Денонощна безТЕРМИНова немска тема / 245

• 33 577
  • 778
  •   1
Отговори
# 615
Рейна,
Зъболекарят не пита ли дали и кога сте правили други рентгенови снимки тази година? Мен всяка година ме питат. Все пак си има здравословен лимит. На децата снимки за силанизиране не са правили, само при слагането на брекетите.
Не, не питаха, дори когато и казах ми каза, че било минимална доза.  А ме избива на агресия дори защото тя казва, че има кариес на преден млечен отсрани, съответно може да е засегнат задният който иска да силанизира, аз отказвам снимка и тя тръгва да го силанизира. Да не псувам тук. Много гевисенхафт работи.
Друг пример, когато бях в болница с малкото му се дава венозен антибиотик. След половин час влиза друга сестра и ми подава спринцовка с орален антибиотик, друг вид!!! Не го дадох, добре че питам и съм мнителна. Сестрата се объркала. Ами друга майка щеше да го даде може би. Лекарят беше толкова арогантно младо същество което ни изписа 20 мин преди да затворят аптеките с лекарство което не беше в наличност. Питайки още на място ми отговаря, че съм трябвало да телефонирам по аптеките, той не знаел. А аз трябва да дам следваща доза в полунощ. Обиколи и изтелефонирах над 10 аптеки и точно 3 минути преди затваряне на едната намирам лекарството. Ако нямах този късмет трябваше в 9сутринта да кукна при детския лекар чакайки 3 часа и изпускайки 2 дози.
 Изписаха ни с писмо адресирано до друг, ЦРП не беше доументирано, на въпросът ми колко е високо ми се отговори от това докторче, че съм трябвало да чета по-добре, било написано. Още търся къде е написано.
Не съм се отказала да пиша на бешвердемениджмънт, но все не стигам до там. Това е една мини част от нещата с които се сблъсквам.
Нямам намерение да взимам и разрешавам всичко което ми се предлага.
И едно нещо за размисъл. Майка ми отива по време на корона в Пловдив в болницата тежко болна и става свидетел на разговор между лекар и друг работник в болницата. Този човек споделя на доктора, че по негови наблюдения, че все повече тежко болни идват, а лекарят все пак мисли за прехраната си му отговаря "нека, да има, да идват". Грозно, гадно..кой както иска да го интерпретира.

# 616
  • Немция
У нас дойде писъмце, че се вдига отново цената на тока.

Синьо, под "безплатно" имах предвид, че се поема от здравната каса, без да имаш допълнителна финансова тежест. Ако струва пари, може човек да откаже определено лечение при положение, че трябва да се бръкне допълнително в джоба.
От твоите думи излиза, че определени лекарства ни се предлагат безплатно или се поемат отчасти едва ли не, за да ни тровят. Rolling Eyes

Не обичам по принцип да ровя в минали постове и да припомням кой тук е споделял нещо, но си спомням, че тази панорамна снимка и нежеланието да се прави такава беше тема и преди около 1-2 години.

При чести рентгени заради други проблеми по принцип се предлага Röntgenpass и вътре се отбелязва колко често минаваш на рентген.
При зъбен рентген дозите на облъчване са наистина минимални.
Снимка на зъб се прави при съмнение за скрит проблем, няма нищо общо със силанизирането.

Но окей, разбирам да се откаже снимка по определени причини.
Защо обаче при повече кариеси се обмисля отказ за силанизация на зъбите?
Въпрос след въпрос, много въпроси станаха.

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 09:15 от Бибит

# 617
Бибит защото само на първо четене намерих достатъчно доводи и против.
Панорамна снимка в зъболекаря при децата не е предлагана преди 1-2 год, не знам какво си спомняш. Снимаха го  различни лекари, никой не е споменавал за такъв пас, снимките по време на операцията не влизат в тези 16 броя, тоест още повече са. Всички казват това е стандартно при такива счупвания. Аз лично успях да предотвратя още 4 снимки на ръката. Кой го интересува, те си имат лайтлиниен и си ги следват. Ще седне някой да се замисля какви може да са последствията ли? Не, няма! Една жена долу в радиологията като разбра веднага ми даде един лист с линк където са качени снимките и каза да го показвам, че по принцип е трябвало да ми дават всеки път диск. Никой не го интересува.
Да приключим темата за зъбите и лекарите, че ставам агресивна.
Таня аз имам застраховка за чужбина към здравната каса, сега се замислих дали върши работа. Не ми се е налагало и дано никога. Ходили сме в чужбина на лекар, но преглед и лекарства не е бил повече от 50-60 евро и тук не съм подавала за поемане на разходите. Ще погледна твоята обаче.

