Студенти в Нидерландия - 19

• 73 518
  • 734
  •   1
Отговори
# 165
Това е абсолютно така. По 35годишните заеми ( а в момента таксата автоматично е при тези условия):
- до 2022г лихвата беше 0%.
- за 2023г лихвата е 0,46%.
- за 2024г лихвата ще бъде 2,56%.

Условията по изплащането на заема за таксата могат да бъдат предоговаряни по всяко едно време - изключително гъвкави са и не е задължително да се плаща 35г.

# 166
Да раздвижа малко темата. Как са децата? Моята е супер притеснена от изпит, наречен Автомат. Обяснява ми, че не само материалът е тежък, но и оценяването било безумно. Отделно никакво време за подготовка, всички изпити са й първите дни от сесията. Има ли някой, който да е успял да се справи  с този изпит и да го вземе от първия път? За ТУ Айндховен става въпрс.

# 167
Да раздвижа малко темата. Как са децата? Моята е супер притеснена от изпит, наречен Автомат. Обяснява ми, че не само материалът е тежък, но и оценяването било безумно. Отделно никакво време за подготовка, всички изпити са й първите дни от сесията. Има ли някой, който да е успял да се справи  с този изпит и да го вземе от първия път? За ТУ Айндховен става въпрс.
Здравейте и при моята дъщеря положението е същото. Супер притеснена последните две седмици. Материала е много времето малко, изпитите през ден два. Отделно през това време трябва да напише три писмени задания, които да предаде до петък по последния изпит. Дано да успеят всички да се справят с това темпо. Особено тези в първи курс,които нямат опит. Стискаме палци.

Последна редакция: вт, 31 окт 2023, 13:12 от Benimira

# 168
И моята девойка е доста притеснена, точно защото изпитите са един след друг и трябва да се чете паралелно,( а си учи през цялото време) а и на лекции да се ходи, домашни да се пишат...., няма лесно. Направила си програма Simple Smile кой ден какво и колко Simple Smile. Успех на всички!

# 169
При моята щерка изпитите са трудни, но passing score се изчислява на база на средния успех т.е. първоначално им казват примерно 70% и после излиза, че е 50%, защото успеха на потока е нисък. Така че - да не се шашкат, а да видят какви са опциите.

# 170
Здравейте, днес синът ми е получил писмо, в което го уведомяват,  че трябва да освободи квартирата до 31.12. Кметството отнема лиценза на къщата и собственика няма право да я отдава под наем . Така и четирите деца , които живеят там трябва да напуснат в срок от 2 месеца.

Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем? Къде може да се подаде жалба или молба за удължаване на срока за напускане? Изпадам в ужас как ще намерим квартира в толкова кратък срок и то точно преди празниците....

# 171
  • София
Marchella_, много неприятно! Стискам палци някой да помогне с информация. В Енсхеде ли е? Какво учи?
Аз съм доволна, мисля... Много ларж нещо при моя син. Всичко си направил в срок, предал, доволни били. Сега си е тук, от 21.10 до 11.11. После отиваме със сестра му, за няколко дни, че и тя там иска да кандидатства. И си идва отново на 13.12 до 15.01....
Чак започвам да се притеснявам...

# 172
  • София
Здравейте,
Може ли помощ за подаване на молба за опрощаване на данъци?
Дъщеря ми получи писмо какво дължи от август 2023г. до края на 2023г. Онлайн попълни искане за опрощаване на данъците и имаше въпрос дали ползва студентско финансиране. Спрях я да го изпрати, за да проверим тълкуването.

Тя има отпуснат заем за таксата от DUO и отпусната надбавка за наем от общината. Те водят ли се финансиране? Май заемът се води студентско финансиране или греша?

Marchella_, дали не може да поискате съдействие от университета за настаняване? Много неприятна ситуация, но мисля, че не е безнадеждна. Нали е на място студентът - да се свърже с агенция и да ходи по огледи, все нещо ще излезне.

Последна редакция: вт, 31 окт 2023, 21:01 от Sunny bunny

# 173
Здравейте,
Поздравления за всички, които са преборили някой-друг изпит, спокойствие и късмет на всички, на които тепърва предстоят.

При нас има драма. Днес щерката е видяла мишка в стаята си. Хазяите са я посъветвали да си купи капан. Има ли механизъм, с който можем да въздействаме върху тях да извикат фирма за борба с вредители или тази битка си е лично наша? Предложихме им ние да платим на фирмата, но още не са отговорили.
Защото ако в къщата има мишки, хващането на една мишка няма да гарантира, че утре от съседното студио няма да дойде друга?!
Ще съм благодарна за всякакви съвети.

# 174
  • София
Mst, приземен ли е етажът? Или подпокривен? Обикновено в този сезон се "нанасят" мишоците на топло. Записано ли е в договора чий ангажимент е това да се контролират вредителите? "Ние" имаме включено в наема pest control, но хич не знам детайли какво точно означава това.

# 175
Спокойна, това за кой университет е и каква специалност е тази лежерност?
Mst и ние имаме мишка в квартирата вече цяла година. Хазайката им каза да си сложат капани. Сложиха поне 5 и нищо. Мишката ги заобикаля и си щъка нагоре-надолу. Даже са си я кръстили и си я отглеждат по принуда. По улиците е пълно с плъхове, понякога ми ги снима и праща. Огромни плъхове. Проблемът е, че напълно са унищожили популацията на котките - дъщеря ми не е видяла нито една бездомна котка вече втора година. За сметка на това бездомни плъхове с размера на котка - много.

Последна редакция: ср, 01 ное 2023, 08:17 от stella1977

# 176
Здравейте, днес синът ми е получил писмо, в което го уведомяват,  че трябва да освободи квартирата до 31.12.

Здравейте, от януари много студенти отиват на обмен в друг университет и давят стаите си под наем. Не знам дали в тях е възможня рагистрация, но и това е вариант за някой и друг месец.
Успех!

# 177
Нидерландия се слави като държава без бездомни животни, и това се счита за плюс, а не за минус. Котки има и то не малко, но се отглеждат от стопани, много често се водят на верижка както ние си водим тук домашните кучета , или се разхождат в двора на стопаните си.
Плъхове и мишки има във всички европейски градове с метро , с канали. Най големите съм виждала в Мадрид  буквално в заведение и в Мюнхен в двореца Нимфенбург. А в метрото зад или пред мотрисите ако се загледаш  няма начин да не засечеш някой мишок.  В Италия , Пулия , мой колега миналия месец разказа как в заведение се е разхождал мишка и никой не е реагирал. Семейството му вдигнало джънгър , излязал чак главния готвач и за да потушат врявата са им скипнали сметката . Така че... Това да й е проблема на Нидерландия . Ние тук щот си нямаме мишки, имаме такава котешка популация , че сутрин пред входа на кооперацията ни дремят поне десетина в очакване някой да им хвърли храна. Което намирам за не по приятно от мишките и плъховете...

# 178
Нидерландия се слави като държава без бездомни животни, и това се счита за плюс, а не за минус. Котки има и то не малко, но се отглеждат от стопани, много често се водят на верижка както ние си водим тук домашните кучета ,
Скоро ще си разхождат плъховете на каишка. Скромното ми мнение е, че популацията трябва да се регулира, но не и унищожава.

# 179
Мнение за HZ university, Saxion, Fontys?

Общи условия

Активация на акаунт