Перилни препарати и омекотители - 74

• 57 497
  • 769
  •   2
Отговори
# 540
Здравейте. Попаднах на този Даш в магазина. Гледам, че според таблицата е среден клас. Но все пак пере ли добре или да взема от ДМ персил, ако е още на промоция?

Ползвала съм Даш, не точно този.
 Но не ми хареса на мен, не изпира добре.

# 541
Купих си нова пералня, комбинирана със сушилня. Дрехите излизат много измачкани. При старата пералня изобщо не се е налагало да  гладя дънки, чаршафи, някои блузи. Сега всичко излиза супер измачкано. Крачолите на дънките са направо усукани, понякога и вързани един с друг. Това на каква може да се дължи - на пералнята, на сушилнята, на нещо друго? Няма значение каква програма използвам, дрехите винаги са измачкани. Освен това някои ластици на чорапите и гащите се разтегнаха и се  наложи да ги изхвърля. Някои тениски пък се смалиха и то осезаемо. Какво да намаля - градуси на пране, обороти на центруфугата, дължина на програмите?

# 542
Купих си нова пералня, комбинирана със сушилня. Дрехите излизат много измачкани. При старата пералня изобщо не се е налагало да  гладя дънки, чаршафи, някои блузи. Сега всичко излиза супер измачкано. Крачолите на дънките са направо усукани, понякога и вързани един с друг. Това на каква може да се дължи - на пералнята, на сушилнята, на нещо друго? Няма значение каква програма използвам, дрехите винаги са измачкани. Освен това някои ластици на чорапите и гащите се разтегнаха и се  наложи да ги изхвърля. Някои тениски пък се смалиха и то осезаемо. Какво да намаля - градуси на пране, обороти на центруфугата, дължина на програмите?
Каква е машината, на какви програми переш/сушиш, материи, килограми, на какви обороти центрофугираш?

# 543
Не си познаваш уреда. Това е причината. На неправилното сушене се дължи.
Има тема за комбинирани уреди на първа страница в раздела за домакински уреди.

# 544
Машината е Самсунг. Пробвах почти всички програми, освен 15 минутната. Когато пера, суша деликатни излизат почти мокри, така че и нея спрях да използвам. Обикновено използвам Еко програма/40-60градуса, 2 часа/, за цветно пране /40 гр., 1,5 часа/, за памучни и оборотите ги нагласям на 800. Вече пускам първо само програма за пране, а после само програма за сушене, защото ако пусна комбинирани програма, оборотите са винаги 1200.
Благодаря, ПетяИванова, ще потърся въпросната тема, не знаех, че съществува.

# 545
Машината е Самсунг. Пробвах почти всички програми, освен 15 минутната. Когато пера, суша деликатни излизат почти мокри, така че и нея спрях да използвам. Обикновено използвам Еко програма/40-60градуса, 2 часа/, за цветно пране /40 гр., 1,5 часа/, за памучни и оборотите ги нагласям на 800. Вече пускам първо само програма за пране, а после само програма за сушене, защото ако пусна комбинирани програма, оборотите са винаги 1200.
Благодаря, ПетяИванова, ще потърся въпросната тема, не знаех, че съществува.
Ами при тия 800 оборота ще излизат влажни и още как. Минимум 1000, а най-добре 1400 за сушилнята.

# 546
С уточнението, че не използвам комбиниран уред, а отделно пералня и сушилня. Намачкани са ми дрехите, ако не ги извадя веднага, след като приключи сушилнята. Докато са още топлички са като изгладени. Grinning
Отделно имам бутон, който е против усукване и завързване на прането. Не му е точно такова името, ама това означава. Grinning Потърси дали нямаш и ти такава функция.

# 547
Аз съм с Беко и за пералнята, и за сушилнята. Чаршафи, пликове е кошмар да суша, направо се връзват, ужас 🤦‍♀️ Предишната сушилня беше един стар Бош, ами нямах такива проблеми. В пералнята възглавници пера с мъка - кога тръгва, кога не тръгва центрофугата, а ги пера поеденично.

