Египет /Тема 15/

• 58 476
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
Не разбирам за какво е целият спор, ширещ се на последните страници?
Някои хора просто смятаме, че е редно агенциите да върнат парите на хората, които решат да канселират пътуването си, с оглед на международната обстановка. За мен всичко останало е следствие на недобросъвестни търговски практики. От морална гледна точка, не е редно. Това е.
Не виждам какво общо има страхът и защо да е повод за подигравки от страна на някои потребители. Аз самата написах, че вероятно бих отишла, ако бях запазила екскурзия, но има хора с по-лабилна нервна система, със склонност към паник атаки и какво ли още не, или пък семейства с малки деца, които не искат да поемат излишни рискове.
Разбираемо е, че ви се иска това, но не е реалистично. Не е морално и коректно да очаквате агенциите да търпят загуби заради вашите страхове! При положение, че в Египет е наистина спокойно и няма основание за притеснение, който се откаже да пътува, си е за негова сметка или с неустойка съобразно клаузите на договора.
Нашата групичка трябва да летим на 21.10. и всички се надяваме това да се случи. Няма отказали се 🙂. Имаме застраховки "отмяна на пътуване", но дори не съм проверила дали има клауза "международна ситуация", защото предпочитам да не се наложи да я ползваме 🙂.

# 136
Аз бях в Египет през април. В Кайро нямаше никаква възможност да се разхождаме самостоятелно, а и не съм имала такива намерения.
И тогава си ми изглеждаше опасно за неорганизирани туристи.

На мен ми се струва доста неморална цената на бензина и тока, но не съм чула някой доставчик да връща пари на такива като мен с оглед международната обстановка и цените на енергията....

Четете си договорите и тогава претендирайте. Ако търговските отношения можеха да се регулират само с морал, нямаше да има право и закони.

# 137
Някои хора просто смятаме, че е редно агенциите да върнат парите на хората, които решат да канселират пътуването си, с оглед на международната обстановка. За мен всичко останало е следствие на недобросъвестни търговски практики. От морална гледна точка, не е редно. Това е.
Не виждам какво общо има страхът и защо да е повод за подигравки от страна на някои потребители. Аз самата написах, че вероятно бих отишла, ако бях запазила екскурзия, но има хора с по-лабилна нервна система, със склонност към паник атаки и какво ли още не, или пък семейства с малки деца, които не искат да поемат излишни рискове.
Съгласен съм с Вас. Морално не е правилно, но си има подписани договори, които са уредени според българското законодателство.
Пак ще напиша - не е срамно да те е страх. Не е срамно и да изгубиш едни пари в следствие на страх.
Има варианти за измъкване от ситуацията.

# 138
Това не е просто "страх", това е много сериозен международен конфликт и в сайта на външно министерство са казали, че не се препоръчва да се пътува. Освен това парите не са малко, една почивка за двама си е една заплата. Някой е работил цял месец за тия пари. Рискът си е ваш, ама спрете с тоя хейт, защото почва да ми писва вече да я чета тая тема. Имам чувството, че се самонавивате и убеждавате колко е безопасно, защото самите вас ви е страх, ама не искате да се отказвате от пътуване.

# 139
Скрит текст:
Съгласен съм с Вас. Морално не е правилно, но си има подписани договори, които са уредени според българското законодателство.
Пак ще напиша - не е срамно да те е страх. Не е срамно и да изгубиш едни пари в следствие на страх.
Има варианти за измъкване от ситуацията.
Не е много коректно това, което се опитвате да внушите, защото между чувство на страх, безпокойство и разумна предпазливост има нюанси разнообразни емоции, особено когато не познавате и събеседниците си.

# 140
Здравейте, кой остров ще ми препоръчате Райският или Ориндж бей?

# 141
Ние също летим на 21.10, стискам палци всичко да е спокойно. Исках да ви попитам, понеже разбрах за Тунис, че е хубаво да се пазят касовите бележки на определени по-скъпи сувенири за пред митничарите на летището, дали и в Египет е така?

# 142
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Аз бях в Египет през април. В Кайро нямаше никаква възможност да се разхождаме самостоятелно, а и не съм имала такива намерения.
Скрит текст:
И тогава си ми изглеждаше опасно за неорганизирани туристи.

На мен ми се струва доста неморална цената на бензина и тока, но не съм чула някой доставчик да връща пари на такива като мен с оглед международната обстановка и цените на енергията....

Четете си договорите и тогава претендирайте. Ако търговските отношения можеха да се регулират само с морал, нямаше да има право и закони.

следващият път, когато идваш насам, пиши Simple Smile ще се радвам да те разведа на места, невключени в програмата.

разбирам страховете ви, но има достатъчно информация, че никой, освен България, не е обявил целия Египет за опасна зона.

нямам обяснение кой и защо го прави, не го разбирам, но никой нито ме пита, нито е тръгнал да ми обяснява.

# 143
  • Варна
Ние също летим на 21.10, стискам палци всичко да е спокойно. Исках да ви попитам, понеже разбрах за Тунис, че е хубаво да се пазят касовите бележки на определени по-скъпи сувенири за пред митничарите на летището, дали и в Египет е така?

Да ви кажа, за 7 дни получих една единствена касова бележка и то щото платих в аптеката с карта - ей тъй, да видя дали може Simple Smile
Никой не ни е правил проблеми на митницата за всичките му там папируси, алабастри, фурми, шалове и пясъка в обувките Simple Smile

st. Dobri
С удоволствие бих се свързала с вас за насоки из Кайро, защото през април ние бяхме точно за един ден с обичайната обиколка - Пирамиди-Сфинкс-Музей и после се качихме на влака за Асуан. Смятам, че дори едни 2-3 дни в Кайро няма да ми стигнат за качествено обикаляне, а искам да посетя и Александрия. Обаче не виждам в стандартните пакети такива опции. В някакъв момент ще поискам вашите съвети и на Галактик, ако не е проблем.

