Египет /Тема 15/

• 60 904
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
  • Beyond the Frontiers
За ноември принципно винаги интересът е спадал и са се анулирали програми. Не е нещо ново и не е нещо извънредно.
След Ковид има много по-голям интерес към пътуванията и бяха предвидени повече програми от обичайно - отново предпоставка да има анулации.
Традиционно потребителите стягат кесията през ноември и декември заради празниците - още един сериозен фактор.
За капак войната в Газа и Израел неминуемо се отразява върху поведението на туристите и решенията им за пътуване...
Ще е неприятно в следващите месеци със сигурност. Ще има анулирани програми.
Емералд гледам даже не пускат за 2024.

Иначе днес съм говорила лично с колегите на място от Абакс - всичко си върви нормално. Всеки ден са във връзка с нашия консул там.
Колегите от Онекс пък са на инфотур. До сега разглеждах снимки като картички от Шарм.

Goodfeel, най-вероятно имат закупени места предварително. Но предвид, че е безплатно, не мисля, че имате причина за недоволство. Все пак правилата са обявени предварително.
Ако не искате да пътувате, не го правите.

И не пиша това просто така. На 5.03.2020 трябваше да летя до Кипър, с детето...и почна истерията с Ковид. Имах всичко - билети, ваучери, застраховки. Реших, че е рисково да тръгвам на фона на истерията. И толкова.
Имах безплатна почивка в Анталия, същата година, не пътувах...мое решение.

И защото пак ще има търсещи ШОК новина: има съобщения за паднали бомби в Таба и Нувейба, които са близо до границата. Официално уж са от Израел. Някакви отклонили се машини. Ама нищо повече за сега.

# 226
Здравейте!Тази седмица летим за Египет.Имам екстеншъни с капси.Някоя от вас пътувала ли е с екстеншъни и имала ли е проблеми на проверката?Фризьорката ме убеждава,че няма да имам проблеми,но не съм летяла до сега със екстеншъни и се притеснявам 😏

# 227
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
споко. няма да свиркат по-силно от банелите ми Wink
ако свирнат - ще те спрат, ще те проверят с ръчния уред и ще те пуснат.

# 228
  • Стара Загора
Здравейте, чувствам се длъжен да напиша няколко реда, защото доста изчетох в форума преди да замина за Египет.
Върнах се на 28.10.2023г. с чартърен полет от Хургада. Като цяло не се вижда някакво напрежение сред хората в страната. Кацнахме първия ден в Хургада от там вечерта отпътувахме за Кайро след това с полет до Асуан с такси до Абу Симбел, спускане с кораб по Нил до Луксор, като се посещаваха храмовете по пътя и връщане в изходна точка едно градче на 40км. от Хургада.
Като цяло много ни хареса пътуването, десинацията също, много натоварващо от към ранни ставания ...накрая почва всичко да ти се слива.Simple Smile
Никога не са ми харесвали арабите или поне тази част която е на улицата и с които имаш досег основно.
Ако нямате против да сте "белчо", който на всяка крачка го изстискват за бакшиш тръгвайте, но на мен и на семейството с което посетихме Египет това малко ни дойде в повече...един пример:    разтоварва ни шофьора от автубуса в хотела и стои и чака до колата за бакшиш, преводача с който се разделяме също очаква пари и му дадохе защото направил за нас повече от колкото се очаквало от него, влизаме в хотела и един се втурва да взема чантите и да ни води към стаите и той чака бакшиш....това за няма и 5 мин.
Поискахме да ни спрат в някой супермаркет да разгледаме и да купим няккакви десертчета за близките ...цените които ни казаха в този магазин бяха като за НАС 4 пъти по-високи от нормалните(имах шанса да пазарувам и в един малко по-нормален магазин та от там сравнението).
Въпреки че платихме доста пари на ДАРИ ТУР за бакшиши, което не смятам че е редно да платиш предварително ни изстискваха здраво, че и се мусеха като им дадеш искат по 5$-нагли. Естественно от групата ни имаше един възрастен, който заяви че е дал предварително бакшиша и не извади един път пари от джоба си та това също много дразни понеже бяхме малка група, не стига че плащаш допълнително от среща недоволни а и български тарикати те изнервят...
Имайте в предвид при закупуване на сувенири от улични търговци има всякакви практики да Ви измамят. Договаряте се на улицата не влизате в магазина!, ПЪРВО ПОЛУЧАВАТЕ СТОКАТА И СЛЕД ТОВА ПЛАЩАТЕ! Дръжте  си здраво телефоните и не давайте на никого да Ви снима, колкото и учтиви да са после няма ди Ви върнат телефона докато не им дадете пари! От Вас ще очакват за всичко пари включително и когато сте в хотела с ALL INCLUSIVE например: жена ми пристига при мен на плажа и ме пита дали имам някакви дребни защото седнала да изпие една чаша вино и някакъв маймун, който и е донесъл чашата не си тръгвал и чакал бакшиш...ако не искате да се занимавате с тях просто вървете все едно че не съществуват.
Пак повтарям, че дестинацията е много хубава и много ми хареса, но тези неща които посочих по-горе доста ме изнервиха.

