Тревожна Привързаност (Anxious Attachment)

• 10 548
  • 180
  •   1
Отговори
# 90
Е, правилно е да кажете, че вие бихте си тръгнали, а не да проектирате тяхната раздяла. Реално нямате представа другия човек как ще подходи.
Не бих се разделила с човек, когото обичам ако виждам, че осъзнава и се бори да не тормози.
Много по-проблемни, или обсебващи, или ревниви, или с проблеми партньори имат хората и са си с тях. Работата е там, че авторката озъзнава, че има проблем, а повечето просто смятат, че са прави /независимо дали побъркват половинката си с ревността си, маниите си, обцесиите си, мераците си, преследването си/. Всяка трета тема е за обсебващ ревнивец и някой даже го смятат за неверятна любов. Къде е разликата?
А щом го осъзнава авторката вече е на път да го променя.

Последна редакция: нд, 01 окт 2023, 21:30 от the Дорис

# 91
  • Далечният изток
Е, казвам си мнението....
Много малко хора с времето биха останали в такава задушаваща връзка. Да, някои стоят, несъзнателно играещи в триъгълника на Карпман ролята на спасител. Просто знам, че тази роля не можеш да я играеш вечно. В един момент минаваш в някоя от другите - насилник или жертва.
Пък да се надяваме, че авторката действително ще поработи да промени това положение.

# 92
Това, че авторката осъзнава, че има проблем не го оправдава Дорис.
Тя трябва да работи и да го реши, ако не иска мъжа до нея да не я зареже.
Писането по форуми няма да помогне  - тук трябва професионална помощ.

# 93
Бях в тази ситуация с двама човека около 2-3г. Безсънието и гладът са едно на ръка. Знаеш ли как завърших аз (без да е задължително и при теб да е така)? С раздяла. Едното момче ме отряза сухо и директно, а аз бях яко захапала въдицата, та чак не знаех къде се намирам,когато ми го каза. За второто - по същия начин , реване и циврене, липса на мотивираност и ниско самочувствие. Как го превъзмогнах ли? Всъщност няма нищо по-хубаво от това да си кажеш, че не зависиш от никого. И някои ще кажат - нормална ли си, това е твоят мъж, не го обичаш, ако не зависиш от него - напротив, напротив. Не зависиш от този човек, не е на живот и смърт да си с него, не е задължително първата ти мисъл сутрин да е “какво ли прави той сега?”, не е задължително да се скъсваш от рев, защото той ти е отказал да се видите, защото е по мъжки занимания (това е просто пример). Не е задължително да е “превзел” цялото ти съществуване. Аз много мислех над тези неща, виждах, че ако не съм си самодостатъчна в разни адекватни граници (тук не говоря за самозалъгващите се жени, които си мислят, че са си самодостатъчни и фалшиво се кефят, а то причината е , че вътрешно им се къса сърцето, като видят щастлива двойка по улиците-това вече не е самодостатъчност, а някакво самонавиване, че ти е добре сам.) Живей живия живот, не го пропилявай. Отвори си очите и виж, че не всичко е твоят мъж/гадже. Не всичко се върти около това дали той е добре, какво ти е казал, в какво настроение е и т.н. Огледай се и виж как всичко е цветно , как животът ти минава в мрачни и песимистични настроения. А ако утре те зареже? На мен ми се умираше с първия. И какво, легнах и умрях ли? Не , докарах си редица проблема. И после, след година - две, се запитах- и какво от това , като си съсипвах дните с кофти настроение? Нещо да се по-добри в живота ми , да израствах? Естествено събрах опит, на си погубих времето за един период, макар и кратък. Не прави тази грешка! Жената е много повече от мъжа до себе си. Той е опора, но не и основа!

# 94
Ма естествено, че една жена трябва да е център на своята си Вселена и не трябва собственото й щастие да зависи от друг. Такива отношения са болни и изначално обречени на провал.

# 95
  • София
Какви са тези хора, които твърдят, че трябва да си зависима от мъжа, ако истински го обичаш?  В какви среди се движите? Сменете ги малко.
И къде с тези жени, дето казват, че са си самодостатъчни, пък тайно плачат като видят щастливи двойки? Щом е тайно, откъде знаете? Ами ако наистина са си самодостатъчни? Големи каши са ви в главите.

# 96
Ох, тъкмо изпаднах в логорея и щях да напиша един ферман, ама Elena ме изпревари и описа мнението ми кратко и ясно.
Направо си представих "Степфордски съпруги".

# 97
Аз сега дори се замислям, как всъщност човек да си вдигне самочувствието и да е щастлив сам.На думи и аз го знам.
Бях 5 години сама и не бях щастлива, имах една колекция от хобита и дейности и пак ми беше празно.
Буквално празно, живота ми се струваше просто един низ от дни , без нещо което да очаквам,  всяко нещо, което правех беше просто "ок" , но не ме правеше щастлива.

