Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 494
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
дребните, спешни и неадресирани задачки се разпределят на ходещите в офиса
и в никакъв пърформанс не са включени

# 556
@ Поми
Ако не можеш да промениш тях, можеш да подобриш себе си, евентуално и да ги смениш с по-добри. Идея за размисъл.

# 557
Светлица, аз до един момент поемах ангажименти, за които се изисква присъствие в офиса на колегите, които всеки път си правят оглушки. Разбирам, че при някои хора адаптацията отнема повече време, че в крайна сметка сме екип и аз като ръководител трябва да намирам баланса, така че всеки да е доволен, да се избегне излишен стрес и т.н.
И се оказа, че в един момент се превърнах в секретар на няколко колеги, които даже не си правеха труда да ме питат ще мога ли да свърша вместо тях, а направо ми го пращаха с инструкция - свърши това и това, че нали си в офиса. Опааа!

И аз предпочитам сутрин да си спестя трафика и да пия кафе спокойно, да обядвам вкъщи и веднага след приключване на работа да си направя тренировка, да пусна две перални в обедната и да получа няколко пратки от куриер направо у нас, но не става всеки път.

# 558
Аз знам че ще си тръгна от тук. Въпрос на време е. Не знам дали има смисъл да тегля кредит за следваща инвестиция в себе си.

# 559
Like_Smoke, може би говорим за различни неща. На мен това ми бие на очи, че са повишавани хора (и пак тук не говоря за мениджърски позиции) на база на това колко са нахакани, отколкото на база постигнати резултати. Те са в офиса по-често от някои други, които да кажем не живеят в града и няма как да бъдат в офиса, а и работата не го изисква. Явно има компании, които си повишават служителите, които са изцяло хоум офис. При мен това определено не се случва. Но тук играе роля и прекият ръководител, ако не си му "симпатичен", няма повишение. А защо не си му симпатичен? Защото си една пионка онлайн, която си върши доста добре работата и няма нужда да повишат някой отговорен, който си мълчи и преглъща всичко. Демек само наглите прогресират и тези, които говорят много, а всъщност нищо не казват. 

# 560
Ами то тези, дето супер си работят, защо да ги повишават, за да им се търси заместник, който няма да е толкова добър ли? Wink
Освен това повишението не е за добра работа, а за други умения - да се управляват хора, да се мотивира персоналът, за лидерство... А какъв лидер е този, който само страни от колектива? И как да му видят другите умения?

# 561
Не виждам как ще управлявам хора, когато не се целя в мениджърска позиция. За управление на хора си има мениджъри или някакви team lead-чета. Значи мога да си работя на по-малка заплата от всеки новопостъпил, щото нямам лидерски умения. Явно и стажът няма значение. Аз и да имам лидерски умения, на никой не му пука Wink

Последна редакция: пн, 23 окт 2023, 18:22 от Soft_Rain

# 562
Ами то тези, дето супер си работят, защо да ги повишават, за да им се търси заместник, който няма да е толкова добър ли? Wink
Освен това повишението не е за добра работа, а за други умения - да се управляват хора, да се мотивира персоналът, за лидерство... А какъв лидер е този, който само страни от колектива? И как да му видят другите умения?
Повишението не винаги е свързано с лидерски позиции, то е и признание за извършеното и за доказаните умения, които са само в полза на компанията. Чрез него и се разширява полето за реализация и възлагане на нови отговорности във връзка с доказаните професионални качества и адекватната им оценка.

# 563
  • София
Аз не съм съгласна да има дори негласно изискване Кечъра да е в офиса, щото е от София, но на Пенка от Каспичан (където реалната ѝ заплата е по- висока) никой да не изисква да стъпва.
Достатъчно е, че се махна жителството, сега пък и само едните да ходят на работа. Е, не става.

