Тревожна Привързаност (Anxious Attachment)

• 10 548
  • 180
  •   1
Отговори
# 105
Не, говоря за посвещаване на секс партита и наркотици. Или да се посвети на Господ. Rolling Eyes
Естествено, че говоря за деца. Липсата им води до скрита депресия, чиито симптоми са усещането за липса на цел, агресивни състояния, тревожност, и то при огромен процент от хората без деца. Над 25 % всъщност.
И депресията е "скрита" точно заради това неразбиране от околните - хората се срамуват да кажат, че това им липсва, сега е модерно биологичният часовник да не тиктака.
Не виждам как това, че искаш деца, а нямаш, и те прави неудовлетворен в живота, ще те направи лош или обсебващ родител. Може би трябва да не искаш деца, че да те направи добър родител?
Авторката може да няма никакво желание за деца сега или напред в живота, може и да е твърде млада, не й разбрах годините, просто давам идеи откъде може да идва тази тревожност.

# 106
Не виждам как това, че искаш деца, а нямаш, и те прави неудовлетворен в живота, ще те направи лош или обсебващ родител. Може би трябва да не искаш деца, че да те направи добър родител?

Авторката може да няма никакво желание за деца сега или напред в живота, може и да е твърде млада, не й разбрах годините, просто давам идеи откъде може да идва тази тревожност.

питате се и си отговаряте. това е много хубаво

# 107
Нищо не питам. Проблемите със самотата на млади хора с живи роднини и приятели идват от липса на потомство, а не от липса на партньор. Тя не е баба на 80 и да няма кой една чаша да й подаде, че да й трябва толкова много тоя мъж. Пък и тогава няма да й трябва особено.

# 108
Съгласна съм с Holden !
Вие не сте ли били в емоционални дупки?
Самотата на младите хора не се крие в липсата на потомство!
В бг мама повечето жени са на възрастта на майка ми,че и на баба ми,няма как да мислят като млад човек,освен да питат децата и внуците си...

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 15:48 от Анонимен

# 109
  • волно калдъръмче
Самотата на много хора се дължи на специфично ниво на опитност. Докато не усетят какво е да си сам сред близки хора, дотогава ще си мислят, че самотата им пречи, вреди или там каквото си мислят за нея.

# 110
  • София
Нищо лошо и срамно няма една млада жена да иска партньор, връзка и в крайна сметка - деца и семейство, не е ли така? На 40-50 всички имаме други цели и самодостатъчност и бла-бла. Ама повечето вече сме семейни, даже сме толкова семейни, че въздишаме да сме млади, свободни и самодостатъчни. Да не си кривим душите. Тук Тифани е права. Или прав.

Освен това аз хич не съм съгласна, че авторката поставя връзката си или конкретния приятел над себе си, напротив, нищо подобно не прави. Именно нейната представа за "идеалната" връзка е поставена в центъра на всичко и драмата започва, когато животът вземе, та се отклони от тази идеална представа. И съм на еретичното мнение, че не ѝ трябва психолог да ѝ обяснява колко си е самодостатъчна. Трябва ѝ да порасне емоционално, да разбере, че идеалната връзка не се полага, а се гради. Ако спре да очаква от приятеля си ежесекундно да играе роля, подходяща за Хю Грант, и го приеме такъв, какъвто е, ако се опита да го разбере в чисто човешко отношение, не само като "приятелят МИ!", защото те и мъжете са хора впрочем, не само гаджета, съпрузи, бащи, бивши и т.н., някои даже са си смаодостатъчни - та тогава ще разбере и дали си струва да е с този човек, или не. Но поне ще е истинско решение, взето с разум (и със сърце), а не "обичам си драмата и не мога без тръшкане" и после "пак ме зарязаха, къде са свестните мъжеее"...

# 111
Скрит текст:
Съгласна съм с Holden !
Вие не сте ли били в емоционални дупки?
Самотата на младите хора не се крие в липсата на потомство!
В бг мама повечето жени са на възрастта на майка ми,че и на баба ми,няма как да мислят като млад човек,освен да питат децата и внуците си...
Аз се чувствам все още млад човек, под 30 съм, заобградена съм от млади хора, имам млади приятелки, колежки и братовчедки. Познавам достатъчно жени, които изпадат в депресия точно заради тази липса.
В гугъл има статистика, който иска може да провери.
Естествено авторката може и да поговори с терапевт за 70 лв/час, който да й каже колко е хубав животът и как трябва да умее да си е самодостатъчна.

# 112
Не мога да повярвам, че на човек с лабилна психика се дават съвети за бебета. После детето да страда, защото майка му вместо да се лекува си е запълвала липсите с него.

# 113
Mandy Bo, мисля, че си на прав път в разсъжденията си. Добре би било да чуем авторката какво мисли.

# 114
По въпроса с децата, честно казано мисля, че ми е рано. Да, биологично съм вече в ранните 30, но не мисля, че вече съм готова да поема отговорност за благополучието и възпитанието на човешко същество.

Опитвам се да осъзная какво ме “счупи” и ме превърна в това да съм центрирана около партньора си…Все още си имам и хобитата и приятелите, само че автоматично ги подреждам след партньора. Ако сме в лоши отношения губя желание за каквото и да било хоби, което “при нормални условия” ми носи наслада.