Последна редакция: нд, 29 окт 2023, 17:04 от Niki-Ivan

# 229
  • Beyond the Frontiers
Не, че нещо...Ами вие ги визирате като "маймун", а те вас като глупав турист, който могат да излъжат...

В цял свят е норма да се дава бакшиш на човека, който ти носи багажа. На шофьор, носач, гид, служител в хотел - говорим за 1 долар/евро...
В магазините следва да се пазариш. Това им е културата. И част от атракцията на дестинацията.
Като не искаш да се занимаваш, просто игнорираш.

# 230
Живот и здраве предстои ни почивка в Египет. Сетих се, че не съм на ясно как стои въпросът с внасяне на цигари. Та от тук от фришоп, от там от фришоп или се купуват ог магазинчета там?
Ще бъдем в Desert rose, относно алкохола в Египет и по-точно в хотела предлага ли се, местен или вносен?

# 231
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Във фришопа на вход са заложили допълнителна такса 30%.
Казаха ни го колеги вчера, не сме проверявали лично.

За другото...
Имаше една приказка.
"Застани сутринта пред огледалото и се погледни.
Точно такива хора ще срещаш целия ден."

С усмивка нещата се получават по-добре.

# 232
Niki-Ivan, ако искате да пътувате из мюсулмански и други страни, настройте се така че да не Ви пука. Много Ви разбирам, но навсякъде гледат на чужденеца като брашнян чувал, който трябва да се изтупа на всяка цена. С изключение на по-голямата част от Европа.
Скрит текст:
Включително и при нас. Няма да се впускам в подробности какви хватки прилагат българи към българи на нашето море. Wink
Преди 2020 г бях в Хургада, в х-л Щайгенбергер. Трима яки, здрави мъже+ аз. От центъра на Хургада до хотела спираме такси и се уговаряме за точна сума, въпреки брояча. На излизане ни искат сума по 3 от договорената. Голям смях падна, оставихме му договорените пари, аз даже се върнах и дръпнах от ръцете му част от банкнотите, защото човекът продължаваше да кълне. Нищо не се случи в последствие. Има си много сериозна охрана навсякъде.
В Индия, Камбоджа и т,н. е още по-зле, но да не се отплесвам. Само да допълня, че при разговор с уличен продавач в Рио де Жанейро се оказа, че на месец той получава повече пари от мен, която съм с 2 висши и куп платени от мен специализации и курсове. Та и там: голям смях, какво друго може да направи човек? То и тук всеки смята, че другия му е длъжен с много неща, но абсолютно безплатно и безвъзмездно. Така, че нито е нещо  ново, просто трябва да измените вътрешното си отношение и тези неща да ги подминавате със смях, или най-малкото с усмивка. Ама тоя бил искал нещо, оня друго; ма айде "у лево", защото Вас питат ли Ви Вие какво искате? Спокойно, весел и безавариен път по-натам.Hug

st. Dobri, възхищавам се на разказите Ви за Кайро, категорично обаче не мога да се съглася с написаното от Вас, че перефразирам: каквото излъчваме, това получаваме. Това е нЕкаква ню-ейж идея, естествено неотговаряща нито на реалността, нито на която и да било вяра или религия.