# 564
Ако не сте започнали по начало на договор за работа от вкъщи, а това е било въведено покрай Короната, то сте се съгласили да ходите до офиса. Кой къде се е преместил междувременно няма значение, всички трябва да ходят солидарно или да се предоговорят за нова задочна позиция, ако е възможно.
Това "аз се върнах на село и вече ми е много далече да ходя" си е личен проблем, а не на фирмата.
На мен това ми бие на очи, че са повишавани хора (и пак тук не говоря за мениджърски позиции) на база на това колко са нахакани, отколкото на база постигнати резултати.
Това е твоето виждане за причините. Може да е така, а може и да са си заслужили честно повишението, но ти да не го виждаш. Всеки си мисли, че е по-добър от останалите и заслужава повече, но това си е лично пристрастие. Нормално е, но не е обективно.
По-високите позиции, дори да не са мениджърски, пак предполагат някакво лидерство - техническо напътстване на по-неопитни колеги, определяне на технически изисквания, цели и добри практики за екипа и т.н.
Повишението на заплатата не винаги е обвързано с повишение на позицията. Можеш да преговаряш за това отделно.

# 565
Не виждам как ще управлявам хора, когато не се целя в мениджърска позиция. За управление на хора си има мениджъри или някакви team lead-чета. Значи мога да си работя на по-малка заплата от всеки новопостъпил, щото нямам лидерски умения. Явно и стажът няма значение. Аз и да имам лидерски умения, на никой не му пука Wink

Нали ставаше дума за повишение, не за заплата? Това не е едно и също. Може да не те повишават, но да ти вдигат заплатата, може и да повишат някого и пак да не взема повече от ценен кадър.

# 566
  • София
Не всяко недоволство е субективно и равно на озлобеност. И не всеки човек е самозабравен до толкова, че да не признава нищо.
И далеееч не всички повишени са с лидерски заложби. Много често са най- удобните и най- простите (да, правилно прочетохте), на които като им пришиеш ТЛ до името, започват моментално да се опияняват, но и да подскачат на повикване на висшия мениджмънт без оглед интересите на екипа. Това е пъдар, не лидер.

При нас е 50/50. В двама виждам, че успяват да влязат под кожата на хората. Последните повишени, обаче, са като от програма за усвояване на простотията по ръководните етажи.

А повишение не значи само в "шеф"

# 567
За мен повишение = на по-висока позиция. Другото е вдигане на заплатата. В работата на дъщеря ми например почти нямат нива в йерархията, расте се само на заплата според стажа, опита и постиженията. И никой не казва, че е повишен като си вдигне доходите.

# 568
  • София
ЧС, в повечето компании има изкуствена (според мен) йераехия с много нива. Далеч не е само от оперативен до ръководен.
Измамно, че да имат усещането, че растат хората. На мен ми е третото ниво, но не се чувствам повишена Joy

# 569
  • Melmak
За добро или за лошо виждам, че повечето фирми се връщат към хибриден модел на работа. Винаги ще има такива, които не искат да работят в офис и искат само вкъщи. За някои позиции и фирми това все още е така. Аз обичам хоум офиса, харесва ми да съм си вкъщи и е факт, че работя повече. Обаче фирмата ни беше с хибриден хоум и преди К19, и сега като разликата е, че преди ходехме повече дни в офис, сега сме повече дни вкъщи.

Колкото и да не ми се ходи, правя го. Мениджърът ни е разбран и мери резултатите не по ходенето в офис. В крайна сметка няколко години бяхме само хоум и пак се е налагало да ни оценява и да ни дава насоки за подобрение на постиженията.

Нашата работа няма нищо, което да изисква да сме в офис. Ама ни-що. И въпреки това ходим, защото на това сме се подписали в договора. Ще е странно утре да повишат колега, чиито очи не сме виждали, не е дошъл на една вечеря с нас, не го познаваме, ама стане ТЛ, примерно.

Някои хора не разбират, че колкото и да е хубаво вкъщи от дивана, има нужда и от друго общуване. Ако фирмата е преценила, че ще се работи хибридно, това е положението. Не бива да се мрънка, че после някой си бил повишен, а този, който е намирал оправдание и се е пазарил кога да идва бил дискриминиран.

Общи условия

Активация на акаунт