Гестационен диабет - тема 5

• 31 913
  • 735
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте момичета, в 9+5 г.с., при ежемесечните tsh изследвания си бях пуснала и глюкоза на гладно, като тъй като беше 5.44 при референтни до 6.10 ендокринолога ми назначи огтт.  Току-що ми излязоха резултатите и съм притеснена от стойността на 60-та минута. Може ли да споделите мнение?
Глюкозотолерантен ОГТТ 3 кр. ( 75g glucose )      Профил   *   *
Глюкоза ( Glucose )      4.66   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин   ↑   10.61   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин      6.58   mmol/l   3.30 - 7.80

# 421
  • София
Горната граница е 10, та си съвсем леко над нея. На гладно и на 120та минута са ти добре. Ще каже ендокринолог, но според мен просто наблюдение за момента е ок, лека диета без бързи въглехидрати и движение ще е достатъчно ( ако състоянието позволява)

# 422
Горната граница е 10, та си съвсем леко над нея. На гладно и на 120та минута са ти добре. Ще каже ендокринолог, но според мен просто наблюдение за момента е ок, лека диета без бързи въглехидрати и движение ще е достатъчно ( ако състоянието позволява)

Благодаря за мнението. Ендокриноложката ми каза, че е гестационен диабет и ме сложи на диета без бяла захар, мед, бяло брашно и цялостно да се стремя всяко ядене чинията да е 50 зеленчуци/ 25 протеин / 25 сложни въглехидрати. И да следя преди хранене глюкозата да е под 5,3 и един час след хранене да не е повече от 7,8.

# 423
Здравейте, бихте ли направили ОГТТ заради увеличени околоплодни води? В 21 седмица съм, бебето върви малко по-голямо. Глюкозата на гладно е в норми (4.72 на последното изследване, 4.85 на предишното) в урината няма проблеми. Сладко почти не ям, нито пия подсладени напитки. Качила съм около 5 кг, личи си само на корема.

Притеснява ме, че изследването е много натоварващо. Чета, че в чужбина се прави първо мини тест с 50 мл глюкоза и само 1 взимане на кръв. Едва след това се прави стандартният тест, ако са лоши резултатите. Но тук не намирам лаборатория, която да предлага.

Последна редакция: нд, 31 мар 2024, 10:42 от GerKa99

# 424
Не съм лекар, ще говоря от опит. Държа да подчетрая, че никой във форума не може да Ви каже дали да правите изследването или не. За това имате лекар/и следящи. Те са ги учили тези неща с години и със сигурност по-добре от гугъл могат да преценят ситуацията.

Сега от опит и информация от лекари знам, това са от симптомите за гестационния диабет. Бебетата на майки с гестационен диабет по време на бременността или диабет вървят по-големи. Аз нямах точно тези симптоми. За сметка на това рязко качих килограми в 5м и имах 5.1 (стойност в норма, но при бременни са други стойностите поради по-големия обем кръв - разрежда се и е по-висока в действителност) кръвна захар на гладно. Нямах и захар в урината. Нито фамилна обремененост за диабет. Нито съм яла сладко или съм пила подсладени напитки.

Оказах се с гестационен диабет след ОГТТ и се радвам, че го направих изследването. Разминах се с промени в начина на храненето (още по-малко въглехидрати) и повече движение. В по-тежки случаи ако диета и движение не помагат се стига до лекарства.

Натоварващо е за 1 ден, но поне според мен (и препоръките от АГ и ендокринолог,  които ме следяха) по-добре да се направи защото последиците от невзимане на навременни  мерки са за цял живот.

Говорете със следящ АГ и ендокринолог.  Питайте ги каквото Ви притеснява, искайте да Ви обяснят подробно.