# 618
Бибит доколкото схванах заради отказ да се оправят кариесите на зъбите преди силизацията.
16 снимки за 1 счупена ръка ? Коя каса ги отпуска на кой лекар ?  Или е падало обикаляне къде ли не с каква цел ?
И понеже в цялата работа с кой в коя ситуация е виновен не ми е ясна , то да оставим фамилието да се оправя  по начина по който си е избрало .

# 619
Бибит, права си, така прозвуча. Но точно при безплатни медицински процедури съм особено мнителна. И при медикаменти също. Винаги съм нащрек. Изобщо не вярвам, че всички са съвестни и действат в полза на пациента.

Не водя статистики, но чак толкова къса не ми е паметта… все още. Виж преди повече от 3 месеца вече не помня кой какво е казал, даже не помня и аз какви съм ги писала. За мой срам ще си призная, че и още бъркам някои съфорумки. Blush

# 620
  • Немция
Както и да е, всеки преценява какво да откаже и какво не, но в случая определени зъбни процедури са профилактични и без голям риск за здравето.

Рейна, за друг път изисквай Röntgenpass, така може да се води отчет на рентгеновите снимки.

# 621
  • Germany
Рейна, за силантите едва ли някой може да ти отговори на всички въпроси. Първите такива деца, днес са на около 20 г, какво ще се случи нататък със силизираните зъби, кой знае. Ако обаче си запазил дъвчащите (6 и 7) зъби до 20 години без кариес все си е нещо, обикновено те са първите, които поддават. Твое право е да откажеш, сигурно ще те питат всеки път, но щом не искаш, не искаш. Пък и всички ние, старухите нямаме силанти, ама ей го на добутали сме с нашите си зъби (някои от нас 😉). Аз пък си имам две амалгами, които от 100 год, си нося. Мъжът ми вика, че съм била перманентно облъчена от тях😆

# 622
Амалгамите ако не са ти счупени нищо ти няма. При отстраняване става по-лошо. Виж аз не знаех и моите ги махнах, свършило вече.
Аз днес съм с малкото вкъщи, хапва ми се сладичко нещо пък няма нищо.

# 623
  • Немция
Моите зъби по наследство не са от качествен материал Grin- мен лично ме е яд, че като дете и тийнейджър съм нямала тази зъболекарска грижа, която получават сега моите деца.
Ходела съм сравнително редовно на зъболекар, страх от такъв съм нямала, нямам и сега, но щеше да е супер да имам старт на 20 години без кариеси, с напомняне за редовно почистване и чистене с конец, което едно време го нямаше и не се споменаваше като вариант за поддръжка на зъбите.

Моята зъболекарка, която според мен е около 40-те се "кълне" в честата профилактика при децата, включително редовно флуоризиране плюс силанизиране. Тя работи заедно с баща си, кабинетът им е от много години и тя твърди, че има видима полза от профилактиката при "техните" пациенти, които са от деца при тях.

# 624
Бибит профилактиката е важна, но за здрави зъби е необходимо повече. Не отвън, а отвътре.
Мъжът ми до 25 год нямаше нито един кариес, сега е с тежка парадонтоза, има пломби. Не е от неходене по зъболекар. Начин на живот, храна и стрес при него оказаха влияние.
Синът ми както писах до 11 год, последно лятото го водих нямаше нищо. Не си миеше и все още го мързи да си мие зъбите сутрин всяка сутрин, тук мога да си бая колкото си искам. Паста до лятото ползва без флуорид. Минахме на паста със и какво? За мен има пряка връзка със стреса който той изпитва от една година, стреса покрай ръката която му счупиха, пропиляната ваканция която чакаше и тнт. Тук пак сме на темата психосоматика. Неговата зъболекарка пък ми повтаря най-вече аз да му мия зъбите (а аз спрях) и да гледам да не яде сладко много. Ще ходим декември и ще си обсъдя с нея положението.

