Перилни препарати и омекотители - 74

• 57 676
  • 769
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Някой мо же ли да ми каже, при положение, че вече на всички т.н. прахове за бяло им е орязано количеството на кислородни избелители е необходимо да си купувам отделно и прах за цветно? Цитирам си едно старо мнение /наблюдение. Този път наистина се надявам на компетентен отговор по темата.
Предварително благодаря!

Цитат
Добре де, защо по ягодите да купувам прах за бяло и прах за цветно, като освен в този на DM, кислородните избелители са max 5-15%. Сега загледах състава на прахообразен Ariel color и на Ariel touch of lenor. Абсолютно 1:1 освен в парфюмната част, сиреч аромата. Вероятно и при другите марки е така. Та седя и си размишлявам, какво ще стане, ако купя който и да е от двата по-горе (да кажем този за цветно, така за собствено успокоение) и му слагам добавка за бяло с 15-30% кислородни избелители за бялото пране?
Надявам се въпросаът не ви се струва твърде глупав.

# 331
Може да, да добавяш добавка към прах за цветно, но ще е доста като количество, и не днам колко рентабилно ще ти излезе...като цена имам предвид.

# 332
  • София
teta75,
Мерси за отговора, но пак не ми става ясно, защо да купувам два вида прах, т.е. има ли разлика в състава на тези за бяло и цветно пране? Както вече споменах, моето съвсем не представително проучване ми казва - не, няма нужда, но все пак съм сравнявала само Ariel.

# 333
Продължавай да сравняваш Simple Smile ще намериш и с избелители.
Има прах с избелители, и прах без. Това е правилната дефиниция, а не за бяло и за цветно и за червено и за бебета...
Както си прецениш, това ще купуваш.
Финансово едно пране за бяло ще ти се оскъпи повече, ако ползваш за цветно плюс доста добавка...
Веднъж нямах за бяло и се наложи да ползвам за цветно плюс добавка, тогава Гес ми каза че за да получа ефекта на прах с избелител, трябва доста да ръсна от добавката. Това съм запомнила.
Ако намеря поста, ще го сложа...

Последна редакция: пн, 11 дек 2023, 13:35 от teta75

# 334
  • София
Някой мо же ли да ми каже, при положение, че вече на всички т.н. прахове за бяло им е орязано количеството на кислородни избелители е необходимо да си купувам отделно и прах за цветно? Цитирам си едно старо мнение /наблюдение. Този път наистина се надявам на компетентен отговор по темата.
Предварително благодаря!

Цитат
Добре де, защо по ягодите да купувам прах за бяло и прах за цветно, като освен в този на DM, кислородните избелители са max 5-15%. Сега загледах състава на прахообразен Ariel color и на Ariel touch of lenor. Абсолютно 1:1 освен в парфюмната част, сиреч аромата. Вероятно и при другите марки е така. Та седя и си размишлявам, какво ще стане, ако купя който и да е от двата по-горе (да кажем този за цветно, така за собствено успокоение) и му слагам добавка за бяло с 15-30% кислородни избелители за бялото пране?
Надявам се въпросаът не ви се струва твърде глупав.

Не съм купувала отдавна нито един от двата препарата, но всъщност те не са ли за цветно и универсален прах за пране и трябва ли да се очаква от универсален прах за пране да има голямо количество избелители!? Все пак с универсален хората перат и бяло, и цветно и надали искат да им избелеят цветните дрехи. Поне някога това в тази тема сме го обсъждали многократно и аз не купувам универсални препарати за пране никога.

# 335
Универсален прах като понятие няма.Маркетингов трик е.
Или е с избелители, или е без избелители. Това е , простичко и разбираемо.

# 336
  • София
Универсален прах като понятие няма.Маркетингов трик е.
Или е с избелители, или е без избелители. Това е , простичко и разбираемо.