Браво на Михаела, че е успяла да се измъкне от това.
Сигурно заради това е трудно да приемеш, че е възможно да се върнеш към това съществуване, в което си нещастен и празен.
Интересно ми е да чета как другите хора се справят в тази ситуация.

# 98
Е, вие сериозно ли сте нещастни и празни, когато не сте във връзка? Нямате ли хобита, роднини, приятели, някакви интереси, работа нещо което да ви носи удовлетворение в ежедневието.

Такива хора отчаяно се стремят да са непрекъснато във връзка и това отчаяние за съжаление крещи отдалеч. Веднъж попаднали в заветната връзка, те се вкопчват в другия и буквално искат да се слеят с него. Попиват неговите навици, интереси, среда, абсолютно се размиват и се отъждествяват с него. Такива хора нямат свои приятели и отделен живот, и имат фейсбук - ПенкаиПенчо. За мен това е немислимо. Аз си имам собствен живот, един мъж може да го допълни по приятен начин, но в никакъв случай не може да бъде центърът в моя живот. Центърът в моя живот съм само аз. Така никой и нищо не може да ме бутне. Каквото и да се случва отвън, аз съм стабилна вътре в себе си и винаги на център. Когато съм във връзка, аз съм пълноправен партньор и допринасям във връзката емоционално, материално и всякак. Не се държа като дете, или като някоя гейша да обслужвам мъжа от-до и да го гледам в очите. Ако на мъжа не му отърва - вратата е винаги отворена. Гледало му се навън, ненаживял се, държи се по начин, който аз смятам за неуважителен - вратата!

Щастието не е константно състояние, това са по-скоро моменти. В останалото време се намираме в други състояния и е добре да можем сами да се измъкваме от черните дупки, а най-добре въобще да не попадаме в такива. Абсурд да оставя лостовете за моето настроение и психично здраве в ръцете на друг човек.

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 07:15 от Babri

# 99
Babri, като порасна искам да стана като теб 🙂
Много хубаво мнение.
Дамата с тревожната привързаност да си го запамети и да си го чете всеки ден.

# 100
  • София
По-трагичното е, че в отчаянието си такива жени привличат безумни създания. И когато все пак връзката приключи те отново се вкопчват в поредния мъж. Без критерии, без поставяне на собствените нужди и желания преди всичко, търпят и мълчат и съсипват животите си. А когато останеш сам със себе си, имаш висока летва за избор на партньор и когато намериш точния човек си щастлив. Истински щастлив.

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 16:17 от Светулчица

# 101
Благодаря за мненията! Започвам да си мисля, че всъщност проблемът идва от това, че не се чувствам щастлива с живота си…Да - имам хубава работа с перспективи за развитие, мога да поддържам средностатистически стандарт на живот, което напълно ме устройва, не се лишавам от нищо…имам си хобита - спортувам, излизам сред природата, на кафета с приятели…и въпреки това се чувствам празна…едно такова безцелно ми е…

# 102
Благодаря за мненията! Започвам да си мисля, че всъщност проблемът идва от това, че не се чувствам щастлива с живота си…Да - имам хубава работа с перспективи за развитие, мога да поддържам средностатистически стандарт на живот, което напълно ме устройва, не се лишавам от нищо…имам си хобита - спортувам, излизам сред природата, на кафета с приятели…и въпреки това се чувствам празна…едно такова безцелно ми е…

Писах ти лично съобщение - ако желаеш, погледни го.

Вероятно имаш липси и се опитваш приятеля ти да ги "запълни". Да се вкопчваш в един човек е болезнено. Това е вредно както за него, така и за теб. Наистина се надявам да послушаш съвета към дамите и да се обърнеш към специалист, за да разбереш откъде произхожда тревожната привързаност.

# 103
То хубаво психолози и "научи се да бъдеш щастлива сама", но потребителката казва, че няма цел в живота. Напълно я разбирам. И най-щастливата връзка с мъж, и най-интересните пътешествия, и най-удовлетворяващата и динамична работа, и най-артистичните хобита няма да запълнят празнотата, ако това, което искаш, е цел в живота.
Те са запълване на време, добре прекарано, да, но не дават усещането за отдаване на нещо важно и значимо и рано или късно писват.
Авторке, понеже предполагам не спасяваш планетата ни от глобална катастрофа (ако е така, извинявам се), което може би ти дало една по-висша цел, то трябва да намериш цел, която лично за теб е важна, личното ти посвещаване на нещо по-голямо. Всъщност обсесията по гаджето да не избяга и това усещане на безцелност не е ли точно усещането, че трябва нещо повече?
На мен ми хрумва една идея за такова посвещаване, а на теб?

# 104
не ми казвайте че тази идея е бебе ?_? ей така се получават майките психарки които не могат да се отделят после от детето си и то става единствената им причина за съществуване

Общи условия

Активация на акаунт