# 425
  • София
Чак натоварващо не е, горе долу се равнява на няколко парчета торта, пък не бихме се замислили да изядем няколко парчета торта ако лекар ни каже нали? Имате достатъчно симптоми за ГД. Аз също нямах висока КЗ преди ОГТТ, 4.7 беше, нямах глюкоза в урината и гликираният ми хемоглобин бяха в норми, но водите бяха на горната граница и бебето две седмици напред. Резултатите ми бяха покъртителни след от теста, чист ГД, няколко седмици след това и КЗ на гладно започна да скача. Тук много често сме го забелязали, аз го изпитах на собствен гръб също, че има период когато отричаме диагнозата, но си е факт и колко по рано се започнат мерките толкова по-добре, защото на първо място бебето страда и то в първите дни след раждането и до края не трябва да се отказваме от режима и лекарства. Успех и не се притеснявайте от самото изследване, в много държави е рутинно за всички бременни

# 426
Правих изследването преди 2 седмици, мога да кажа, че единственото неприятно беше, че над 2 часа сутринта не пих кафе. Бях притеснена, колко ще е натоварващо и гадно, но не го усетих така.

Ще оставя и отзив на глюкомер, смени Wellion calla light с accu-chek
instant по препоръка в темата и определено този е много по-добър.

# 427
Благодаря, знам, че увеличените околоплодни води са един от симптомите, каза ми го др. Павлова на 2рата фетална. Обаче обясни, че на пъвро място (т.е. най-често) няма медицинска причина за повече околоплодни води и едва на второ място е ГД. Така че за мен това не е достатъчен аргумент. Още повече, че не съм имала никога ИР.

Мацето, и това ми е ясно, че психологически трудно приемаме, че имаме проблем. За мен 75 мг глюкоза са огромно количество, защото сладко наистина не ям, никога не съм обичала и никога не съм яла, сигурно ви е странно, и на приятелите ми им е странно. И никога не преяждам! Най-много топка сладолед или домашен кекс и то рядко. Даже стандартна лютеница не ядем вкъщи защото знам колко добавена захар има. От 2 парчета торта ще повърна! И то без вода...Scream Според мен няма как да не е огромен стрес за организма ми, особено в комбинация с висене 3 часа в лаборатория и бодене 3 пъти...Рутинното изследване в чужбина е “мини” теста с 50 мл и само веднъж взимане на кръв. И само при лоши резултати (четох статистика за Германия - около 7% са бременните с ГД) се пращат на пълното изследване.  Такова мини изследване в България не намирам къде има.

Консултирам се с достатъчно доктори, но истината е, че подлагам много от това, което ми казват на собствен анализ и критично мислене, защото неведнъж съм чувала страшни глупости и само здравият ми разум ме е запазвал от големи грешки.

Последна редакция: нд, 31 мар 2024, 11:30 от GerKa99

# 428
Изглежда търсите някой да ви каже - давайте смело и безотговорно и не правете никакви изследвания.
Както MintyMohito е казала, никой във форума не може да ви каже дали да правите изследването или не.
Аз лично не бих си позволила да пропусна изследване, при положение, че лекар е предположил, че има основание за такова. Консултирайте се с ендо, прочетете си какви са рисковете и преценете сама за себе си, става дума за собственото ви здраве и това на бебето ви.
Надявам се всичко да си е наред при вас.

# 429
И аз не исках ОГТТ. Майка ми ме беше наплашила колко страшно и гадно ще е. За сведение тя не е правила с мен като е била бременна.

Аз пък почнах да чета в интернет и се наплаших от всичко изчетено. То не беше задължително секцио (защото висока КЗ и голямо бебе са повечето случаи). То не беше  бебето ще изпадне в кома след раждането... та до може бебето да има диабет после заради това,че не съм послушала лекарите за ОГТТ. За човек с бременност баш след спонтанен аборт тези неща си бяха по-плашещи от да изпия един сироп глюкоза (за сведение кока колата и сок в сравнение са в пъти по-сладки на вкус).

Ако нямате доверие на тези лекари, отидете при други. Потърсете и второ и трето мнение, ако искате и четвърто.  И аз към лекари цял живот съм скептична и всичко през десеторна цедка минавам. Обаче бяха прави за ГД,че е наличен и че ме изпратиха на изследванията.  Поне знам,че съм направила каквото трябва и дори и да има последствия за в бъдеще едва ли ще са толкова тежки отколкото ако не ги бях послушала и не бях взела мерки тогава.

