Перилни препарати и омекотители - 74

• 57 492
  • 769
  •   1
Отговори
# 555
  • Paris, France
Гладене не си причинявам отдавна. Като ги изпъна добре и ги простра на закачалки с щипки, от тези за панталони, те са си като изгладени чаршафите и пликовете.

Има и по-големи пликове за пране.

За един плик пералня и посмъртно няма да пусна. Той няма и да се изпере като хората, а и сегашната ми пералня (Whirlpool с горно отваряне) не центрофугира винаги добре ако вътре има само един чаршаф или плик.

Много рядко нещо малко влиза в плика и то само в пликове, които нямат копчета, връзки или цип долу. Гледам да купувам такива, дето се затварят. Много харесвах едни от IKEA с пластмасови копчета, но не намирам подобни.

# 556
Пликовете, дори и да ги пусна самостоятелно в сушилнята, се запликат сами в себе си - голямо дърпане пада, докато ги оправя...и така поне веднъж на сушене 🤦‍♀️

# 557
Тия пликове за пране на мен никаква работа не ми вършат. Ползвала съм по прехласване по тях тук от темите - за сутиени, за някакви по-ефирни блузки Simple Smile Ми нито се изпира нещото в тях като хората, нито съм забелязала останалото пране да има позитиви от което... Не ги ползвам.

Ако става въпрос за чаршафи "пликове", нищо по-различно от обикновените чаршафи не им се случва... Перат си се, никакво усукване не съм видяла или дърпане или не знам какво може да му стане на един чаршаф?
Всичко пускам на 1400-1600 оборота, колкото е там програмата, опъвам на простора и толкова. Ама как се били увъртяли, ама какво се било усукало.. Simple Smile Simple Smile Тръскам 2 пъти и е като ново.
Ми имам чаршафи на 15+ години, съвсем са си ок. Даже и едни мой набор се подмятат, че ползвам за на кучето леглото (40+ Simple Smile Simple Smile Simple Smile ) - абосолютно нищо им няма. А ги пера на 90 градуса и белина чат-пат.

Ще откриеш, че пералнята е виновна Stuck Out Tongue Winking Eye

# 558
И аз не знам защо чаршафите се връзват на възел, случваше ми се по едно време редовно. Цялото пране увито на топка и вързано на възел в един чаршаф. Даже спирах сушилнята, за да ги разплета и после пускам пак.
Отдавна не ми се е случвало, а не съм сменяла уред. Някъде бях чела, да се пускат или само едри/чаршафи, или само дребни неща в пералнята, и оттогава гледам да го спазвам доколкото е възможно. Най-дребните неща-чорапи, бельо и малки кърпи, също ги пускам отделно. Не знам заради това спряха да се усукват, само давам идея.

# 559
Аз сгъвам чаршафите като за прибиране в шкафа и тогава ги пускам, рядко се заплитат. Най-добре е само чаршафите да се пуснат, но аз пускам и други неща, ако се заплетат като спре програмата ги оправям и пускам за още 30 мин при нужда.

# 560
При мен спалното бельо винаги се усуква или събира на топка и при пране (пералня Аристон с максимални 1000 оборота), и при сушене (сушилня АЕГ). Затова пускам само плика, без дребни неща. После слагам на простора, който мислех да демонтирам, но оставих точно заради това. Не съм намерила решение, но не съм се сетила да погледна на сушилнята дали имам такъв бутон.
В повечето упътвания на сушилни пише да не се пускат пликове и дребни неща заедно, точно, защото дребните се навират в голямото.

Тия пликове за пране на мен никаква работа не ми вършат. Ползвала съм по прехласване по тях тук от темите - за сутиени, за някакви по-ефирни блузки Simple Smile Ми нито се изпира нещото в тях като хората, нито съм забелязала останалото пране да има позитиви от което... Не ги ползвам.

Ще откриеш, че пералнята е виновна Stuck Out Tongue Winking Eye

Много добре си се изпират нещата при мен в пликове. Явно пералнята ти е виновна Head Band  , за разлика от горния Самсунг.

# 561
За пералнята не знам, но дрехите се повреждат от високите обороти определено. Синът ми не ми даваше да пера анцузите му на повече от 30° и да ги центрофугирам над 800. Е, след година пране неговите, които са същата марка като нашите (Nike) изглеждат много по-нови и черни от нашите. Оттогава всичко така пера ако имам възможност, но сушенето отнема 3 пъти повече време от сушенето на същите като центрофугирам на 1200 и 2 пъти по-дълго от центрофугираното на 1000.
Не е вярно, с уговорката, че не всички перални са еднакви и постулатът, че “Всички перални пълнят вода и въртят. Защо да давам много пари за пералня, като и евтината прави същото.” — Не, не правят същото.
Старата ми пералня беше до 1000 оборота, а от 4 години центрофугирам на новата на 1400. Но… е много важно каква е пералнята. Обяснявала съм, че във ваканционни имоти съм ползвала куче марки и ниски класове уреди, които виждам как за седмица завалват и захабяват материите. Добре, че като се прибера вкъщи нещата се оправят след първото пране.
Затова, хора, купувайте си свестни уреди.
Невена, спортуваме активно (по 3 пъти в седмицата) и всичките ни екипи са Найк. Въртя ги смело на 60С и 1400 оборота и нямам никакви дертове. А мъжът ми има едни повече от 10-годишни екипи на Адидас, които ги ползва за домашно облекло - като нови са, а се подлагат на същия терор.