Какъвто и трик да е, не купувам препарат, на който изрично не е посочено, че е за бяло или за цветно пране. Писано е в тази тема години наред за това и ако човек иска да има искрящо бяло пране пере с препарат за бяло, а ако иска неизбелели дрехи - пере с препарат, на който изрично е указано, че е за цветно.

# 337
Именно..писано е с години тук, че който иска да има бяло пране, пере с прах съдържащ избелители.

# 338
Именно..писано е с години тук, че който иска да има бяло пране, пере с прах съдържащ избелители.
Нека добавим,че е важен и техния процент,защото повечето прахове за бяло ,съдържат избелители,но ВЕЧЕ в по-малък процент от необходимия,за да може бялото да се запази бяло.Например Даш има само 5-15% и се налага да слагам сол от ДМ...Ами мерси,но като свърши ще търся такъв с по-голям процент.😏
Това съм научила от вас в темата! 😘🙃

# 339
Да, но /почти/няма с повече...от две-три години. Орязаха състава с цел да запазят цената, че инак ще е непродаваем....масова тенденция, и то във всичко, не само при праховете...
И друго - важно е и не само % избелители да гледаме, а и състава като цяло как е структуриран, другите съставки как са, кои ги има - това пък аз научих от темата.
И уж чета и много знам, а вчера бутнах едни ръкавици към черното пране, и тъй хубаво боядисах панталон и худи на синко, които бяха бяло и черно комбинация, че резилът е голям ...да съм гледала, сега ще купувам нови..кьорав карти не играе, много хубава приказка е тази Joy

# 340
  • Paris, France
Праховете за цветно са по-ниско алкални, освен че не съдържат избелители. Хлорните избелители нямат нужда от висока температура, но имат нужда от по-висока алкалност. Дори и да се добави избелител към прах за цветно, той няма да действа така, както ще действа с прах за бяло или някой по-универсален прах. Освен това избелителят ще пречи на ензимите и става една......

Бяло с петна пера 2 пъти, както писах. Веднъж с течен за цветно директно върху петната, със студена вода, така че ензимите да са активни дълго и веднъж с гореща вода, прах за бяло и избелител. Всичко излиза снежно бяло.

# 341
Хлорни аз не ползвам. Избелители де.

# 342
Да, но /почти/няма с повече...от две-три години. Орязаха състава с цел да запазят цената, че инак ще е непродаваем....масова тенденция, и то във всичко, не само при праховете...
И друго - важно е и не само % избелители да гледаме, а и състава като цяло как е структуриран, другите съставки как са, кои ги има - това пък аз научих от темата.
И уж чета и много знам, а вчера бутнах едни ръкавици към черното пране, и тъй хубаво боядисах панталон и худи на синко, които бяха бяло и черно комбинация, че резилът е голям ...да съм гледала, сега ще купувам нови..кьорав карти не играе, много хубава приказка е тази Joy
Миналата седмица и аз се заблеях и пуснах един мой светлозелен домашен пуловер с тъмни дрехи, та го пооцветих на петна. Като го извадих от сушилнята, останах изключително доволна и направо го отделих за кофата, че буквално при последното носене нещо се дразнех от него /от цвета по-точно/ и се чудех по каква причина да го разкарам, че видимо си е добре и не е стар, ама на - усещане.
ММ ми обаче забравил да го хвърли, както заръчах и тъй като ми беше под ръка, облякох го вчера. Днес сутринта го прах и суших и петната изчезнаха изцяло - бяха тъмно сини. Прах с Тайд за цветно /от паралелен внос, не съм вземала такъв от 100 години, ама ММ ми взел и го ползвам/.

# 343
Бих искала да попитам за прах за бяло (освен зеления ДМ-ски) със съдържание на повече от 15% кислородни избелители. Бих искала да знам за друг такъв..

# 344
  • София
Бих искала да попитам за прах за бяло (освен зеления ДМ-ски) със съдържание на повече от 15% кислородни избелители. Бих искала да знам за друг такъв..
Май вече няма, или поне аз не съм срещала.

Общи условия

Активация на акаунт