Не го казвам обвинително, искам да го подчертая, просто казвам как са били нещата и какво мисля.  Тези 9м в корема на мама са решителни за живота на детето след това.

# 430
Аз не правих обременяване с глюкоза , но сутришната захар два пъти в лаборатория ми беше 5,2 . През цялата бременност отслабвах - забременях на 90 кг , излязох 80 след раждане. Бебето по ехограф и води бяха наред. Но от 2-3 л овесени ядки и 3-4 л. Кис. Мляко за закуска - качвах след час захарта около 8. От 1/2 кроасан с кис. мляко - захар 12.
Само сладкото не е определящо за  ГД или диабет. Всяка храна( въглехидрати - има и в марулите примерно )  в организмът се превръща в глюкоза в крайна сметка . ГД зависи от други фактори - започва с образуването на плацентата . Проследете водите , ако трябва след седмица, може и при друг лекар. И говорете сАГ и ендо. В чужбина всички жени правят изследването с и без показатели.

Последна редакция: нд, 31 мар 2024, 12:35 от Nunni

# 431
Въпроси колкото искаш, но отговори рядко.. има ли лекар или няма..

# 432
  • София
Между другото , нали за ГД е отговорна плацентата и виновен за тази аномалия е бащата. От неговите гени идват тези проблеми. Мен честно в чужбина ми се вижда това с двата теста по гадно, аз пък се нагледах на двойни натоварвания заради фейлнат първ тест. Та двойна работа... Не знам в кой град си, аз правих в Щерев изследването, там има меки и удобни дивани, лежиш си помежду взимането на кръв, уикенда няма хора за лабораторията и не е гъчканица. Най-важното е веднага след последното взимане на кръв да хапнеш нещо мазно и въглехидратно, аз изядох една баничка примерно, така нямаш краш на КЗ. Мен не ми е гадна глюкозата, за 1 Мин я пия. Даже сега пак трябва да отида . До тук 3 пъти съм правила в живота

# 433
Това за бащата не го бях срещала.. Иначе при бебе момче - рискът за ГД е по-голям също.
Братовчедка ми , която е супер слаба също имаше ГД - по-млада от мен, без здравословни други проблеми. И тя попринцип се храни много здравословно.

За тези, които се притесняват от ОГГТ - вземете си глюкомер и тествайте една седмица - сутрин на гладно до 5,1 , след 1 час ( от началото на хранене ) до 7,8 , след 2 часа до 6,8 май беше . Начев ми казваше храненето да е в рамките на до 10 -15 мин - не постоянно да се яде или дълго време. Между храненията 2-3 часа разлика. Мисля, че не е добре повече от 3-4 часа пауза. Вечер фаст до 12 часа, като при ГД за някои е добре и по-малко, ако сутришната захар е висока.  Това вече е индивидуално.
При мен имаше голяма разлика за едни и същи храни при бременност и веднага след като родих. И аз се притеснявам от обременяването, защото ям сладко, но не закусвам с 2 шоколада … И все пак мерих с глюкомер , приех, че имам ГД и гледах да си спазвам диетата.
При първата бременност преди 3 г нямах ГД.

# 434
Nunni, чудесна идея! 🙏
Харесва ми, защото така или иначе при недобри резултати на ОГТТ ще трябва диета. А ако установя, че глюкозата скача повече при моят режим, чак тогава ще правя теста и евентуално ще да се наложи и някакво лекарство. Но оставам с впечатление, че повечето момичета се справят само с диета.

Някой ползва ли глюкомер, от тези, които се носят непрекъснато? И изпращат данни към телефона? Какво ви е мнението?

Например това: https://www.dexcom.com/bg-BG/shop/магазин-dexcom-one/dexcom-one- … t/STP-DO-101.html

Общи условия

Активация на акаунт