# 625
  • Немция
Последно от мен по темата, че излизам по задачи.

Независимо на кой какви фактори му влияят, образуването на кариеси не е внезапен процес. Емайлът на зъбите без голяма грижа за него има живот средно около 8 години, преди да почне да се руши. При някои емайлът е по-качествен, при други не.
При децата този процес е по-кратък, млечните се развалят по-бързо.

# 626
Рейна, знам че не търсиш точно такъв съвет, но... Мислили ли сте за домашно животно? Котка в частност имам предвид, заради натрупания стрес.

Допълвам се, че преди малко ме прекъснаха.
Скрит текст:
Първата котка я взехме по препоръка на ерготерапевт именно заради снижаване на тревожността и стреса при първородния. Аз отдавна исках котка, но мъжът ми не и това беше катализатор за решението. 10 години по-късно отчитам това за много добро решение, виждайки колко промени донесе котката. Тази година искахме да направим подарък за завършването на гимназия на големия. Попитахме го директно какво иска и след няколко дни мислене той каза, че най-много от всичко би искал негово коте. Това му била мечтата. Предвид обстоятелствата около травмата му и последствията за бъдещето му, не се дърпахме особено и сега сме с две котани. Успешно премина през огромния стрес той и бебето-коте помогна много.

За многото рентгени съм сериозно учудена, особено след тази година с травмите на  коленете на момчетата и обикалянето ни по всякакви лекари и клиники за още и още мнения. Навсякъде първо питаха за рентген и се задоволяваха с първия и единствен такъв от спешното - веднага след травмата. Изключително странна работа при вас.

Но понякога, четейки мнения и опит на някои тук, си мисля че живеем в различни Германии, толкова се различават от нашия опит и преживявания.

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 12:34 от Mößbauer-Effekt

# 627
И моето отнесе няколко рентгена, когато си беше счупило ръката. В спешното, на следващия ден пак в спешното (обадиха ни се да отидем пак) и след като махнаха шината.

Бибит, кой е източникът на тези твърдения за емайла? Сериозно питам.
Аз знам, че зъбите непрекъснато се реминерализират от слюнката и от нейния състав зависи колко добре. Познавам възрастни с меко казано лоша устна хигиена, които нямат никакви кариеси. Бабата на приятелка (80+) няма нито един развален зъб. Никога не е ходила на зъболекар и не си е мила зъбите според общоприетите разбирания.
Бях чела някакви проучвания, че хората без кариеси имали определени бактерии и нямали други в устния си микробиом. Трябва да ги потърся пак.

Тази паста за зъби реминерализирала зъбите. Активното в-во е това, което препоръчва и зъболекарката, чиято книга препоръча по-напред Mößbauer-Effekt. Има я в DM.

# 628
Доколко силанизирането става за нещо, мога да споделя опит с дъщеря ми, която е на 23  г. След тази процедура, която беше направена на тагадък, без качествен преглед преди това (защото трябва да се имитира дейност), след 1 г се наложи да ѝ умъртвят нерва на един кътник, защото е имала кариес между двата зъба и на 19 г се сдоби с корона. След лекуване на пулпута е некадърно сложена пломба се стигна до счупване на едната стена и корона.
Та определено е игра на тото колко ще е кадърен зъболекаря, който право процедурата. А детето си пистеше зъбите всяка вечер с конец, не е като да е неглижирала устната си хигиена.
Ида, мога още много истории да разказвам, но това се случва в Заарланд, тука сме на гъза на географията и качеството на каквито и да е специалисти е трагедия

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 14:21 от Вечерница

# 629
  • Немция
Ясно е, че както хората се различават, така и зъбите са различно проблемни.
Мои баба и дядо живееха и се хранеха по сходен начин, нямаха стрес, не поддържаха добра устна хигиена, но дядо ми на 82 беше само с 2 пломби- за съжаление никой не наследи тези "железни" зъби. Баба ми беше доста по-зле със зъбите.

Синьо, една зъболекарка ми разказваше това- беше временно при моята.
Не важи за всички зъби по света, разбира се.
Устни бактерии при съпрузи се обменят многократно при целувка, но въпреки това всеки е с различно зъбно здраве- при повечето хора става зле, ако не поддържаш добре зъбите. Де да беше толкова просто всичко.
Не е само до устен микробиом, но скоро я коментирахме тази тема.

Голямото дете на Рейна е с астма. Преди да се мисли за котка, задължително трябва да се провери за алергия към котки.
Има обаче и хипоалергенни породи, само напомням.

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 14:09 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт