Студенти в Нидерландия - 19

• 73 494
  • 734
  •   1
Отговори
# 585
Kal74, застраховката на дъщеря ми е "Insure to study" и е 25 евро на месец. Предложена е от университета , като това е за неработещи студенти.

# 586
Аз имам различен въпрос за застраховките. Дано успея да то формулирам правилно. Дъщеря ми не работи откак е в Нидерландия. Има ЕЗОК плюс AON. Сега са я поканили от университета да работи като асистент/ ментор почасово и искаха към комплекта документи да изпрати копие от здравна застраховка( предполагам точно поради задължителния й характер за работещи). Тя изпрати полицата от АON, но не я харесаха🤔. Първо пишеше в мейла, че не се виждал BSN- a. После пък да имала предвид, че АОN не отговаряла на изискванията за работещи. Тоест, явно искат друга да се направи🤔.Добре, ами каква точно застраховка може да направи като за бъдещо почасово работеща, ама без реално да работш към момента на застраховането?

# 587
Точно така, AON не е този тип застраховка, като за работещите както писах по-горе. Там застраховките стартират от 130-150 евро месечно и поради нисък доход подлежат на възстановяване (в момента в който има сключен договор и направена застраовка, веднага може да поодаде за възстановяване на сумата).
Може да се сключи с бъдеща дата на стартиране, като може да се посочи и крайна дата на застраховката.
Дъщеря ми е застрахована ТУК , сключваше я и я спираше докато работеше като асистент, сега е на постоянен трудов договор и пак е към този застраховател. Налагало й се е и е използвала застраховката през времето. Има още доста застрахователи - пуска се търсачка за nl health insurance и си избира застраховател. Имайте предвид, че при този вид застраховка, ако се използват здравни услуги, почти винаги има някакво доплащане (като изключим джи-пи), които се водят лична вноска.
За времето, когато има сключена такава застраховка, може да се спре AON и после да се пусне отново.

# 588
Точно така, AON не е този тип застраховка, като за работещите както писах по-горе. Там застраховките стартират от 130-150 евро месечно и поради нисък доход подлежат на възстановяване (в момента в който има сключен договор и направена застраовка, веднага може да поодаде за възстановяване на сумата).
Може да се сключи с бъдеща дата на стартиране, като може да се посочи и крайна дата на застраховката.
Дъщеря ми е застрахована ТУК , сключваше я и я спираше докато работеше като асистент, сега е на постоянен трудов договор и пак е към този застраховател. Налагало й се е и е използвала застраховката през времето. Има още доста застрахователи - пуска се търсачка за nl health insurance и си избира застраховател. Имайте предвид, че при този вид застраховка, ако се използват здравни услуги, почти винаги има някакво доплащане (като изключим джи-пи), които се водят лична вноска.
За времето, когато има сключена такава застраховка, може да се спре AON и после да се пусне отново.
Благодаря!
 Включва се застраховката( примерно тоя Мензис- видях им реклама и се чудех що за име😄) преди да почне работа, плаща си я за периода, в който работи и после се спира като не работи? Правилно ли разбрах?
Тъй като не знае кога точно ще почне да асистенства, предполагам застраховката трябва да тече най- късно от датата, на която унито иска да представи, че я има.
Още един въпрос. АON може да го спре за периода, в който ще има другата. Но другата ще важи ли, ако почне работа по- късно? Примерно- сключва Мензис от 15 януари и си спира АON,но започва работа от март. Февруари ще плаща Мензис, но няма да работи и ако се наложи да ползва здравна услуга, може ли да ползва план за работещ като е неработеща в този месец?
Оф, дано стана ясно какво питам.

# 589
Ясно ми е питането, но отговорът е - не би следвало да ползва тази застраховка, докато не работи, а AON. Ако е асистент по конкретен предмет - то тогава се знае началото на договора - когато стартира срока и предмета. Ако е нещо различно - пита си унито с каква начална дата ще е договора, за да може да сключи застраховката и те ще й кажат. С две думи - кажете ми начален срок, за да мога да ви дам застраховка - те много добре са наясно с тези подробности, още повече, че знаят и че може да си я сключи и със задна дата след започване на работа, те не са страна по това, а вече държавата си следи.
Иначе застрахователят си дърпа месец за месец застраховката.

# 590
Да разбере как ще се подпише договора. При сина ми, който рядко има часове като асистент, договорът е рамков за 3 години и застраховката и възстановяването си вървят без да  пуска и спира

# 591
Здравейте, моят син получи потвърждение за условен прием в HZ. Сега започват и организационните въпроси. Свързахме се с APV, те ни предложиха ранна резервация, но искат да платим 1500 евро сега. Разбира се, този депозит (от това, което успях да разбера), подлежи на възстановяване, но ако има някой минал през такава процедура, може ли да сподели опит доколко е удачно. Също така ако някой знае за квартири, които предстои да се освобождават в района на Мидълбург или Влисинген, моля да ми пише на лс. Много се притеснявам с това настаняване, направо ми се струва мисия невъзможна...Благодаря предварително за отговорите!

