Работа, CV-та, HR-и, съвети - 88

• 30 492
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
Че какво като е работодател? За него е само и единствено болничния. Или е супер нагъл, или нездраво любопитен, или и двете!

# 586
Връщам се към мненията на Soft_Rain. Първо, пази Боже да повишаваха само на базата на пърформънс. Тогава вече ще се превърнем просто в едни роботи, които гонят само проценти и цифри. Да не говорим, че хората от даден екип имат достъп само до данните, с които се отчита основната работа, която е еднаква за всички. В рамките на тези екипи има обаче и хора, които вършат странични задачи. Тези задачи няма как да влязат в пърформънса и се оценяват по друг начин и заради тях цифрите обикновено дори спадат. Аз съм така, една от задачите ми води до срив в пърформънса на основата работа, което е очаквано и дори ми се карат, когато в извънработно време се опитвам да спасявам някакви неща, а за другата колегите ми буквално не знаят, че я върша, понеже не засяга нашия екип.

А за хоум офиса - добре де, как очакваш да те предпочетат пред редовно ходещите в офиса колеги, след като дори не живееш в града, в който е фирмата? Утре ако нямаш право на избор и стане задължително да се ходи в офиса, нали ще напуснеш? Отделно е вярно и това, което каза Кечъра - живеещите извън София сме с по-висока реална заплата, особено тези, които живеят в жилищата на родителите си. Това са привилегии и като всяко такова нещо, те са за сметка на друго, в случая за сметка на кариерното развитие.

# 587
Че какво като е работодател? За него е само и единствено болничния. Или е супер нагъл, или нездраво любопитен, или и двете!

Май и двете..

# 588
Добре де, като видя такава обява някъде и направо настръхвам, някак само от начина, по който е написана, става ясно, че ако си нормален човек трябва да бягаш с 200, пък ако ще и висока заплата да дават..и това е обява, която постоянно се публикува, явно не могат да си намерят читав човек. Само на мен ли подобни обяви ми се струват безумни, още преди да кандидатстваш ти става ясно, че там ще си само роб, само мои разсъждения ли са това или така е масовия работодател

# 589
Понеже имам подобна ситуация с хоспитализация по спешност, предоставям само болничен лист без амбулаторен и бе епикриза.
Здравният статус е лична информация и се споделя по преценка. Аз не бих тръгнала да обсъждам подробности и при разпит, бих споделила, че не ми е комфортно да коментирам с друг освен лекар.

Телковите решения мисля, че се заявяват при постъпване на работа, ако има такива, но не е такъв случаят.

Благодаря за подробната информация!
Да, слава на Бог ситуацията не е свързана с ТЕЛК!

Става дума за здравословен, физически проблем, но има и деликатен елемент в диагнозата и причината за ситуацията. Не е нещо крайно или страшно, но определено е нещо, което всяка жена би предпочела да има избор да сподели или не. Съответно това, обаче, е отразено в документите. Работодателят настоява да ги има като твърди, че има право, защото, цитирам, “е работодател”.

След като е така ще представим само болничния лист.

В болничния има диагноза, обаче.
Аз съм с рискова бременност и там това е посочено със съответния МКБ номер.
Прочети го внимателно. Вече в амбулаторния лист са повече детайли.

# 590
Добре де, като видя такава обява някъде и направо настръхвам, някак само от начина, по който е написана, става ясно, че ако си нормален човек трябва да бягаш с 200, пък ако ще и висока заплата да дават..и това е обява, която постоянно се публикува, явно не могат да си намерят читав човек. Само на мен ли подобни обяви ми се струват безумни, още преди да кандидатстваш ти става ясно, че там ще си само роб, само мои разсъждения ли са това или така е масовия работодател

Аз не виждам проблем, написали са си всичко и явно такъв е профилът на работника. Явно им е писнало от хора, които идват, губят им времето и отказват. Иначе трудов договор, пет дневна работна седмица, 8 часов работен ден... Не са някаква бонуси, но си е ОК.  Обещанията за пари вече са думи, ама ги има навсякъде.

# 591
Аз лично не бих кандидатствала по подобна обява. Лъха леко пренебрежение към кандидатите, все едно не е двустранен процес. Може и да им е писнало от несериозни работници, ама сериозността идва с добрите условия.

Тези големи букви направо МИ КРЕЩЯТ в лицето, някак не ми е ок.... Още от обявата ми светва "червената лампа".

ПС: Какъв служител търсят, че не се разбира?

# 592
Моят проблем е, че си мълча и чакам да бъда оценена, а наглите си искат повишения без особено покритие. Просто съм удобна за фирмата.

# 593
Моят проблем е, че си мълча и чакам да бъда оценена, а наглите си искат повишения без особено покритие. Просто съм удобна за фирмата.

Ми ще чакаш явно. Хората са казали - не е важно какво яйце ще снесеш, а как ще го окрякаш. В по-добре звучащите обучения на западните фирми пише, че са нужни умения да продаваш успехите си на мениджмънта. Прави си изводите.

# 594
Аз лично не бих кандидатствала по подобна обява. Лъха леко пренебрежение към кандидатите, все едно не е двустранен процес. Може и да им е писнало от несериозни работници, ама сериозността идва с добрите условия.

