Египет /Тема 15/

• 61 031
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
  • Sofia
Може да го посетя при следващото ходене!

Задължително го посети, той е доста известен. Simple Smile
Аз там си отпразнувах рождения ден, че не ми се киснеше в хотела. Само една чашка винце ми липсваше, ха-ха. Stuck Out Tongue Winking Eye
Определено ядох най-вкусната риба в живота си (не знам каква беше), без непременно да съм експерт в тази област. Сервитьорът я обезкости перфектно, без да сме го молили. И с почистването на скаридите ни помогна. Единствено разядките не ми допаднаха особено. Оставихме доста щедър бакшиш, но храната беше просто уникална.
Само че внимавай, защото в Шарм мисля, че са четири ресторантите с това име, един от които май няма нищо общо с оригиналните. Поне на мен така ми се стори, може и да греша. Защото ние по погрешка първо направихме резервация в именно в този, който уж е шанаджийски – също се намира в близост до джамията. Но в последствие, когато наехме такси, за да се придвижим от ризорта до Fares в старата част на града, той ни стовари пред истинския – този, който си е на два (или три) етажа, който отговаря на снимките в нет-а, и т.н.

# 166
  • Beyond the Frontiers
Има ли информация за анулирани почивки?
/въпрос към Galactic/
Няма нови дати, които да са анулирани днес.

Здравейте,какво са актуалните цени на сим картите за интернет в Египет и на кой оператор ще препоръчате да купим .Ще препоръчате ли от къде в Шарм Ел Шейх
Силно препоръчвам да се купи на летище още. Веднага като излезнете от залата с багажа срещу вас са гишетата. Всички без Orange са ОК. Цените от 9-10 евро нагоре. Това е конкретно за летището в Шарм.

# 167
Влизам за да натропам Емералд, а след като се приберем утре живот  и здраве ще пиша подробно. Та днес след закуска, около 8:30 ч. отиваме на рецепция да видим, дали има инфо утре в колко часа ще ни вземат. На рецепция ни казват, че днес напускаме. За миг дъхът ми спря. Изваждам телефона, гледам дата, ден, броя нощувки, ами утре трябва да пътуваме.... Вадя всички документи, започвам да чета буква по буква. На всякъде пише, че напускаме утре, и о, ужас, на ваучера за настаняване  в Хургада пише, че имаме 5 нощувки и напускаме днес. Пак вадя телефона, че е около 10 ч. пиша мейл на Емералд, но решавам, че няма да го прочетат навреме.... Купуваме карта за телефон.... Свързвам се с тукашната агенция след колко 30 минути звънене, от рецепция също им звънят... Вече сигурно беше 11 ч. Звъна на сестра ми в БГ, тя се обажда на Емералд, те ми прочели имейла и ще се свържели с който трябва.... Между другото им  писах 3 имейла, не ми отговориха на нито един, но това ще ми е обеца на ухото вече на кой тур оператор да си давам парите. И така вече малко преди 12 ч. нещата се уреждат, ураааааа, хващам двете си деца и отиваме на басейна. Радостта ни беше кратка обаче. Решаваме да отидем до стаята да вземем душ и да отидем малко на пазар. Греда. Не може да си отключим стаята. Кършим пръсти, чудим се ....идва един камериер (мъже са) , казва момент, отива някъде, ние по бански с мъжът и децата чакаме пред стаята. Връща се след 10 минути и ни обеснява, че нощувките ни са свършили и трябвало да напуснем в 12 часа. О, боже, ДЕЖАВЮ. Камериера отваря вратата, багажа ни е вътре.... Решаваме, че набързо ще вземем душ и отиваме пак на рецепция. Влиза мъжът ми в банята, струята на водата е на спиране, мъжът ми решава, че и водата ни спират, нали нускаме днес...  Двете ми деца питат за пореден път къде ще спим.... Мъжът ми отива на рецепция пак да се разправя. Аз проверявам за стотен път, дали Емералд са ми драснали 2 реда, ми не са..... И така вече в 17 ч всичко е точно, имаме карта за стаята и може да влезем сами при багажа си. Та стана много дълго, но исках да Ви пиша как си пропиляхме  днешния ден.....

# 168
  • Beyond the Frontiers
Много неприятно.
Грешка е допусната. И за това е хубаво и туристите да проверяват документите за пътуване.
Аз доста ги защитавам Емералд, ама верно понякога...