# 548
  • Paris, France
За всичко е прав освен това за оборотите. Използвайте си ги смело- платили сте си за тях.Нито пералнята ще се повреди, нито дрехите.

За пералнята не знам, но дрехите се повреждат от високите обороти определено. Синът ми не ми даваше да пера анцузите му на повече от 30° и да ги центрофугирам над 800. Е, след година пране неговите, които са същата марка като нашите (Nike) изглеждат много по-нови и черни от нашите. Оттогава всичко така пера ако имам възможност, но сушенето отнема 3 пъти повече време от сушенето на същите като центрофугирам на 1200 и 2 пъти по-дълго от центрофугираното на 1000. 

И на мене майстор ми каза да ползвам по-ниски обороти когато може, но няма как да пусна хавлии и дънки на 800 оборота зимата, а да се сушат в сушилня е направо кощунство. Нещо с раздрънкване на лагерите е свързано ползването на високи обороти. Нагряването на сухи дрехи е ОК, но нагряването на водата в дрехите скапва.

Аз съм с Беко и за пералнята, и за сушилнята. Чаршафи, пликове е кошмар да суша, направо се връзват, ужас 🤦‍♀️ Предишната сушилня беше един стар Бош, ами нямах такива проблеми. В пералнята възглавници пера с мъка - кога тръгва, кога не тръгва центрофугата, а ги пера поеденично.

Сложи по-ниски центрофуга, 800, примерно и не спира машината!

За овързването на чаршафите и пликовете - големите неща и панталоните с крачоли може да ги сложиш в пликове с цип за пране и така не се овързват с другите дрехи.

# 549
Под 1200-1400 оборота е много лошо за сушилнята. Ще си съсипете уредите.
Всичко центрофугирам на 1400 и нямам никакъв проблем от години, суша само на сушилня.

# 550
  • Русе
На село на пералнята и се скапаха лагерите точно от ползване на 1600 оборота. Майка ми така и не се научи да ги регулира. А толкова си я харесвах, переше и плакнеше с много вода. Понеже е с капсулован барабан и ремонта ще струва доста, от днес вече имам нова пералня. Взех я на 1200 оборота. Аз така или иначе винаги ги глася максимум на 1000.
В старата ми Канди всички дрехи се овързваха, а имаше ли плик - бяха вътре в дупката. Съответно пералнята не можеше да балансира при центрофуга и и се разбиха амортисьорите. Не съжалявам за нея, де. Тук някой беше писал да захващам дупката на плика с безопасни игли. Вършеше работа.

# 551
Представям си тези игли да идат в помпата или да строшат перката.... Голям акъл са ти дали...

# 552
Наскоро пак ги обсъждахме тези игли, по-добре нещо с връзки, в краен случай пришиване. Едрите неща не са подходящи за торби с цип - нито ще се изперат като хората, нито ще се изсушат.
Не знам зависи ли от типа движение на барабана това усукване и събиране в топка на спалното бельо главно или от какво зависи, но при мен само веднъж се случи в почти празна сушилня. Пак излязоха сухи (тъкмо за гладене), но се сушиха по-дълго. 

# 553
  • София
При мен спалното бельо винаги се усуква или събира на топка и при пране (пералня Аристон с максимални 1000 оборота), и при сушене (сушилня АЕГ). Затова пускам само плика, без дребни неща. После слагам на простора, който мислех да демонтирам, но оставих точно заради това. Не съм намерила решение, но не съм се сетила да погледна на сушилнята дали имам такъв бутон.

# 554
Ако излизат леко влажни чаршафите, главно плика, хич не ги и простирам - направо гладя без пара и е много по-лесно. Ако са добре изсушени, гладя с пара. 

Общи условия

Активация на акаунт