ХАМАС нападна Израел

• 535 400
  • 8 960
  •   1
Отговори
# 8 790
Никоя армия няма право да убива цивилни! Ясно е, че Хамас е терористична групировка и тя не спазва никакви правила, но Израел е държава с легитимна армия и би трябвало да спазва правилата за водене на война – да не убива цивилни и да не удря цивилна инфраструктура.

Ето, Израел удари църквата: https://news.bg/int-politics/izraelski-udari-v-gaza-ubiha-22-pal … eska-tsarkva.html.

Тя дава подслон на цивилни палестинци – и християни, и мюсюлмани. Имало е около 600 приютени цивилни.

Католическият кардинал и православният патриарх са доставили хуманитарна помощ на място: https://news.bg/int-politics/katolicheski-kardinal-i-pravoslaven … arkva-v-gaza.html.

Между другото, и Русия удари преди няколко дни нунциатурата в Киев: https://www.dnes.bg/a/581-voynata-v-ukrayna/685842-ruski-udari-n … untsiatura-v-kiev.

Куин, искам да прочета твои статии. Напиши ми лично съобщение къде са публикувани.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 15:27 от Radilena

# 8 791
Ясно е, че Хамас е терористична групировка и тя не спазва никакви правила...
Да си дойдем на думата...Laughing
Следва естествен подбор - който е еволюирал повече печели всичко. Кое не разбраха пропагандаторите на Хамас в този форум?

# 8 792
  • София
Всъщност има международно право, което и Израел и Русия нарушават.
Има и морал, който и двете държави престъпват.

# 8 793
Първото няма значение. Зад международното право е ООН, а тя е безполезна, корумпирана и слаба организация.
Второто е безсмислено. Говорим за война, във войните няма някакъв морал.

# 8 794
Израел още нищо не е спечелил в тази война. С бруталност може да всяваш страх, но не и да спечелиш истинско уважение. Виждаме, че преливат от пусто в празно...

Дентист, израелската армия също изнасилва и убива, не само Хамас: https://www.bgonair.bg/a/4-world/335668-oon-poiska-razsledvane-n … zheni-i-momicheta.

# 8 795
Всяка държава би трябвало да се стреми да печели престиж и уважение сред останалите държави. С бруталност не се печели уважение.

# 8 796
  • София
....... а израелските момичета и момчета зарязват живота си и отиват да се бият за страната си(аз не смятам, че бих го направил), трябва да стане ясно, кой ще спечели. И че загубилият трябва да кротува.
Дали е точно така? Има немалко млади израелци - и леви, и ултра ортодоксални, които публично изгарят повиквателните си за армията в знак на протест срещу ставащото.  Човек може и сам да си намери информация  за това в израелски медии. И не е прецедент от последните седмица или две описаното, още миналата година 18-19 годишната София Ор беше направила това и беше казала нещо в стил, не помня точните думи, че с кръв не може и не трябва да се купува раят. Младият Тал Митник също. И  със сигурност такива млади хора са наясно, че ще си платят, вероятно скъпо,  за това  "своевеолие", но пък съвестта им ще е чиста, че няма да убиват деца, дори и принципно да недолюбват/мразят палестинците. Едно е  просто да мразиш, друго е  да изтребваш цивилни на конвеир...

# 8 797
  • Русе
А колко палестинци могат да се откажат безнаказано от политиката на Хамас. Радикализмът и масовостта е доста по-голяма. Освен това Израел е заобиколен от радикални неприятели, които от началото на създаването и водят война. Израел няма кой знае какви опции. И за да не зяпнат, че Израел от край време просто си няма друга работа освен да тероризира араби , не е зле само да се прочете историята.

# 8 798
  • София
....... а израелските момичета и момчета зарязват живота си и отиват да се бият за страната си(аз не смятам, че бих го направил), трябва да стане ясно, кой ще спечели. И че загубилият трябва да кротува.
Дали е точно така? Има немалко млади израелци - и леви, и ултра ортодоксални, които публично изгарят повиквателните си за армията в знак на протест срещу ставащото.  Човек може и сам да си намери информация  за това в израелски медии. И не е прецедент от последните седмица или две описаното, още миналата година 18-19 годишната София Ор беше направила това и беше казала нещо в стил, не помня точните думи, че с кръв не може и не трябва да се купува раят. Младият Тал Митник също. И  със сигурност такива млади хора са наясно, че ще си платят, вероятно скъпо,  за това  "своевеолие", но пък съвестта им ще е чиста, че няма да убиват деца, дори и принципно да недолюбват/мразят палестинците. Едно е  просто да мразиш, друго е  да изтребваш цивилни на конвеир...
Разбира се, че и това е така. Аз мисля, че е по-правилно Израел да направи отстъпки, за да не се налага жените да служат 2 години, а мъжете 3. Аз като атеист ми е абсурдно, че се убиват основно, защото едните вярват в един измислен човек на небето, а другите в друг. Просто аз мразя липсата на възмездие и подкрепям Израел да си отмъсти, ако убият моите най-близки хора, няма да простя на никого!

# 8 799
Да, Русалка, напълно съм съгласна с теб. Нещо повече, две израелски партии са напуснали наскоро правителството на Нетаняху поради същата причина: https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/20927858. Така то остава без мнозинство.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 13:50 от Radilena

# 8 800
  • София
Амбър , в тази тема е много характерно да се  вменява нещо неказано... Аз къде съм отрекла факта, че станалото на 07.10 е нещо ужасно или нещо друго в подобен стил...Споделих, при това на база  информация в израелски медии, че захаросаното мнение по-горе, написано с нужния патос,  че отиват младите самоотвержено да се бият( и да трепят като мухи цивилни) за родината не е  съвсем повсеместен факт - тоест че има немалко хора, у които човешкото наддделява над омразата. Тези хора гарантирано също мразят Хамас, нали? Те също най-вероятно недолюбват палестинците в цялост, но имат просто  морална спирачка за това да убиват поголовно невинни...
Зъболекарят - да питам нещо във връзка с казаното от теб. Няма да простиш, ако са убили твой близък. Разбираемо.И аз не бих.. Ама когато убият техен (на палестинците)  близък(също невинен) какво ще стане? Ще кажеш, няма проблем, тях ще ги изтребят без това до крак (което вероятно ще стане там на място) и няма  кой да отмъсти... Но не бъди толкова сигурен. Понеже палестинци има по целия свят и да не платим прескъпо ние,  гледайки толкова време с отворени очи и затворена уста как се изтребват невинни под претекста ( в който вече никой не вярва), че се унищожават ръководни кадри/звена на Хамас...Понеже  въпросните кой знае колко отдавна не са там, а някъде по света - за предпочитане сигурно в държавите, финансиращи въоръжаването на Израел и изтреблението на невинни. Израел  несъмнено се опира в множество напарвления на помощта на държави като САЩ, Австралия, Германия, Великобритания, чието съществуване/просперитет във времето по аналогичен модел се основават  я на колонизаторски парктики, я на етнически чистки/геноцид и най-вече на удобна загуба на  историческа памет. Те не са му съюзници на Израел просто, подкрепят го всячески, защото знам ли, виждат в  него някак извратено себе си...А и я дръзнат да кажат нещо наопаки, това би се счело за директно признание пред света за техните престъпления и за магическо изцеление от удобната амнезия...

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 14:24 от Просто русалка

# 8 801
Израелската армия не се бие с никого, защото има срещу себе враг, който е технологично и военно десетки пъти по-слаб. Израелската армия засега убива наред цивилни, хамасците отдавна ги избиха.
И сипе ракети в Дамаск и Техеран все едно са села в Газа.

Не разбирам защо това трябва да се приема за нормално, че имат право и прочие.

# 8 802
  • София
Аа, Нотарис, там е друго, това е добре изчислен  ход на Нетаняху. Той трябва  постоянно да  е в сблъсък с някого под претекст, че спасява/помага.. В случая с друзите в Сирия едва ли е умирал от копнеж да се притече на помощ точно в този момент, но в медии се срещат анализи,  че някъде за тогава е било насрочено заседание по делото му за корупция. Това е вероятно  начин да се задържа на власт.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 14:30 от Просто русалка

# 8 803
Кой започна войната? Това е въпросът. И досега не са капитулирали между другото, така че войната трябва да продължи докато не се стигне до завършек при който победителите са доволни.