Важно е и сушилнята да е качествена и да има програми за XL/спално бельо и програма за дънки. Тогава го няма това омотаване и усукване.
Освен това, моите торби (пликове) за спане се затварят по цялата широчина с цип, което още повече ме предпазва от разни непослушни калъфки, навряни в тях.

Последна редакция: ср, 14 фев 2024, 14:26 от Djordja

# 562
Здравейте ! Закупих 2 пакета капсули персил ,но сега погледнах,че са произвенени 11.02.2022,а срока им е 18 месеца. Според вас да ги ползвам или да ги се разправям с магазина за връщане ?

# 563
  • Варна - Черна гора
Здравейте ! Закупих 2 пакета капсули персил ,но сега погледнах,че са произвенени 11.02.2022,а срока им е 18 месеца. Според вас да ги ползвам или да ги се разправям с магазина за връщане ?
Аз бих ги върнала. В срок са били до 05/08/2023 год.

# 564
  • Сливен
Аз съм с Бош 9кг и в упътването пише да се смесват малки и големи дрехи за по-добро изпиране и баланс.

# 565
Аз съм с Бош 9кг и в упътването пише да се смесват малки и големи дрехи за по-добро изпиране и баланс.
Говори се за друг вид машини, а не за перални!

# 566
Много странно спот не премахна петна от тиква на едната дреха на бебето,предполагам е кофти материя.
От другата дрешка го премахна.

# 567
Забелязала съм, че при нашите дрехи, в които има еластична нишка, петната излизат трудно или изобщо не излизат в сравнение с други дрехи.

# 568
  • Paris, France
Скрит текст:
За пералнята не знам, но дрехите се повреждат от високите обороти определено. Синът ми не ми даваше да пера анцузите му на повече от 30° и да ги центрофугирам над 800. Е, след година пране неговите, които са същата марка като нашите (Nike) изглеждат много по-нови и черни от нашите. Оттогава всичко така пера ако имам възможност, но сушенето отнема 3 пъти повече време от сушенето на същите като центрофугирам на 1200 и 2 пъти по-дълго от центрофугираното на 1000.
Не е вярно, с уговорката, че не всички перални са еднакви и постулатът, че “Всички перални пълнят вода и въртят. Защо да давам много пари за пералня, като и евтината прави същото.” — Не, не правят същото.
Старата ми пералня беше до 1000 оборота, а от 4 години центрофугирам на новата на 1400. Но… е много важно каква е пералнята. Обяснявала съм, че във ваканционни имоти съм ползвала куче марки и ниски класове уреди, които виждам как за седмица завалват и захабяват материите. Добре, че като се прибера вкъщи нещата се оправят след първото пране.
Затова, хора, купувайте си свестни уреди.
Невена, спортуваме активно (по 3 пъти в седмицата) и всичките ни екипи са Найк. Въртя ги смело на 60С и 1200 оборота и нямам никакви дертове. А мъжът ми има едни повече от 10-годишни екипи на Адидас, които ги ползва за домашно облекло - като нови са, а се подлагат на същия терор.

Важно е и сушилнята да е качествена и да има програми за XL/спално бельо и програма за дънки. Тогава го няма това омотаване и усукване.
Освен това, моите торби (пликове) за спане се затварят по цялата широчина с цип, което още повече ме предпазва от разни непослушни калъфки, навряни в тях.

Кучите марки в курортите не перат зле само защото са кучи марки, а защото не се почистват редовно, най-различни хора слагат най-различни препарати, повече, по-малко итн. Също, там рядко някой ги държи отворени като не се ползват. Аз затова като идем някъде, първо пускам цикъл с лимонена киселина и най-високата температура, която пералнята има, после още един цикъл на най-висока, пак с киселина ако има бял прах след първия цикъл и чак тогава ползвам. Гадното е, че много от тези перални имат 60° и 800 оборота максимално. Върхът беше една в Испания, която беше 54 децибела при максимално 800 оборота. Faure или Fagor беше марката.

60° в една машина са реално 50°, а в друга 62°. На различните програми също има разлика. Има значение и препаратът. Сложно е.

"Свястна пералня" също е разтегливо понятие. В пералня с малък барабан по-рано се омотава нещата, но пък ако се пере винаги по много, не е удобна. Моята е малка, 42л барабан и нищо, никога не се омотава.

# 569
  • София
Не знам от какво зависи, но аз не можах да махна петна от наакано от гащи 100%  памук. Прах ги на ръка със сапун за петна, пръсках Спот, прах в пералня на висока температура и дълга програма, добавях сол за петна - не и не. Яд ме е, че са чисто нови, а малкият го хвана някакъв стомашно-чревен вирус и ... отидоха няколко чифта.

Последна редакция: ср, 14 фев 2024, 15:12 от РРР

Общи условия

Активация на акаунт