Студенти в Нидерландия - 19

• 73 505
  • 734
  •   1
Отговори
# 540
Apfelstrudel,  дамата, която зададе въпрос питаше за месец февруари, а вие давате пример за април месец. Цените са много различни като цяло за двата месеца и съответно и спрямо днешна дата. Wizzair имат ценова политика и който знае как да я използва в повечето случаи е доволен от цените на закупените билети. Аз приключвам с примерите и ви желая успешни полети до желаните дестинации 😊
Извинете, аз останах с впечатление, че се обсъждат цени по принцип с идея да стигнем до децата и те да си дойдат при нас, защото видях и примери  за летяли октомври на атрактивни цени. Все едно, явно грешката е в мен, че не търся вариант за един евтин ден в един мъртъв за летене месец и поради това си заслужавам да давам коласални суми като искам да летя в останалите 11, вместо някой да ме открехне за " познаване ценовата политика" и да си я ползвам като вече открехнатите..Мисля, че просто се опитваме да си помагаме по принцип,,а не да се фиксираме върху конкретната дата и да го обръщаме на " аз ти казах, пък ти си тъп". Моето питане си беше общо за евтините " къде ги намирате", но и разумни като престой варианти. И мислех, че е ясно като съм посочила, че моя опит със скъпи билети е целогодишно преживяване🥺, а не февруарско еднакратно изпълнение.

Последна редакция: пт, 29 дек 2023, 12:42 от apfelstrudel

# 541
  • Габрово
Аз да се включа за цената на билетите в автобусите от градския транспорт (за Айндховен поне). Най-изгодно е не да купувате билети отнякъде, а просто да се "чекирате" с кредитна карта при качване и слизане от автобуса. Револют със сигурност се приема. Доколкото помня най-скъпото (от начална до крайна спирка) беше около 2.5 EUR. Иначе за по-къси разстояния е по-малко...

# 542
Apfelstrudel, а като искате да получите информация защо не се държите любезно?

# 543
Също искам да попитам- относно автобусите, разбрах за приложението 9292. От него могат да се купят билети за еднократно пътуване. Когато вляза в автобуса, трябва да сканирам някъде билетите от телефона си или? Как се случват нещата? Някой има ли опит? Извинявам се за доста неуместния въпрос. Също така да попитам и за интернета. Ако планувам пътуване за три дни, как да си пусна мобилни данни и там? Ще ми е нужен роуминг, нали така?

Последна редакция: пт, 29 дек 2023, 14:09 от somebodyyy

# 544
Цените за полетите през юни и август (прибиране и заминаване на студенти), април (или началото на май) -Великден и края на декември, началото на януари нямат абсолютно нищо общо с останалото време на годината Hands V Със сравнение на ябълки с круши никой няма да получи никаква полезна информация и само се заяжда Hands V
Когато просто искам да си видя детето, избирам ненатоварено време с ниски цени. Когато искам да си дойде за Коледа стягам колана, купува отрано, правим компромиси с дати...

Ноември си дойде за два дни и половина за семеен повод, двупосочния билет струваше маааалко по-малко от връщането на 09.01. (не взехме за 8ми че беше с +30% на този за 9ти, изпуска лекция, здраве да е). Тук не добавям идването насам на 25ти.