# 8 804
  • при него
Здравейте днес и от мен. Пак ще съм дълга и обстоятелствена и ще се опитам да отговоря на адекватните мнения и позиции, независимо дали ми харесват или не. Разбира се ще е дълго.
Скрит текст:
Виждам, че се правят референции към термини от международното право, затова ще почна от там.
Скрит текст:
Защо термините са използвани неправилно, не според мен, а според международното право.

Израел незаконно завзема земя в Газа.
Не е вярно.
Съгласно международното право, включително законите за въоръжените конфликти, не е незаконно държава да завземе или окупира територия по време на война, ако това е направено при  самозащита. Израел не е нахлул в Газа от агресия. Той е отговорил на непровокираната атака на нехгова територия, извършена от Хамас на 7 октомври 2023г. Също така, Газа не е суверенна държава. Няма кражба на земя съгласно международното право, когато няма признат суверенитет, а Газа не представлява суверенна държава.

Израел блокира посещения от представители на Червения кръст, при военнопленници от Хамас.
Не е вярно, защото това не са военнопленници.
Статутът на военнопленници се отнася само за униформени бойци, които се бият от името на държава и спазват законите на войната. Хамас е недържавна терористична група, чиито бойци не носят униформи, умишлено атакуват цивилни и извършват военни престъпления. Следователно Израел не е задължен да позволява посещения на заловените терористи.Това е в съответствие с третата Женевска конвенция, член 4.

Израел извършва геноцид
Не е вярно.
Конвенцията за геноцида определя геноцида като намерението за унищожаване изцяло или частично на национална, етническа, расова или религиозна група. Израел няма намерение да унищожава палестинския народ, а само да унищожи Хамас, терористична организация, която брутално управлява Газа. Ако Израел е искал да унищожи палестинския народ, тогава защо армията ги предупреждава да се евакуират, преди да извърши въздушни удари. Смъртта на цивилни във война, особено когато Хамас се установява в болници и домове, не отговаря на законовите стандарти за геноцид.

Израел използва глада като оръжие
Не е вярно.
Това е една от най-опасните лъжи. Според международното право и Римския статут, гладуването на цивилни е незаконно само когато храна и хуманитарна помощ са умишлено задържани. Но фактите имат значение. Израел, чрез COGAT, е осигурявал стотици камиони с помощ дневно. И според данни на международни агенции, минималният калориен праг се спазва. Истинският проблем е, че Хамас е откраднал тази помощ и атакува пунктовете за преминаване. Но въпросът е защо същите хора, които обвиняват Израел, че гладуват палестинци, не питат защо Хамас краде помощ?

Израел незаконно насочва атаки към болници и училища
Международното право защитава болниците и училищата, освен ако не се използват за военни цели. Когато Хамас превръща болниците в командни центрове, а училищата – в ракетни фабрики, те губят защитата си и се превръщат във военна цел според международното право. Израел издава предупреждения, разрешава евакуации и нанася хирургически-точни удари. Точно това изисква международното хуманитарно право.

Преминаваме към проблема с медийното манипулиране
Скрит текст:
Според Gaza Humanitarian Foundation:
(Умишлено оставят оеигиналните думи на Английски, превода е мой, защото сме в Български форум.
"We believe Hamas made over ONE BILLION DOLLARS last year just from manipulating the system of aid managed by the UN and others.
Вярваме, че Хамас са изкарали над един милиард долара през последната година, манипулирайки системата за помощти на UN и други.
"They take free food, then sell it. They hoard it for their fighters. They use it to recruit.
"Те взимат безплатната храна и после я продават. Трупат я (запасяват се) за своите войници.
"So when we came in and disrupted that pipeline, Hamas saw us as a threat to their business model and their control."
"Затова, когато ние дойдохме и разрушихме тази снабдителна линия, Хамас видя в нас заплаха за техния бизнес модел и техния контрол.
- Johnnie M in @FoxNews on @ncri_io's report of how U.S. media outlets became 'megaphones' for Hamas.

