Сто и трета плетаческа тема

• 35 297
  • 781
  •   1
Отговори
# 150
  • Балчик
Здравейте,  предколедно и предпразнично сме вече, имам поръчка от моят съпруг да му изплета тениска с яка и копчета, обаче ми е трудно да избера подходящата прежда, трябва да е финна и мека. Оглеждам се най-вече в преждите, които са на бубина. Моля споделяйте ако имате опит или пък имате информация за преждата.
Много ви благодаря!

# 151
AVA ROSE, Анжи ще ти даде най-добра информация за бобинните. Моите тънки пуловери са на 3 нишки, обръч №3, с вълна и полиамид. Една идея по-рехави са на №3, на 2,5 ще са малко по-сбити, но е голямо плетене.

Здравейте, минавам за съвет от знаещите и можещите. Купих си наскоро прежда, от която искам да оплета дълъг елек или нещо подобно:
Скрит текст:

Преждата е дебела, ще я плета поне с 10-ка, така че ще наплита бързо. Бих искала да я оплета от едно парче като оставя дупки за ръкавите.  Моля, дайте съвет и акъл как точно да го направя или подходяща схема. Благодаря предварително.
Жилетката, която си плетох миналата есен, е отгоре надолу, с кръгла платка,  без ръбове, с яка, подобна на втората снимка.  Жилетка без ръкави, тип елек, плетена по този начин, ще стане с ръкави, подобни на тези от първата снимка. ( Ръкавите се отделят чак под мишниците.)
 Ако искаш да е без ръкави, като от втората снимка, трябва да плетеш отдолу нагоре, като при подмишниците разделяш, , зашиваш при раменете, както са ти казали вече.  Бието отпред и яката нанизваш  и плетеш след съединяването в раменете. Но твоята прежда е доста по-дебела и предполагам, няма да изглежда същото като от снимките. Но ще стане хубаво.
Скрит текст:

Цитат
Не знам защо са написали 20 мм. Това е 1 кг, 160 м. Имам две такива парчета.
Не разбрах за преждата, на снимката не се вижда колко метра е в 100 гр., вижда се само състава й. Писала си в 1кг 160 метра, така ли е? Само 2 гранчета ли имаш, не става ясно. Ако правилно съм разбрала, 360м, според мен, няма да стигнат до никъде. И ще ти трябват доста по-дебели игли от обръч № 10.

ЕДИТ
Сега ми хрумва, че с яка като на моята жилетка, може да се изплете отгоре надолу без ръкави. Да се наддава кръгла платка, докато се стигне края на раменете и там да се раздели на 2 предници и гръб, които се плетат отделно до подмишниците, където да се наберат няколко нови бримки и да се съединят отново предниците и гърба, за  да се плетат пак заедно, докъдето стигне преждата.
Вместо да се набират нови бримки, може да се направят наддавки под мишницата, по същия начин, по който се правят ръкавните извивки на предница и гръб, при плетене по кройка. Колко бримки да се наддадат, зависи от дебелината на преждата и размера на обръча, общо да стане около 10 см за предницата и гърба заедно.  Напр. няколко пъти +1 бр., после по веднъж +2, +3, за да се получи ръкавната извивка под мишниците.
При такова плетене, се започва от яката и бието се плете заедно с предниците.

Последна редакция: пт, 08 дек 2023, 15:08 от Diorela

# 152
  • София
Минавам да ви покажа какви играчки плетох. Много интересно занимание се оказа

Много са сладки!

# 153
Здравейте,  предколедно и предпразнично сме вече, имам поръчка от моят съпруг да му изплета тениска с яка и копчета, обаче ми е трудно да избера подходящата прежда, трябва да е финна и мека. Оглеждам се най-вече в преждите, които са на бубина. Моля споделяйте ако имате опит или пък имате информация за преждата.
Много ви благодаря!

Ава, браво, хубав подарък ще има.  
Аз плетох( на машина) за моя син подобна тениска с яка и копчета. Плетох от мерино/ котон. За такова проекты бих позвала екстрафайн мерино; котон/кашмир; котон/коприна; котон/лен.   Но за мен на рука ще е играчка, защото според мен такава дреха от прежда 450—500 м/ 100 гр и това са гили 2,5,  но нали имаш машина😉🥰.
Имам само такава снимка  още в недовършин вид

И такава женска от 100% памук

И последните ми кашмирени проекти

Оригинал

Последна редакция: пн, 11 дек 2023, 07:45 от anji75

# 154
  • Балчик

anji75
, много благодаря и за снимките и за съветите. Да имам машина, но ....май ще е на ръка.

# 155
Анжи, много оригинални модели!

# 156
Здравейте,  предколедно и предпразнично сме вече, имам поръчка от моят съпруг да му изплета тениска с яка и копчета, обаче ми е трудно да избера подходящата прежда, трябва да е финна и мека. Оглеждам се най-вече в преждите, които са на бубина. Моля споделяйте ако имате опит или пък имате информация за преждата.
Много ви благодаря!

Ава, браво, хубав подарък ще има.  
Аз плетох( на машина) за моя син подобна тениска с яка и копчета. Плетох от мерино/ котон. За такова проекты бих позвала екстрафайн мерино; котон/кашмир; котон/коприна; котон/лен.   Но за мен на рука ще е играчка, защото според мен такава дреха от прежда 450—500 м/ 100 гр и това са гили 2,5,  но нали имаш машина😉🥰.
Имам само такава снимка  още в недовършин вид

И такава женска от 100% памук

И последните ми кашмирени проекти

Оригинал

Страхотни са. Каква машина ползвате?