# 545
За връщането коледа обикновено купувам билетите края на юли, макс до средата на август. В този диапазон цените на България еър са изключително приемливи на фона на тези на Уиз и Райън. Миналата година двупосочен 480лв, тази - 530лв (включени 2*23кг+10кг+ръчна чанта/раница). Само първата година се забавих и съответно брах яко гайлето със скъпите билети. Ако се хванат евтини билети за натам без багаж, съветвам да купувате, а багажа на децата да пращате по куриер. Една година така я прибирах през Виена, но тя има приятели там и спа при тях няколко дни - съчета си прибирането с разходки), а куфарът пое със Спиди.
Няма общовалидно правило кога билетите са по-евтини и по-скъпи. Съветвам да се гледат комбинации Уиз и Райън за по-оптимално.
За 9292 приложението - билетите са с баркод, сканира се на машинките на влизане и на излизане от автобуса. Съвсем спокойно може да го направите същото упражнение с бг дебитна карта, но винаги и на качване и на слизане - така отчита колко да ви вземе. Ако планирате по-често ходене в Нидерландия, препоръчвам да се инвестира в пластика карта (последно 7.50 евро, валидна пет години), която да се зарежда с каквато сума искате и важи за всяко едно превозно средство , вкл. влаковете на територията на стрната (с определен минимален баланс).
За мобилните данни - звъннете на вашия мобилен оператор да проверите дали ви е активиран роуминга. Това става само еднократно. Като слезете от самолета си пускате нормален тежим на телефона и си го ползвате все едно сте в България - няма да имате разлика в начисляването за толкова кратък период в чужбина (с две думи няма да имате допълнително за плащане стига да не сте на накакъв много стар план). Аз лично като ходя при детето за по седмица или 10 дни въобще не си изключвам мобилните данни.

# 546
  • София
Somebodyyy, по-горе ви обясниха, но аз искам да наблегна на факта, че българските дебитни карти не се приемат на много места в NL. Може би 50 % от пос терминалите ги отхвърлят и не става. Супер неприятно е. Много е важно да имате Revolut. Не е нужна пластика, може от телефона да си ползвате виртуалната revolut банкова карта. Със сигурност се приема от устройствата на градския транспорт и жп.
Кеш почти не се плаща нищо в тази страна, а това може да е доста решаващо на моменти.

С revolut аз и дъщеря ми сме имали проблем само в един единствен случай, при плащане за общата пералня и сушилня в студентската сграда, където живее. Устройството просто отказваше всякакви чуждоземни карти, различни от нидерландски.

За градския транспорт. В общия случай се влиза от вратата при шофьора и може да има две устройства- едното е за сканиране на карти за обществения транспорт (OV чип карта) или билет, а другото е за кредитни карти. Като влезете си сканирате revolut-a и устройството изписва check in. При излизане от превозното средство използвате задните врати, те са за check out. Пак сканирате там картата си на устройството за карти и трябва да видите на екрана Check out. Пътуването се таксува от картата ви според времето, прекарано в превозното следство. Затова е важно да направите check out.
Същото важи и ако ползвате заредена OV карта пластика (карта за транспорт за многократна употреба) или дори еднократен билет, той също е на време, важи 1 час (за Амстердам примерно). Принципът е същият.

Важно е също, че една дебитна/кредитна карта не може да се ползва за двама човека. Многократен чек ин не е възможен. Трябва всеки пътуващ да ползва своя карта.

Последна редакция: пт, 29 дек 2023, 17:09 от Peruanka

# 547
  • София
Аз бях останала с впечатление, че с кредитна карта цената на билета от летището до гарата в Айндховен е 5 евро (една майка тук в темата беше писала). И затова  като видях в 9292, че цената е по-ниска, не съм и пробвала да се чекирам с карта.
С 9292 купувам няколко билета наведнъж и после в един телефон стоят всичките баркодове. Не може да се препращат на друго устройство. Сканират се един по един на качване - при шофьора. На слизане не се сканират.
Ще накарам девойката на връщане да опита с карта да се чекира, пък да видим колко ще й вземе.
Перуанка, при дъщеря ми същата работа с пералнята. Не приема карти, различни от холандски. Та стоя непрана докато дойде картата по пощата Joy

# 548
Има разлики в билетите. Има автомат на самото летище и там е около 5 евро билета. През приложението видях е под 3, с дебитна карта не знам колко е.

# 549
При последните ми 2 ходения забелязах сериозно подобрение по отношение на работещите наши карти. Имам обикновена дебитна на Уникредит и за първи път сработи в Albert Heijn, аз периодично пробвам Simple Smile. Така,  че пробвайте.