# 169
Много неприятно.
Грешка е допусната. И за това е хубаво и туристите да проверяват документите за пътуване.
Проверявам уж, даже когато подписвах договора четох подробно и видях, че пишеше, че се прибираме на 19.10 четвъртък. Момичето от варненския офис се обади в София и оправиха дата на 18.10. Така подписах... Както и да е, грешки стават, подразни ме това, че им писах 3 пъти, но не сметнаха за необходимо да ми драснат един ред, още повече да се извинят за пропиляния ни ден.

# 170
Ох, и аз съм от групата на Ерос- и ние си тръгваме утре от Хургада. И от Емералд ни изнервиха на макс, и в хотела стаята пълно разочарование...

# 171
  • Beyond the Frontiers
Много неприятно.
Проверявам уж, даже когато подписвах договора четох подробно и видях, че пишеше, че се прибираме на 19.10 четвъртък. Момичето от варненския офис се обади в София и оправиха дата на 18.10. Така подписах... Както и да е, грешки стават, подразни ме това, че им писах 3 пъти, но не сметнаха за необходимо да ми драснат един ред, още повече да се извинят за пропиляния ни ден.
Не ме изненадва по принцип.
Не знам, кога се развива случката, ама последните няколко дена те са яко под пара. Анулираха реално 7-8 полета, това са стотици клиенти, които информират, предлагат алтернативи и т.н.

# 172
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Не бяха ли точно Емералд със спешно евакуираните клиенти?
Светът се побърка и ние с него...

# 173
  • Beyond the Frontiers
Не бяха ли точно Емералд със спешно евакуираните клиенти?
Светът се побърка и ние с него...
Не. Те анулираха. А който е там си го прибраха нормално...

В тази връзка тема за размисъл: проблем за заминаващите има. А за тези, които вече са там не пратиха предсрочен полет....

# 174
Влизам за да натропам Емералд.....

И Емералд и Абакс са все едни шитни .
Снощи и аз се прибрах благополучно от Хургада .
Значи първо бяхме резервирали през Емералд . Като наближи време за заминаване кротко ни уведомиха , че малко ни се променяла програмата и вместо кацане в Кайро , разглеждане и последствие отпътуване за Хургада , постановката се променяла и кацане и излитане щели да са от Хургада а ходенето до Кайро щяло да е в един ден с автобус в двете посоки ....
Естествено им отказах екскурзията и записах такава в Абакс през Екватор .
Нали са си рода един вид Simple Smile
По препоръка на Galactic Voyager до последно усилено си комуникирах с туроператора и като крайно кОр като уточненото по време на усилената ми комуникация .
Кацаме в Кайро , след като на два пъти ни беше променян часът за полета и там ни посреща щастлив гид който ни уведомява , че вместо в заявеният Swiss Inn сме настанени в по-евтиният Desert Rose , като предполагам заради усилената ни комуникация преди това ни правеха "компенсация" като ни подаряваха екскурзия с лодка със стъклено дъно . Извода за "компенсацията" на тема комуникация си я извадих защото имаше други прехвърлени от Swiss Inn в Desert rose на които им бяха казали , че вий`ш ли вторият излизал със 600лв на човек повече но не им ги търсели щото били ларж . Останаха доста изненадани като им извадих архива за хотелите по дати и там "Пустинната роза" идваше почти 300лв по-евтино на човек от колкото "Швейцареца" . От друга страна имаше една двойка която беше резервирала директно през Абакс за "Швейцареца" , колкото и да не било възможно това и си бяха в него . Но от друга страна "грешките" не свършваха до тук ! Въпреки усилената комуникация и по мейла и директна по телефона , въпреки , че в "забележките" бях заявил стая с балкон и спалня ни дадоха стая без балкон и две легла ! Айде пак разправии и на другият ден стаята ни беше сменена . Но пък "грешките" явно бяха повсеместни , на 60% от групата им бяха разменени хотелите , но пък всички ги бяха информирали още преди полета а не като нас на място ! Въпроса с обърканите стаи също беше повсеместен та не само нашата се наложи да сменят и пр и пр .... Явно разчитат основно на добро представяне от страна на гидовете им и това , че си на плаж докато в София обличат дебелите дрехи ?

.... Грешка е допусната ....

Явно "грешката" е повсеместна и се отнася за всички наши туроператори за съжаление . Преди доста време спрях да ползвам услугите им точно заради "грешки" и се насочих към чужди туроператори и самоорганизирани екскурзии като се надявах да са поизгладили нещата но явно няма да е скоро .
Сега след като наново прочетох договора ми съм пред дилемата дали да се обърна към КЗП , имам всички основания за това спрямо него , или да не си образувам излишни нерви ....