И ето сега веднага добавям, относно разкритията за медийно манипулиране в BBC. Сигурно е важно да обясним, че източника на информация трябва да е обективен и безпристрастен. Когато BBC допуска да излъчи материал, чиито източници не са проверени, това е на първо място огромно петно върху репутацията и уважението, което като медия са градили с години. Просто, така не се прави, ако искаш да се наричаш независима медия. Ако искаш да си зависима, ОК. Стана ясно.

Такъв е и донякъде случая, с нашия журналист и писател Георги Милков, когото аз също до скоро уважавах, до скандалните му думи, изречени в ефира на бтв. Бил е кореспондент в Близкия изток, ходил е в Иран, ОК. Аз лично обаче след онова интервю разбрах, малката подробост, че когато е бил в Иран, е бил гост на разноски на режима. За мен лично тук приключва неговата обективност по темата. Какво са му предлагали, давали, обещавали, дали са го заплашвали и манипулирали по време на това гостуване, не знам. Всичко обаче е възможно, в държава в която няма правов ред.
Понеже знам, че има негови фенове тук, да ви кажа, той лично е изразил разбиране по въпроса защо Израел провежда операция в Газа, след събитията от 07 октомври 2023г. Цитирам: "Израел се намира в капан. След 07 октомври, отговорът му беше логичен -пълно унищожение на Хамас".
Седи си на сайта на нова, дата 18 юни 2025г.
Коя е грешната идеология, за мен, ето тази.
Скрит текст:
Писала съм го и преди, но е изключително важно и ще го повторя. Имената на организациите, направили изследването, са споменати. Да не си помислите, че е от някой тик-ток-ър

Според последните данни на редица международни организации като UNICEF, Human Rights Watch и Save the Children:

• Над 1 200 деца са били използвани от въоръжени групировки в Газа и Западния бряг за различни военни дейности — наблюдение, носене на боеприпаси, участие в паравоенни лагери.

• 90% от палестинските учебници (анализирани от IMPACT-se) към 2025 г. не съдържат препратки към мир, съвместно съществуване или признаване на Израел.

• В над 75% от учебните материали се представя израелският народ като враг, а „мъченичеството“ и въоръжената борба — като път към героизъм.

• Между 110 000 и 130 000 деца в Газа участват всяко лято в „летни лагери за джихад“, организирани от Хамас, където се провежда военна подготовка и идеологическа обработка.

Допълнителни данни от Save the Children показват:

• Над 85% от децата в Газа страдат от симптоми на посттравматичен стрес (ПТСР).

• 57% от родителите съобщават, че децата им са били изложени на насилствени или милитаризирани послания в училище или чрез медии.

Годишно над 100 000 деца участват в лагери, където вместо да учат, се обучават да стрелят, да носят оръжие и да възхваляват мъченичеството. Телевизионни програми и учебни материали пропагандират насилие, а социалните мрежи са пълни с кадри на деца в униформи, маршируващи и рецитиращи омраза.

И ще дам още един пример на отвратително лицемерие от страна на световна организация.
За Алис Ндериту има достатъчно официална информация в интернет. Нито е еврейка, нито Израелка.
Скрит текст:
Експертката по въпроси, свързани с геноцида, на ООН, Алис Ндериту, беше уволнена от Генералния секретар Антониу Гутериш, след като тя заяви, че войната на Израел срещу Хамас не отговаря на критериите за геноцид.
Не е като да е лаик по въпроса, защото в последните три години работата ѝ я води в бежански лагери в Бангладеш и Ирак, във вътрешността на Бразилия, за да наблюдава съдбите на местните племена, и в Чад, където вижда от първа ръка въздействието на разрастващото се етническо клане, което бушува, до голяма степен извън погледа на медиите, в съседен Судан. „За тези други ситуации“, каза тя, „никой сякаш не се интересува какво казвам.“

В същото време Франческа Албанезе получи нов 3-годишен мандат, въпреки че многократно е публикувала антисемитски изказвания, разпространявала е конспиративни теории и опасни лъжи, включително твърдението, че „израелците ядат човешка плът“.

