бях виждала!

# 526
в матрицата сте опиянени от парите
Да бе, много са гадни големите заплати, вярвайте ми по-добре е да бягате от тях. Че и не могат да се поберат в плик и се налага през банка да ги пращат...

Тия описания дето ги давате не са на корпорациите, а на токсичните екипи. В добрите екипи няма зомбита, но има правила и процеси, а тиймбилдингите се правят през работно време. Изглежда доста хора скачат от едно токсично място на друго. Може би трябва да си преосмислят възгледите към интервю процеса и работната среда.

# 527
Не мога да се съглася с тезите за тиймбилдинга. Работила съм в доста малки фирми, навсякъде се правят събирания, само дето в малките фирми ти си плащаш, записвате се на едни километрични списъци и буквално те изнудват да ходиш. В корпорацията, без значение на какво мнение са за това, че не си отишъл, никой не си позволява да прави коментари. 

Честно казано, трябва да се научите да отстоявате себе си и да не се вглъбявате толкова в работната среда. Казвате, че тези, които работим в корпорации сме така, но аз не съм го видяла. Всеки свободно си критикува работния процес, естествено с добър тон, хората пътуват, възползват се от допълнителни придобивки и изграждат самочувствие. Да не говорим, че всички избягват конфликтите и човешки ресурси, като дявол от тамян.

Много ми е идеалистично да обиждаме корпорациите, но да защитаваме малки фирмички с пари в пликове, работа на официални празници, която не се заплаща допълнително, никакво зачитане на нощен труд и етц. Защото точно това се случва и са единици малките фирми, които следват закона. Това е далеч по-голямо зомбиране от това да отидеш на тиймбилдинг.

# 528
Работила съм само в корпорации и изобщо не мисля, че съм зомбирана! Винаги съм била директна, казвам си откровено мнението, влизала съм дори в малки конфликти с ръководството, определено не се харесва, но не са ме уволнили засега 😀 Нито са са ми намалили парите в плик (защото нямаме такива). Работата в корпорации не ми е променила характера, уча се да съм по-дипломатична, но това го отчитам изцяло като плюс. Точно в малките български фирмички масово служителите нямат право да имат различни възгледи от шефа-собственик, който обикновено се държи не като мениджър, а точно като собственик.

Тиймбилдинги не навсякъде има, в предишните две фирми нямаше (визирам такива с преспиване), имаше коледни партита. На никой не му дреме дали ще ходиш или не 😃 Най-малко на ръководството!

Нарциса, съжалявам да прочета, че пак си много разочарована. Но защо изобщо си сменила за по-малко пари (или за същите)? Особено на ниски нова не трябва да се прави такъв компромис, сменяш работа само за по-високо възнаграждение.

# 529
Според мен големите фирми имат доста предимства. Дали на някой ще му хареса, зависи от много фактори. За един може да е супер, за друг да е ужасно. Всеки си презенява, разбира се, но в голяма фирма поне няма да има проблеми откъм софтуерни системи, нито заплащане в плик.

# 530
Софтуерните проблеми са от корпоративния лъв, главния ни счетоводител. Шефовете искат да купят, каквото е нужно, и да наемат още поне един човек - счетоводителят ги спира, че можем да покрием дупката само с нашия труд и неговите схеми. Той е убеден, че не разбираме схемите и затова не смогваме. Въобще не проумява, че работата физически е много, а я вършим по-малко хора от преди. Той повтаря, че предпочита да вземем по един хубав бонус, вместо да се купуват софтуери. Предстои ни засилка скоро и ще имаме много проста работа в много голям обем, каквато той отказва да върши, защото му било под нивото. Направо нямам търпение.

# 531
за пари в плик говори бойко
мен са ме изтрили, втори път не ми се пише

# 532
Нарциса, съвсем никакъв счетоводен софтуер ли нямате? Как точно работите, как пускате дневници по ДДС, справки, отчети?!? С какво се занимава фирмата? Странно ми е, понеже дори и ЕТ си имат счетоводител с програма, вярно на абонамент, но все пак..., а какво да говорим за по-голяма фирма....?!?

# 533
Имаме! Но не е подходящ в този си вид за нас. Трябва или да ползваме едни съществуващи допълнения на разработчика, или разработчикът да доработи този, или да се купи нов (подредено е по цена). Счетоводителят разубеждава шефовете, че нямало нужда.

# 534
“Царя дава, падаря не дава” е положението. Изключително много се дразня на такъв тип служители, които така пестят на фирмата, че все едно е тяхна. Навсякъде, където съм работила е имало по един такъв пестовник.

# 535
  • София
Във всяка фирма трябва начално въвеждане в работата, най-малко всяка фирма има различна дейност, процедури, правила и т.н. Не мисля, че има човек, независимо на каква длъжност, който може от влизането първия ден да работи, както след година примерно.
То дори на нова кола да се качи човек, първия ден му е криво, докато не я "усети", пък какво остава за нова работа.

Абсолютно е така... Но хората умират да те гледат как бъркаш и се излагаш и нарочно ти дават само малка част от информацията за да се докаже колко си зле..
Просто не знам как се процедира в такъв случай. Никога не са се държали с мен така още първите дни...

Интересно е, че от мястото, от което искам да избягам със 100 км./ч., колежките, срещу които шефа ме настройва и които ги коментира като идиотки, простачки и кухи лейки, са ми помогнали най-много. Даже едната, за която съм чула най-гадни неща, се оказа много позитивна и спокойна личност. Първоначално искаше да види всичко, което правя и аз, с доста резерви й го показвах и обяснявах какво съм разбрала и защо така го правя. Винаги, когато ми е намирала грешки, ми ги е показвала и то с много нормален тон, дори бих казала деликатно. Сега имам нормални служебни взаимоотношения с нея и доста си помагаме взаимно. Имам чувството, че шефа от това беснее още повече. Злепоставя и унижава безпричинно хората. Кога ли ще ми падне пердето и ще му вдигна скандал??? Мнооого отдавна имах такова стълкновение с някогашен шеф и ми се размина.... но тук.... не знам какво ще стане. Понякога е нетърпимо.

# 536
И аз имах един такъв шеф. За мен това е много лош знак за шефа, не за колежките.
Сигурно той е и собственик на фирмата, в която работиш?

# 537
Здравейте,
Имате ли представа защо една фирма си сменя името като юридическо лице, без да си променя дейността? Странно ми е в новата работа да го правим. Не сме много стара фирма, за да ставаме модерни и сме малки. Просто ми е странно.

# 538
Търсене на нов имидж, нарушаване на някакви запазени права с предишното име...

# 539
Софтуерните проблеми са от корпоративния лъв, главния ни счетоводител. ....
Каква е тази "корпорация" без добър софтуер. Тия са някакви аматьори.

Общи условия

Активация на акаунт