# 115
Това да поставяш себе си в центъра не идва с годините. Аз бях такава и на 18 и на 30 и на 40 и продължавам да съм си такава. Няма нищо общо с желанието за дете и семейство. Да се дават съвети на една жена с ниска самооценка и лабилна психика да се замисли за дете е меко казано неуместно.

Аз продължавам да мисля, че най-доброто за такива хора е да работят с психиатър, за да установят причините за тези зависимости и да ги адресират. Защото това си е зависимост както някои са зависими от наркотици. Те са постоянно на въртележката, горе и в еуфория, пък после долу и в депресия. Тези настроения може да се сменят няколко пъти дневно в зависимост от действията или бездействията на обекта на обожание. Това ми звучи съсипващо за психиката.

# 116
Ами аз от години работя с психолог и съм пила много време и лекарства и не се променям.
Научих се да разпознавам проблема, мога съзнателно да си търся хобита, приятели и тн, но също както каза авторката - тези неща се усещат като заместител на любов и на истинско щастие.
Не, не ме правят наистина щастлива.
Не че е съвсем зле без любов, ок е.

Но разликата е все едно да ядеш ябълка срещу шоколадова торта.

Честно казано, не знам как човек се променя , това което Бабри казва е точно каквото би ми се искало да съм, но не съм.

# 117
Аз компромиси съм правила само в най-първата ми връзка, която беше като бях на 14-15 години. Т.е един компромис направих, простих нещо пряко волята си, но после му го изкарах през носа и откъдето още се сетите. Просто не можах да го преглътна. И оттогава си научих урока, себе си гледам първо.
Сега, не късам и не хвърлям при първия проблем, опитвам се да работя в посока оправяне на нещата, но никога с презумпцията, че трябва да е на всяка цена. Никога никой мъж не ми е по-важен от мене си. Да имам деца не ми е било на всяка цена, аз даже не исках изобщо деца.
Не знам дали така съм устроена или е плод на средата, в която съм израснала, но факт е, че мъжете не са ми фактор, който може да ме разлюлее и събори. Не мога дори да си представя да бъде обратното. 

# 118
  • волно калдъръмче
Нищо лошо и срамно няма една млада жена да иска партньор, връзка и в крайна сметка - деца и семейство, не е ли така? На 40-50 всички имаме други цели и самодостатъчност и бла-бла. Ама повечето вече сме семейни, даже сме толкова семейни, че въздишаме да сме млади, свободни и самодостатъчни. Да не си кривим душите. Тук Тифани е права. Или прав.

Освен това аз хич не съм съгласна, че авторката поставя връзката си или конкретния приятел над себе си, напротив, нищо подобно не прави. Именно нейната представа за "идеалната" връзка е поставена в центъра на всичко и драмата започва, когато животът вземе, та се отклони от тази идеална представа. И съм на еретичното мнение, че не ѝ трябва психолог да ѝ обяснява колко си е самодостатъчна. Трябва ѝ да порасне емоционално, да разбере, че идеалната връзка не се полага, а се гради. Ако спре да очаква от приятеля си ежесекундно да играе роля, подходяща за Хю Грант, и го приеме такъв, какъвто е, ако се опита да го разбере в чисто човешко отношение, не само като "приятелят МИ!", защото те и мъжете са хора впрочем, не само гаджета, съпрузи, бащи, бивши и т.н., някои даже са си смаодостатъчни - та тогава ще разбере и дали си струва да е с този човек, или не. Но поне ще е истинско решение, взето с разум (и със сърце), а не "обичам си драмата и не мога без тръшкане" и после "пак ме зарязаха, къде са свестните мъжеее"...
Флип, убедителна си, защото теоретично нещата изглеждат точно така. Но на практика винаги има нюанси. Аз също живеех с убеждението, че връзката се гради, че нищо не идва даром, че за да вървят нещата, е нужен труд. Времето ми показа другата страна - връзката е нещо толкова просто, че не си заслужава усилието да я дефининираме, имате усещане и разбиране един към друг и тя се случва. Отрицателните черти в другия не ви дразнят и приемате, че за сметка на този негатив, ще имате човек, който ви разбира и подкрепя, с когото ви е истинско. Сам сте си добре, но с другия ви е още по-добре. Няма труд, няма жертви, няма самопринизяване и теглене на каруцата с партньора в един впряг - символиката на брака от миналото, с която мъдрите възрастни "хранеха" младите семейства в деня на сватбата. Животът е хубав, когато има любов. Тогава идва ред и на истинското съзидателно начало.

Жена с ниска самооценка и лабилна психика първо трябва да порасне. Докато е фиксирана във връзката и без нея не може да се случи себеизразяването, никога няма да има пълноценни отношения, защото такива жени никой не ги обича, само ги използва, а за да стане така, те са го позволили в желанието си да се докажат, докато работят за връзката и докато правят компромиси със себе си, поставяйки другия на първо място.

# 119
Една хубава ябълка е по-вкусна от смотана шоколадова торта. Това към TheSickn3ss 🙂

Като на човек му е добре сам, по-лесно влиза в нови отношения.

Последна редакция: ср, 04 окт 2023, 11:37 от KallliMi

Общи условия

Активация на акаунт