Не е напълно свързан въпросът ми с темата, но успяхте ли да се регистрирате в сайта на университета? Бяха задали в имейла някакво потребителско име за достъп и указания, че трябва да се измисли парола. Опитахме няколко пъти, но винаги излиза грешка и да се изпробва наново след половин час. Чудехме се каква може да е причината. Имате ли подобен проблем със сайта на HZ специално?

# 592
  • София
Здравейте, малко предварително , но тъкмо е темата за застраховките.
Моят син е приет условно в TUe, но към момента работи на трудов договор в България и планът е да продължи и докато учи в Нидерландия.
Когато договорът е с български работодател, застраховката каква следва да бъде - като учащ или като работещ ?

Благодаря!

# 593
  • София
Относно Healthcare insurance plan, при моята дъщеря, когато подписваше договор за работа , искаха да отбележи дали има застраховка или не. Тя отбеляза, че има и си снима картончето на застраховката AON start+ (26 euro на месец). Започна работа края на ноември. По принцип никой нищо не и каза от работодателската агенция повече, но понеже аз чета бг мама 😆 я накарах да попита. Потвърдиха й, че трябва да сключи Healthcare insurance план и че AON start+ не е достатъчна. В общия случай, ако лицето подлежи на задължителна здравна застраховка и не е сключило такава от началото на това си задължение, получава едно уведомително писмо от не-помня-коя-трибуквена-служба, че в еди какъв си срок трябва сключи Healthcare plan. Мисля в тримесечен срок от началото на задължението. Ако не сключи, подлежи на глоба. Коментирано е тук назад. Сключва се със задна дата.
И сега при нас казусът какъв е, който се надявам скоро да изясним. Дъщеря ми подаде application за Healthcare plan към onvz, защото беше една от препоръчаните "здравни каси", а и имаха сайт на английски. Да, но когато човек подава заявлението, системата го води през един онлайн формуляр, с който се избира какъв да е плана, виждаш колко е самоучастието и месечната вноска и до там. Най-вече накрая, за да подадеш формуляра, трябва да си напишеш банковата сметка и да оторизираш автоматични плащания. Но никъде не се попълваше нищо за работен договор и начална дата на този договор.
След няколко дни се получи имейл, че ще сметнат периода откак има регистрация и bsn!
И ако не трябвало да имат точно предвид този период, молят да ги уведомим за причината в 14 дневен срок (предполагам за да коригират). След още два дни, без още да е отговорила и възразила за осигурителния период, получи още два имейла, единият от които беше с калкулация колко трябва да се плати за периода (който в случая беше грешен). Немалката сума от около 620 евро. Смятат го от края на август, когато получи bsn, до края на декември. А нейният работен договор всъщност е от края на ноември.
Написала е писмо възражение в рамките на този 14 дневен срок, преди Коледа, че е студентка и не подлежи на задължителни здравни осигуровки, но...дойдоха празници и нищо. На 30.12.2023 са си "взели" 620 евро от сметката й. Обадихме се на посочените телефони на 02.01. Една служителка, любезна, но с беден английски, ни обясни, че си подлежи на здравни застраховки, нищо че не е работила от края на август. Обаче тая служителка не знае за нидерландската тема в Бг мама форума 😂. Настояхме, че не е права и казахме, че е имала AON студентска застраховка и служителката реши, че трябва да се консултира с колега. След малко върна инфо, че са намерили имейла ни възражение и уточнението ни за периода и друг служител специалист щял да ни пише. Още го чакаме.
Та така.
Дано се разплете случаят скоро, защото съм сигурна, че не трябва да удържат вноски за месеците, в които не е работила. Като изясним това, ще подаде за healthcare allowance (възстановяване)
Да допълня, че в други сайтове на други застрахователи, когато проучвах и калкулирах сумите, навсякъде искаха да се попълни начална дата на работен договор. Е при тези от onzv не поискаха и аз още тогава си помислих, че ще настъпи объркване. Оказах се права. Надявах се, че имат някаква вътрешен начин да видят датата на договора, но явно не. А и по празници на никой не му се работи, дори и в NL.

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 08:35 от Peruanka

# 594
Сойка Присмехулка, моето момче работи за български работодател от преди да замине, всички данъци и осигуровки се плащат в България, не е правил застраховка в Нидерландия с изключение на около 10 месеца когато  работеше и за университета.
Приключва и неговата ваканция, утре се прибира, не успяхме да го заредим с лекарството за акне, никъде в града го няма, той има резерви, надявам се да му стигнат до Великден.

