Студенти в Нидерландия - 19

• 73 525
  • 734
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Спокойна, това за кой университет е и каква специалност е тази лежерност?
Саксион, CMGT.

# 181
  • Варна
Спокойна, бъди спокойна Simple Smile, на някои деца им е лесно това което учат , разпределят си времето за учене правилно и все ще дойде и момент в който ще види и зор с някоя дисциплина , аз не го свързвам толкова с Унито . Моят например видя голям зор с микроикономиката защото трябваше да я покрие на 100% с един изпит и беше на ръба. Другите два са му на 20 и 30% от третия още чака резултат, там само отговорите им пусна професора ( математика )., която е била само с отворени отговори . (Някой тук виждал ли е всичко отворено 😀На мястото на микрото им влезе програмиране .
Добре се чувства там , харесва му всичко .Учи и в библиотека , учи и вкъщи . Днес си тръгна , вече за Коледа го чакам .

# 182
Marchella_, много неприятно! Стискам палци някой да помогне с информация. В Енсхеде ли е? Какво учи?
Спокойна, да в Енсхеде е, учи  CMGT  в Saxion.

# 183
  • София
Синът ми ще подава документи за студентско финасиране, тъй като работи и си е направил достатъчно часове. Чудя се какви документи ние да вземем от НАП.
Съгласно инфото на първа страница:
"За доходите на двамата родители за предходните 2 календарни години (преведено на английски) - справка от работодателя (за наети) или от НАП „Удостоверение  за декларирани данни по ЗДДФЛ“ (за всички -. самонаети, безработни и наети). В НАП се подава искане за издаване на документ. Важно е да пишете, че е за Нидерландия (точно къде), за да сложат допълнителен зелен печат."
Обаче като чета в DUO:
"DUO calculates the supplementary grant per calendar year. We use the income from 2 years before that calendar year. So for the 2023 supplementary grant the reference year is 2021."
Аз го разбирам, че искат инфо за дохода за годината 2 календарни години назад. Тоест за 1 година преди две години.
Има разминаване в информацията. Моля за съвети.

# 184
  • София
Тъй като учебната година обхваща две календарни, например 2023/2024, се подават удост. за доходите за 2021 и 2022-ра. Да, две години назад спрямо разглежданата учебна година, защото така е сигурно, че финансовият период е приключил и справката може да бъде издадена.
Пример: ако искате студентско финансиране за януари 2023, няма как да имате удостоверение за предходната 2022-ра, защото тя още не е "приключена" за нап. Затова в случая се гледат доходите от 2021-ва. И т.н.

# 185
  • София
Здравейте, за първи път пиша в темата с молба за информация. Синът ми иска да кандидатства в HZ, Civil Engineering. Прочетох доста материали за университета и града, следя темата, върнах се и назад в другите теми. Наясно сме с проблемите, свързани с настаняването, изясних си (поне така мисля) и въпросът с приложните университети. Въпросът ми е по-скоро дали си заслужава наистина заминаването в чужбина, още повече, че за мен инженерните специалности в УАСГ също се изучават на доста добро ниво. Попаднах на мнение на родител, който сподели, че синът й след първата година се е върнал в България, именно защото не е бил доволен от обучението там. Притеснявам се, разходите не са малко, а дали резултатът ще оправдае очакванията...Лошото е, че синът ми се е запънал и иска категорично да учи навън, но предвид избраната специалност и желанието програмата да е на английски език, няма голям избор. Ще съм благодарна на всякакви съвети, може да ми пишете и на лс, ако прецените.
Пожелавам успех на всички бъдещи и настоящи студенти.

# 186
  • София
За HZ само мога да кажа, че няма да имате проблем с настаняването- имат общежитие.
За специалността нямам информация. Моята девойка друга специалност разглеждаше там.

# 187
  • Габрово
Ако желанието на детето е да учи там - подкрепете го… Същото бих казала и ако желанието на детето беше да учи в БГ… Мисълта ми е, че в много случаи успехът зависи от вътрешната нагласа и амбиция, а не толкова от мястото… Успех с избора Simple Smile

# 188
  • Варна
За мен си заслужава , това което иска детето . А след като и ми се споделя и показва и нагледно кое как се случва абсолютно всичко , си ЗАСЛУЖАВА всякак
Моят не отиде с цел да живее вьХоландия  след като завърши , магистратурата си там не смята да кара .Дори е проверил в Унито предлагат ли да се учи Испански  и не само предлагат , а и кредити ще получи затова . И мисля че от втори семестър започва и него . Сега ще си проучи унитатата там и каква точно магистратура иска . Така че смело , според детето 🍀
И “ успехът” зависи от много неща , бих казала 😉.

Последна редакция: чт, 02 ное 2023, 15:50 от Деска

# 189
За мен си заслужава , това което иска детето . А след като и ми се споделя и показва и нагледно кое как се случва абсолютно всичко , си ЗАСЛУЖАВА всякак
Моят не отиде с цел да живее вьХоландия  след като завърши , магистратурата си там не смята да кара .Дори е проверил в Унито предлагат ли да се учи Испански  и не само предлагат , а и кредити ще получи затова . И мисля че от втори семестър започва и него . Сега ще си проучи унитатата там и каква точно магистратура иска . Така че смело , според детето 🍀
Не разбрах за магистратурата - в Нидерландия ли мисли да я кара или другаде и къде?

# 190
  • Варна
Моят не отиде с цел да живее вьХоландия  след като завърши , магистратурата си там не смята да кара .Дори е проверил в Унито предлагат ли да се учи Испански  и не само предлагат , а и кредити ще получи затова . И мисля че от втори семестър започва и него . Сега ще си проучи унитатата там и каква точно магистратура иска . Така че смело , според детето 🍀
Не разбрах за магистратурата - в Нидерландия ли мисли да я кара или другаде и къде?

Засега в Испания .И по- горе е написано , Стела Simple Smile

Последна редакция: чт, 02 ное 2023, 17:17 от Деска

# 191
  • София
Здравейте отново! Много благодаря на всички, които ми писаха и тук, и на лс - изключително ми е полезно. Обръщам се към родителя на детето, което се е върнало тук - писали сте ми на лс, но аз не мога да Ви отговоря, защото сте забранили получаването на лс, а много бих искала да се свържа с Вас. И не на последно място - за себе си съм решила и разбира се, че ще подкрепя желанието на сина ми, но искам да разполагаме с достатъчно количество информация от първа ръка (наясно съм, че зависи в основна степен и от самото дете как ще се справи занапред). Благодаря още веднъж за отзивчивостта!

# 192
  • София
И от мен глас в подкрепа на това, което иска детето! Стига да не е на всяка цена, разбира се. В смисъл - да можете да си го позволите, без да изпадате в екстремни ситуации.
Иначе и аз така бях - дете, което можеше да иде да учи всичко навсякъде, с два езика, с отлична диплома, с много капацитет, избра да учи екзотична специалност в приложен университет в нечуван от мен холандски град Joy
Щом той е щастлив, и аз съм щастлива Heart И никога, никога няма да може да ми каже - не си харесвам работата, ама заради теб го учих насила Laughing

# 193
Много точно си го казала, Белинда

# 194
  • Варна
Аз искам да попитам , има ли вече “ първолаци “  намерили си лични лекари и как точно се е случило или ще карат на спешни помощ ?!

Общи условия

Активация на акаунт