# 550
  • Sofia
Никога не съм имала проблем с бг дебитните и кредитни карти, в Алберт Хайн само не приемат кредитни бг карти.
Относно самолетните билети ползвам кредитна WIZZ карта на ДСК, която ти дава автоматично и discount club цени. Плащам всичко с кредитната карта и трупам точки. Пътувам много често (не единствено до Холандия 😆), почти всеки месец и твърде често билетите ми излизат без пари, особено ако се комбинират с редовните отстъпки, които авиокомпанията прави. Например, този месец купихме ( синът ми също има такава кредитна карта) билет Айндховен- София за 13 януари за 9.99 евро (без точки). Връщането дори не помня, нещо от сорта на 28 евро беше. Това без багаж. Важен е периодът през който се пътува, има невероятни попадения. Комбинациите също трябва да не се пренебрегват. Има приложения, които дават най-добрите и изгодни комбинации.
Инак там купувам автобусни билети само през 9292.

# 551
  • На дивана, под юргана
Здравейте! Обмислям пътуване през февруари месец до Айндховен! Бихте ли ми препоръчали някакви начини за стигане от летището до центъра на града? Кое е по-добре - с автобус или с такси? Разбрах, че има и uber. Също така има ли начин да се наемат колелета за един ден?

От летището може да вземете автобус до гарата, която е в центъра. На самата спирка има машини на които може да си купите билет - еднопосочен или двупосочен, като има опция връщането да е на друга дата. С двупосочния билет ще спестите 1 евро и нещо от общата цена. Ако не искате да се занимавате с купуването на билет, може да се чекирате с банкова карта (с VISA става) на качване в автобуса, като НЕ ЗАБРАВЯТЕ да направите и чек-аут с нея, когато слизате. Ще ви таксуват сметката с цената на билета. И двете автобусни линии от летището стигат до гарата горе-долу за едно и също време - около 30 минути, но минават по различен маршрут. Автобусите са на интервал около 7-10 минути, мисля.

# 552
  • На дивана, под юргана
Някой от вас има ли wizz discount card? Има ли смисъл от нея? Също така много ли ви се струва 422,96 лв. за двама възрастни двупосочен билет? Като е включен и багаж до 10кг. Смятате ли, че е твърде скъпо?
За февруари гледам билети по 38 лв в посока. Сумата, която съобщавате ми се вижда доста висока, но може да сте ограничена в конкретни дати и това, винаги, е по-скъпо. Цените на Райън са по-ниски, обикновено. Wizz discount e полезен и ако пътувате двама може да го избиете още на втория полет. Все пак нищо не е абсолютно и трябва да се следят сайтовете. Аз пътувам често, но не купувам багаж и място и това оптимизира разхода. В раница събирам необходимото, пък и при детето си отивам и ако нещо ми е нужно - при него ще го намеря.
Къде ги намирате такива цени? Аз летя от една година с/ при детето вече 5-6 пъти, както и на нея купувам билети все с уиз без багаж и без места и най- евтините билети са ми били 350 лв на човек. Гледам и Айндховен, и Дортмунд, даже и Кьолн пробвах. Честно, като купих за 350 лв чак се зарадвах, че тънко минах. Следя непрекъснато, заредена ми е алармата за уиз, имам и дискаунт клуб( цитираните цени са с него🥺). Как пък веднъж не уцелих цена под 350 лв? Коледният билет без багаж ми излизе 1100 лв с уиз, купен през октомври, след 2 месеца следене почти всеки ден за цени, уж да паднат малко. Няма никакво падане- 700 насам и наобратно към Хорандия 450 и то чак втората седмица на януари в рабатен ден🥺 с риск да изтърве някое занатие.
Онзи ден купих за март да отида аз- пак 350 лв отиване и връщане с раничка и без места.

Може да използвате Google Flighs за да оптимизирате разходите за самолетни билети: https://www.google.com/travel/flights?hl=bg

# 553
Определено януари и февруари цените на самолетните билети са доста добри.
Синковеца,по принцип си страда от акне,ама сега като се прибра доста бе обострено😞та правихме изследвания,незнам ...уж си готви там ,не е постоянно на полуфабрикати,уж се чувства добре и много му харесва там,от климата ли..ама бая му се  е влошило.Иначе ще си е тук до 6.01 , много бързо ми минава времето, когато всички сме заедно 😀

# 554
Здравейте,какви застраховки (здравни и гражданска отговорност) е добре да имат децата ни в Холандия ако не работят?

Общи условия

Активация на акаунт