Тези големи букви направо МИ КРЕЩЯТ в лицето, някак не ми е ок.... Още от обявата ми светва "червената лампа".

ПС: Какъв служител търсят, че не се разбира?

Именно, още от обявата се усеща, че няма да е читава тая работа, може и да не е така, но така написано буди такива мисли. По-надолу в обявата има и изречения с по три удивителни, много непрофесионално. Обявата е за юрист и само като я прочета си предсатвям, че просто ще карат човека, който започне да прави някакви шмекерии, освен това, да, разбирам, че работата е на трудов договор, ама такова натъртване за местоположението и работното време, като че ли е работа на поточната линия и ако не си навреме на работа ще има реална загуба на нещо.
Смятам, че работата на юристите е такава, че дори да са на трудов договор, то тя може да бъде извършвана и по друго време понякога, извън обявените работни часове, т.е. 99% от случаите е дадена работа за даден срок, без непременно да е от 10 до 19ч.

# 595
Ами, проблем е, да. В крайна сметка всеки се грижи първо за личния си интерес - ти като служител, фирмата като бизнес, от който да се печели.
Меките умения и това да представиш своя труд и резултати, както и на екипа, ако водиш такъв, са ключови.
Прави ми впечатление, че имаш много негативно отношение към колеги - вече няколко пъти ги наричаш нагли и т.н. Ако това се забелязва от околните, също не е в твой плюс.

Според мен при правилна стратегия от твоя страна, може да постигнеш желаното увеличение.

# 596
Ами, проблем е, да. В крайна сметка всеки се грижи първо за личния си интерес - ти като служител, фирмата като бизнес, от който да се печели.
Меките умения и това да представиш своя труд и резултати, както и на екипа, ако водиш такъв, са ключови.
Прави ми впечатление, че имаш много негативно отношение към колеги - вече няколко пъти ги наричаш нагли и т.н. Ако това се забелязва от околните, също не е в твой плюс.

Според мен при правилна стратегия от твоя страна, може да постигнеш желаното увеличение.
Съжалявам, но това, че наричам някой нагъл във форум не означава, че си позволявам да го правя в реала. Няма как да не виждам как едни наглеят, а другите им сърбаме чорбата. И да, това е точната дума - да си нагъл, иначе никой не ти оценява труда, докато не решиш да си тръгнеш в един момент. Това, че се засягат хора, които милеят за офис културата, не означава, че всички сме длъжни да стоим в офис, при условие, че работата изобщо не го изисква. Щом не го изисква, мое право е да си върша отговорностите онлайн и да имам отлични резултати и да очаквам, че моят труд ще бъде оценен.

# 597
И право на мениджмънта е да те оценява както те си решат...
Смятам, че работата на юристите е такава, че дори да са на трудов договор, то тя може да бъде извършвана и по друго време понякога, извън обявените работни часове, т.е. 99% от случаите е дадена работа за даден срок, без непременно да е от 10 до 19ч.
Ами явно те не смятат така и им е писнало да се пазарят с кандидати. Ммнозинството в България смята, че може да подпише договор с едни условия, а пък после едностранно да си реши, че ще прави бещо съвсем друго. И ако това доведе до проблеми следва голямо мрънкане. Въпросите дето често се задават тук и в други подобни места в интернет само потвърждават това.
Честно казано точно на позиция юрист хора с подобно отношение не бих искал да виждам.
Може и да им е писнало от несериозни работници, ама сериозността идва с добрите условия.
Зависи от сектора и други неща. В ИТ примерно е пълно с хора дето се пробват навсякъде ако мине номера. Пълно е и с фирмички, дето ги учат как да лъжат в CVто и на интервю. Говорим за сервитьори, таксиметраджии, тираджии и т.н. дето някой ги е убедил, че ако искат нагло и настоятелно веднага ще им се даде 3-4k заплата... Та в един момент на всеки му писва.
Дали точно това е начина да се изрази в обявата е друг въпрос. Масово просто се надуват безумно изискванията - например за стажант се пише, че се иска опит 2-3, без да е така и т.н. На принципа те ни лъжат и ние ги лъжем. Това определено не е по-добро решение.

# 598
  • Melmak

Съжалявам, но това, че наричам някой нагъл във форум не означава, че си позволявам да го правя в реала. Няма как да не виждам как едни наглеят, а другите им сърбаме чорбата. И да, това е точната дума - да си нагъл, иначе никой не ти оценява труда, докато не решиш да си тръгнеш в един момент. Това, че се засягат хора, които милеят за офис културата, не означава, че всички сме длъжни да стоим в офис, при условие, че работата изобщо не го изисква. Щом не го изисква, мое право е да си върша отговорностите онлайн и да имам отлични резултати и да очаквам, че моят труд ще бъде оценен.

Зависи какво ти пише в договора. Ако нямаш клауза, че си 100% ремоут, могат да си изискват и 100% присъствие.

# 599

Разбира се, че изборът е твой.
Работата в офис има своите минуси и плюсове като всяка друга. И понеже на мен също ми е омръзнало, работя върху преквалификация в друга сфера.
Само защото нещо на мен не ми е кеф, светът няма да се завърти около мен, за да ми угоди. Животът, работата, та и личните отношения изначално не са в абсолютен баланс и честност, защото това са относителни понятия спрямо гледната точка.

Общи условия

Активация на акаунт