Гестационен диабет - тема 5

• 31 816
  • 735
  •   1
Отговори
# 165
Има смисъл от натоваренето защото не всеки път има ГД. Ох сори Нуни ходила съм при Начев ама съвсем вече е залитнал... Без да съм в болница напаснахме дозата с д-р Яначкова, всяка вечер се чувахме, мерих в 3 часа също през нощта и така.

Ники зависи как се движи КЗ, при мен само сутринта не можех да я контролирам о се наложи slow release инсулин, има мама тук която е и през деня на всяко хранене и на slow release.
Да, но вие напасвате инсулина спрямо измерването с глюкомер, не спрямо ОГТТ.
При мен КЗ на гладно беше 5,2-5,3 - и това е достатъчно за ГД, за това при мен нямаше смисъл да правя натоварване.
Гледах наскоро изследване на жена с ниска КЗ и висока стойност само на 2-ри час . Може би за такива случаи си трябва ОГТТ.

# 166
  • София
Tова не е така. Има си установен стандарт и грамаж на изпита глюкоза, референтни граници и разстояние на взимане на кръв които определят дали има ГД или не. Кръвна захар на гладно 5.3  не означава нищо и не може да бъде поставена диагнозата с него само.

# 167
Tова не е така. Има си установен стандарт и грамаж на изпита глюкоза, референтни граници и разстояние на взимане на кръв които определят дали има ГД или не. Кръвна захар на гладно 5.3  не означава нищо и не може да бъде поставена диагнозата с него само.
Аз имах два пъти през две седмици,  покрай други изследвания пусках. В най-добрият случай да не съм имала ГД ( но надали ). Но като меря с глюкомер се качва захарта, ако не съм на диета.
Аз отговарям на почти всички рискови фактори - 40 години , bmi над 30, инсулин преди бременност 13, метаболитен синдром според Начев (от преди доста години)
При мен си е сигурно, дано след раждане да контролирам нещата.
 Някъде четох , че тези с проблемна сутришна глюкоза при ГД  са с по-голям риск от диабет 2 .

# 168
  • София
Пак ще го кажа... Теста поставя диагнозата, останалите неща просто нахлучкват... След това си има стандарти за спазване. Начев единствен иска си някакви високи стойности където никъде не се искат. Не искам да се заяждам , ужасен е този период и всички искаме да му видим щастливия край... Мен ме смазва това ядене и мерене ама какво да се прави. Намерете си добри ендокринолози

# 169
Пак ще го кажа... Теста поставя диагнозата, останалите неща просто нахлучкват... След това си има стандарти за спазване. Начев единствен иска си някакви високи стойности където никъде не се искат. Не искам да се заяждам , ужасен е този период и всички искаме да му видим щастливия край... Мен ме смазва това ядене и мерене ама какво да се прави. Намерете си добри ендокринолози
Ох, и аз искам да го докараме до края и всичко да е наред. Иначе не знам, кой е Начев, аз приемам предложения за ендокринолог във Варна, където да отида с резултатите, че не знам дали пак да се доверя на този...

# 170
Моя ендо каза,че да ти кажат под 6 сутрин е добре било пълна глупост...под 5.1 трябва да бъде...преди да забременея и до преди 22-23 г.с КЗ на гладно винаги е била около 4 и нещо...няколко пъти съм изследвала гликиран хемоглобин и инсулин и всичко идеално...моя ендо каза,че с глюкомер да се сложи диагноза ГД е пълна глупост...по глюкомер имам КЗ 5.7 ,а в лабораторията излиза 6.2...също така каза,че няма смисъл да лежа в болница и да ми правят кръвно захарен профил...имало си стандарти за да се докаже има ли няма ли ГД се прави огтт...скара ми се какво толкова всички мрънкаме срещу това обременяване...в много страни си е задължително...днес ми е втори ден на инсулин 8 единици...снощи в бедрото го бих...и тази сутрин КЗ е 5.3...с режим КЗ 5.3 съм виждала за 2 месеца само 2 пъти...ще видя и утре сутрин как ще е и ще звънна на ендо...
Маце пак имам въпрос към теб...като биеш инсулина нали се задържа писалката още 5-6 секунди,но докато държиш писалката продължаваш ли да държиш и копчето натиснато въпреки,че дозата е вкарана...гледах клипче и казват,че трябва да се държи натиснато,ама като го държиш натиснато въпреки че е на 0 продължава да си пусна капки инсулин и така реално става май по голяма доза...
Ето ги моите резултати от огтт,като два дни преди обременяването хапвах повече въглехидрат предимно от плодове ендо така беше ми казал

# 171
  • София
Да Наде, броя бавно до 10 натискам го, не просто го държа и пак излиза накрая...
Ето супер, явно при теб в бедрото е ключа!

# 172
Да тази вечер пак в бедрото ще го сложа...значи си го натискаш и въпреки,че отива на нула продължаваш да държиш натиснато...и аз като гледах клипчето така го обясняваха...а сменяш ли си иглата на всяко боцкане ..на мен ендо ми зареди писалката с едно флаконче и ми сложи 1 игла и нямам друга...май трябва да купя

# 173
Здравейте отново, днес направих изследването, не беше толкова страшно. Вземаха ми кръв от пръста, резултатите са:
0 min. - 4.16
60 min. - 7.48
120 min. - 6.86

# 174
  • София
На 3-4 боцкания сменям иглата, вземи си 6мм от аптеката. Да изискваме го до край, така тренирахме с ендото в кабинета.

Ники добре са ти резултатите ама що от пръста??

# 175
На 3-4 боцкания сменям иглата, вземи си 6мм от аптеката. Да изискваме го до край, така тренирахме с ендото в кабинета.

Ники добре са ти резултатите ама що от пръста??
Ами нямах други изследвания и така го направиха

# 176
  • София
Ами не знам колко са достоверни. Правила съм до тук 3 пъти в живота и винаги е била венозна.

# 177
Ами не знам колко са достоверни. Правила съм до тук 3 пъти в живота и винаги е била венозна.
Щом го практикуват в лабораторията смятам, че са достоверни. Не мисля да си вкарвам повече мухи в главата 🙂

# 178
И при мен и трите пъти взимаха венозно кръв...веднъж ми изследваха КЗ на гладно с кръв от пръста и като казах на ендо ми каза да си повторя изследването с венозна кръв...нямам идея защо

# 179
За втори път пускам глюкоза и сверявам и с глюкомера и стойностите са еднакви почти. В лабораторията 5.48 , глюкомер 5,5.
Аз питах и гинеколожката дали да говоря и с друг ендо, че Начев ми дава по-високи стойности за следене. Според нея били ок , а повече я плашело да не съм в хипогликемия. Все пак съм в 35-та седмица и може би за това - остава малко все пак. А и на ехограф всичко е в норма.

Общи условия

Активация на акаунт