Алис беше отстранена, защото казва истината. Франческа е наградена, въпреки че Франция, Канада, Германия и САЩ подадоха официални жалби срещу нейния антисемитизъм и категорично се противопоставиха на повторното ѝ назначаване.
Защо Ватикана трябва гузно да си мълчи.
Скрит текст:
Историческите източници посочват, че Ватикана така и не заема твърда, официална позиция относно холокоста, по време на ВСВ.
Въпреки че, неформално е разпространено указанието, да се помага на когото и както е възможно, формално, едно голямо нищо. Папата поддържа неутрална позиция. Голяма част от архивите на Ватикана, касаещи ВСВ, все още са засекретени.
Да вземем например Полша, една силно католическа държава. Въпреки, че вероятно, както в Полша, така и в други държави, отделни свещеници, църкви и общества, наистина са се опитвали да помагат, то в Полша, избитите евреи са три милиона. Три милиона души. Три милиона души. Това представлаява 90% от евреите в Полша по това време.
Дали би могло да е различно, ако Ватикана, Папа Пий XII, беше заел, твърда, официална позиция? Вероятно да. Все пак Католическата църква е многовековна и мощна организация с невъобразими ресурси и контакти, не е НПО създадено онзи ден.

Хубаво, Ватикана има право да и поиска обяснение от Израел за инцидента с Католическия храм. И Израел даде обяснение. Но какво обяснение всъщност очакват? Това е военна зона. Защо е там Израелската армия? Защото докато не бъдат освободени всички заложници, Израелската армия няма да се изтегли от там. Защо Ватикана не иска обяснение от Хамас, защо продължават да измъчват и убиват заложници? Ама всеки ден да го иска, защото те всеки ден го правят? Защо не скочи да поиска обяснение на Иран за стрелбата по болница Сорока?
Имаше въпрос, дали хората от Израел помагат на хората от Газа. Веднага давам пример
Скрит текст:
Хаим Пери, на 79г.
На 07 октомври 2023г., Хаим е отвлечен от Хамас, от Кибуц Нир Оз. Убит е в пленничество. Тялото му е открито и превозено в Израел. Хаим е бил съпруг, баща на 5 деца и дядо на 13 деца. Но освен това, той е бил активист, доброволец като шофьор, който е помагал да се транспортират болни деца от Газа, за получаване на медицинска помощ в Израел.
И отново за корена на проблема.
Скрит текст:
Наскоро посочих интервю на известна британска журналистка. Нейната биография също може да се види в няколко официални страници.
Проблемът в Газа не е териториален. Най-краткото и логично обяснение в подкрепа на тази теза е, че ако проблемът беше териториален, то той отдавна щеше да бъде решен. Няколко пъти писах, посочвах години, в които са предлагани територии за създаване на палестинска държава, като започнем от 1934г. И това никога не е било прието.
Последно, през 2005г., Израелската армия се изтегля изцяло от Газа.
И разбира се, за България в контекста на всичко това.
Скрит текст:
Преди няколко дни беше годишнината от атентата в Сарафово, при който беше убит и един български гражданин, баща, съпруг, син.
Аз живея близо до Сарафово, минавам от там понякога. И искам да продължа да минавам от там и не само аз, без това да носи опасност за живота и здравето. Но терористите това не ги интересува, те нямат ценности. И това, което правят в своята пропаганда е, систематично да промиват мозъци, така че да набират подкрепа и подкрепящи ги, за долните си цели. Здравомислещия човек трудно се поддава, затова именно се използват заплахи и манипулации. Сигурно сте гледали филми за поне някои терористични атаки, чели сте. Това са сложно планирани събития, в които взимат участие много хора, включително местни и включително неволно. Затова обществата трябва да бъдат критични, а хората да се пазят от манипулации. Например, появява се нов човек в живота на някого, ама именно такъв за какъвто е мечтано. Да, това може наистина да е подарък от съдбата, но може и изобщо да не е. Или, нов случаен приятел, който иска случайна и невинна услуга. Може и да е така, може и да не е. Затова трябва да има критично мислене, да се задават въпроси, да се поглежда от няколко посоки.
Медиите биват манипулирани, тези в България съвсем, дума да не отваряме. Човек трябва да е бдителен, кой какво му говори и защо, каква е целта.
Защото, ако атентатите в Европа се увеличат и зачестят, то ние, европейците няма да имаме никакво оправдание "Ама ние не знаехме, не видяхме". Защото знаем и виждаме и от нас зависи какво бъдеще ще определим.

Общи условия

Активация на акаунт