# 157
Страхотни са. Каква машина ползвате?
[/quote]

Благодаря Ви!
Найти разпространени машинки между плетачки са основно Силвер и Бразър.
Бразър само втора употреба, от 2001 година не ги произвежда Япония( сега някакъв модел Китай прави, ама…) Силвер са японски само втора ръка, а новите са китайски.
Принцип на всички битови плетачни машини са един и същия, плетем с нашите ръце ( има мотор който движи шийната, но свивки, наддавки, осморки само с ръцете и той струва доста, моята машина беше в 2 пъти по-евтина). Едни имат перфокарти, други имам програмирани плетки в компютъра - моята е такава, ползвам плетки много рядко, например в лилавата блуза гърба). Моята е Brother kh 930/ kr 850. За Италиянския пазар.
Относно прежди, още преди да имам машина, вече минах на бобина прежда, за мен цена - качество по-изгодно от кълбенца. Например редовен 100% Кашмир средно цената 90-110 лв за 100 гр, стоков кашмир 38-42 лв, а беби кашмир например около 50-55 лв за 100 гр. или има кашмир съдержащи прежди и по 15-30 лв.  за 100 гр.

# 158
Цитат
редовен 100% Кашмир средно цената 90-110 лв за 100 гр
Не бях срещала 100% кашмир за ръчно плетене ( гранчета, кълбенца), но сега се разрових. В Креатива и Хобиярн 100% еко кашмир Лана Гато, излиза 56 лв. за100 грама, в Хобиярн - кардиф кашмир 104лв./100 гр. https://hobiyarn.com/prejda-s-kashmir/cardiff-cashmere-classik-l … -prejda-ot-italia.  Също 100% кашмир на бобини при Галина в g-yarns. Май еко кашмира беше от разплитани, а при Галина coarsehair кашмир е 42 лв. за 100 грама. Мисля, че малко ни будалкат с coarsehair , защото това не е скъпия и качествен кашмирен пух  от вътрешния косъм, а грубия външен косъм. Напоследък започнаха доста да го предлагат като кашмир, а доколкото съм чела, кашмир се нарича само вътрешния пух, който е подпласт на козината.
https://na2kuki.com/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BF% … 1%82%D0%B0%D0%B2/
Цитат
Кашмирената вълна се добива от козината на кашмирските кози или по-точно, от долният слой козина.

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 15:21 от Diorela

# 159
Здравейте, мили дами!
Сегашна индустрия има различен подход към нещата(няма да се влизам в подробности на алчността, като цело). Има много закони и програми, които задължават производители за ЕКО програми - сега прераработват много неща, вижте например на етикета състав на един плетен пуловер например в H&M….
Какво е ЕКО при кашмир или мерино - това или при форс мажорни обстоятелства при производство на прежда има брак, остатък от произволство или от изплетена колекция. Например, политиката на някои марки, на своите колекции не свалят никога цената, някои свалят. И тъй като пазара залят с много неща, хората виждат че сме на път… и един от начини уж да се грижат за екология, започнали много неща да рецеклират.
Лично аз работих и с такъв кашмир и нормален - много зависи от производителя, но рецеклиран също е доста добър за цената си
https://filpucci.feeltheyarn.it/en/prodotto/ninetyfive-3/
Слагам този линк на официална информация, групо филпучи има много рецеклирани прежди, например някои много ми харесват, някои по-малко, но са добри. И на лана гато цената 56 лв, а този в стоковия вариан на Филпуччи е 23-25 лв( и повярвайте тези 5% мерино вообще не разбираш, тоест кажи речи 100% кашмир)
Такива марки как Cariaggi, Loro Piana, Cardiff са високо качество.
Например най-разпространен кашмир на бобини е 2/28 и 2/27,  тоест 1350-1400 м/ 100 гр. И сега ако сравнявам кашмир коасическия на Лоро и кашмир Coarsehair на Лоро те просто различни, корс повече мек и пухкав, не държи така форма като класическия
Слагам сники оригинал от този кашмир.

Моят съпруг вече три сезона с пуловер от Корс и това е негов любим.

# 160
Малко коледно настроение от мен! Весели празници, момичета и спорни плетки!!!

# 161
Анжи, благодаря за информацията, както винаги, полезна. Simple Smile

nas_nina, много забавно! Ти ли си го правила, или е купувано ?

# 162
Анжи, благодаря за информацията, както винаги, полезна. Simple Smile

nas_nina, много забавно! Ти ли си го правила, или е купувано ?
С колежките ми го направихме. Аз изплетох крачетата и дупето. Главата и "тялото" направихме от едно бебешко яке. Напъхахме качулката в шапчицата, залепихме нос и брада. Всичкото това закачихме на телена закачалка и закачихме от вътрешната страна. Отвън направихме венец от клонките и с конец прикрепихме  дупето и крачетата. Много забавно се получи. Всички изпопадаха от смях в службата.

# 163
И ние в къщи се смяхме доста. Много оригинална идея, а изпълнението е чудесно! Крачетата, обувките, са много добре направени.  Поздравления!
Дай още снимки, да му видим и лицето. Само се забелязват очилата, но не се виждат добре.

# 164
И ние в къщи се смяхме доста. Много оригинална идея, а изпълнението е чудесно! Крачетата, обувките, са много добре направени.  Поздравления!
Дай още снимки, да му видим и лицето. Само се забелязват очилата, но не се виждат добре.
Отблизо в лице не изглежда кой знае какво, ама той като е така приведен не се забелязва много много

Общи условия

Активация на акаунт