# 175
  • Beyond the Frontiers
Няма как някой да резервира директно към Абакс. Не работят с краен клиент. Даже не искат по телефон да говорят с краен клиент - срещала съм го като оплакване по групите. Нещо са ви излъгали тези туристи.

Относно КЗП от законова гледна точка нещата стоят така:
- Смяната на часовете на полета при чартър е нещо нормално. Пише ви го и в офертата. Часовете се потвърждават седмица преди тръгване. Случва се и в последния момент да има промени. Наясно съм, че на много хора това им е странно, но не е нарушение на правата на потребителя.

- Суис Ин е 5*, Desert rose е 5*. И двата са с пясъчни лагуни. Принципно Desert rose е по-скъп, с аквапарк и по-добър като анимация, територия, обслужване. Суис е с по-нови стаи и малко по-централно местоположение.
Изненадвам се, че е имало дати, когато е бил по-евтин, защото цяла година продавам Суис Ин като по-икономичната и изгодна алтернатива на Desert rose.
Вероятно е имало промоция за Розата. Суис беше 1200-1400 лв. на човек по програмата Кайро и Хургада. Desert rose около 1500 - 1600 лв. Разбира се цените се променят често. Най-вероятно към дата, на която вие сте резервирали е имало промо, това не значи, че когато другите от групата са резервирали е било така.
Бърза проверка в момента 1500 Суис Ин, 1800  Desert rose. https://www.abax.bg/pochivka/perlite-na-egipet-sofia-cairo-esen/1345
На практика обаче законът за туризъм позволява, ако резервираният от турист хотел не е наличен по някаква причина, да бъде заменен с друг хотел от същата категория или по-добър. Така че и тук няма за какво да се хванат КЗП.

- За стаята - това са тези над рецепция нали? Пробутват ги на късно пристигащите туристи...
Няма разлика в цената между стая със спалня и стая с две легла. Туроператорът не ви го и гарантира. Резервирате двойна стая стандарт и това получавате. Дали е със спалня или не, тя пак е двойна стандарт.
По принцип се слага забележка, когато клиент изрично изисква спалня, но това не е гарантирана услуга, т.е. по този въпрос също КЗП няма, какво да каже.
Ако има една цена за Twin room и различна за Double room, може да имате претенции за компенсация. Когато е просто standard room всичко зависи от наличностите на хотела към датата на настаняването ви.

Евентуално заради балкона може да се оплачете, но щом са ви сменили стаята, реално туроператорът е взел мерки по повод вашето оплакване и КЗП няма, за какво да се намеси.

Плюс, че Абакс са наясно, че туристите не приемат добре такива смени. Все пак са се опитали да направят някакъв жест.

Надявам се, че ще бъда правилно разбрана. Обяснявам, как се тълкуват изброените от вас "нарушения".

От персонална гледна точка на никой не му е приятно като е избирал и се е настроил за един хотел, да го преместят в друг.

Докато това с Емералд е друго. На практика потребител е резервирал и платил 7 нощувки, а хотелът твърди, че са 6.

И като стана въпрос за КЗП. На практика те проверяват следното: дали фирмата има лиценз за ТО/ ТА, дали има задължителна застраховка за ТО, дали те са изложени на видно място в офиса/ на сайта. Проверяват дали на клиент е дадена предварителна оферта, договор, всички документи, които изброих по-горе. Съответно дали са издадени е предоставени ваучер, билети, застраховка/нейните общи условия или информация за нея.
Ако има нарушения на горното, законът предвижда парични глоби. Това може да направи КЗП, да глоби ТО/ ТА по закона за туризъм.

КЗП няма правомощия в търговски спорове - например дали сега се полагат анулации без неустойка.

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 19:11 от Galactic Voyager

# 176
....И като стана въпрос за КЗП. На практика те проверяват следното: дали фирмата има лиценз за ТО/ ТА, дали има задължителна застраховка за ТО, дали те са изложени на видно място в офиса/ на сайта. Проверяват дали на клиент е дадена предварителна оферта, договор, всички документи, които изброих по-горе. Съответно дали са издадени е предоставени ваучер, билети, застраховка/нейните общи условия или информация за нея.
Ако има нарушения на горното, законът предвижда парични глоби. Това може да направи КЗП, да глоби ТО/ ТА по закона за туризъм....