# 233
  • Beyond the Frontiers
Zanet, в голяма заблуда сте. В цял свят туризма си е бизнес. И навсякъде туриста е "прецакан". Просто на много места това е по-финно. Иначе тертипът е еднакъв.
Все пак водещо е и настройката.

# 234
Zanet, в голяма заблуда сте. В цял свят туризма си е бизнес. И навсякъде туриста е "прецакан". Просто на много места това е по-финно. Иначе тертипът е еднакъв.
Heart
Исках да поуспокоя колегата. Не разбрах в каква заблуда съм- няма значение. Hug
За другото съм абсолютно съгласна. Туризмът си е бизнес. Хора, които не са пътували много се стресират, особено когато Египет им е за първи път.

# 235
  • Sofia
От Вас ще очакват за всичко пари включително и когато сте в хотела с ALL INCLUSIVE например: жена ми пристига при мен на плажа и ме пита дали имам някакви дребни защото седнала да изпие една чаша вино и някакъв маймун, който и е донесъл чашата не си тръгвал и чакал бакшиш...

Нищо лично, но с жена ти за пръв път ли чувате, че доста хора оставят бакшиш за сервиране на храна или напитки?

# 236
  • Стара Загора
От Вас ще очакват за всичко пари включително и когато сте в хотела с ALL INCLUSIVE например: жена ми пристига при мен на плажа и ме пита дали имам някакви дребни защото седнала да изпие една чаша вино и някакъв маймун, който и е донесъл чашата не си тръгвал и чакал бакшиш...

Нищо лично, но с жена ти за пръв път ли чувате, че доста хора оставят бакшиш за сервиране на храна или напитки?
"Кукло" споделил съм мнението и не търся съвети от теб!! За "добро утро" и "довиждане" не смятам че се дължат бакшиши, понеже това което видях е извън границите на нормалното. Ти сигурно си голям специалист в нещо, но моля да не се намесваш в поста ми с критики и да вадиш от написаното само това което ти изнася при положение, че не си изпадала в подобна ситуация. Слагам точка на този пост и повече няма да отговарям на такива откровенни заяждания, понеже с най-добри намерения написах по-горното, но почвам да си мисля че не е трябвало.

# 237
  • Mostly in my mind
Niki-Ivan, благодаря, че сподели и своята гледна точка. За мен беше полезно.  Simple Smile

# 238
  • Beyond the Frontiers
Heart
Исках да поуспокоя колегата.

За мюсюлманските страни...Тук точно религията няма никакво значение.
На площад Навона изръсих един куп пари за уж ръчно изработени коледни играчки. После ги видях в София същите. Оказаха се китайски масовки. Та това е. Има си го в цял свят.

# 239
Да споделя и аз моят опит за справяме с досадни продавачи  В момента съм в Шарм  с близки  , които за първи път са в Египет и виждам , че тактиката ,, не разбирам,, , ,, нямам нужда , не искам ,, не работи Даже стават по - нахални . Докато ,, thank you., + усмивка / повторено и потретяно😀 / върши работа и мипожелават nice day
Но искам да призная , че ме дразнят все пак и разбирам туристите
И да се оплача , че две трети от хотелът ни се оказаха в ремонт— явно и това трябва да се проучва

Последна редакция: пн, 30 окт 2023, 10:15 от anind

Общи условия

Активация на акаунт