# 595
Относно Healthcare insurance plan, при моята дъщеря, когато подписваше договор за работа , искаха да отбележи дали има застраховка или не. Тя отбеляза, че има и си снима картончето на застраховката AON start+ (26 euro на месец). Започна работа края на ноември. По принцип никой нищо не и каза от работодателската агенция повече, но понеже аз чета бг мама 😆 я накарах да попита. Потвърдиха й, че трябва да сключи Healthcare insurance план и че AON start+ не е достатъчна. В общия случай, ако лицето подлежи на задължителна здравна застраховка и не е сключило такава от началото на това си задължение, получава едно уведомително писмо от не-помня-коя-трибуквена-служба, че в еди какъв си срок трябва сключи Healthcare plan. Мисля в тримесечен срок от началото на задължението. Ако не сключи, подлежи на глоба. Коментирано е тук назад. Сключва се със задна дата.
И сега при нас казусът какъв е, който се надявам скоро да изясним. Дъщеря ми подаде application за Healthcare plan към onvz, защото беше една от препоръчаните "здравни каси", а и имаха сайт на английски. Да, но когато човек подава заявлението, системата го води през един онлайн формуляр, с който се избира какъв да е плана, виждаш колко е самоучастието и месечната вноска и до там. Най-вече накрая, за да подадеш формуляра, трябва да си напишеш банковата сметка и да оторизираш автоматични плащания. Но никъде не се попълваше нищо за работен договор и начална дата на този договор.
След няколко дни се получи имейл, че ще сметнат периода откак има регистрация и bsn!
И ако не трябвало да имат точно предвид този период, молят да ги уведомим за причината в 14 дневен срок (предполагам за да коригират). След още два дни, без още да е отговорила и възразила за осигурителния период, получи още два имейла, единият от които беше с калкулация колко трябва да се плати за периода (който в случая беше грешен). Немалката сума от около 620 евро. Смятат го от края на август, когато получи bsn, до края на декември. А нейният работен договор всъщност е от края на ноември.
Написала е писмо възражение в рамките на този 14 дневен срок, преди Коледа, че е студентка и не подлежи на задължителни здравни осигуровки, но...дойдоха празници и нищо. На 30.12.2023 са си "взели" 620 евро от сметката й. Обадихме се на посочените телефони на 02.01. Една служителка, любезна, но с беден английски, ни обясни, че си подлежи на здравни застраховки, нищо че не е работила от края на август. Обаче тая служителка не знае за нидерландската тема в Бг мама форума 😂. Настояхме, че не е права и казахме, че е имала AON студентска застраховка и служителката реши, че трябва да се консултира с колега. След малко върна инфо, че са намерили имейла ни възражение и уточнението ни за периода и друг служител специалист щял да ни пише. Още го чакаме.
Та така.
Дано се разплете случаят скоро, защото съм сигурна, че не трябва да удържат вноски за месеците, в които не е работила. Като изясним това, ще подаде за healthcare allowance (възстановяване)
Да допълня, че в други сайтове на други застрахователи, когато проучвах и калкулирах сумите, навсякъде искаха да се попълни начална дата на работен договор. Е при тези от onzv не поискаха и аз още тогава си помислих, че ще настъпи объркване. Оказах се права. Надявах се, че имат някаква вътрешен начин да видят датата на договора, но явно не. А и по празници на никой не му се работи, дори и в NL.
Абсолютно същото беше при сина ми преди 3 години, но той започна работа един месец след като пристигна в Холандия и прецени, че не се чувства сигурен как и какво да възразява. Застраховката му беше удържана от датата на подаване на заявление за BSN, което беше ден след пристигането ни през юли. И друг път съм споделяла, че за няколкото месеца, в които спря да работи и след това смени работодател, отново му удържаха застраховката. Застрахователят беше уведомен надлежно, че не работи, но отговори, че застраховката е дължима.

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 10:19 от Kepeva

# 596
  • София
Kepeva, благодаря за споделеното. А Healthcare allowance получи ли за тези месеци всичките? Върнаха ли му сумите (до лимита за възстановяване)?

# 597
Kepeva, благодаря за споделеното. А Healthcare allowance получи ли за тези месеци всичките? Върнаха ли му сумите (до лимита за възстановяване)?
Да. Всеки месец - директен дебит и след това - възстановяване на по-голямата част от сумата, вкл. за месеците, в които не е работил.

# 598
  • София
Добре, мерси! Значи ще чакаме да видим какво ще ни отговорят от onvz и ще действаме с молба за Healthcare allowance като стане ясно кои месеци остават покрити от плана.

# 599
  • Пловдив
Peruanka,
синът ми имаше подобен случай. Имаше застраховка AON start и започна работа от 01.10. Подаде за стандартна застраховка началото на ноември. Искаха да му я начислят от датата на получаване на BSN, но той им писа, говори няколко пъти по телефона,. Трудно, но успя да ги убеди, че според техните закони не може да има такава застраховка, ако не работи. В крайна сметка стартираха застраховката от 01.10, дори му върнаха пари от AON за времето на дублиране. Той пусна веднага за Healthcare allowance, защото отнема до 6 седмици да получиш отговор.
Към средата на декември му върнаха пари за януари и чак 10-тина дни по-късно му върнаха парите за октомври-декември. Междувременно той спря работа и направи запитване дали трябва да прекрати застраховката. Отговориха му, че не е нужно.

Общи условия

Активация на акаунт