Това и имах предвид като споменах КЗП , евентуална "морална" компенсация във вид на глоби ако държим на принципната гледна точка . От правна гледна точка можем да се спрем на няколко , примерно за замяната на "равностоен" хотел която е упомената единствено за този в Кайро и затова и не споменах , че и той беше "заменен" с не обявеният такъв и още няколко попадащи под параграфа разминаване в договора с офертата и като крайно и двете с действителността .

Апропо , че пропуснах .
Ако някой има в бъдеще моите терзания за местните цигари там , за които така и не получих отговор , да спомена .
"Клеопатра" и цигари в едно изречение са си оксиморон та не е зле да бъдат пропускани ако случайно някой реши да си купи от тях . От местните цигари си струват "Оskar" а за дамските такива "ESSE" , според скъпата ми половинка се оказват много добро решение .
Да се разчита на закупуване цигари там не е много препоръчително , на фрий шопа на изхода от летището в Кайро цените са малко по-високи от тези на фрий шопа в София а тези в този на летище Хургада са почти същите като в София но пък има цигари които тук няма , запасих се с Дънхил плочка за известно време на връщане  Simple Smile  Хубавото е , че след като сте минали купчината скенери и пребърквания можете да си купите колкото си решите кашончета цигари без да се притеснявате , че от тук натам някой ще ви проверява за такива било в Египет , било в София . Аз лично си взех 4 кашончета Дънхил и 2 Кент . Закупуване цигари от хотела е доста нерентабилно решение , примерно от според преценката на продавача ти предлагат борото за 5 - 7 долара кутията , но пък извън хотела много трябва да се внимава за "фейк" цигари защото ги има доволно . Навън , примерно НЕ фейк Кемъл , трябва да е с бандерол и картинка на нещо ужасТно причинено от тютюнопушенето , ще ви излезе между 3 и 5 долара което сравнено с цените от фрий шоповете или дори от магазин у нас си е по-скъп вариант . Хубавото е , че когато търговците навън ти предлагат НЕ фейк цигари дори са склонни да отворят кутията и да ти дадат да си запалиш цигарата и да я пробваш в магазина . Не така стои въпроса ако си решил да си вземеш боро за един - два долара по което ни ужасТни картинки , ни бандерол има .
И така да се включа и аз с моЙте пет стотинки "полезност" по отношение на нещо не достатъчно коментирано в темата .

# 177
  • Beyond the Frontiers
Там е въпросът. Имат право да го сменят. Това е позволено в закона за туризъм и не са в нарушение. Демек ще ги проверят документално. Може да ги глобят, ако ме са ви дали ваучер например. Но не и защото е сменен хотела.

Мерси за инфото за цигари.

# 178
Като стана тема за настаняване в хотели тук има ли го това с даването на бакшиш за по хубава стая, както е в Турция например? И по специално за Десерт Роуз е питането. Тези стаи без балкон, малко ме смущават. Ние сме 3+1 дано не ни набутат в такава стая

# 179

Може много да се дискутира по темата , особено в частта какво точно се пледира но като цяло разбрах намека и прекратявам дискусията .

.... Ние сме 3+1 дано не ни набутат в такава стая

На повечето от групата се беше наложило да се сменят стаите , това с бакшиша надали ще мине имайки предвид натовареността на хотела , но на гида отговарящ за групата в него нали това му е работата , да оправя тия неща .
Лошото в случаят е , че може да имате лошият късмет на едно младо семейство с дете и възрастен придружител които имаха стая с три легла , наложи им се да нощуват първата вечер в стая с две такива като не им смениха стаята последствие а просто им дадоха допълнително легло .
Дано при вас да не се получи така , още повече , че с отменянето на полети малко се разредиха присъстващите накрая .
Все пак да си знаете , че след 08:30ч намирането на места на плажа и басейните , особено във варианта три , четири шезлонга си е много тегава работа та препоръчвам поне запазването с хавлии да става преди този час . Раздавачите на такива отварят в осем и последно се зарежда средният раздавач на хавлии , този при последният басейн в посока плажа .
Друго да препоръчам ?
Когато си запазвате шезлонг с хавлия не обръщайте облегалката да я затисне а ползвайте примерно нещо ваше , няма да го открадне никой или шише с вода , хладилниците се зареждат ежедневно . Бях свидетел как една "защипана" хавлия  , една нервна арабка я извади , отнесе на раздавача на хавлии , взе картата и изчезна . Последствие ред скандали , ред разправии но 15 долара глоба си е 15 долара глоба и явно има кой с кого да си ги разделя .

Общи условия

Активация на акаунт