# 144
Току що попаднах на този репортаж от летище София и връщащи се от Египет българи:

https://www.youtube.com/watch?v=zPZiZxtTwRA

# 145
  • Sofia
Извинете, ама такова клипче да се дава като аргумент... Joy Вижте какъв е капацитетът и изказът на повечето от интервюираните туристи.
"НЕма ни'къв проблем." + "Не видяхме подобно нещо.", все едно се очаква, че е трябвало да видят падащи ракети или бягащи хора с откъснати ръце (извинете за иронията, вероятно е неуместна, при положение че този ужас наистина се случва в момента).

# 146
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Винаги съм готова да дам съвет и информация.

Позволявате ли да Изместя малко темата?

Музей на ислямското изкуство.
Не знам доколко е вярно, но се твърди, че това е най-богатият музей на ислямското изкуство в света.
Самия музей е разделен на зали и във всяка зала са експонирани артефакти от  различните периоди на управление на Египет.
Интересно е дори само заради красотата на експонатите, фината изработка, детайлите... Като си представи човек, че с чукче и длето са успявали да направят такива красиви и фини елементи, които сега и с лазер и компютър не успяваме.
Отделно, лично за мен имаше много интересни неща.
Започвам с тях Blush

Килими и бродерии от различни райони. Трети -11 век

Това лъвче познато ли ви изглежда?

Сребърни обувки със и без токчета

И още, и още...

Черна котка, не знам какво точно очаквате - лично Бог да слезе за да даде сводка за положението ли?

Питат тези хора, защото те са били там. Информация от първа ръка е.
И ако те не са видели нищо там, значи просто го няма.

Не знам защо още дълбаем.

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 19:21 от st. Dobri

# 147
St. Dobri, браво, че върна темата по темата Simple Smile.
С удоволствие ще се възползвам от предложението ти!

# 148
  • Beyond the Frontiers
"НЕма ни'къв проблем." + "Не видяхме подобно нещо.", все едно се очаква, че е трябвало да видят падащи ракети или бягащи хора с откъснати ръце (извинете за иронията, вероятно е неуместна, при положение че този ужас наистина се случва в момента).
Нека да добавим, че се случва в Газа и Израел, а не в Египет.
Както и в Украйна, която ни е на един хвърлей.

Тъй като в търговските взаимоотношения не може да се разчита на морал, се спазват определени разписани правила. Те ясно определят, кога може да се анулира с довод форсмажор.
Факт е, че се правят компромиси в определени ситуации. Винаги агенциите се опитваме да намерим решение. И ако в индивидуални ситуации понякога се случва, няма как да е универсално правило.

Извинявам се, писах...и докато публикувам има смяна в темата Simple Smile

Толкова много има да се види, че един живот няма да стигне.

Днес по Нова: https://www.vbox7.com/play:924cf5ec53&start=2?fbclid=IwAR2fLkhMJ … r2QeKqctiGx4UOrNw

Black cat, не че нещо, но нямам случай авиокомпания да връща пари за билет, защото пътник го е страх. Ако полета лети и си си купил билет ...гориш (изключвам refundable билетите).  По същия начин е и с другите доставчици.
Освен всичко индивидуалното пътуване не е като групов/ масов туризъм. Организацията е доста по-сложни и с доста повече правила.
Има и една друга разлика, ако сте някъде и стане беля, се спасявате сами...Иначе както се случи миналата седмица туроператорът си изтегли светкавично групата от горещата зона в Израел, подсигури друг хотел и извънреден полет за да ги прибере. И не, не е безплатен. Туроператорът го плати.

Няма как за всичко юридическият субект да го отнася. Все пак двете страни са равнопоставени в сделката.

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 20:55 от Galactic Voyager

# 149
  • Sofia
И ако те не са видели нищо там, значи просто го няма.
Е, какво да видят? Нищо няма да видят или пък да чуят, разбира се. Simple Smile Това с какво променя нещата? Няма война в близост ли, няма убити, няма бежанци, които не се знае накъде ще се юрнат в идните дни? Нима няма нестабилност и непредвидимост?
Иначе, аз темата също не желая да я дискутираме вече. Включих се с 2-3 коментара, защото ми дойде малко в повече това масово осмиване на част от мненията. Всеки може да си прецени дали да ходи, но и дали да претендира да получи парите си обратно. И няма нищо нередно в това.
Иначе, аз грижи нямам, защото съм свела бизнес взаимоотношенията си с туристически агенции до минимум. Миналата година се излъгах, като за сефте. Ама, ако догодина пак ще ходя към Египет, ще направя всичко възможно сама да си организирам нещата. 'Щото, ето какви поразии стават и някои ще духат супата.

Нека да добавим, че се случва в Газа и Израел, а не в Египет.
Както и в Украйна, която ни е на един хвърлей.
Така е, но сравнението не е съвсем акуратно, защото ние живеем тук, а не сме тръгнали на почивка, т.е. нямаме избор дали да сме в зона, разположена близко до военните действия, или – не.
А и аз лично в този момент не бих тръгнала на екскурзия до Молдова, да речем. Така че е същото.

Хайде, като за финал, пускам две снимки от Шарм, за да съм поне малко "туристическа". Stuck Out Tongue Winking Eye Като излязла от приказка е тая джамия... Nature Sparkles

Общи условия

Активация на акаунт